icon

Presťahovať sa pre šťastie alebo zostať?

strelkyna1
8. jan 2025

Nie som spokojná s miestom, kde žijem. Mám fajn manžela, dve deti, dom. Všetko klape. Mala by som byť spokojná. Ale už v čase, keď sme brali hypotéku na dom to bol z mojej strany veľký kompromis. Ukecal ma manžel. Je to fajn dom a bol za rozumnú cenu, ale je v meste, ktoré mi nevyhovuje. Ja po maďarsky neviem a cítim sa tu ako cudzinka. Taktiež dochádzanie do Bratislavy nie je úplne ideálne, ale je možné.
Momentálne som na materskej, nemám priateľky, popri deťoch (1rok a 3 roky) nemám ani veľmi čas niekam chodiť. Chýba mi príroda, možnosť niekam vybehnúť. Som sama, ešte aj na detskom ihrisku sa všetci bavia po maďarsky a ja tam len tak stojím bokom, lebo nerozumiem. Šoférovať neviem, že by som aspoň na víkendy išla sa odventilovať niekam a úprimne, pri dvoch malých deťoch, keď si predstavím tú cestu a možnosti, tak ani nemám chuť na nejaké výlety chodiť. Začínam mať depku, ktorú zajedám, takže ešte aj postava nič moc.
Manžel nechce ísť do menšieho domu (chceme aj tretie dieťa a potrebujeme aj pracovňu, keďže manžel robí z domu). Moja dilema je, že asi som svojím frflaním spôsobila, že manžel má pocit viny, ľúbi ma a dal mi na výber. Môžeme ostať kde sme alebo sa presťahovať tam, kde vyberiem, ale s podmienkou, že tam budem šťastná. Kiež by som mu to vedela garantovať ...
Deti vyzerajú, že asi nebudú mať problém začleniť sa tuná (i keď nie som si istá a rada by som ich tejto skúšky ušetrila). Svokru mám na blízku, takže by vedela vypomôcť, keď príde čas vrátiť sa do práce. Finančne by sme mohli mať, ak sa nič nepokazí, do 10 rokov splatenú hypotéku bez nadmerného uskromňovania sa a žiť si v pohode rodinný život. Ak pôjdeme na miesto, ktoré vyberiem ja, finančne by sme si dosť pohoršili. Manžel netúži do dôchodku makať a báť sa straty práce. Nechcem ho vystaviť tomu stresu a nechcem, aby mi raz vyčítal, že som nám pokazila našu pohodu kvôli svojim rozmarom. Aj ochota svokry vypomôcť s deťmi pri mojom návrate do práce by s každým km navyše asi klesala. Ja tiež netúžim pri každom nákupe prerátavať, či si môžem dovoliť kúpiť deťom rybu alebo nové oblečenie. Na výletoch by sme ale zase čosi ušetrili, keby sme bývali na novom mieste. Čo by ste si zvolili? Mám si ísť sebecky za svojím a bývať na mieste, ktoré mňa (možno) urobí šťastnou alebo ostať na mieste, pri ktorom si akosi neviem vytvoriť pocit domova a nemám pocit, že tu patrím, ale mám tu rodinu z manželovej strany a finančnú stabilitu?

jehocislo
8. jan 2025

@strelkyna1 autorka bojuj za svoje šťastie ! nedaj sa vlákať do "pohodlného" života ale bez šťastia

doriiis
8. jan 2025

Autorka...bývam tu dole na rovine.Ako ty.V lete domov chodíme iba spávať,lebo keď nie som v práci,tak sme vonku.Bazen,korčule,bicykle,prechádzky,kone,výlety.Autom,vlakom,busom.
S troma deťmi budeš chodiť na horách kam? Na túry po lesiku? Určite sa deti budú chcieť trajdat lesom miesto kúpania sa,behania po ihrisku a iné
Pozerám v profile,že Dunajská Streda.Chodim tam často.Madarsky viem,ale nikdy sa mi nestalo,že by som sa v DS,KN,Štúrove alebo iných čiastočne maďarských obciach nedorozumela slovensky.
Takže veľmi preháňas a vidíš to všetko v ružovom.Sprav si vodičák,prestaň fnukat a zapájaj sa viac medzi ľudí a uvidíš,že sa všetko zmení.
A prezeranie je len naozaj tvoja chyba.Nicia ina

jehocislo
8. jan 2025

@zuzubb007 je len ľudská bytosť a tak samozrejme nemôže garantovať svoje šťastie, mne príde necitlivé aby mi človek povedal, urobíme podľa teba ale garantujes mi svoje šťastie, šťastie sa nedá garantovať 🫢

bororka
8. jan 2025

@strelkyna1 Ahoj, ja by som sa nesťahovala. Ak máš blízko svokru, a finančne vám toto vyhovuje, hľadala by som iné spôsoby ako seba uspokojiť. Lebo z hľadiska budúcnosti, viete žiť pekný život, fin.nezavislí dosť skoro. A to je sloboda.
Skús si vyhodiť inzerát, že hľadáš kamošku s dieťaťom. Myslím, že ak ste v maďarskom meste blízko BA, určite je tam dosť slovákov. Ja mám polovicu rodiny maďarov a každý vie aj po slovensky. Teda hľadala by som. Ak si v meste, obehavala by som ihriská, robila snacky pre pol ihriska a nukala deti. Aj tato zima zachvilu skončí, tak buď pripravená.
A keď budeš jazdiť, určite to bude lepšie pre teba. Ja by som skúsila ešte tento rok, neutekala by som. Nastavila by som sa na ten vodičák a intenzívne hľadanie, plus pridala čas pre seba.
Mne napr.staci ísť raz za mesiac so svojimi babami a som presýtená a všetko čo vidím čierne, zmizne.

michelle567
8. jan 2025

To ti len teraz chyba lebo to nemáš 😃 už vidím ako ideš sama s takými malými deťmi nabalena do hory opekať 🙈 chýba ti kontakt s ľuďmi...podľa mňa ti prospeje do práce medzi ľudí. Aj času bude menej ale zasa ho lepšie spolu využijete. Doma sa nudíš keď tam nikoho nemáš. Neodhovaram od detí nech má každý koľko chce ale keď sa zabednis s ďalším doma na ďalšie 3roky tak ti to moc nepomôže. A keď chodí muž často do BA veď choďte s ním a nech ťa s deťmi niekde vyloží kľudne aj na železnej studničke a môžete si opekať 😄

alkoholik
8. jan 2025

Po madarsky by som sa nikdy neucil! Zajtra by som sa prihlasil do autoskoly. Za rok by som sa zamyslel ci sa nieco zmenilo.

michelle567
8. jan 2025

A napadlo mi keď tam má manžel celú rodinu to tam nemá žiadnych známych ani on aby ťa s niekým zoznámil?..

unicornlady
8. jan 2025

Autorka, ty si teda na Slovensku či v Maďarsku?

strelkyna1
autor
8. jan 2025

@unicornlady na Slovensku

unicornlady
8. jan 2025

Veď keď si v meste na Slovensku, ľudia musia vedieť po slovensky.
Ak by si bola v nejakej mini dedine, kde 90% obyvateľstva sú Maďari, ešte by som to chápala, že sa im nechce hovoriť po slovensky.

strelkyna1
autor
8. jan 2025

Tak som sa teda rozhodla, ostávam kde som, robím vodičák, učím sa jazyk a vždy keď sa bude dať zdrhám na hory

really8
8. jan 2025

@strelkyna1 rozhodla si sa za 3h😂 to ti urcite dlho vydrzi. A uz si stastna?

michelle567
8. jan 2025

No trebalo na tú maďarčinu myslieť pred sťahovaním že ľudia tam tak rozprávajú. Veď ste tam asi chodili k svokre kým ste sa tam rozhodli ísť bývať. Môžete sa presťahovať aj do inej dediny. Potom zas budeš nešťastná že svokra nepomáha a nechodí keď nastupis do práce a deti choré. S tými mamičkami ktoré ti teraz chýbajú už tiež nebude čas sa stretávať keď aj oni pôjdu do práce aj ty. Ak pôjdeš do práce do BA aj ty a budete mať pri sebe aj deti vzdy si tam potom viete aj robiť program a doma cez víkendy Bratislavu už nebudeš potrebovať, budete si na záhrade....grilovať.. pôjdete niekam. Deti už budú väčšie, budú mať kamarátov. Môžete sa tam mať ešte dobre

strelkyna1
autor
8. jan 2025

@really8 nie, ale keby sa utápam v čo keby, tak by som bola nešťastnejšia. Ak vyhrám v lotérii, tak na tom niečo zmením, keď nie, tak buď zarobím slušný balík alebo akceptujem svoje možností a pokúsim sa už na to nemyslieť (čo neviem, či úplne dokážem, ale pokúsim sa)

daniela1911
8. jan 2025

Autorka a nie si len vyhorená z materskej? Nemyslim to v zlom. Ale svoje nešťastie stále argumentuješ s malými deťmi, nemáš čas na kamošky, nemáš čas vybehnúť do prírody, keby si aj šoférovala autom cestovať s deťmi tiež sa ti nepozdáva a plánujete ďalšie dieťa, takze nejaký čas ešte doma budeš… musíš si upratat v hlave, čo je skutočný problém tvojej nespokojnosti. Možno to nie je dom na juhu Slovenska.

jehocislo
8. jan 2025

@strelkyna1 nenaucis sa ani h po maďarsky ale ak sa mýlim daj vedieť

mantilka
8. jan 2025

1. Urob si vodičák, to je v dnešnom čas základ. Pomôže ti v živote nielen na výlety.
2. Začni sa učiť po maďarsky.
3. Žiješ v utópiu, nikto ti nezaručí, že inde bude lepšie...nepokasli si život.

jehocislo
Odpoveď bola odstránená
tinkavvv
8. jan 2025

@strelkyna1 a kam by si sa chcela prestahovat?

Uprimne, mna by ta rovina rovanko frustrovala 😄

really8
8. jan 2025

@strelkyna1 chvalim pristup

strelkyna1
autor
8. jan 2025

@tinkavvv ideálne pre mňa asi Žilina, ale ako dobrý kompromis by také Piešťany alebo Pezinok boli fajn, nechám si to na tú výhru v lotérii :D

oslo1
8. jan 2025

Autorka, to stastie si nosis v srdiecku, je jedno, kde budes, pokal ti to stastie nebude rast zo srdiecka, tak budes vzdy nestastna.

Urob si vodicak, 2-3 x za tyzden maj jazdy (to manzel v pohode s detmi zvladne) a do par mesiacov ho mas). A v lete mozes zacat chodit na kratke vylety s detmi.

Ked si na ihrisku, tak normalne pridi k matke co je sama pri hupacke a povedz, ze dnes je dobra zima a ze deti sa ani obliect nechceli. Alebo mamicke pochval strikovanu capicu. Bud ty ta aktivna, ked na nu spustis po slovensky, ona bude vediet, ze si slovenka. Ja som takto tolkokrat zacinala so synom na ihrisku.
Odkedy syn zacal chodit do miestnej skoly, tak uz tento problem nemam, ale ja som mala ine problemy a rozpravat s ludmi som sa nemala ani chut a ani cas.

akvi
8. jan 2025

@strelkyna1 tiez mam z teba pocit, ze si nedokazes uzivat to, co mas a v tomto nastaveni v hlave to podla mna nezmeni ani vyber miesta. Rozumiem ti, ze si mozno uz frustrovana z toho kolotoca okolo deti a mozno nemas energiu sa pozriet na veci inak. Ja som cele detstvo a mladost zila v "na madaroch", po madarsky viem par slovicok, ziadne vety, cize komunikacia v madarcine nehrozi. Ale nikdy v zivote som nemala problem, ze by madarsky hovriaci ludia, s ktorymi som prisla do kontaktu nedokazali prepnut do slovenciny. Samozrejme, obcas ta uroven slovenciny bola hrozna, ale vzdy ked bola vôľa, sme sa dohovorili. Madari mne pridu ako mili a srdecni ludia, vobec som s nimi nemala ziadny problem. Resp. obcas sa stalo, ze sa tetka v obchode tvarila, ze po slovensky sa nebude bavit, ale ja som vedela, ze mi rozumie a to, ze neodpoveda, to je jej problem, nie moj.. Takze napriklad to, ze ty si na ihrisku a stojis bokom, lebo sa bavia po madarsky, to je presne ta tvoja "haluz" v hlave - je na tebe, aby si sa k nim pridala a prehodila par slov po slovensky. Ak su v pohode, budu sa s tebou bavit, ak nie su, nestoji ti to zato sa s nimi kamosit. Tu vobec predsa nejde o jazykovu barieru. Tu barieru si si v hlave vyrobila ty sama.

mnamko
8. jan 2025

@strelkyna1 ak nezijes priamo v Maďarsku,je úplne hnusné,že sa stebou nebavia po slovensky, keďže tak vedia.Mi máme tiež dom na madaroch a keď tam prideme automaticky snami hovoria slovensky, keďže ja neviem madarsky ale muž vie.

daniela1911
8. jan 2025

@strelkyna1 tak Pezinok by som chápala, kvôli vzdialenosti, ale Žilina? Pochádzaš odtiaľ? Žilina je krásna ale celkom kúsok od BA aj od svokry…

dvanastka
8. jan 2025

@strelkyna1 ja by som tam zostala, kým splatíte hypotéku, čiže tých 10 rokov. Aspon ti svokra bude pomáhať s 3 deťmi. A ak ani do tých 10 rokov nenájdeš na tom mieste nejaké šťastie, tak potom by som sa presťahovala. Ak si tam frustrovaná, že nikomu nerozumieš, tak by som aspoň raz do týždňa išla za nejakou svojou kamarátkou a vypadla odtiaľ si pokecat.

evansova
8. jan 2025

Ak budem predpokladat, ze sta nekupili dom v Madarsku 100 km od nasich hranic, je velmi pravdepodobne, ze sa tam dohovoris slovensky. Prihranicke oblasti su cim ďalej tym viac dvojjazycne, zije tam vela Slovakov. Mame priatelku, ktora tam zije roky a ziadny problem nema, dohovori sa, aj ked nie vzdy jazykovo spravne. Treba chciet, snazit sa a nemysliet len na problemy. Snaž sa hladat pozitivne stranky a budes sa citi lepsie. Je to o tebe.

karinly
8. jan 2025

@strelkyna1 a čo v Piešťanoch a Pezinku? 🙈 bože ty ďakuj panu bohu, že si na tom tak, ako si. S týmto rozmýšľaním

karolinakr
8. jan 2025

Do Žiliny som šla vlakom 3.5 hod, to sa mi tak blizko BA nezdá, Piešťany - to maš taku vzdialenost jak Dunajska Streda od Ba iba na sever
Všetci Maďari aj slovensky hovoria, na nejake vynimky
Tam ťa niečo ine musi žrať

janickacrazy
8. jan 2025

@strelkyna1 akože ja som možno divná, ale mne sa maďarčina strašne nepáči, proste ja by som tam bývať nemohla. Ale každá sme iná. Ja na tvojom mieste sa presťahujem niekde inde v blízkosti Bratislavy, keď teda manžel s tým súhlasí. A byť v blízkosti svokry tiež nie je úplne ideálne. Ale je to na tebe.