Prečo sú mamičky úzkostlivé k svojim synom?
V živote som sa často stretol s tým, že ženy (naše mamičky) sú viacej úskostlivé na svojich synov.
Mňa moja mamička bránila pred manželkou celým svojím telom až som ju musel mnohokrát uzemniť.
Vzťah "mamička" - svokra vs. nevesta je dokonale vystihnutý v seriály Susedia (Marcin a Kraus). Je to ako boj bez pravidiel.
Aj u nás doma vidím, že žena sa k dcére správa o niečo tvrdšie než k synovi. Má ich oboch rada, ale je to tam cítiť.
Čím to je? Prečo je v ženách zakódovaná taká citová väzba na synov? Prečo sú k nim také tolerantné a mäkké?
@fido69 Tak to je tvoja životná skúsenosť s tvojou mamičkou a možno aj ženu si si vybral po vzore svojej mamičky. Ja mám 2 bratov a mama teda nevesty nikdy neinzultovala vlastným telom a vždy skôr dohovárala bratom ako nevestám. Moja svokrička sa viac zastáva neviest. A ja s ňou mám skvelý vzťah. A moje dievčatá sú tak isto rozmaznávané ako môj chlapec. Nezovšeobecňuj. A seriál je seriál, tam sa robia nadsázky zo všetkých životných situácií.
Som z 5 deti. Nikdy som toto od mamy nepocítila, že by sa správala k bratom lepšie či horšie ako k nám dievčatám. Tak isto vychovávam aj svoje deti. U sestry dokonca mám pocit, že na syna je prísnejšia ako na dcéru, lebo syn je prvorodený, čo je holt tiež bežnejšie, ďalšie deti proste tie hranice posúvajú a je to prirodzené (napr. u nás najstaršia dcéra vôbec nepozerala telku do nejakého tretieho roku, mladšia už s ňou večerníčky pomaly od narodenia, atď.)
@fido69 tak hovori sa a vsimam si ze je to pravda ze zeny si podvedome hladaju muzov podla svojich otcov - nemysli sa tym fyzicky vzhlad a muzi zas zeny podla mam.
ale k teme. mam dvoch synov a jednu dceru a vobec nevnimam rozdiel, rozhodne si synov nezastavam ked netreba a uz vobec nie viac ako dceru. a popravde ja si nezastavam svoje deti vobec ked robia co nemaju alebo nemaju pravdu. kludne dam za pravdu cudziemu ak ju ma. branila by som deti pred nepravostou rovnako ci dceru alebo synov a dokonca aj cudzie dieta by som branila rovnako ak by bolo treba.
a som presvecena o tom ze ak budu moje decka robit nevestam alebo zatovi nieco co nemaju s prehladom ich usmernim - nie nevesty a zata ale svoje deti.
ani u svokry nemam ten pocit ze by mojho muza branila. kludne da za pravdu mne. neviem, v rodine som sa s tym nestretla, ale zazila som u kolegyn niektorych. pre mna nepochopitelne.
Moja mama tiez cely zivot viac brani brata. S mojim manzelom je spokojna ale moj brat kohokolvek by si nasiel tak by nebol pre nu dost dobry 😏 Maju nezdravy toxicky vztah. Ja som pocuvala niekedy psychologicku, ze ked zena nema dobry vztah s manzelom tak sa podvedome naviaze na syna a ma pocit, ze to je jej "muz zivota". Potom vznikaju tieto situacie kedy svokra nevie prekusnut nevestu.
Zena vie, co znesie zena a nevie, co znezie muz. Zena je prisnejsia k sebe, tak aj k dievcatu. Ale dievca aj viac chrani, napr. co sa tyka vychadzok vonku, pretoze predpoklada, ze je bezbrannejsia. A zavisi to aj od toho, kto je prvorodeny. Pri druhom dietati zvyknu byt rodicia benevolentnejsi
@fido69 ženy, ktoré majú zlý vzťah so svojím manželom (alebo v prípade, že sa ich manžel správa ako žena, alebo dieťa - proste nie je ako muž, ktorého žena nasleduje) sa zvyknú nezdravo upnúť na svojich synov.
Tiež mám syna a medzi ním a jeho sestrou nie je v tomto žiaden rozdiel.
Myslím si, že zatiaľ najlepšie vystihuje túto vzájomnú väzbu príspevok @eva8
Žena vie čo si môže k žene dovoliť, tak to využíva. Neviem či je to najlepšie prirovnanie, ale napríklad muž gynekológ býva pri žene opatrnejší, pretože nevie presne posúdiť čo môže byť v poriadku a čo je už nepríjemné alebo bolestivé. Žena gynekologyčka je podľa mňa omnoho istejšia.
Aj tá vzájomná väzba a vytváranie svojho mužského ideálu ako píše @lauriik alebo @lenkakravcova v tom pravdepodobne hrá určitú úlohu.
Ja mám napríklad super vzťah so svokrou. Mnohokrát som už musel povedať, kdeže sa stratili jej gény, keď ich neviem nájsť v jej dcére 🙂
Ja to tak napríklad nemám. Moja svokra je úžasná osoba. A aj keď jasne, že drží viac stranu svojmu dieťaťu, ona bola tá čo mužovi dohovárala počas našej fakt že veľkej krízy, že sa so mnou nemá rozchádzať. Ja sa na tých príbehoch o svorkách môžem našťastie len zabávať, lebo mňa sa to nikdy netýkalo. Par krát skúšala kopnúť do môjho varenia a upratovania, ale ona tiež nie je dokonala, takže keď som jej to vrátila tak prestala
@fido69 tak si poloz otazku ci je tvoj vztah so zenou super harmonicky. funguje vam vsetko? nie je tam nieco preco si ona vytvara vacsiu vazbu na syna? je vztah tvojich rodicov harmonicky? (to ako dieta sice tazko posudis ale co to sa vypozorovat da. )
a v neposlednom rade podvedomie a vedomie su dve odlisne veci ak tvoja zena podvedome vnima ze tvoja matka je ako levica chraniaca si mlade voci tebe v jej podvedomi ta vidi ako to mlade. tvoja matka ti kazi status muza ci chces alebo nie. od toho sa odvija kopec inych veci na podvedomej urovni u nej samotnej. mozes byt v inych veciach chlap ale bohuzial .... toto ti dava skratka punc chlapceka. ci chces alebo nie.
ako pisem ja som to v harmonickych rodinach vazne nazazila a to mam okolo seba kopec ludi. toto su tie patologie - neklape nam to, je to naprd, ale zostaneme spolu kvoli detom lebo su slepe a hluche. a potom si rodicia vytvaraju patologicke vazby na deti atd. a v neposlednom rade synovia sa identifikuju s otcami a dcery si zas hladaju partnera podobneho otcom. u zien je to naopak. takze akakolvek patologia sa premietne z primarnej rodiny do tej dalsej. lenze ono to nie je na prvy pohlad vidiet. nesvieti to ako blikajuci bilboard. deti malokedy vedome vedia co vo vztahu ich rodicov neklape ale podvedome citia. ale cim su starsie tym viac to vytesnuju ale potom zacnu zit podobne zivoty. atd. dalo by sa pisat o tom do umoru.
@fido69 ja si myslim, ze je to mimulou dobou,,dnes to uz take okate a caste nieje..v mimulosti zalezalo na muzskom potomkovi ,,starsie generacie stym vyrastali..navyse v dcere ci neveste maju matky/svokry konkurenciu - v domacnosti i starostlivosti o rodinu a svoj rajon si ziadna nenacha vziat...navyse starsie generacie boli vychovavane ze sa MUSIA postarat, byt dobrymi matkami a manzelkami a nevestami a cusat a to sa rokmi nazbera to cusanie az prijde den kedy to mozu vratit ony ako matky/svokry
@fido69 mam syna aj dceru..snazim sa byt spravodliva..no obcas umna zavazi skor poradie dietata,,som prvorodena, ako prvorodenej mi bolo a je casto nepravom (podla mna) krivdene, kym mladsi surodenci boli ochranovany (najma brat, najmladsi z nas troch a jediny chlapec) takze toto je to co ma ovply nuje pri mojich detoch
@babydesire áno, myslím, že aj mužská a ženská rola v živote v tom hrajú svoju úlohu. Muž, ten ktorý sa musí postarať o rodinu a majetok a žena, ktorá má porodiť dediča a pokračovateľa línie.
@fido69 u nás doma to tiež vždy takto bolo. Mám viac surodencov a áno, mama určite s dcérami jedna inak ako so synmi (nás baby viedla tvrdo k samostatnosti od detstva, desiaty nám prestala chystat dosť skoro, tuším od druhého stupňa, ale bratom aj keď chodili už do prace tak im ráno balila desiatu a priamo tasky davala aby si chudáci nezabudli), a proste cely život je to vidno, v každom smere žitia… Dosť ma to v detstve a rannej mladosti hnevalo, ale už som to dávno prijala… je tak proste vychovaná, pozostatky “dedinskej výchovy”, kedy je chlap proste nadradený žene. Okolo chlapa sa stará, obskakuje, posluhuje atd. Sama tak bola vychovana, ona s mamou varila a upratovala/udržiavala celu domácnosť, jej bratia a otec nie, lebo to sú “zenske roboty”… Sama vie, ze to nie je správne a fakt nás vychovávala v tom, ze ženy a muži sú si rovnocenní a aby sme so sebou nenechali partnera zametať, ale akoby to vedela len hlavou, ale nie aj aplikovať priamo do života, zmeniť tie zaužívané vzorce…
@fido69 preco tak zovseobecnujes?
Nie je to pravidlom.
Moja svokra s mojim muzom nic take nestvara(la). My dve mame vztah velmi dobry, napriek rozdielu povah.
Ja sa snazim rozdlely medzi detmi nerobit. Povinnosti, pravidla, pristup, vsetko sa snazim aplikovat rovnako, bez ohladu na pohlavie.
Podla psychologov niektore zeny vnimaju dceru ako konkurenciu - je mladsia, krajsia.. cim je to sposobene si uz nepamatam.
Pride mi to absurdne uplne rovnako, ako ked matka vnima partnerku svojho syna ako svoju sokynu.
Tak ci onak, podla mna je to patologicke spravanie nevyrovnanych hranicnych osobnosti, nie norma.
@ketrint "Mám viac surodencov a áno, mama určite s dcérami jedna inak ako so synmi (nás baby viedla tvrdo k samostatnosti od detstva, desiaty nám prestala chystat dosť skoro, tuším od druhého stupňa, ale bratom aj keď chodili už do prace tak im ráno balila desiatu a priamo tasky davala aby si chudáci nezabudli), a proste cely život je to vidno, v každom smere žitia…"
Presne toto mám na mysli. 😉
@fido69 toto je laska? Ked zena ziarli na vlastnu dceru?
Ked matka zapasi o pozornost svojho dospeleho syna s jeho partnerkou a tu vnima ako svoju sokynu, ktoru by najradsej odpisala?
Jedine tak chora, opicia laska..
ze nenechas dospele dieta slobodne dychat, ze vytvaras dusno medzi nim a jeho partnerom. Ze nie si schopny sa odputat, zit vlastny zivot za sucasnej podpory dospeleho dietata...
Ak toto ty oznacujes laskou, tak jedine kvoli pokryvenemu vnimaniu, ktore ti zial vstepila tvoja mama..
A nie, NEfunguje to tak vzdy a NIE, nie je to pravidlom.
Nie, nie je to normalne.
Plus silne pochybujem, ze ti tu napise zena, co toto svojmu dospelemu synovi stvara.. take vacsinou nie su schopne sebareflexie, ony vacsinou ani nevidia vo svojom konani problem..
@ketrint ono je to z čias, keď ženy boli v domácnosti, nenosili domov žiadny príjem, čiže ich "práca" bola behať okolo domácnosti, prípadne gazdovstva a detí. Chlap nosil domov peniaze, čiže okolo chlapa sa chodilo po špičkách, lebo bez chlapa by nebol príjem. Moje obe babky boli v domácnosti, nikdy nepracovali v zamestnaní a tam to bolo tiež cítiť to dobrovoľné obskakovanie.
@fido69 Ale jasné, že to nie je normálne správanie. Ja som mala dvoch bratov a ešte jednu sestru a nie neobskakovali sme bratov, nevodila ich mamička za ručičky. Museli sa zapájať ako každý z nás. Si predstav, že obidvaja majú partnerky, ktoré obskakujú skôr oni. Takže, ešte raz, ak má žena takéto správanie, tak buď nevedome prebrala nejaký chybný vzorec ohľadne výchovy alebo má naozaj odchýlku od normo správania (patologické upnutie na dieťa). Čiže ja stále neviem, čo riešiš. Nájdu sa tu ženy, ktoré také zažili a nájdu sa také, ktoré sa s takým nikdy nestretli. Toto správanie nie je ale prirodzené, nevyplýva zo žiadneho ženského pudu alebo čomu to chceš pripísať. Myslíš, že tie dcéry, ktoré mali takéto matky považovali ich správanie voči bratom za normálne? Takže ak ti tvoja žena povie, potom, čo tvoja mamička na ňu zaútočí, že to nie je normálne, tak má pravdu. A tvoje výhovorky, že to robia mamy všetkých synov prirodzene sú odveci. Ja sa k mojím deťom správam podľa ich povách, nie pohlavia.
@fido69 nuz nie kazda forma lasky je zdrava a v poriadku.
Dcera je starsia ci mladsia ako syn?
@fido69 ja viem, že to si myslel, preto som sa k tomu vyjadrila 😅 Mám úplne rovnaku skusenost a nielen u nás z detstva, ale často aj tak okolo seba… a teda jednoznačne mám pocit, že je to ten prežitok delenia prac a povinnosti na zenske-mužské, ale zabúda sa, že to bolo v casoch, kedy ženy boli doma a bývalo sa v domoch s pozemkami, takze aj ten chlap sa tam mal čomu venovat a nie ako teraz, že sa žije v bytoch a z “mužských” robot ostalo raz za život navŕtať poličku. 🙏🤣
@fido69 neviem ale ja som presne taká že na môjho miláčika si dopustiť nedám ale to asi stoho dôvodu ze mam 3 dcéri a on môj 1 milacik😂🤣 ale samozrejmé ľúbim ich všetkých

Neviem posúdiť, u nás to tak napriklad nieje. Svokra ale má len synov a je teda ako zo seriálu susedia, to ano 😅 krát 10 😂