Prečo sú dôchodcovia s majetkami považovaní za chudákov?
Uvedomujem si, ze na Slovensku su dochodcovia skupina obyvatelstva najviac ohrozena chudobou. Dochodok maju par stoviek eur, nemaju sa nad pomery. Avsak vacsina tychto dochodcov vlastni nehnutelnosti. Dom/Byt, chalupa, pozemky... niektori dochodcovia maju majetky v statisicoch eur. Ak by to predali, mohli by si zit nad pomery. Moji stari rodicia byvaju v trojpodlaznom dome v hodnote 400 tisic eur, maju aj chalupu, ale byvaju len v 2 izbach, aby sa zbytocne nevykurovalo...ak by to predali, mali by aj na dovolenky, aj na slusne dozitie...namiesto toho len pocitaju kazde euro... takych dochodcov je na SR velmi vela...preco sa teda pozera na dochodcov ako na chudakov, ak hodnota ich majetku je ovela vyssia ako u mladych ludi? Vsetci ti mladi ludia ktori ich lutuju maju velakrat dlhy, pricom dochodcovia su statisice v pluse. Ceny nehnutelnosti su neunosne, mladi ludia si to castokrat nemozu dovolit, no dochodcovia, ktori maju majetky v statisicoch eur su vlastne chudaci? Nejako mi to nevychadza...co si o tom myslite?
@kristinka92 a dřív se snad nechodilo do zahraničí pracovat.v minulém století tady byly i dvě světové války, to už nejdeš srovnávat s dnešní dobou,kdy mají lidi práci a nemusí se bát o svůj život....chci vidět tebe,až budeš v duchodovém věku,jak celá natěšená předáváš klíče od baráku mladým a s usměvem odcházíš do pryč
@melanta S tymto postojom by o teba v azii ani bicykel neopreli ;) Tam od narodenia vychovavaju deti k ucte k rodicom a starym ludom a tiez tie deti automaticky vedia, ze vdaka rodicom ziju a ze im pomohli v zivote so vsetkym a prave preto si zasluzia aj opateru. No ale ako vravis, zapad je egoisticky a postaveny na single myslienke a preto tak velmi krasne prosperuje a tolko ludi je tam stastnych, ze? 🙂
@deti95060810 ach jaj.... ja myslim skor nasich strarkovcov co dostavali byty pridelene od statu.
Autorka, a preco relativne este mladi rodicia (cca 45-55 rocni) nepredaju svoj dom, ked deti v 18-ke alebo 24-ke odidu zo spolocnej domacnosti a nejdu do mensieho. Ved uz velky byt nepotrebuju a mozu si vyplatit hypoteky.
Hadaj..... je to ich celozivotne dielo a istota vlastneho domova.
@egonsk je v poriadku, že v Ázii by o mňa ani bicykel neopreli. Nežijem v Ázii. A to, že sa zabezpečím na dôchodok tak, aby sa o mňa dcéra nemusela starať nie je prejav neúcty. Je to prejav lásky voči dieťaťu. A áno, predstav si, mnohí žijeme západným spôsobom a sme šťastní. Máš 44, či koľko si to písal, ale zmýšľanie máš ako 80 ročný zatrpknutý dedko.
@fairyy vieš čo málokto dokáže predať nehnuteľnosť a ísť do menšieho, ked menšie nie vždy znamená lacnejšie ...
a áno osobne som "obdivovala" jednu známu, predala vlastnú strechu nad hlavou a išla do mestského bytu aby mala z čoho žiť, lebo jej dôchodok bol vo výške cca 250e a to ešte skoro v 70tke pracovala popri dôchodku ... lebo tiež peniaze z predaja bytu nevynesú toľko aby mala istotu, že jej vydržia do smrti... a deti zaťažovať nechcela .
@zalka ano je to vidiet, ze to dokaze malo ludi, a urcite suhlasim s tvrdenim, ze nie pre kazdeho je to vyhodne a nie kazdeho to vytiahne z biedy... ja skor hovorim o dochodcoch z mesta... pripadne z blizkych dedin okolo vacsich miest... riesili sme tieto otazky aj v rodine aj kopec kamartiek mam co to museli riesit lebo dochodcovia v rodine sa stazovali ako je fajne nemeckym dochodcom a na dovolenky chodia a im neostane... zato pozries na nho a sedi v obrovskom dome v KE na kalvarii v jednej izbe aby usetril na kureni(pre nie kosicanov predate tam aj rozbitu budu s pozemkom za dobre peniaze)
@fairyy i kdyby ti duchodci měli zámek a byli v něm sami, tak tobě to může být u zádele a de facto můžeš tady jen blbě žvanit, slintat a závidět jim. že oni mají a ty máš kulový. a že to jen pro tvé modré oči neprodají. a tobě konkrétně už vůbec.a že jsi mladý/á no a co? to je nějaké právo na to mít byt nebo mít kde bydlet. však ti nikdo nekáže, aby jsi musel mít vlastní bydlení. navíc, i ty budeš jednou starý a pak budeš mluvit a jednat uplně jinak.
Preto je to tak lebo ti starí volili Mečiara, ktorý rozkradol štát a potom ďalších 12r jeho nasledovníka , ktorý rozkradol co mohol.. Tak teraz plaču, že aj keď celý život makali majú par stovák. Aj napr. Rakúsku je kapitalizmus a dôchodcovia nezivoria... Ale ani ich deti a vnuci... Lebo tam sa nekradne takto, neprivatizuje, ľudia nevolia idiotov, ktori dookola vysávaju štát. Toto nie je o tom, že bývajú vo veľkých domoch a chatách... Toto je celkovo prehnity systém, ktorý treba prestavať v mysleniach ľudí. Ale bez kultúry a vzdelania, ktoré sú minimálne 30rokov totálne zanedbané to nepôjde.
@fairyy preco by mali dochodcovia ist do jednoizbaku? Ked su dvaja, tak hadam aspon dve izby a tam tych 70 litrov mat nebudu. A na nakladoch na byvanie usetria tak patdesiatku mesacne (a mozno ani to, lebo ak bytovka splaca uvery na rekonstrukcie, tak to najomne moze byt v mensom vyssie)
@egonsk ty si tady na konovi chceš najít babu. bůh tě ochranuj.8-) ...... tak to je dobrý vtip. radím ti dobře, zdrhej odtud a hledej v jiných vodách. tady tak akorát zjistíš, co nechceš a před čím si dát pozor
@anickabasnicka preco si myslis ze sama nemam plan ist na starobu byvat do mensieho? mne to moze byt jedno ze byva vo velkom stary clovek a tympadom znamena ze sa nemusim sa staratani o to ze ma maly dochodok a nema na to platit to ?
@fairyy mne sa paci ta dvojtvarnost niektorých tu... tak mladým s hypo, ktorým vzrástli úroky to pomoct v žiadnom pripade, lebo vsak nemali mať veľké oči a majú bývať v tom, na co teda realne majú. Ale dôchodcom, ktorí na to, aby byvali ci už vo veľkých domoch alebo bytoch, na ktorých réžiu proste nemajú, tak tým pomáhať do aleluja je uplne ok👌
@anickabasnicka neboj, ja mam triezvy pohlad na to, aka zmeska sa tu v silnej majorite vyskytuje a nerobim si vzdusne zamky 🙂 ... ale kde-tu inym pohladom mozem prispiet, lebo jednostranne potlapkavanie po pleci naozaj nie je zdrave.
@lienka.7 ale i ti mladí když nemají na splacení hypo můžou ten dum nebo větší byt prodat a mazat do menšího. ... tak at tady laskavě nenaříkají, že nemají peníze. protože když nemají, tak at prodají a jdou do levnějšího. !!!
@fairyy oni si na tie nehnutelnosti zarobili kym robili, platili dane aby mali dochodok tvoji stari rodicia, tebe vzdelanie. Oni si na svoj dochodok uz odrobili, zarobili si na vsetko co maju. Tak ako ty si zarabas na to co mas a nikto ti nekaze stahovat sa do mensieho, ked ti nevychadza.

@zalka prave sme kupili stary dom...a mam vela ludi okolo co kupuju stare domy... ked clovek neskusi nevie ci je to predajne