icon

Prečo žiarlim bez dôvodu a ako to zmeniť?

28. mar 2026

Ahojte, chcem sa len tak trochu vyspovedať 😅

Na úvod – mala som v živote dva vzťahy. Ten prvý ma asi dosť ovplyvnil, pretože kvôli nemu som dnes taká, aká som. Boli sme spolu veľmi mladí a dlho, skoro 6 rokov. Bol to náročný vzťah – ubližoval mi, podviedol ma… proste všetko zlé, čo si viete predstaviť.

Teraz mám už muža a máme spolu aj dieťa.

Čo ma ale na sebe zaráža – správam sa, akoby som žiarlila, aj keď viem, že vlastne nemám na čo. Svojmu mužovi verím. Lenže pri niektorých situáciách vo mne zrazu prepne – z ničoho nič sa nahnevám a v hlave si začnem vytvárať rôzne scenáre, čo by sa mohlo diať.

Napríklad keď sa pozrie na nejakú ženu, ktorá mi niečím pripomenie jeho ex, hneď ma to rozhodí. Ja som skôr chudšia, ona bola pri tele, a ja si to v hlave začnem porovnávať, domýšľať… a úplne zbytočne sa vytočím. Som vtedy strašne negatívna a poviem veci, ktoré ani sama nechápem.

Premýšľam, či mám vyhľadať nejakú pomoc, alebo je to skôr o nízkom sebavedomí… alebo možno hormóny po pôrode? Začalo sa to hlavne v tehotenstve a teraz po ňom.

Chcem sa naučiť byť v tomto viac pokojná, sebavedomá a neriešiť hlúposti, ktoré si sama vytváram v hlave. Máte niekto podobnú skúsenosť? Dá sa to zmeniť?

A ešte jedna vec – myslíte, že sa ešte dá zmeniť to, ako ma vníma môj muž? Bojím sa, že ma už má za žiarlivú… a veľmi ma to trápi.

domkakvet
28. mar 2026

@anonym_autor urcite by si mala popracovat na tvojom sebavedomi, teda ak ocividne nad tou zenou neslinta a s jeho ex uz nie je, pre nieco spolu neboli, tak je jedno ako vyzerala, ked im vztah aj tak nevysiel.

anonym_595871
28. mar 2026

@anonym_autor chod na psychoterapiu inak skoncis ako jednorodic

autor
28. mar 2026
@domkakvet

@anonym_autor urcite by si mala popracovat na tvojom sebavedomi, teda ak ocividne nad tou zenou neslinta a s jeho ex uz nie je, pre nieco spolu neboli, tak je jedno ako vyzerala, ked im vztah aj tak nevysiel.

@domkakvet ďakujem

enmery
28. mar 2026

@anonym_autor Z niečoho to nízke sebavedomie pramení. Ak ti to vadì a vidíš, že si potom neprijemná a zbytočne ubližuješ tými stavmi partnerovi alebo sebe, stačí by k sebe úprimný-viem, prečo sa cítim menejcenná a teda ohrozená inou? A ak to neviem, možno už aj jedno sedenie s niekým nestranným by Ti ukázalo smer.

Ale pre niečo je ona ex a ty si v jeho prítomnosti. A v kráse to nebude. Ženy rady veria tomu, že krajšia a mladšia, no vždy bude krajšia a mladšia, presne ako aj krajší a úspešnejší muž ale ty si pre niečo s tvojím partnerom.

joesvk
28. mar 2026

Hmm.Je to ťažké, lebo trpíš aj ty aj partnerstvo.
Tu vôbec nejde o porovnávanie, či si krajšia,chudšia,zábavnejšia.....ako iná žena.
Najviac treba,aby si zapracovala na sebaláske.
Keď si predstavíš,že ti tento vzťah nevyjde,čo to s tebou robí?
A tu by si si mala odpovedať .Ak môj muž nebude chcieť byť so mnou, život nekončí. Budem šťastná a spokojná, lebo šťastie a spokojnosť pramení z môjho vnútra nie z vonkajších okolností. A nezávisí od druhých ľudí ani od partnera.
Keď toto pochopíš, všetka žiarlivosť ťa prejde...

anonym_99e629
28. mar 2026

@anonym_autor myslim,ze to ide ruka v ruke s minulostov,kedy si si presla neverou,plus porod,hormony.Po porode ma kazda zena hormony ako na husenkovej drahe,do toho moze klesat aj sebavedomie,kedze som doma,pri dietati a tebe sa otvorili stare rany a v konecnom dosledku trpis ty aj muz.Uz je tam skratka ten strach/trauma.Zamerala by som sa na toto.A kludne nejake terapie.Ja osobne som zazila zleho otca,neskor neverneho partnera a potom,ked som nadobudla vztah s dobrym muzom,v jednom kuse neistota,strach,ziarlivost.Vychadzala som z toho,co som "poznala"ten zvorec,ze muz nevie byt akokeby dobry,verny.A presne tehotenstvom,porodom ,materskov,sa to zhorsilo.Neverila som si a vpodstate neverila na dobro ako take.Terapie,rozhovori,stretavanie sa s ludmi,vela vela vela konickov,ma postavilo na nohy.A pytas sa este,ci sa da zmenit to,ako ta vnima tvoj muz.Ak skutocne miluje,tak samozrejme,ze ano.Moj pochopil,ze to vpodstate nie som ja,ale zle skusenosti.Ja som mu kazdy pocit hovorila.Vela krat si pretrpel moje nalady a ked som sa ho raz spytala,ako to,ze si stale somnou?Ved to muselo byt pre teba strasne.Odpovedal,lebo mi na tebe zalezi a milujem ta,vedel som to pochopit.Dnes som hrda,sebavedoma a vsetko zle co som zazila beriem ako pozitivum,ze ma to posilnilo (i ked to nebolo hned tak)ze mam skusenosti a z nich viem cerpat a pomahat dalej a neplati,ze vsetci su zli a vsetci su rovnaki.Snazim sa zit pre pritomnost,uzivat si pekne chvile a nekazit si to minulostov....Vzdy budu ludia horsi nez ja a lepsi nez ja a ja nechcem zit v strachu,ze som pre mojho muza "nik" a ze pride lepsia,krajsia.Pre toto som sa nenarodila a na druhej strane,on nemoze za moje zle skusenosti.

autor
29. mar 2026
@anonym_99e629

@anonym_autor myslim,ze to ide ruka v ruke s minulostov,kedy si si presla neverou,plus porod,hormony.Po porode ma kazda zena hormony ako na husenkovej drahe,do toho moze klesat aj sebavedomie,kedze som doma,pri dietati a tebe sa otvorili stare rany a v konecnom dosledku trpis ty aj muz.Uz je tam skratka ten strach/trauma.Zamerala by som sa na toto.A kludne nejake terapie.Ja osobne som zazila zleho otca,neskor neverneho partnera a potom,ked som nadobudla vztah s dobrym muzom,v jednom kuse neistota,strach,ziarlivost.Vychadzala som z toho,co som "poznala"ten zvorec,ze muz nevie byt akokeby dobry,verny.A presne tehotenstvom,porodom ,materskov,sa to zhorsilo.Neverila som si a vpodstate neverila na dobro ako take.Terapie,rozhovori,stretavanie sa s ludmi,vela vela vela konickov,ma postavilo na nohy.A pytas sa este,ci sa da zmenit to,ako ta vnima tvoj muz.Ak skutocne miluje,tak samozrejme,ze ano.Moj pochopil,ze to vpodstate nie som ja,ale zle skusenosti.Ja som mu kazdy pocit hovorila.Vela krat si pretrpel moje nalady a ked som sa ho raz spytala,ako to,ze si stale somnou?Ved to muselo byt pre teba strasne.Odpovedal,lebo mi na tebe zalezi a milujem ta,vedel som to pochopit.Dnes som hrda,sebavedoma a vsetko zle co som zazila beriem ako pozitivum,ze ma to posilnilo (i ked to nebolo hned tak)ze mam skusenosti a z nich viem cerpat a pomahat dalej a neplati,ze vsetci su zli a vsetci su rovnaki.Snazim sa zit pre pritomnost,uzivat si pekne chvile a nekazit si to minulostov....Vzdy budu ludia horsi nez ja a lepsi nez ja a ja nechcem zit v strachu,ze som pre mojho muza "nik" a ze pride lepsia,krajsia.Pre toto som sa nenarodila a na druhej strane,on nemoze za moje zle skusenosti.

@anonym_99e629 ďakujem pekne. No tiež vždy dávam otázku, že prečo somnou stále je alebo sa chová takisto? S láskou a nič sa nezmenilo. Napríklad keď som bola s tým ex vždy keď niečo robil som sa to dozvedela on bol úplne manipulatívny a otočil to vždy na mňa tak že dostal akože “blok” do hlavy a nehovoril mi že ma miluje ani mi neodpovedal keď som mu to hovorila. No tento muž môj je fakt zlato♥️🙆‍♀️