icon

Prečo vnímame partnerových rodičov ako cudzích?

21. máj 2024

Často to čítam, keď si náhodou dovolí nevydaté dievča nazvať partnerovych rodičov svokrovcami, normálne že pobúrené reakcie ako jej to su len cudzí ľudia a neviem čo. Vám to príde v poriadku? To ste sa akože všetky tvárili pred svadbou, že partnerovi rodičia neexistujú a po svadbe že ahaa zrazu rodinka? Fakt tomuto postoju nerozumiem. Ja som vydatá 3 roky. Za tie roky sa môj vzťah so svokrovcami nikam neposunul, lebo za 7 rokov partnerského vzťahu som so svokrovcami normálne interagovala, poznali sa aj s mojimi rodičmi, chodili sme spolu na dovolenky, dávali si darčeky a nemali sme problém povedať si aj veci, ktoré sa nám navzájom nepáčili a vykomunikovat si to, popripade sa na seba na par dni uraziť. Po svadbe sa nezmenilo nič. A vy, čo tu píšete akí su to pre nezosobášený par cudzí ľudia, tak ja si nedokážem predstaviť ako ste mohli fungovať pred svadbou. To ste sa správali odmerane? Tvárili ste sa že ti ľudia su pre vás nič? Žijeme v 21. Storočí, kedy ľudia (aspoň dúfam) premýšľajú pred tým ako si niekoho zoberú a založia s ním rodinu. Takže je úplne prirodzene, že v partnerskom vzťahu sme aj niekoľko rokov a pred tým ako sa oficiálne takí partneri zoberú, už poväčšinou fungujú ako manželia a teda maju aj vytvorené vzťahy s rodinami toho druhého. Fakt sa tým papierom s tou rodinou viacej zblížime, alebo sa udeje niečo, čo zapríčiní, že mi ti ľudia budú menej cudzí?
Mi to príde len tak dodrbavanie z vašej strany, čo to furt musíte vytiahnuť. Ako keby vás dráždilo, že niekto nežije v manželstve

zmrzlinka2021
21. máj 2024

@jana_eyre_2
Napr. prikladom faktu je to, ze v pripade umrtia a existencie dietata, s praitelom dedi iba jeho dieta (kludne aj dieta, ktore ma z predchadzajuceho vztahu). Pri dedeni po manzelovi (neexistencii zavetu) dedi v takom pripade jeho dieta a zaroven jeho zena (realna zena, nie "nazyval som ju zenou"). Dotycna sa mohla nazyvat aj manzelkou, aj neviem na co, proste moze sa hrat dalej, ale realita a FAKTY nepustia.

Detto x milion dalsich prikladov. Mozem soferovat super, ale ak nemam soferak, a chytia ma, skoncila som.

jana_eyre_2
21. máj 2024

@zmrzlinka2021 veď ty rob ako uznas za vhodné, ostatni sa môžu vyjadrovať a cítiť ako zase uznajú za vhodné oni.. nie každý musí veci v neoficiálnych diskusiách "racionálny typ" rôzni ľudia majú rôzne pohľady.. keby som v oficiálnom liste na súd písala emocionálne označenia ludi, tak áno, brala by som tvoje pripomienky.. ale vyžadovať od ostatných aby sa na nete vyjadrovali oficiálne len preto, že ty si "racionálny typ" mi príde celkom zvláštne a - neracionalne 🙃

autor
21. máj 2024

@zmrzlinka2021 manželstvo vzťah neurobí šťastnejším, ani nič podobne. Dlhé roky som žila v partnerskom vzťahu ktorý mal kladne aj negatívne stránky, ktoré vyplývajú podľa mňa v každom vzťahu z povahových čŕt a zlozvykov toho druhého. To sa manželstvom nezmení. Ani vnímanie nášho vzťahu sa nezmenilo. Naozaj okrem legislatívneho rámca neviem, čo by sa na tom vzťahu malo zmeniť alebo ako by ho to malo posilniť. Ako manželia sme v podstate žili už roky pred manželstvom. V prípade veriacich to chápem, vtedy sa dá hovoriť o nejakom posune ale inak je to naozaj len papier.

jana_eyre_2
21. máj 2024

@zmrzlinka2021 a ked už sme pri tom, neexistuje šoferak, je len vodičský preukaz 😉 to je presne taká istá vytka ako niekoho upozorňovať na svokru ak ňou oficiálne nie je..

autor
21. máj 2024

Inak tu viaceré píšete presne to, že právne nie je daný človek svokra/svokor. To je síce pravda, lenže to je take poburujuce, že ten termín niekto používa? Ja mám môjho “svokra” ktorý nie je otcom môjho muža. To mám stále v neformálnej konverzácii vypisovať, že je nevlastný otec môjho muža? Aj keď vlastne po právnej stránke nie je ani to.
Ja rozumiem, že právne to neboli svokrovci kym sme sa nevzali, len nerozumiem, prečo je tento pojem tŕňom v oku vo všetkých diskusiách, aj takych, ktorých témou vôbec nie su “svokrovci”.
Ja napríklad nechápem a bolo by mi nepríjemne osloviť svokru mama. Ale su take ktoré to robia, nevadí im to. Ale nebudem im nikde vypisovať, že to nie je ich mama. Veď je to len blbe oslovenie. Pokiaľ vás niekto oslovuje tak ako nechcete, tak to riešte, ale riešiť to ako svojich príbuzných a nepribuznych oslovujú ľudia na diskusnom fóre mi príde zvláštne

pehavcek
21. máj 2024

Dievcata, mne je jedno ako nazyvate svojich partnerov a ich rodicov.A suhlasim, ze vztah sa nezaklada na papieri.Prave preto ma zaraza, ze tak velmi trvate na osloveni manzel a svokra ked tie papiere neuznavate.Ved je v uplnom poriadku, ze ste sa rozhodli nedat to na papier a je to len a len vase rozhodnutie.Na druhej strane by ste mohli jednym uchom dnu a druhym von ked niekto poukaze na to, ze to nie je vas manzel a svokra lebo nimi jednoducho nie su.V com sa ale vsetci asi zhodneme, ze stastie vo vztahu prameni niekde uplne inde.

jana_eyre_2
21. máj 2024

Tak isto, NAPRIKLAD keby som mala adoptované dieťa a založím si diskusiu že má zelenú stolicu, musím napísať môj adoptovany syn má zelenú stolicu? Menilo by to snáď niečo na veci ktorú sa pýtam? 🤨🤔

zuzana76
21. máj 2024

@tiezjedna muzove priezvisko bez svadby? a to sa da? sa premenuju na matrike? z akeho dovodu to robia? nepoznam taky pripad v mojom okoli

tiezjedna
21. máj 2024

@cacianka mne to napríklad vôbec nevadí, ani ma to nepoburuje🙂 Príde mi logické, že si to človek proste skráti, zvlášť, keď na pár riadkoch musí svokru spomenúť viackrát... Príde mi to ako totálna malichernosť, ktorú dokážu pitvať zas len ženské😉

jana_eyre_2
21. máj 2024

@pehavcek ono by to tak mohlo fungovať že veci vypúšťať, lenže ako poznáme diskusie presne takéto podpichovanie diskutérov v diskusiách dosť menia atmosféru v téme a tým pádom aj tému samotnú a vďaka tomu sa odbaca od podstaty ktorú chce autor riešiť..

tiezjedna
21. máj 2024

@zuzana76 áno, presne tak. Zájde na matriku a požiada o zmenu priezviska, vymyslí si nejaký dôvod ako napríklad, že to pôvodné je nedôstojné, hanlivé, traumatizujúce alebo tak niečo (zákon to umožňuje), navrhne nové - väčšinou teda partnera, s ktorým má dieťa, zaplatí poplatok, matrika to schváli a je vybavené. Vybaví si nové doklady atď., samozrejme, oznámi úradom. Akoby sa vydala, ale nevydala🙂 Len zmenila meno. Netuším, čo si na týchto ženách muži majú vlastne vážiť, keď sa vzdala vlastnej identity len preto, aby sa podvolila niekomu, komu nestojí ani za to, aby si ju vzal... Podľa mňa väčšie dno neexistuje.

zuzana76
21. máj 2024

@tiezjedna fiha, no takato kovbojka by mi teda nenapadla. Bohuzial niektore zeny porodia deti hocikomu, niekomu, kto si ich vlastne ani nechce vziat, len si vyprazdnili gule do ich maternice a tot vsjo. Zeny zase nemaju ani co tomu chlapovi okrem vaginy ponuknut a tak to trpia a potom vymyslia nieco taketo. Zaklad je v rodine. Tie zeny uz same pochadzali zrejme z nefunkcnych rodin, nemaju ziadne vzdelanie, nemaju pracu a tak si ich ten chlap ani nevazi. Ma ich len ako zivu ancu. Bohuzial.

tiezjedna
21. máj 2024

@zuzana76 vieš čo, asi to tak vo všeobecnosti, ako píšeš. Ale zrovna tieto dve baby z môjho okolia sú celkom chytré, aj pomerne vzdelané, rozhodne nie žiadne mentálne trubky, ale nechali sa tak zblbnúť, že proste urobili tento krok.

zuzana76
21. máj 2024

@tiezjedna tak tomu nerozumiem uz vobec

sisaka
21. máj 2024

Mne už fakt mozog zastáva. Príde mi to ako debata typu - vek je len číslo (som si myslela, že väčšia blbosť nemôže byť) teraz tu mame debatu, že slová nič neznamenajú a môžu sa ľubovoľne používať a tí, čo sa snažia poukázať na význam slova sú vlastne malicherní, zadrapčiví a nechápaví.
Takže v realite, keď mi niekto povie, že toto je jeho obľúbená hruška a drží v ruke jablko, mám len prikývnuť a nechať človeka v tom, že fajn, on si mysli, že je to jablko, tak pri ňom to budem volať jablko, aby som neranila jeho vnímanie reality?

Načo by existovali slová, keby im každý pripisoval iný význam? Veď to by bol úplný chaos!
Keď mi niekto povie, že doma má červené auto, nepredstavim si modrý bicykel, keď mi povie, že má rad jablka, nepredstavujem si hrušky a keď mi niekto povie, že má manžela, nepredstavim si frajera, s ktorým žije dvadsať rokov, ale osobu, s ktorou oficiálne uzavrela manželstvo.

Je mi jedno, ako si ľudia v hlavách pomenúvajú veci, ale v konverzácii by som bola rada, keby sa držali zauživanej terminológie.

subartic
21. máj 2024

@tiezjedna ja si myslím že existuje ešte väčšie dno a to je ak si ťa partner nechce zobrať a povie ti však sa predstavuj mojim menom . Mám v blízkom okolí . Teda všade máš Kováčová ale ty sa predstavuješ Pekarová, aby si navodila dojem že patríš k tomu mužovi .

belllinka
21. máj 2024

@zmrzlinka2021 aha, takže vy kým ste nemali ten papier z úradu, tak si sa o rodičov svojho priateľa vôbec nezaujíímala, nič nerišila lebo veď cudzí ľudia, áno?
A keď si napríklad rozvedená matka s dieťaťom nájde nového chlapa, tak ten sa o jej dieťa nemôže zaujímať, ani starať? Jedine ak si ho adoptuje a bude to aj pred úradmi v poriadku?

zmrzlinka2021
21. máj 2024

@belllinka V prvom rade som sa nemiesala do zalezitosti druhej rodiny, ked som realne nebola clenom ich rodiny. Netvarila som sa ako "pani manzelka" - pre mna osobne by to bolo ponizujuce. Proste ja som toho zivotneho postoja, ze muz ma o zenu bojovat a zena nema dat zo seba uplne vsetko a stavat sa do role, v ktorej nie je. Ja zretelne oddelujem u seba postavenie iba priatelky a postavenie uz zeny. Ak nestojim muzovi za to, aby som bola jeho zenou (realnou, nielen emocnou), nebudem mu davat ani to, co dava uz zena - manzelka.

zmrzlinka2021
21. máj 2024

@zuzana76
@tiezjedna
Tiez ma prekvapuje, ze prave velmi mudre zeny maju v tomto smere taku "achylovu patu" a fakt si najdu trkvasov.

cacianka
21. máj 2024

@michmich na úrade zbytočne používaš slovo druh, náš právny systém nepozná takýto pojem, no vidíš - aj ty obrazne povedané serieš do huby 😉

cacianka
21. máj 2024

@zmrzlinka2021 práveže táto téme rieši iba fakt, že si ženy honia ego, ked nejaká napíše neformálne svokra, a nie mama môjho priateľa

cacianka
21. máj 2024

@sisaka ja by som bola radšej keby ženy písali lepšie pravopis, vety a zadania zrozumiteľne, aby nepoužívali nárečové a domotané výrazy. radšej beriem svokra, ako patvary "neieajaké", až, budovať, do doktora, vianky, kakáme, papáme...
hmm, som preto horšia ?

belllinka
21. máj 2024

@zmrzlinka2021 vies mi teda odpovedat na otazku? Ked si rozvedena zena alebo muz s dietatom najdu novu partnerku, partnera, tak sa nemaju zaujimat o to dieta, kym neuzavru s partnerom sobas a neosvoja si to dieta?

sisaka
21. máj 2024

@cacianka čo má chybné/zavádzajúce používanie výrazov, či neznalosť gramatiky spoločné s niekoho charakterom? 🤔 Tvoja pointa mi naozaj uniká.

krajinka
21. máj 2024

@cacianka Takže mama mojej starej mamy je moja babka tak to myslíš?

danica2711
21. máj 2024

@cacianka díky za info, to som ešte nepočula, u nás sa to tak nehovorí

tiezjedna
21. máj 2024

@subartic kecáš...🙈😂😂😂

cacianka
21. máj 2024

@sisaka uniká ti

cacianka
21. máj 2024

@krajinka áno. To je v podstate oficiálne znenie, avšak v každej rodine môžu mať iné zvykoslovie.
Pre zaujímavosť
- otcov brat je strýko jeho žena ti je stryná.
- otcova sestra je teta jej muž ujo
- mamin brat je ujo jeho žena ujčiná
- svokrovci, teda rodičia detí sú si navzájom svat a sviatky.
Stará mama - starká.
Netvrdím že sa to musí používať striktne, ani sa predsa nebudeme džubať ako v tejto diskusii, to by bolo naozaj trápne.
To je pointa, tejto diskusie, prečo svokra keď nie je svokra , to by sme mohli džubať ženy, prečo dieťaťu hovoria že mamina aj otcova mama je babka , keď je to správne stará mama/ starká.

cacianka
21. máj 2024

@danica2711 každému ako pasuje, ja spomínam oficiálne znenie, pomenovanie členov rodiny.
😉My sme otcovu mamu volali dolná starká - bývala kúsok pod kopcom, mamina mama kúsok smerom na kopec bola horná starká. 😉Synovci volali stará mama tú čo žila v meste, starká bola na dedine.