icon

Prečo sú staré kolegyne nepríjemné k mladším?

Včera o 20:01

Mám takú otázku do pléna. Prečo sa vždy (väčšinou, výnimka potvrdzuje pravidlo, pozn.red.) staré kolegyne (tak 50+) vyvršuju na mladých babach, na nových kolegyniach. Sú nepríjemné, majú blbé poznámky.
Nastúpila som do novej práce. Práca je náročná fyzicky aj psychicky, ale baví ma, úplne som sa v tom našla. Hoci, ešte sa veľa musím učiť, lebo tak samozrejme skúsenosti su skúsenosti, na to vás žiadna škola, kurz ani hocičo iné nepripraví. Ale teda v robote som 100% všímavá, prítomná, makám, aby videli, že za to stojím. Záleží mi na tom. Ale kolegyne (nie všetky, zopár) mi to tak znepríjemňujú, že mám chuť odísť, resp. Ešte nemám zmluvu, som tam na skúšku. Také su protivné, že by som sa hanbila sama pred sebou, keby sa takto chovám k niekomu novému, obzvlášť takému, čo sa fakt snaží. A ja sa aj bojím niečo opýtať, takže otázky si potom nechávam na tie, pri ktorých viem, že neprekrutia oči, prípadne sa nebudú ku mne chovať ako ku handre. Neviem, asi som divná, ale toto nepochopím. Mám tam samozrejme aj dobré kolegyne (tiež staršie, preto píšem že výnimka potvrdzuje pravidlo) ale samozrejme som tam najmladšia a oni su všetky odo mňa staršie minimálne o 20 rokov. Fakt majú v náplni práce deptat a šikanovať mladé baby? Pýtam sa ...

Strana
z2
kavasmliekom
Včera o 20:05

@anonym_autor mňa zaujalo že v ktorej práci sa chodí na skúšku bez zmluvy 🫣
Ináč, nie, ja mám staršie kolegyne a ja som tiež o 20 aj viac rokov mladšia a nedovolia si ku mne.

doriiis
Včera o 20:07

Na tomto príbehu je najsmutnejšie, že niekto pracuje bez zmluvy ,, na skúšku". Na skúšku sú tri mesiace skúšobnej doby. V živote nikdy by som takto nepracovala

autor
@kavasmliekom

Ináč, nie, ja mám staršie kolegyne a ja som tiež o 20 aj viac rokov mladšia a nedovolia si ku mne.

@kavasmliekom som tam cez úrad práce, cez projekt. Ako taká výpomoc, ale zároveň ma zaučajú aby som mohla potom nastúpiť na normalny úväzok.

anonym_3d00ea

Si konkurencia. Vo všetkom. Aj v práci

autor
Včera o 20:09
@anonym_3d00ea

Si konkurencia. Vo všetkom. Aj v práci

@anonym_3d00ea veď ale dáva im to právo šikanovať, veď namiesto jednej z nich tam mám nastúpiť, ale teda neviem, či z toho nevycuvam.

anonym_867cb7
Včera o 20:17

ak vycuvas z kazdej prace kde bude neaka prekazka tak sa nikde neudrzis.. problemy sa riesia a neuteka sa pred nimi ... skus im podakovat za pomoc .. povedat im ze si uvedomujes ze niekedy mas vela chyb a otazo kedze sa len ucis a velmi si vazis ze ti pomahaju kedze maju tolko skusenosti ... odzbrojis ich , potesis a budu milsie..

anonym_eb0077
Včera o 20:22

Skoro v 90% prípadoch je to zavist. Zvyknú to byť zatrpknute ženy, ktoré sa musia tváriť, že v ich manželstvách je všetko v poriadku. Závidia ti mladosť, nasadenie atď. Najlepšie na ne proste s úsmevom. A daj si pozor, nezdôveruj sa vo firme nikomu s ničím a ani sa nevyjadruj a neohovaraj kolegyne navzájom...

anonym_496557
Včera o 20:29

Keď som mala 19 a nastúpila som do novej práce ktorá bola hlavne fyzicky náročná tiež som to tak mala.Snazila som sa a popritom sa ma snažili ešte cvičiť ale ja som sa nedala a to sa im nepáčilo.Brala som to tak že ak ma vyhodia kvôli tomu že som sa im postavila tak sa obhajim a pôjdem ale nestalo sa tak .Nakoniec som sa dozvedela že tie staršie (tiež nie všetky)závidia že sa za mnou chlapi v robote pozerajú viac ako na nich .Bolo to na smiech .Videli že ma nerozhodia a nakoniec ich to prestalo baviť .Ja som sa asi po cca troch rokoch vypracovala na vyššiu pozíciu a mohli mi akurát tak fúkať cukor do zadku

anonym_6f18a3
Včera o 20:36

To je asi všade🙈 aj u nás v práci mne to už príde ako keby im už robota prerástla cez hlavu.Vsetko riešia ohovárajú sa medzi sebou..Ber to tak že si tam kvôli peniazom aby si zarobila a nie kvôli priateľstvam časom si nájdeš tie svoje obľúbené kolegyne a ostatné si nebudeš všímať

autor
Včera o 20:41

Ďakujem Vám, áno, ja viem, že sa musím asi len zaťať a vydržať, lebo ženy sú ženy, všade to isté, ale och, sere ma to neskutočne, lebo sa fakt snažím, na milión percent, keby som nejaká lenivá hnida a reálne niečo na mňa majú, nepoviem ani pol slova. Ale úprimne, myslím si, že som fakt šikovná, klienti si ma obľúbili, som presne taká, aka by som v práci mala byť, lenže nemám pocit, že je mi čo závidieť, ja chcem normalne vzťahy v robote, nie sa báť, nie si závidieť, ale podporovať sa, spolu rásť a vytvoriť bezpečné miesto pre každého. Fakt chcem asi veľa.

autor
Včera o 20:43

Ďalšia vec je, že neviem človeku povedať späť. Neviem sa obhájiť. Ja to radsej prekusnem, poplačem, predycham. Neviem ako sa mám naučiť poslať niekoho dopi

anonym_9efec2
Včera o 20:50

@anonym_autor ber ich s rezervou, po 50tke môžu zažívať druhú pubertu - primenopauzu, je to ťažké obdobie pre niektoré ženy. Slušne im odporuč silnejšie dávky magnézia na skľudnenie hormónov, možno sa uvedomia 🙂

anonym_440cb3
Včera o 21:01
@anonym_867cb7

ak vycuvas z kazdej prace kde bude neaka prekazka tak sa nikde neudrzis.. problemy sa riesia a neuteka sa pred nimi ... skus im podakovat za pomoc .. povedat im ze si uvedomujes ze niekedy mas vela chyb a otazo kedze sa len ucis a velmi si vazis ze ti pomahaju kedze maju tolko skusenosti ... odzbrojis ich , potesis a budu milsie..

@anonym_867cb7 suhlasim len s prvou vetou a s tym, ze ak sa nieco opyta podakovat. Preco by im mala hovorit, ze robi chyby, ak ziadne nerobi. Je rozdiel robit chyby a rozdiel sa opytat na nieco, co neviem. A uz vobec by som nehovorila, ze dakujem za to, ze oni su skusenejsie. Ja v poslednych rokoch casto zaucam, naposledy vlani novu kolegynu, na konci rozhovoru, vzdy povie dobre, pripadne dakujem a ja necakam nic viac. Jedna mi dakovala a tiez, ze mam viac skusenosti a mne to bolo az nekomfortne.

autor
Včera o 21:07
@anonym_440cb3

@anonym_867cb7 suhlasim len s prvou vetou a s tym, ze ak sa nieco opyta podakovat. Preco by im mala hovorit, ze robi chyby, ak ziadne nerobi. Je rozdiel robit chyby a rozdiel sa opytat na nieco, co neviem. A uz vobec by som nehovorila, ze dakujem za to, ze oni su skusenejsie. Ja v poslednych rokoch casto zaucam, naposledy vlani novu kolegynu, na konci rozhovoru, vzdy povie dobre, pripadne dakujem a ja necakam nic viac. Jedna mi dakovala a tiez, ze mam viac skusenosti a mne to bolo az nekomfortne.

@anonym_440cb3 tiež som toho názoru, že ja sa zaúčam, isto nie som najdokonalejšia, ale snažím sa robiť všetko 100% a samozrejme vidím, že keď som si robila prax, tak som bola vykukaná a teraz vidim na sebe enormný posun, ale stále sa pýtam a ubezpečujem, že či to robím dobre a snažím sa brať od nich vylepšováky. Nikdy by som si nedovolila nevziať ich názor v uvahu. Ale tiez situácia, jedna mi ukáže nejakú činnosť, že takto sa to robí. Na ďalší krát to robím aj ja tak, ale druhá ma zdrbe, že to tak nemam robit a kde ma to tak naučili, že to je celé zle. Tak na ďalší krát to znova urobím ako tá druhá a zas ta prvá ma sprdne, že to robím zle. Mám pocit, že v niektorých momentoch len číhajú, čo spravím zle a pritom učím sa len od nich, od nikoho iného. A to mi je tiež blbé a nepríjemné.

anonym_440cb3
Včera o 21:08
@anonym_autor

Ďalšia vec je, že neviem človeku povedať späť. Neviem sa obhájiť. Ja to radsej prekusnem, poplačem, predycham. Neviem ako sa mám naučiť poslať niekoho dopi

@anonym_autor naucis sa casom. Ani ja som nevedela. Jedna osoba mi povedala, nesmies sa bat a nechat si skakat po hlave. Odvtedy som si vzdy vedela nahlas povedat svoj nazor. Slusne, nie nadavkami. A poviem ti, ludia maju predo mnou respekt, nedovoluju si ku mne. Musis byt slusna, nie arogantna.

autor
Včera o 21:10
@anonym_440cb3

@anonym_autor naucis sa casom. Ani ja som nevedela. Jedna osoba mi povedala, nesmies sa bat a nechat si skakat po hlave. Odvtedy som si vzdy vedela nahlas povedat svoj nazor. Slusne, nie nadavkami. A poviem ti, ludia maju predo mnou respekt, nedovoluju si ku mne. Musis byt slusna, nie arogantna.

@anonym_440cb3 keď mne je vždy do revu hneď, cítim sa ako malé dievčatko, ktoré hrešia za niečo, ako viem, musím sa to naučiť, nemôžem byť takáto posrata, samozrejme asertivne, to je cieľ tohto roka, naučiť sa postaviť za seba. Ale je to ťažké, som citlivá. Od vždy.

kitycat
Včera o 21:13

@anonym_autor a to si uz stihla vystriedat 10 roznych zenskych kolektivov ked pouzivas retoriku "vzdy sa starsie kolegyne vyvrsuju na mne mladej 20ke plnej idealov a spravneho pristupu"?

Neviem ako dlho tam si na skusku a preco sa ides pretrhnut ked nemas nic iste, obzvlast zmluvu na pracu sprostredkovanu UP..

autor
Včera o 21:19
@kitycat

@anonym_autor a to si uz stihla vystriedat 10 roznych zenskych kolektivov ked pouzivas retoriku "vzdy sa starsie kolegyne vyvrsuju na mne mladej 20ke plnej idealov a spravneho pristupu"?

Neviem ako dlho tam si na skusku a preco sa ides pretrhnut ked nemas nic iste, obzvlast zmluvu na pracu sprostredkovanu UP..

@kitycat tú prácu mám istú, s vedúcou sme dohodnuté, že od aprila nastúpim namiesto jednej kolegyne, ktorá ide na dôchodok. Preto ani nerobí výberové konania.
Áno, pracovala som už v kolektíve, kde som presne toto zažívala, tiež od starších kolegýň, vtedy som mala 20. A tak isto, toto isté zažívalo aj mladé dievča, čo tam robí rok.

autor
Včera o 21:21
@kitycat

@kitycat vy ste tiež asi jedna z nich. Lebo žiadna taká rétorika neexistuje, sú tam aj milé kolegyne, tak asi u niekoho to ide normalne a niektoré su proste len pi*e? Tak nejak mi to z toho vychádza. Plnej ideálov a správneho pristúpu.. hm. Asi som trafila do čierneho

autor
Včera o 21:25
@anonym_autor

@kitycat tú prácu mám istú, s vedúcou sme dohodnuté, že od aprila nastúpim namiesto jednej kolegyne, ktorá ide na dôchodok. Preto ani nerobí výberové konania.
Áno, pracovala som už v kolektíve, kde som presne toto zažívala, tiež od starších kolegýň, vtedy som mala 20. A tak isto, toto isté zažívalo aj mladé dievča, čo tam robí rok.

@anonym_autor a teda pracujem v odvetví, kde tak trošku životy iných ľudí závisia odo mňa. Tak ten správny prístup je asi na mieste, neviem.

anonym_038427
Včera o 21:27

Ach to su tie zenske kolektivy... na nevydrzanie s niektorymi 😣 Najhorsie, ze niekedy staci len jedna osoba aby toxicky zamorila cele pracovne prostredie...
Co s tym ti velmi neporadim, sama som usla z toxickeho pracovneho prostredia. Ale isty cas sa to da tam vydrzat, zavisi aj od tvojej povahy. Hlavne nesmies byt stale iba ticho lebo ti uplne poskacu po hlave. Musis sa naucit byt asertivna a postavit sa za seba. Lebo nikto iny to neurobi. A neohovarat nikoho lebo sa to obrati proti tebe.

anonym_eb2816
Včera o 21:40

@anonym_autor Že 50+ a staré....Však počkaj, stará budeš raz ty, keď to budeš musieť ťahať do sedemdesiatky...🙂

autor
Včera o 21:44
@anonym_eb2816

@anonym_autor Že 50+ a staré....Však počkaj, stará budeš raz ty, keď to budeš musieť ťahať do sedemdesiatky...🙂

@anonym_eb2816 no názov je názov, samozrejme,nemyslela som staré na 50 ročne ženy, lebo zrovna jedna kolegyňa ktorá je moja najväčšia podporovatelka má 50, moja mama ma 50 a su to mladé kočky, ale teda v predošlej práci jedna šikanatorka mala 50 a tieto majú tak okolo 60. Každý normálny človek pochopí, ako som to myslela. Neuražam. Jasné, že budem stará a jasné že do hrobu pôjdem rovno z práce.

marca12
Včera o 21:45
@anonym_autor

@anonym_440cb3 keď mne je vždy do revu hneď, cítim sa ako malé dievčatko, ktoré hrešia za niečo, ako viem, musím sa to naučiť, nemôžem byť takáto posrata, samozrejme asertivne, to je cieľ tohto roka, naučiť sa postaviť za seba. Ale je to ťažké, som citlivá. Od vždy.

@anonym_autor Neboj,to pride vekom a skusenostami. Budes sa vediet za seba postavit. Tiez som mala take kolegyne. Vacsinou su to zivotom zbicovane zeny,velmi nestastne a svoju frustraciu si riesia na mladej kolegyni. Tiez som sa nevedela za seba postavit aj som si poplakala potajomky. Z prace by som neodchadzala,casom sa naucis byt imunna. Ziskas vedomosti,skusenosti a bude to plus,ak budes hladat dalsiu pracu. V kazdej praci je nieco. Ked sa otukas,milo ich konfrontuj. Skusila by som nejako zartovne nadniest,ake su na teba zle alebo sa rovno opytat,preco sa po tebe vozia a ci aj k nim sa takto kolegyne za mlada spravali. Alebo nemas veduceho,ktoremu by si o tom povedala,ak je to uz neunosne?

autor
Včera o 21:54
@marca12

@anonym_autor Neboj,to pride vekom a skusenostami. Budes sa vediet za seba postavit. Tiez som mala take kolegyne. Vacsinou su to zivotom zbicovane zeny,velmi nestastne a svoju frustraciu si riesia na mladej kolegyni. Tiez som sa nevedela za seba postavit aj som si poplakala potajomky. Z prace by som neodchadzala,casom sa naucis byt imunna. Ziskas vedomosti,skusenosti a bude to plus,ak budes hladat dalsiu pracu. V kazdej praci je nieco. Ked sa otukas,milo ich konfrontuj. Skusila by som nejako zartovne nadniest,ake su na teba zle alebo sa rovno opytat,preco sa po tebe vozia a ci aj k nim sa takto kolegyne za mlada spravali. Alebo nemas veduceho,ktoremu by si o tom povedala,ak je to uz neunosne?

@marca12 nechcem ísť za vedúcou hneď, ako nová, nechcem aby si mysleli, že hneď budu konflikty z mojej strany alebo niečo. Cítim sa v nevýhode, lebo som mladá, nová. Ale teda mám tam takú dôvernú kolegyňu, ktorá mi presne povedala, že vidí seba vo mne pred xy rokmi, a že mi pomôže prekorčuľovať v tomto ťažšom období a sama mi povedala, že je šokovaná z toho, ako sa ku mne správa, resp, ako sa so mnou rozpráva, ale že ju mam brať s rezervou, že tam si s ňou nikto nesadol (je tam taka drsná skupinka, ale pozitívne je, že dve odchádzajú na dôchodok tento rok)

anonym_e0d849
Včera o 22:39

@anonym_autor nebude problém v tebe? Ja som sa s tým nikdy nestretla a to som menila prácu viac krát. Ale teda nikdy som nebola zamestnaná vo firme, ktorá by ma zamestnávala na skúšku bez zmluvy. Uvedomuješ si, čomu sa prácou bez zmkuvy vystavuješ? Vôbec si nemusia vyplatiť mzdu, nemáš nárok na stravné, nikto ta teba neodvádza odvody, keby si mala pracovný úraz, tak si bez šance na odškodnenie, mlôžeš dostať pokutu aj ty, nie len ten, kto ťa zamestnáva. To by ťa malo trápiť viac, ako staršie kolegyne.

anonym_20456f
Včera o 22:56

Ja som bola kedysi v kolektíve žien +- 30 rokov. Prišla k nám kolegyňa 50+ a tá teda rozložila super fungujúci kolektív. Zasadla si špeciálne na mňa, doteraz neviem čo jej vadilo. A asi mi aj trochu závidela, že som bola obľúbená medzi kolegyňami aj klientami. Akože nedovolila si nič do mňa, ale to tie výrazy, znechutenie na jej tvári atď. Bola mojím impulzom na zmenu zamestnania, a teda vďaka nej som si polepšila a založila aj vlastnú firmu. Takže sú tam aj pozitíva. Dnes mám jej roky a myslím si, že bola hlavne nešťastná, unavená a v prechode, s ňou mávali hormóny. Mne by možno dnes tiež liezli na nervy 30 ročné kolegyne... Ale teda minule som ju stretla v obchode a hneď som sa pratala, aby sme sa nestretli 😀

anonym_47a7c4
Včera o 23:03

Vidis a ja som kolegyniam posledna sichta pred celozavodnou povedala,ja som taka stastna,prestastna,ze idem na ine pracovisko a vy sa tu zezerte navzajom.Normalne som uz bola taka vytocena,ze az.Posledny den na mna kolegyna,ano stara vrana na mna vyletela,co ja som sa ako tak zaucala a za mna bola ina kolegyna,tak uz nasrana som im toto povedala.
A teraz mi je dobre.Robim si svoju novu robotu.Mna to bavi velmi,niekedy nuda,co ja zase toto nemusim ale aj kolega moj novy mi dnes vravi,teba to riadne bavi.No ja si to uzivam,to je relax pre mna.
Len sa nedaj a povedz im od srdca,co si myslis a uvidis sa urazia ale daju pokoj.Drzim palce,nech si tam spokojna.

anonym_042dcc
Dnes o 00:22
@doriiis

Na tomto príbehu je najsmutnejšie, že niekto pracuje bez zmluvy ,, na skúšku". Na skúšku sú tri mesiace skúšobnej doby. V živote nikdy by som takto nepracovala

@doriiis
Tu prave vidiet ze odpovedaju stare tetky, prave teraz vecer sme riesili ze daaky debil v hr zamestnal totalne dakoho nevhodneho v LA nastastie je na skusku tak sa ho mozeme zbavit, uplne bezne vonku.

tykat
Dnes o 06:12
@kavasmliekom

@kavasmliekom preeeesne to mi buchlo do oci

Strana
z2