Presťahovať sa pre šťastie alebo zostať?
Nie som spokojná s miestom, kde žijem. Mám fajn manžela, dve deti, dom. Všetko klape. Mala by som byť spokojná. Ale už v čase, keď sme brali hypotéku na dom to bol z mojej strany veľký kompromis. Ukecal ma manžel. Je to fajn dom a bol za rozumnú cenu, ale je v meste, ktoré mi nevyhovuje. Ja po maďarsky neviem a cítim sa tu ako cudzinka. Taktiež dochádzanie do Bratislavy nie je úplne ideálne, ale je možné.
Momentálne som na materskej, nemám priateľky, popri deťoch (1rok a 3 roky) nemám ani veľmi čas niekam chodiť. Chýba mi príroda, možnosť niekam vybehnúť. Som sama, ešte aj na detskom ihrisku sa všetci bavia po maďarsky a ja tam len tak stojím bokom, lebo nerozumiem. Šoférovať neviem, že by som aspoň na víkendy išla sa odventilovať niekam a úprimne, pri dvoch malých deťoch, keď si predstavím tú cestu a možnosti, tak ani nemám chuť na nejaké výlety chodiť. Začínam mať depku, ktorú zajedám, takže ešte aj postava nič moc.
Manžel nechce ísť do menšieho domu (chceme aj tretie dieťa a potrebujeme aj pracovňu, keďže manžel robí z domu). Moja dilema je, že asi som svojím frflaním spôsobila, že manžel má pocit viny, ľúbi ma a dal mi na výber. Môžeme ostať kde sme alebo sa presťahovať tam, kde vyberiem, ale s podmienkou, že tam budem šťastná. Kiež by som mu to vedela garantovať ...
Deti vyzerajú, že asi nebudú mať problém začleniť sa tuná (i keď nie som si istá a rada by som ich tejto skúšky ušetrila). Svokru mám na blízku, takže by vedela vypomôcť, keď príde čas vrátiť sa do práce. Finančne by sme mohli mať, ak sa nič nepokazí, do 10 rokov splatenú hypotéku bez nadmerného uskromňovania sa a žiť si v pohode rodinný život. Ak pôjdeme na miesto, ktoré vyberiem ja, finančne by sme si dosť pohoršili. Manžel netúži do dôchodku makať a báť sa straty práce. Nechcem ho vystaviť tomu stresu a nechcem, aby mi raz vyčítal, že som nám pokazila našu pohodu kvôli svojim rozmarom. Aj ochota svokry vypomôcť s deťmi pri mojom návrate do práce by s každým km navyše asi klesala. Ja tiež netúžim pri každom nákupe prerátavať, či si môžem dovoliť kúpiť deťom rybu alebo nové oblečenie. Na výletoch by sme ale zase čosi ušetrili, keby sme bývali na novom mieste. Čo by ste si zvolili? Mám si ísť sebecky za svojím a bývať na mieste, ktoré mňa (možno) urobí šťastnou alebo ostať na mieste, pri ktorom si akosi neviem vytvoriť pocit domova a nemám pocit, že tu patrím, ale mám tu rodinu z manželovej strany a finančnú stabilitu?
Ked som prisla do AT nevedela som ani mäkke F.s maleho mestecka do velkomesta. Tiez som rozmyslala to tu nechat, nepoznala som ziadnych slovakov, hrozne to bolo.
Naucila som sa . Som tu pol zivota ,mam rak obcianstvo , a som rada ze som nedala ten krok spät.
Chcel tym povedat ,obcas treba aj zamakat , nie hned utekat 😌
@biglovemom ako si získala občianstvo. Vydajom za rakúšana?
chyba je v tebe, nie v mieste kde zijes. Vsetko z tvojej strany mi zneju ako vyhovorky. Mas iba dve deti, tak sadni na autobus a chod autobusom, zacni soferovat, uc sa po madarsky. Ziadne miesto ani ziadna osoba (manzel, kamaratky) ta neurobia stastnou, len ty sama. Stanov si ciel, kratkodobi, dlhodobi. Deti nepotrebuju extra drahe vylety ale plnohodnotny cas s rodicmi. Drzim palce
@strelkyna1 na všetko frfleš, ty nikde nebudeš šťastná, vždy bude niečo, na čo sa vyhovoríš. Ak si nevieš predstaviť cestovať s dvoma deťmi, prečo chcete aj tretie?
Preco si nespravíš vodičák?
Prečo sa nenaucis po madarsky ?
Mas len samé výhovorky, takže chyba je v tebe, nie v mieste kde bývaš.
Nepochopila som ako by ste usetrili na vyletoch keby sa prestahujete.
Bolo koze dobre....
Ked osloviš niekoho po slovensky ani ti neodpovie? Urcite ano.ale ty ani neoslovis..
Nevymyslaj.mozes vela stratit.
Sorry,ale chyba je v tebe.Co ti bráni sa naučiť šoférovať?Nič,tvoja vlastná lenivosť.
Čo ti bráni si nájsť kamarátky? Nič.Len tvoje výhovorky.V každej madarsko- slovenskej obci sa dohovoris aj slovensky.
Prídeš mi trocha rozmaznana a nerozumna
Veď muž robí z domu, presťahovaním stratí tú prácu? To kam sa chcete sťahovať, do iného štátu?
A ešte dodám....existujú aj iné mestá,kde sa dá ísť okrem bratislavy
@klara546
no pozor, vydajom za rakusana tak jednoducho občianstvo nezískal. Potrebuješ tu urobiť skúšky z nemčiny, dejín, myslím politické dianie tiez musíš ovládať a stoji to krásnych 8-10 000 € 😁 Ani deti, narodené v AT cudzincom nemajú nárok na at občianstvo. Takže toľko k informačné mu okienku o občianstve v AT 😉.
@strelkyna1 nemáš nejaké kamarátky online?
Dnes sa veľa ľudí poprestahuje, a tým pádom sa dá vzťahy udržiavať aspoň takto. Ja mám na dedine len jednu kamarátku, zvyšné kamarátky skôr si píšeme, zavoláme, lebo bývajú ďaleko. Tvoja rodina býva od vás ďaleko tiež?
A vodičák si urob. To ti dosť pomôže. Už len pri bežných nákupoch alebo keď pôjdeš s deťmi k lekárke.
Som si ista, ze ludia tam vedia aj slovensky, no zamerne to bojkotuju. Lebo naco?
Ked sa vsak zacnes ucit a zacnes sa snazit hovorit i madarsky, sancu nadviazat znamosti dostanes. Myslim, ze nebudu mat s tebou problem hovorit i slovensky, alebo lamano tak i tak.
Ked je manzel zvolny vyjst ti v ustrety, miesto noveho domu si poziadaj viac casu pre seba na urobenie vodicaku a chodenie na doucovanie madarciny.
Pripadne aj cas len pre seba.
Teda ze on pravidelne obcas prevezme deti, aby si ty mala sancu sa v novom mieste uchytit.
Lebo teba z noveho miesta nedeprimuje ani tak dom, mesto, ani nic take. Ale okresane moznosti. Ktore vies rozsirit.
Nepotrebujes cakat, ani hladat miesto, kde ti idealne podmienky sami padnu k noham.
Navyse, ako sa obavas, na prvy pohlad idealne nove miesto sa moze ukazat ako omyl. Napr. neprijemni susedia.
A cestovanie s dvomi detmi nie je zlozite. Vyzera to komplikovane, no po prvych dvoch vyletoch presne pochopis, na co potrebujes dopredu mysliet a cely proces zbalenia sa vyrazne zjednodusi, aby si ich hodila do auta a vyrazila za poznavanim okolia.
Vyuzi čas na RD a presne sprav si vodicky. 1x do týždňa nech sa muž o tie deti na pár hodín postará. A popritom asi doucovat sa tu maďarčinu. Dala by som si 2x do týždňa 1hodinu. Budeš mať program,.spravíš niečo pre seba,... A teda do 3.dietata keď si takáto nešťastná a frustrovaná by som nešla. Daj sa najprv ty do pohody
Skoro so všetkým súhlasím čo napísali vyššie, len chcem toľko napísať k tomu že aj keď chodím na ihriska kde sú slovenské mamicky neznamená, že si tam hneď nájdeš kamošky, veľa tých mamičiek nechce nadväzovať žiadne kamarátske vzťahy a tak sa chvíľu deti pohraju na ihrisku a ideme domov. A sme doma. Aj keď mám vodičský nechce sa mi chodit do Bratislavy, zvlášť keď mám male deti. A keď príde ešte tretie dieťa tak nebudes mat čas ani chuť sa s nikým bavit si myslím. Ale nad tým vodičským preukazom pouvazuj aj do buducna. Skôr si myslím že to obdobie materská je depresívne pre niektoré mamicky a možno to naozaj nie je tou oblasťou. Mám známu ktorá býva v Bratislave na kolibe v dome, má aj auto a je stále nespokojná až začala brat lieky na depresiu. A pomoc svokrovcov využiješ veľmi keď budete mat tri deti a budú mat prázdniny alebo budú choré . Ale keď si si istá že tá to spraví šťastnou tak sa presťahujte. Nič nie je horšie ako mamicka ktorá je smutná 🙂
@strelkyna1
Polial muž pracuje z domu, tak by predsa mohol aj hocikde inde z domu robiť, ci? Ja ti v prípade maďarská celkom rozumiem.
Je tam samá rovina, kopec ziadny široko ďaleko a úprimne? Fakt nič proti Maďarom, su to zlatíčko ľudia prevažne. Ale aj ked viem nj a aj tak maďarčina mbe osobne vobec nejde do ucha. Co sa nou? Nie je to svetový jazyk, ze by sa mne ju oplatilo ucit. Pre mna znie ako turectina. Ja ozaj nič nemám proti tým národom ale mne tento typ jazykov nejde.
Tiez zijeme v AT, už tu mam par kamosiek. Ale nemat fakt žiadnu, to by pre mňa nebolo. Pri detoch sa aj tak nedá pravidelne stretávať. Raz su naše chore raz ich. Ale aspoň občas aj na tom ihrisku prehodiť zopar slov je fajn.
Véd skúste prehodnotiť ci a kde na SK by to bolo super aj pre muža aj teba pracovne. Skúste sa rozumne dohodnúť, napíšte si za a proti. Ja som pomerne prisposobiva ale izolácia by mi vadila. Keby si introvert tak ešte ok. Ale aj bez auta a s tak mini detmi je to masaker niekde do ba na výlet ist sama.
Tiez zial nemám vodičský a som rada, ze sme v meste. Síce takom malom mini ale je tu kompletná vybavenosť, úrady, doktori, nemocnica školstvo, nákupné centrá. Všade sa viem dostať peso keby treba ale spoje su tu fajn.
Skúste nájsť kompromis. Šťastie sice garantovať nevieš ale už len to, ze budeš rozumieť rec je bonus. Alebo sa skus tu maďarčinu naučiť. To je len môj osobný pohľad na tento jazyk, i keď som mala dobrých kolegov stade. Drzim palce.
Tiez by som tam nezila, ale s tym rozdielom, ze by som to odmietla uz vopred. Ak som dobre pochopila, byvate niekde “na Madaroch blizko BA”. Vybrala by som si prestahovanie do bytu v Bratislave, je to praktickejsie a bez dochadzania. Aj s ohladom na buducu pracu po materskej, aj s ohladom na aktivity a kruzky deti, celkovo ak si mestsky clovek tak sa tam v dome na dedine zblaznis…a btw, mas super manzela ze je ochotny sa prestahovat.
@klara546 nie vydajom , normalne papierovacky ,skusky…..
Autorka a máš tam aj konkrétne neprijemne zážitky s ľuďmi, alebo je to len tato jazyková bariéra? Lebo inde sa možno dohovoríš, ale budu ti inak zneprijemnovat život. A ten vodičak bez debaty. Ak plánuješ tretie dieťa, kto ťa bude stále vyvážať k doktorom a s deťmi na krúžky?
@lenkahvh robí na PC, môže robiť odkiaľkoľvek zo SR, ale často musí ísť do BA, takže nemôžeme byť odtiaľ ďaleko.
@really8 keby boli na okolí hory, tak by sme chodili na turistiku, opekačky... také nízkonákladové veci
@strelkyna1 osobne si myslim, ze by si si mala spravit vodicak - budes mat aj rozptylenie pocas rodicaku. Plus skus sa ucit cudzi jazyk ( kludne zacni cez duolingo a oslov mamicky), su prace, kde je madarcina vyhodou a ocenia. A mat na blizku rodinu, ktora ti pomoze s detmi, je na nezaplatenie.
Ľudia často menia domov a sťahujú sa. V Tom problém nevidím. Len ma mätie tvoja neistota, pripadás mi, že sama nevieš čo chceš. Tvoj problém môže byť aj to, že si už dlho doma s deťmi, jednoducho ti chýba spoločnosť dospelých. Bude to o niečo iné,keď sa vrátis do práce. Ja byť tebou, napíšem si na papier kolónky pre a proti...a kolónku, čo od toho sťahovania vlastne ocakavas. Niekedy človek skočí z blata do kaluže, no niekedy tá zmena môže byť aj super. V podstate nejde o život....len sa správne rozhodnúť
@grof_monte_christo šoférovať sa plánujem naučiť tento rok, novoročný záväzok, tak hádam sa podarí... nepríjemné zážitky s ľuďmi nemám, sú milí, akurát je strašné byť celý deň doma a keď idete von nerozumiete ani slova... ale tá príroda naokolo mi fakt chýba, hory som vždy zbožňovala...
Nebudeš šťastná to ti rovno napíšem, na všetko frfles, to, že si pribrala je tvoja vina, že sa prejedas, a vodičák by som si už dávno spravila, budeš slobodná chodiť kde chces vezmeš deti a ide sa aj na tri dni na hory, už si skôr vyhorena a potrebuješ návrat do roboty nie tretie dieťa to budeš už úplne zdeptana
@strelkyna1 choď si sebecky za svojím, šťastná matka = šťastné deti, šťastný manžel.
@strelkyna1 no mne pride ze len fnukas co nemas a nevazis si co mas. Teraz chces hory. Lebo asi vraj by ste chodili na hory. Kolko by vas to bavilo? Uz vidim ako s jedno a trojrocnym chodis na tury do hor. A preco nevyuzijes rovinu a nechodis s detmi na bajk a korcule a neviem co? Keby si mala hory zas by bolo zle ze kopce vsade a zima a bla bla bla…
@zuzubb007 toto nie je typ človeka čo na všetko frfle, ja jej rozumiem má dôvody, veď si ani nevybrala toto miesto, ja keď len počujem maďarčinu tak sa mi dvíha tlak ja ich nenávidím fuj, a ak miluje hory a nemá tma ani kopček tak to je ťažké a náročné dochádzať za kopcami, aj ja som turista a bývam na rovine ak chcem ísť na hory musím cestovať 4 hodiny

Aký je problém naučiť sa jazyk a šoférovať?