icon

Prečo ženy ostávajú v toxických vzťahoch?

24. apr 2026

Ahojte. Prečo niektoré ženy ostávajú roky v toxických vzťahoch, ktoré sú od začiatku odsúdené na zánik a dobrovoľne trpia? Mám tým na mysli najmä bezdetné a tie ktoré nemajú s dotyčnými ani hypotéku. Toto by boli dôvody, ktoré by som sa snažila pochopiť..

anonym_d171c7
24. apr 2026

@anonym_autor zo strachu ze si nenájdu nikoho iného. Myslia si ze lepsi je akýkoľvek vztah ako ziadny. Niektoré majú uzkostnu vztahovu väzbu, niektoré si myslia ze samé by to nezvládli...dôvody su rôzne nedá sa napisat globálne ze kvôli tomuto

autor
24. apr 2026

aj ja mám úzkostnú vzťahovú väzbu a aj občas úzkosti ale nedokážem pochopiť prečo je niekto s niekym kto mu ubližuje a je to dosť vidno a je to na pravidelnej báze a opakovane. Mám na mysli rôzne nadávky, vyvolávanie nezmyselných hádok, žiarlivostných scén a podobne.. A niekto sa k takému človeku vracia roky. A schádzame sa a rozchádzame.. Ja osobne keď cítim, že niekto nie je pre mňa bezpečný zdrhám doslovne

mimka1402
24. apr 2026
@anonym_autor

aj ja mám úzkostnú vzťahovú väzbu a aj občas úzkosti ale nedokážem pochopiť prečo je niekto s niekym kto mu ubližuje a je to dosť vidno a je to na pravidelnej báze a opakovane. Mám na mysli rôzne nadávky, vyvolávanie nezmyselných hádok, žiarlivostných scén a podobne.. A niekto sa k takému človeku vracia roky. A schádzame sa a rozchádzame.. Ja osobne keď cítim, že niekto nie je pre mňa bezpečný zdrhám doslovne

@anonym_autor Jooj, neboj, tie ktoré to nedokážu pochopiť časom presne si to zažijú na svojej koži. Tiež som kedysi bola toho názoru, ale občas človek sa dostane do situácii, do bodu kedy ani nevie ako a rieši takéto veci. Vzťahy na začiatku nie sú také ako opisuje š, často to príde časom a človek verí, že je to len obdobie. Klesá sebavedomie a chuť meniť život (co na to povedia rodičia, rodina. vysoký vek, chcem dieťa...)
Nesúdiť je základ. Za ďalšie. Zlý vzťah nie je 99% času. Často je to kombinácia skvelých dní s tými úplne na nič. Keď je zle, spomínaš na to pekné. Keď je super, tak zabúdaš na to zlé a berieš to ako nový začiatok. Takto funguje toxicka závislosť. Bonding ktorý ti dodáva extrémne dávky dopaminu a z toho vlastne žiješ. 🙂

marianarem
24. apr 2026
@anonym_autor

@anonym_autor No niektore zeny su na taky styl zvyknute, vacsinou z domu. A sice tym trpia, ale je to zaroven nieco, co aspon trochu poznaju a vedia v tom chodit. Moj svokor bol alkoholik a ked ovdovel, tak sa uz uplne spustil, chodil po sidlisku napity s bezdomovcami. A predsa si aj v tomto stave nasiel novu priatelku a nebola to bezdomovkyna, ale slusna pracujuca pani v jeho veku. Suseda zo sidliska, ktora ho videla s tymi bezdomovcami chodit. Moj muz si bol isty, ze jedine jej musi ist o peniaze (svokor mal vtedy este nie uplne male uspory). Ja som bola ineho nazoru, hned som vytusila, ze to bude zena, ktora uz ma s alkoholikmi skusenosti. Ako sa ukazalo, mala som pravdu. Mala skusenost aj z rodiny, aj z prveho manzelstva. A roky nedokazala od neho ist, hoci sa s nim pravidelne rozchadzala. Az mi rozum zastaval, ked som si napriklad predstavila, ako dlho si hladal partnerku (mna) moj muz, ktory nema ziadnu zavislost a je super partner a ako rychlo si ju vedel najst jeho otec.

anonym_8dcf2d
25. apr 2026

U niektorých je to jediné čo poznajú od mala ( zlý vzťah s otcom) a sú na to navyknute

zmrzlinka2021
25. apr 2026

@anonym_autor

Ja to vnímam tak, že nie každá žena si vyberie kvalitný život. Je to ich rozhodnutie zobrať o pozornosť. Je to rovnaký princíp ako fajčiť, všetci majú informácie ale....

Ale najviac v tomto robí rodina, úplná, fungujúca, obaja prítomní rodičia.

anonym_6b122b
25. apr 2026

@anonym_autor Tak niekto je zase veriaci ako moja švagrina, alebo niekto nemá podporu okolia dôvodov je vela....sama som odišla ale teda nabrala som odvahu až keď som sa zamilovala do mojho terajšieho manžela....on riež žil v nefunkčnom vztahu a keď si zbalil veci do vriec od smeti a odišiel z domu ktorý postavil odišla som aj ja ale kazdy sme sa vratili rodičom možno niekto nema taku možnosť a to som mala dceru 4 roky. Teraz mam.postaveny dom a spoločneho syna sme spolu 6 rokov....ale začiatky boli tažke mež sa vsetko utriaslo...nie každy to da....Muž mal pred svadbou jeho rodina len tocila hlavou a ja som otehotnela za 3 mesiace čo bol pre mna šok 😄 lebo muž vyplakaval že je neplodny a chodil po lekaroch...tak zmena partnerov robí zazraky....

sova7
25. apr 2026
@mimka1402

@anonym_autor Jooj, neboj, tie ktoré to nedokážu pochopiť časom presne si to zažijú na svojej koži. Tiež som kedysi bola toho názoru, ale občas človek sa dostane do situácii, do bodu kedy ani nevie ako a rieši takéto veci. Vzťahy na začiatku nie sú také ako opisuje š, často to príde časom a človek verí, že je to len obdobie. Klesá sebavedomie a chuť meniť život (co na to povedia rodičia, rodina. vysoký vek, chcem dieťa...)
Nesúdiť je základ. Za ďalšie. Zlý vzťah nie je 99% času. Často je to kombinácia skvelých dní s tými úplne na nič. Keď je zle, spomínaš na to pekné. Keď je super, tak zabúdaš na to zlé a berieš to ako nový začiatok. Takto funguje toxicka závislosť. Bonding ktorý ti dodáva extrémne dávky dopaminu a z toho vlastne žiješ. 🙂

@mimka1402 nieco na spôsob závislosti

anonym_076fcf
25. apr 2026

@anonym_autor nizka sebahodnota vacsinou od rodicov, kde manipulacia,tresty ci nezaujem boli definovane ako vzorec lasky. A tak si myslia ze to je ako doma. Co sa tyka mylneho dojmu ze "ho milujem" je to iste...rodic ktory sa choval hnusne a obcas utrusil poznamku ze dieta lubi. Dieta si nevie zaradit ci je to pravda alebo nie. A tak v despelosti opakuje chybny vzorec. 😬

autor
25. apr 2026
@mimka1402

@mimka1402 ja som si zazila toxicky vztah v mojich 18 a zazila som fakt nepekne veci. Skoncila som u psychologicky a odvtedy si davam sakra pozor koho k sebe pustim a popracovala som na sebe. Pripisujem to vsak aj mlademu veku kedy som fakt nevedela a mala som skreslene predstavy o zivote a vztahoch. Bola som naivna a manipulovatelna a bolo tam vela inych faktorov. Čo však neviem pochopiť prečo sa dospela zrelá žena vracia roky k niekomu kto je 2 tyzdne ok niekedy ani to a potom jej nadava, kritizuje ju, uraza a vyvolava umele hadky a vymysla problemy ako ju moze zhodit a ona sa tam veselo roky vracia.

mimka1402
25. apr 2026
@anonym_autor

@mimka1402 ja som si zazila toxicky vztah v mojich 18 a zazila som fakt nepekne veci. Skoncila som u psychologicky a odvtedy si davam sakra pozor koho k sebe pustim a popracovala som na sebe. Pripisujem to vsak aj mlademu veku kedy som fakt nevedela a mala som skreslene predstavy o zivote a vztahoch. Bola som naivna a manipulovatelna a bolo tam vela inych faktorov. Čo však neviem pochopiť prečo sa dospela zrelá žena vracia roky k niekomu kto je 2 tyzdne ok niekedy ani to a potom jej nadava, kritizuje ju, uraza a vyvolava umele hadky a vymysla problemy ako ju moze zhodit a ona sa tam veselo roky vracia.

@anonym_autor Ja neviem čo už dodať. Cítiť z toho veľmi veľkú dávku ako to povedať nadradenosti? Nedostatok empatie?
Tipujem, že riešiš niekoho blízkeho a preto ťa to trápi a nevieš sa nad tým povzniesť a rozumieť tomu. Čo je ok.
Pravdou je, že každý je si strojcom svojho života hoc sa nám to nemusí páčiť. Ale už nado mnou ti vysvetlili dôvody viac než jasne, neexistuje jeden jediný dôvod.
Potom sú naozaj typy, ktoré potrebujú dynamiku "talianskeho manželstva" a týmto si to ospravedlňuju.

anonym_ebe4a0
25. apr 2026

Ja ty poviem prečo lebo nemám prácu keďže mi ju zakazoval. Ďalej nemám kam ísť s detmi. Myslím ze sa to raz zmení a prestane to. Proste budem s chlapom aj keď nie v ideálnom vzťahu ako byť sama. Alebo hľadať ďalšieho chlapa co môže viesť z blata do kauze.

anonym_2456aa
25. apr 2026

@anonym_autor keď máš toxický vzťah, často ťa partner zdeptá až tak, že nevieš samostatne ani len dýchať a neveríš že to ešte niekedy dokážeš a pritom môžeš byť celý predošlý život sebavedomá, samostatná a dokonca VŠ vzdelaná. Strata sebadôvery je bežná v takých vzťahoch u žien a potom podľa mňa a tiež nie je ani z čoho vyberať, lebo a dobrých mužov, vhodných do života je žalostne málo. Žena ak je sama, sa väčšinou ťažko zmôže na samostatné bývanie a žije z ruky do úst.

anonym_9b8413
25. apr 2026

Vyskúšaj si vzťah s narcistom a potom pochopíš …

autor
25. apr 2026
@mimka1402

@anonym_autor Ja neviem čo už dodať. Cítiť z toho veľmi veľkú dávku ako to povedať nadradenosti? Nedostatok empatie?
Tipujem, že riešiš niekoho blízkeho a preto ťa to trápi a nevieš sa nad tým povzniesť a rozumieť tomu. Čo je ok.
Pravdou je, že každý je si strojcom svojho života hoc sa nám to nemusí páčiť. Ale už nado mnou ti vysvetlili dôvody viac než jasne, neexistuje jeden jediný dôvod.
Potom sú naozaj typy, ktoré potrebujú dynamiku "talianskeho manželstva" a týmto si to ospravedlňuju.

@mimka1402 nie som nadradená a mám aj empatiu ale je to niekto s kym som v dennom kontakte a počúvam denne aké má problémy ako sa má zle ako má zdravotné problémy, ktore ma mimochodom z neho, pomahala som jej 100000x. Nemaju spolu deti, hypo nic. Dokaze vyzit zo svojho platu aj sama.. a ona staaale do tej istej kaluze a stale sa stazuje a cuduje.

mimka1402
25. apr 2026
@anonym_autor

@mimka1402 nie som nadradená a mám aj empatiu ale je to niekto s kym som v dennom kontakte a počúvam denne aké má problémy ako sa má zle ako má zdravotné problémy, ktore ma mimochodom z neho, pomahala som jej 100000x. Nemaju spolu deti, hypo nic. Dokaze vyzit zo svojho platu aj sama.. a ona staaale do tej istej kaluze a stale sa stazuje a cuduje.

@anonym_autor Mala som takú kamarátku, odstrihla som ju. Takéto typy nezmeníš. Ak sa dokáže nonstop sťažovať, aj tí vysvetlila dôvod prečo s nim je?
V dobrom radim ti nebrať to osobne a neanalyzovat. Ponúkni raz, dvakrát pomoc a koniec. Ja neviem dôvod, to vie iba ona. Ale ty si šetri energiu na seba a nenechaj sa vcucnut do jej života. 🙏🏻 Lebo toto znie dosť toxicky. Ale dôvodov môže byť milión.

autor
26. apr 2026
@mimka1402

@anonym_autor Mala som takú kamarátku, odstrihla som ju. Takéto typy nezmeníš. Ak sa dokáže nonstop sťažovať, aj tí vysvetlila dôvod prečo s nim je?
V dobrom radim ti nebrať to osobne a neanalyzovat. Ponúkni raz, dvakrát pomoc a koniec. Ja neviem dôvod, to vie iba ona. Ale ty si šetri energiu na seba a nenechaj sa vcucnut do jej života. 🙏🏻 Lebo toto znie dosť toxicky. Ale dôvodov môže byť milión.

@mimka1402 ona povie ze ho lubi, a ze uvidi ako to dopadne tentokrat. A toto stale dokola. My sa len pozerame a pulime oci ze preboha. A ona sama keď sa pohadaju povie, ze sa uz nikdy nevrati lebo je nestastna a bla bla a zrazu bum.

enmery
26. apr 2026
@anonym_autor

@mimka1402 ona povie ze ho lubi, a ze uvidi ako to dopadne tentokrat. A toto stale dokola. My sa len pozerame a pulime oci ze preboha. A ona sama keď sa pohadaju povie, ze sa uz nikdy nevrati lebo je nestastna a bla bla a zrazu bum.

@anonym_autor Pozri, ani ty nevieš useknút toxické kamarátstvo a jej sa čuduješ. Po toľkých rokoch počúvania a pomoci by som jej povedala, že dvere ma otvorené, ak sa chce baviť o čomkoľvek inom alebo sa raz rozhodne od neho odisť. Inak nie. Ty to nedokážeš urobiť s ňou a jej sa čuduješ, že nedokáže useknút z trauma bondingu.

afrodizi
26. apr 2026

@anonym_autor lebo sú hlúpe. Na to iná odpoveď nie je. Kto má trochu v hlave, vie ze ide o magora kt mi viac zoberie než dá. Bola som chvíľu v takom vztahu, par krát skúsil a letel z bytu. Život je úžasný dar a nenechám si ho sprízniť ziadnym človekom !!!