icon

Priateľ asi chce, aby som schudla

12. nov 2025

Trochu som poslednú dobu pribrala a priateľova mama si reálne myslela, že som tehnotná. Na oslave medzi množstvom ľudí vytiahla, kedy to už konečne prezradíme, že to rastúce brucho už neskryjem a ešte ma po ňom jemne pohladila. No, trápnejšie som sa snáď nikdy necítila. Odvtedy mám pocit, že priateľ chce, aby som schudla. Priamo mi to síce nepovedal, no cítim náznaky. Ako by ste na to reagovali?

Strana
z2
anonym_f2c02b
12. nov 2025
@marca12

@anonym_autor Nemas dost sebareflexie? Nieco podobne sa aj mne stalo. Dost som pribrala a suskalo sa,ze som tehotna. Pre mna to bola taka facka,ze hned som zacala na sebe makat,nemusel mi to nikto hovorit.

@marca12 Na mňa neplatí ani to..ohľadom kil som si vypočula za tie roky veľmi veľa komentárov, viem to ak sama, vidím sa,mám zrkadlo. Áno hnusi sa mi ako vyzerám,ale čím viac mi ľudia hovorili, tým viac som to zajedala sladkým. Pri tom veľmi veľa športujem a milión pokusov a milión jedna zlyhaní. A už mi je to vlastne aj jedno. Schudla som, ale nijako inak to nešlo ako stresom keď mi prestalo chutiť jesť. Takže som jedla minimum. A išlo to samé. Ako som zmenila prácu, naspäť som začala normálne jesť a pribrala späť. Obdivujem všetkých ktorí to dokážu. Kedysi v mladosti do tridsiatky som mala aj ja 52-56kg.

michaela329
12. nov 2025

@anonym_autor Ježiš to je teľa 🤦 (priateľova mama) No a k tomu chudnutiu, to musíš hlavne chcieť Ty. Možno by ste do toho mohli ísť s priateľom spolu. Zdravá strava, fitko, prechádzať sa. Nakoniec to môže byť fajn. Ale rob to hlavne kvôli sebe, ak to budeš robiť kvôli okoliu, nevydržíš to.

anonym_f2c02b
12. nov 2025
@anonym_20a05c

@anonym_f2c02b to vecerne vyzieranie poznam… tiez som cez den nic poriadne nejedla a vecer si to potom telo vypytalo. Mne pomohlo si zapisovat kalorie do kalorickej tabulky a zacat poriadne a kvalitne jest. Zaciatky boli narocne, ale vydrzala som dva tyzdne zapisovat, byt v deficite a potom uz posupne prichadzali prve vysledky.. a to ked uvidis tie prve zmeny na svojom tele, to je taka euforia, ze mas hned motivaciu na sebe dalej makat. Len zaciatok - ta zmena, disciplina, vybehnutie z komfortnej zony su fakt narocne, potom uz to bude o inom, ked ta to chyti.🙂

@anonym_20a05c Veľký obdiv. Áno presne akp píšeš. Cez deň nemám žiadny problém, ale večer to so poviem vždy, že zajtra. Áno aj mňa prvé výsledky motivovali úplne ti rozumiem. Za mesiac 7kg dole ,ale cítila som stále, že kedy to už skončí a konečne si dám čo mám rada. A išlo to časom naspäť. Hlavne keď u nás v rodine sa nestravuje zdravo veľmi. Skôr tak klasicky. A moji su štíhly v rodine. A zjedla viac ako ja.

anonym_486259
12. nov 2025

Pokial ma / mala autorka anorekticku postavu, tak 5kg urobi naozaj vela … takze nemusi to vzdy znamenat, ze sa niekto vyzerie, len proste nevyzera, ze usiel z KZ. Ja som vzdy bola na hranici podvyzivy … teraz som stred - takze pre tych, co ma poznali ako podvyzivenu som pribrala … pre ostatnych som normalna 🤷pojdem niekedy na “povodnu vahu” asi nie … az ked sa zacnem scvrkavat do truhly.neviem ako to mas ty .. ale 5 kg nie je vela … ak sa ti nepacia zacni nieco robit … svokra nema kuska taktu ..

sissy27
12. nov 2025

@anonym_autor tak ked uz vyzeras ako v pokrocilom stadiu tehotenstva, tak je asi na mieste si sebakriticky priznat, ze si nepribrala len trochu 🤷‍♀️ ci s tym chces a budes nieco robit, to uz je na tebe.

anonym_6f99c1
12. nov 2025

Ok a koľko teda máš? výška/váha/konfekcia? Ja som v predmenopauze a priberám. Doteraz som bola ako prútik, no od januára som pribrala 4kg. Napriek tomu nevyzerám ako tehotná. Jedna vec je netaktnosť svokry, druhá vec je, či je to naozaj až také zlé. Ak ti tvoj vzhľad vadí, začni s tým niečo robiť. Ak si spokojná, kašli na reči.

petracandle
12. nov 2025

Zaujímavé...Všetci tu riešite len postavu autorky...a nikto sa nepozastavil nad retardáciou pani svokry verejne na oslave vyťahovať možné tehotenstvo?? A ešte hladiť brucho??

Aj keby bola tehotná, tak sa jej nemá čo cudzi človek dotýkať brucha a už vôbec nie verejne prezrádzať tehotenstvo, to má urobiť len sama žena!

maminkadeticiek
12. nov 2025

No tak schudni.Ved priberat tak ze si okolie mysli ze som tehotna nie je ani zdrave.

anonym_dc51d3
13. nov 2025

Boze zeny, nebudme na seba take zle. Mna sa nedavno predavacka v potravinach pytala, ci cakame druhe. Hovorim jej, ze nie. Pribrala som kvoli zdravotnym problemom. Tak len sklopila zrak a blokovala dalej... zabolelo ma to, vidim kila navyse na sebe, cvicim, drzim si stravu. Schudnem a ochvilu to mam naspat. Hormony su svina.

a0
13. nov 2025
@cyneric

Nie je moc slušné skákať do autorky kvôli váhe, slečny, dámy... Už dosť stačí že má helikoptérovú svokru ktorá sleduje koľko váži a ako vyzerá jej figúra + priateľa ktorý sa jej nezastane.

Niekedy aj tých 2-3 kilo spraví vizuálny rozdiel, najmä ak bola pred tým útla (vlastná skúsenosť). Kým máš dobré BMI (s rezervou), neohrozuje ťa to na zdraví, cítiš sa dobre, môžeš si obliekať to čo sa ti páči tak by som to nejako zásadne neriešila. Cvičiť by človek mal najmä pre dobrý pocit a zdravie, nie kvôli číslam na váhe. A to isté s chudnutím, žijeme len raz tak prečo márniť časť tohto času vážením gramáže chleba s nátierkou pre potešenie iných.

@cyneric Nie, ani na útlej postave nevidno 2-3kg - tak bežne kolíše váha počas cyklu. Ja som pribrala 10 a nik si to nevšimol, okrem mňa. Takže je sakra rozdiel pribrať a pribrať. Nemyslím si, že tu niektorá na ňu útočila, len sme povedali, že asi to nie je ok a mala by si z toho zobrať niečo iné ako to, že ju chce niekto uraziť.

Netreba normalizovať to, že byť tučná je okey, nie je to zdravé, nie je zdravá ani nadváha a nie je zdravé ani BMI v norme, ak je žena skinny fat, lebo je v konečom dôsledku možno tučnejšia ako tie, ktoré majú viac kg (vyššie BMI) ale svalov... Normalizujme to, že je zdravé sa hýbať a jesť tak aby sme nepriberali do rozmerov, kedy si o nás druhí myslia, že sme tehotné.

A rovnako je v poriadku, ak najbližšie osoby povedia veci na rovinu a netvária sa, že je všetko v ok, ak nie je, lebo v konečnom dôsledku z toho vznikne jedna veľká nespokojnosť.

cyneric
13. nov 2025
@a0

@cyneric Nie, ani na útlej postave nevidno 2-3kg - tak bežne kolíše váha počas cyklu. Ja som pribrala 10 a nik si to nevšimol, okrem mňa. Takže je sakra rozdiel pribrať a pribrať. Nemyslím si, že tu niektorá na ňu útočila, len sme povedali, že asi to nie je ok a mala by si z toho zobrať niečo iné ako to, že ju chce niekto uraziť.

Netreba normalizovať to, že byť tučná je okey, nie je to zdravé, nie je zdravá ani nadváha a nie je zdravé ani BMI v norme, ak je žena skinny fat, lebo je v konečom dôsledku možno tučnejšia ako tie, ktoré majú viac kg (vyššie BMI) ale svalov... Normalizujme to, že je zdravé sa hýbať a jesť tak aby sme nepriberali do rozmerov, kedy si o nás druhí myslia, že sme tehotné.

A rovnako je v poriadku, ak najbližšie osoby povedia veci na rovinu a netvária sa, že je všetko v ok, ak nie je, lebo v konečnom dôsledku z toho vznikne jedna veľká nespokojnosť.

@a0 Treba brať do úvahy variabilný faktor ktorý predstavuje genetika, pohlavie, vek. Keď dvaja podobne vyzerajúci ľudia priberú podobnú váhu, na jednom to môže byť viac vidno než na druhom, záleží či naberie do brucha, stehien a pod. Nevieme ako autorka vyzerá, nepoznáme jej rodičov aby sme sa vedeli na ňu objektívne pozrieť a zhodnotiť či zrovna nepatrí do kategórie že ak priberie, tak zrovna do brucha a potom pri kombinácii s tenkými rukami, nohami, plytšej tvári človeka napadne že či je “tehotná” alebo iba dobre varí. Ja si zastávam názoru že keď sa žena cíti dobre vo svojom tele tak to je to najdôležitejšie. Okolie by sa s prepáčením malo zaujímať najmä o seba, je jednoduchšie niekoho označiť ako lenivca ktorí sa prežiera a neriešiť že sú zdravotné aj iné komplikácie ktoré môžu viesť k zmene postavy. A na tehotenstvo ukazovať takýmto spôsobom ako vážená pani svokra je nesmierne nevkusné, kým to žena neoznámi sama tak prečo sa do toho rýpať a starať. Mne nechceli prvých 6 mesiacov veriť že som tehotná, to bol tiež celkom strop. Pretože som nebola “dostatočne guľatá” podľa ich očakávaní. (: Ľudia sú v tomto skvelí, vždy si nájdu spôsob ako si rypnúť.

a0
13. nov 2025
@cyneric

@a0 Treba brať do úvahy variabilný faktor ktorý predstavuje genetika, pohlavie, vek. Keď dvaja podobne vyzerajúci ľudia priberú podobnú váhu, na jednom to môže byť viac vidno než na druhom, záleží či naberie do brucha, stehien a pod. Nevieme ako autorka vyzerá, nepoznáme jej rodičov aby sme sa vedeli na ňu objektívne pozrieť a zhodnotiť či zrovna nepatrí do kategórie že ak priberie, tak zrovna do brucha a potom pri kombinácii s tenkými rukami, nohami, plytšej tvári človeka napadne že či je “tehotná” alebo iba dobre varí. Ja si zastávam názoru že keď sa žena cíti dobre vo svojom tele tak to je to najdôležitejšie. Okolie by sa s prepáčením malo zaujímať najmä o seba, je jednoduchšie niekoho označiť ako lenivca ktorí sa prežiera a neriešiť že sú zdravotné aj iné komplikácie ktoré môžu viesť k zmene postavy. A na tehotenstvo ukazovať takýmto spôsobom ako vážená pani svokra je nesmierne nevkusné, kým to žena neoznámi sama tak prečo sa do toho rýpať a starať. Mne nechceli prvých 6 mesiacov veriť že som tehotná, to bol tiež celkom strop. Pretože som nebola “dostatočne guľatá” podľa ich očakávaní. (: Ľudia sú v tomto skvelí, vždy si nájdu spôsob ako si rypnúť.

@cyneric Sama viem, ako dokážu ľudia rýpať, aj pri tom tehotenstve, aj keď som kvôli zdravotným problémom drasticky schudla v priebehu pár dní..

Avšak, keď niekomu je jedno ako vyzerá, respektíve sa cíti ok, nezaloží o tom diskusiu, len mávne rukou, že je to okey, prípadne sa zasmeje a život ide ďalej.
Kdežto tu autorku trápi aj to, že jej to naznačil jej priateľ, čo v nej vyvoláva už diskonfort, takže buď sa rozhýbe alebo naopak bude nespokojná ona, že sa nepáči svojmu priateľovi, jej priateľ pretože pribrala a už ho nepriťahuje ako predtým a svokra lebo nebude vnúča 😅 (toto so svokrou je nadsázka).
Sem vidím úplne na mieste (najmä v prípade jej partnera), aby počula to, že by sa naozaj mala zamyslieť nad tým a brať to ako impulz k tomu začať niečo robiť, lebo za mňa má byť vzťah založený na rešpekte ale aj na úprimnosti. Vôbec tu nie je miesto rozmýšlať "čo si o tom myslieť", ak je to fakt a pribrala som. Tu je na mieste zamyslieť sa, čo s tým budem robiť - informáciou, váhou, partnerom,... 🙂

anonym_f2c02b
13. nov 2025
@a0

@a0 Vo všetkom súhlasím, ale všetko sa dá povedať slušne bez zhadzovania iných. Pretože také slová vedia raniť a úcta predsa musí byť. Každopádne skôr by to prijala možno od iného ako zrovna od svokry.Neviem si predstaviť, žeby som niečo také "urážlivé "povedala mojej neveste.Aj keď je štíhla ako prútik. Proste už úctu k ľuďom mám. Syn sa zväčšil,ale nevyčita mu to ani ona,ani ja.

1gramofon
14. nov 2025
@cyneric

Nie je moc slušné skákať do autorky kvôli váhe, slečny, dámy... Už dosť stačí že má helikoptérovú svokru ktorá sleduje koľko váži a ako vyzerá jej figúra + priateľa ktorý sa jej nezastane.

Niekedy aj tých 2-3 kilo spraví vizuálny rozdiel, najmä ak bola pred tým útla (vlastná skúsenosť). Kým máš dobré BMI (s rezervou), neohrozuje ťa to na zdraví, cítiš sa dobre, môžeš si obliekať to čo sa ti páči tak by som to nejako zásadne neriešila. Cvičiť by človek mal najmä pre dobrý pocit a zdravie, nie kvôli číslam na váhe. A to isté s chudnutím, žijeme len raz tak prečo márniť časť tohto času vážením gramáže chleba s nátierkou pre potešenie iných.

@cyneric útlej žene by nikto nevyčítal, že pribrala. Všetci vtedy hovoria, že konečne vyzeráš normálne.

cyneric
14. nov 2025
@1gramofon

@cyneric útlej žene by nikto nevyčítal, že pribrala. Všetci vtedy hovoria, že konečne vyzeráš normálne.

@1gramofon Nemusí to byť nevyhnutne pravda, sú ľudia ktorí majú tak posunutú hranicu toho ako vnímajú svet že sú schopný povedať niekomu kto schudol, že vlastne pribral a vyzerá horšie. 🙂 Jedného takého adepta máme v rodine, kým netrčia rebrá tak že s nimi vieš otvárať zámky na dverách, tak moc "žerieš".

Strana
z2