icon

Prečo sú dôchodcovia s majetkami považovaní za chudákov?

3. dec 2023

Uvedomujem si, ze na Slovensku su dochodcovia skupina obyvatelstva najviac ohrozena chudobou. Dochodok maju par stoviek eur, nemaju sa nad pomery. Avsak vacsina tychto dochodcov vlastni nehnutelnosti. Dom/Byt, chalupa, pozemky... niektori dochodcovia maju majetky v statisicoch eur. Ak by to predali, mohli by si zit nad pomery. Moji stari rodicia byvaju v trojpodlaznom dome v hodnote 400 tisic eur, maju aj chalupu, ale byvaju len v 2 izbach, aby sa zbytocne nevykurovalo...ak by to predali, mali by aj na dovolenky, aj na slusne dozitie...namiesto toho len pocitaju kazde euro... takych dochodcov je na SR velmi vela...preco sa teda pozera na dochodcov ako na chudakov, ak hodnota ich majetku je ovela vyssia ako u mladych ludi? Vsetci ti mladi ludia ktori ich lutuju maju velakrat dlhy, pricom dochodcovia su statisice v pluse. Ceny nehnutelnosti su neunosne, mladi ludia si to castokrat nemozu dovolit, no dochodcovia, ktori maju majetky v statisicoch eur su vlastne chudaci? Nejako mi to nevychadza...co si o tom myslite?

mane01
4. dec 2023

Nemyslim si, ze bezny slovensky dochodca vlastni tolko nehnutelnosti… vacsina ma svoj dom a mozno este nejaky kus pola, ktory nema velku hodnotu. Ale co mna vzdy prekvapi su tie spravy, ze podvodnici pripravili dochodkynu o 50tisic eur, 20tisic eur atd… akoze skade maju tolko penazi, ja robim cely zivot, a nezarabam 500€ mesacne, ale tolke prachy si neviem predstavit nasetrit! A to teda setrna som…

tiezjedna
4. dec 2023

Ďalší dôchodcodement.... 🙄

vevesh
4. dec 2023

@mane01 tak babka s dedkom nepotrebovali novy ifon ci android kazde dva roky, ziadne nove auta, lebo im stacilo jedno na 20-30rokov (nejazdili vela), ziadne dovolenky (niektori neboli ani raz pri mori ci v cechach), veci na seba si nekupuju znackove- lebo im to nic nehovori a kolko krat maju na sebe aj 20rocny kabat ci sveter, lebo "este sluzi", ziadne fotoshootingy na jar, leto, jesen, vianoce, spotrebice maju tiez este velakrat zo sociku, atd. - takto si nasetris tych 20 litrov+ do ponozky. Ale tato generacia takto nechce zit- kazdy chce mat tip-top vsetko moderne, hned aj byvat, aj nove auto, aj vybava atd., a maloktori sa vedia a chcu uskromnit, aby nasetrili taky obnos penazi (o tom potom, ze pri sucasnej inflacii sa to takto do ponozky robit - resp. setrit ani neoplati....)

ivka225
4. dec 2023

Na dôchodcov sa takto pozerá a neustále sa im (reálne ale hlavne verbálne) pomáha z jednoduchého dôvodu - majú volebné právo.

siska53
4. dec 2023

Zamyslela si sa niekedy nad tym, ze mozno chcu uz byt tam, kde byvaju vacsinu zivota a bolo by pre nich stresujuce sa stahovat inam??? My sme onoho casu nahovarali babky, ze postavime taky velky dom, kde aj oni budu mat sukromie a zaroven im budeme na blizku. Ani jedna nesuhlasila, radsej chceli byvat v byte, v ktorom prezili vela rokov.

Ten tvoj pripad mi pride skor ojedinely.. v mojom okolo, vratane mojich mrtvych babiek nepoznam nejakeho straaasne bohateho dochodcu, lebo vlastni x nehnutelnosti. 1-2, max.3 izbovy byt ( ten je fajn, ked pride prespat vnucata, ze ano...), max.nejaka rozpadnuta chalupa ci zahrada s malinkym.zahradnym.domcekom, kde je naradie. A ak maju nejake pozemky, tak su to take suploty, za co velmi nedostanu a mnohi aj prepisali ci byty/ domy alebo aj tie zahrady ci pozemky na deti, aby s tym nemali starost.

ibatanecnica
4. dec 2023

pane bože, toto je zase niekto neschopný, kto sa nevie v živote upratať a treba , aby ho niekto iný zabezpečil? Normálneho človeka toto ani nenapadne

h2
4. dec 2023

@mane01 Hádam si nemyslíš, že to našetrili z dôchodku? Majú úspory z čias, kedy pracovali. Treba vziať do úvahy aj fakt, že len máloktorý človek dôchodkového veku má ešte žijúcich rodičov, čiže aj zdedili.

maryetta
4. dec 2023

Nie kazdy dostane nehnutelnost zdarma ci za symboicku cenu. Nie kazdy ma moznost kupit si byvanie za peniaze na ruku. A v dnesnej dobe uz vobec nie.
Ale dochodcovia dreli na to aby mali. Boja sa ze pridu este tazke casy preto si aj nejake tie peniaze snazia usetrit. A neboj. Nikto si to so sebou nepoberie na druhy svet. Vsetko tu ostane a predpokladam ze kazdy (skoro kazdy) ma nejakeho dedica.
Mam susedku ktora ozaj ma domcek malicky. Dve izby z toho je ozaj iba v tej jednej. Vsetky pozemky vsetko co mala dala synovi a on podelil medzi deti.

A teda neviem si predstavit kde by skoncila keby mala “predat” aj ten svoj domcek? Ono je tazke platit ak je sama-syn by a inde- lieky. Stravu. Energie a podobne. Ked su v dome dvaja nejako sa to “naskrabat” da. Ale ked je clovek sam tak…

bloger
4. dec 2023

Autorka je to celkom zaujímavá úvaha. Dokonca ja som počul aj názor, že ten dôchodca predsa už toho toľko nepotrebuje. Je to ale vdačná skupina voličov. Netvrdím, že im netreba pomáhať. Ale nejako sa zabúda aj na iné skupiny.

h2
4. dec 2023

@bloger Na ktoré skupiny sa zabúda?

bloger
4. dec 2023

@h2 Tak je toho veľa. Spomeniem len mamičky na materskej alebo takých jednorodičov. Alebo aj pracujúcich ľudí, že sa nevedia dostať k normálnej výplate. Vzhľadom na to aké sú vysoké ceny. Aby s toho mohli vyžiť.Pokiaľ ide o tých jednorodičov tam pomáha jedine Billa.

h2
4. dec 2023

@bloger O mamičky na materskej nie je postarané? 🤔

bloger
4. dec 2023

@h2 No ked si zoberieš aj tie majú niekedy problém. Ale tak to asi lepšie posúdia ženy.

tululu
4. dec 2023

Ja zastavam pravo kazdrho na svoj osobny majetok, obzvlast na taky,na ktory pol zivota drel.Ale babka sama odisla z 90 stvroakoveho bytu fo jednoizbaku,pretoze sa v nom po dedkovej smrti citila stratena a druha babka s dedkom byvaju vo viacgeneracnom dome,vyse 240 stvorakov a ziju tam v izbe,ktora je mensia,ako najmensja izba v nasom sidliskovom byte.Plus vykuruju kuchynu,toaletu a obyvacku.A cela rodina je potrebna,aby sa o ten dom starala,pretoze dedko je leziaci a babka nevladze.Tak to je tiez zajimave.

melanta
4. dec 2023

@bloger mamičky na materskej majú materskú približne v rovnakej výške ako mali čistú mzdu. Aspoň tie, ktoré zarábali menej alebo priemer. Áno, na rodičovskej majú málo, ale to je rozhodnutie ženy/ženy a muža, mať deti a starať sa o ne. Vieš prečo sa mnohé krajiny majú lepšie ako ľudia na Slovensku? Pretože štát platí matkám po pôrode 3-6 mesiacov, max rok, štáty nevyplácajú toľko sociálnych dávok a ak áno, tak iba tým, ktorý štedro do toho sociálneho systému prispeli, pretože ľudia opakovane nevolia politikov, ktorý prinášajú len biedu krajine. A dostať sa k normálnej výplate? Vieš kto najviac vyplakáva? Ľudia s nízkou alebo žiadnou kvalifikáciou. Lenže takí sa nikde nemajú ako králi. Dnes ráno je tu diskusia, kde sa autorka pýta, či bude mať materské, ak neplatí sociálne odvody a má dlh na SP aj ZP, ale plánuje dieťa. No ani sa nebude mať Slovensko lepšie.

h2
4. dec 2023

@bloger Každý má niekedy problém. Len včera tu pribudol príspevok ženy, ktorej muž začal študovať na PhD., čím sa im znížil príjem, prečítaj si.
Ako môžeš tvrdiť, že dôchodcom sa pomáha a iným skupinám nie, keď sa pomáha aj tým. Veľakrát majú mamičky na materskej viac, než celý život pracujúci dôchodca.

jj298
4. dec 2023

Mame na ulici taky par. Domisko pre pol dediny, trojposchodovy. Bez schodov sa nedostanes nikde. Ona po infarkte so strojcekom, on po operacii oboch kolien caka na dalsiu s bedrovym klbom. Dcera znicena lebo im musi chodit pomahat so zahradou a upratat ten obrovsky dom. Ked idu umyvat okna, treba na to cely vikend. Milionkrat in ponukla ze dom predaju (ona ma svoj) a kupia im nejaky bytik, v centre, s velkou terasou, vyhladom, bez schodov, bezbarierovy..nechcu. Lebo cely zivot odzili v tom dome. On sa namakal kym ho postavili, obe deti v nom odchovali. A tak sa vlastne cela rodina stala otrokom majetkov.

lukbe
4. dec 2023

@martinmmartin a este trochu slušnosti by to chcelo.

karolinakr
4. dec 2023

Moj nazor je ten, ze povojnova generacia platila za byt 30 000 Sk teraz byt stoji 9 000 000...čiže lahšie sa k nemu prepracovali, mali nenavratne požičky, stavali domy či chalupy, kto nebol lenivý, sa zabezpečil..Teraz tie byty maju hodnotu 3x tolko a pozeraš na nich ako milionarov, ale tie byty maju 50 rokov a plus ak šetrili, tak niečo maju..
Teraz su nizke platy a vysoke hypoteky, preto vela ludi ide do zahraničia
Alebo čo vyhadzuju v igelitke tisice von z okna
Moja mama nema nič, ani čo vyhadzovat, podvodnici jej volali 10 rokov 3x do tyždňa, ale neuspeli

h2
4. dec 2023

@karolinakr Predpokladám, že keď si písala "nenávratné", mala si na mysli bezúročné.

zalka
4. dec 2023

@h2 boli nenávratne pôžičky resp.stat odpustil časť pôžičky mladomanzelskej keď sa narodilo dieťa ...

miskakyska
4. dec 2023

...lebo medveď a tri gumené svište

tiezjedna
4. dec 2023

@bloger zrovna mamičky na materskej by som vypustila, aj rodičák je viac než štedrý. A na rozdiel od dôchodku vyplácaný v jednotnej výške plošne. Dôchodca dostane dôchodok podľa výšky platu a odpracovaných rokov. Mamička dostane rodičák bez ohľadu na nič - rovnako dostane tá, ktorá 10 rokov pracovala a odvádzala, ako tá, ktorá rovno zo školy vyklusala na materskú. Nemyslím, že zrovna tejto skupine štát nepomáha (nehovoriac, že rodičákom to nekončí).

viestta
4. dec 2023

@zalka nenavratne pozicky boli. Pre niektorych ludi a za prisnych podmienok. Nenavratna pozicka znamenala odpracovat 10 rokov ako tavic, banik, rusnovodic... A ta nenavratna pozicka nebola statisice, urcite za nich nepostavili dom. Mozno tak mali na plech na strechu,. Mladomanzelska bola 30 tisic a za dieta sa odpisali dve tisicky. Vies co bola anuita u drustevnych bytov?

h2
4. dec 2023

@zalka No dobre, možno odpustil časť, ale aj tak je tu veľa príspevkov, z ktorých vidno, že si ženy myslia, že všetko bolo zadarmo. Nebolo. A tie negatíva obrovsky prevažovali tých niekoľko málo pozitív. Len na to zlé sa už zabudlo, respektíve, kto nezažil, aj nemá čo zabudnúť a z toho, čo počul, si vyberá len tie pozitíva.

tiezjedna
4. dec 2023

@h2 za chvíľu sa tu človek dočíta, že za bolševika vlastne sveta žiť🙄

misiak7777
4. dec 2023

@egonsk ešte dobre, že takých ako ty s týmito zastaralymi názormi v tomto veku je málo 🙂 či to spôsobili tie 3 hypotéky?

h2
4. dec 2023

@tiezjedna Čudujem sa, že tu ešte nepadol obľúbený argument, že všetci mali prácu.

dundulica
4. dec 2023

@roja01 my na tom práve pracujeme, máme 53 rokov, jedno dieťa študujúce v zahraničí , veľký dom v meste, ktorý meníme za malý na dedine, dokonca v inom štáte 🙂

zalka
4. dec 2023

@viestta nie nepostavili keby to bolo také jednoduché tak vyrastam v rodinnom dome a nie panelaku, kde sem tam voda nesla a také srandy...to na dokreslenie situácie pre tých čo si myslia, že za komancov padali pečené holuby do huby.
A družstevné byty nemám prehľad ja som vyrastala v štátnom...

@h2 veď preto som doplnila tvoju odpoveď rodičia spomínali, že niečo odpustil štát pri narodení dieťaťa...tie pôžičky poväčšine slúžili na zariadenie bytov ..lebo vtedajšie ceny boli vysoké v pomere k platu.
Ešte sa mi matne marí,že na obyvackovej zostave bola cena okolo 1700kcs...a tá stena bola v byte viac ako 30 rokov. Teraz...idem do obchodu a za pár supov kúpim skriňu akú len chcem.
Spotrebiče vydržali mnoho rokov nie že výmena každé dva roky ...niekedy mám pocit že ľudia namiesto umytia spotrebiča kúpia nový...