icon

Priateľ ma nechce požiadať o ruku. Čo robiť?

27. apr 2026

Ahojte, s priateľom sme spolu od mojich 16 rokov, teraz mám 23. On je odo mňa o 3 roky starší. Stále sa vyhýba zásnubám aj konverzácii o nich. Snažím sa na neho netlačit, len občas spomeniem, že sa mi kamošky budú ochvilu vydávať a tak. On ma úplne v tomto ignoruje a neviem či mám teda ďalej pokračovať alebo nie. Nechcem zabiť ďalšie roky života s niekým, komu sa budem musieť doprosovať. Muž by po toľkých rokoch vzťahu už mal vedieť, či ma chce alebo nie.. co robiť ?

viestta
Včera o 13:08
@zuzana76

@viestta vezmu sa na urade, nie?

@zuzana76 ale pre veriacich budu stale zit v hriechu, aj s papierom z matriky

zuzana76
Včera o 13:12
@viestta

@zuzana76 ale pre veriacich budu stale zit v hriechu, aj s papierom z matriky

@viestta a zalezi im na tom, co si o nich mysli nejaka Anka z dolneho konca? Ano, pre veriacich vsetci, co nemaju sviatostne manzelstvo ziju v hriechu, alebo aj ti veriaci, co pachaju vedome hriechy. Ved oni nemaju tento svetonazor, tak sa kludne mozu vziat na urade. Pre uradne veci je to uplne postacujuce a aj pre toho veriaceho je ta zena manzelka toho muza a ten muz manzel ten zeny. Len teda nemaju sviatostne manzelstvo. Ale beru ho ako zenateho a ju ako vydatu.

anonym_024576

Mňa sa môj ex kedysi spýtal či sa vezmeme a vybuchla som v spontánny smiech. Nebola tam ani úvaha nad niečím takým. Vzadu v hlave proste bolo, že toto nie je ten človek s ktorým sa chcem ešte aj úradne viazať.
Muži sú potvory, majú radi istotu, že si zasexujú, ak sa s tebou ani nebaví o spoločnej budúcnosti, o tom koľko chce detí, že chce byť s tebou navždy ale bez papiera a má na to taká a také dôvody, tak si jeho istá sexovačka.
Celkove ísť vážne do vzťahu v ktorom sa o tomto nedokážete porozprávať a ty to riešiš s internetom je hlúposť.

anonym_344e08

Preco sa zeny hrnu a trvaju na manzelstve a muzi nie? Lebo poskytuje zenam ovela viac vyhod, nez muzom ... Keby mali muzi z manzelstva tolko vyhod, tak oni prvi budu nahanat do svadby a budu sa zenit kludne aj kazdy druhy vikend ...

viestta
Včera o 13:19
@anonym_6ec9c9

@viestta no veriaci ale naozaj veriaci sa zobrať nemôžu a keď to urobia , bude ten sobáš falošný, neplatný. Ja som si muža brala z lásky a normálne sme plánovali dieťa takže som nevidela problém prečo ten papier nepodpísať. Ono sa to podpisuje kvôli viacerým veciam , keby v budúcnosti bude chcieť prísť k rozvodu alebo aby sa dokázalo že manželstvo bolo neplatné tým pádom sa dá aj oficiálne anulovať cirkevné manželstvo.
Na otázku čo má robiť dvojica ak nechce deti , no na to mám odpoveď len jednu , nech si robia a žijú ako chcú oni , bez cirkevného manželstva. Nech sa zoberú na úrade, nech žijú nadivoko, nech žijú ako vedia. Celý. čas píšem však o manželstve uzatvorenom v kostole preto neviem prečo mám odpovedať na to čo majú takí ľudia robiť. Ľudia robia v živote horšie veci z môjho pohľadu. Umreme a čo potom ? Na to akosi v tejto dobe zabúdame , že ti žijeme skulinku, malú chvíľku ale potom je život nekonečný, no nie tu na zemi. Každý budeme súdený nie mnou našťastie. Ale stále stojím za tým , že podmienkou cirkevného sobáša je mať v budúcnosti deti. A Viesta tak si to napísala že žena má naviac ako len byť maternicou. A práve v Tom skvie naša ženská sila. Nie pôrodom , ale starostlivosťou, nie nutne o deti keďže sú ženy ktoré ich mať nemôžu , ale starostlivostou o rodinu , možno aj nejaké charitatívne zameranie , starostlivosť o chorých o starkých. A nemyslím tým denno denne sa obracať v kuchyni , drhnut dlážku a prať v potoku. Myslím tým ženskú dlaň, nežné pohladenie, empatia a pochopenie akú vie dať len žena, vytvoriť domov a byť tým krkom ktorý hýbe celou hlavou rodiny.

@anonym_6ec9c9 ak su dvaja veriaci, vedia, ze su povedzme nosicmi genetickej poruchy, alebo napriklad by tehotenstvo a porod mohli vazne poskodit zdravie matky, tak sa rozhodnu radsej deti nemat ako riskovat. Je to rozumne rozhodnutie. Naozaj si maju vtedy upries sviatostne manzelstvo a zit v hriechu, pretoze sa dobrovolne rozhodli neplodit deti a ich manzelstvo tak ostane nenaplnene? Kde je potom to co si pisala "oddat sa milovenamu cloveku telom aj dusou"? Ten milovany clovek je jeho rodina, ta uplne najblizsia rodina. Ked sa niekto rozhodne vstupit do manzelstva a vie, ze napriklad nikdy nebude moct splodit deti, lebo su tam objektivne dovody a po jeho smrti ostane sam je to dokaz lasky. Ci?

doda3103
Včera o 13:21
@enmery

Máš 23 a si s ním od 16stich. V dobrom dúfam, že toto raz zachvíľu skončí a ty začneš žiť. Inak si zarábaš na tak na extra nešťastný život. Ospravedlňujem sa všetkým, ktoré boli so svojím manželom od 16stky a vedú krásny život a treba si však uvedomiť, že je to viac výnimka, ako pravidlo.

@enmery tak ja som tá výnimka 😉od 16r som už teraz s manželom 17rokov a pár mesiacov z toho 14rokov vydatá šťastne. Síce manžel do mňa o 6rokov starší

maggie20
Včera o 13:22
@anonym_344e08

Preco sa zeny hrnu a trvaju na manzelstve a muzi nie? Lebo poskytuje zenam ovela viac vyhod, nez muzom ... Keby mali muzi z manzelstva tolko vyhod, tak oni prvi budu nahanat do svadby a budu sa zenit kludne aj kazdy druhy vikend ...

@anonym_344e08 Ktoré výhody myslíš?

anonym_c8c455
Včera o 13:23
@anonym_344e08

@anonym_344e08 keby mali muži toľko výhod.... Žena je tá čo je tehotná, tá čo rodí, tá čo príde o príjem čiže si nemôže sama zveľadovať majetok, tá čo je na materskej (keď si odmyslíme za by šiel aj otec aspoň na pol roka na materskú), tá na ktorú sa zamestnávatelia pozerajú ako na hrozbu že má dieťa a nedajbože bude doma na očr čiže ju vo väčšine prípadov odmietajú v zamestnaní...

Čo z toho čo som vyššie vymenovala ti príde ako výhoda?
Ukáž mi jedného muža čo by si to celé s radosťou vymenil.

Áno.. ženy chcú manželstvo častejšie ako muži hlavne aj pre tieto dôvody.. aby nezostali na ulici keď museli pre rodinu niečo obetovať hlavne po ekonomickej stránke. Muža sa to až tak nedotýka, on pokračuje po uzavretí manželstva ďalej v práci a kariére, ďalej si môže veselo z výplaty šetriť a investovať.. čo môže urobiť žena z tej almužny čo dostanete ako materskú / rodičák?

Ja chápem tu ženskú časť že chcú byť aj zabezpečené.. to nie je len tak že si muž zmyslí že chce dieťa a žena čo? Ako sa má ona zabezpečiť keď sa stará o deti ktoré aj ten muž chcel? Manželstvo je aj zodpovednosť že rodina bude zabezpečená ak by sa jednému niečo stalo.

Ale tu sa stále bude hovoriť o tom že výhody má z toho len žena.

belllinka
Včera o 13:29
@zuzana76

@belllinka ake su nevyhody? Som 27 rokov v manzelstve ale nevnimam ziadne nevyhody.

@zuzana76 Napríklad: Ak jeden z manželov narobí dlhy, môžu im siahnuť na spoločný majetok.
Ak napríklad žena vlastnila byt pred manželstvom, čiže je iba jej a muž tam býva, tak do rozvodu ho nemôže iba tak vyhodiť a rozvod sa môže naťahovať do aleluja. Ak jeden zarába viac, smola, pri rozvode sa delí na polovicu....

zuzana76
Včera o 13:31
@belllinka

@zuzana76 Napríklad: Ak jeden z manželov narobí dlhy, môžu im siahnuť na spoločný majetok.
Ak napríklad žena vlastnila byt pred manželstvom, čiže je iba jej a muž tam býva, tak do rozvodu ho nemôže iba tak vyhodiť a rozvod sa môže naťahovať do aleluja. Ak jeden zarába viac, smola, pri rozvode sa delí na polovicu....

@belllinka preto plati to, co som pisala, vyberat rozumne, ja nepocitujem nevyhody manzelstva

belllinka
Včera o 13:32
@zuzana76

@belllinka preto plati to, co som pisala, vyberat rozumne, ja nepocitujem nevyhody manzelstva

@zuzana76 A ja zas nepociťujem nevýhody nemanželstva

anonym_c8c455
Včera o 13:32
@zuzana76

@zuzana76 presne tak. Tie nevýhody platia hlavne pri zlom výbere partnera a to nie je vina manželstva ako takého, ale zlého výberu.

zuzana76
Včera o 13:36
@belllinka

@zuzana76 A ja zas nepociťujem nevýhody nemanželstva

@belllinka ved o to ide, byt spokojna, ale autorka sppkjna nie je, je inak nastavena. A to je v poriadku, nech hlada rovnako nastaveneho jedinca. Ani ja by som nechcela zit s muzom bez manzelstva. Rozumiem jej.

viestta
Včera o 13:53
@zuzana76

@viestta a zalezi im na tom, co si o nich mysli nejaka Anka z dolneho konca? Ano, pre veriacich vsetci, co nemaju sviatostne manzelstvo ziju v hriechu, alebo aj ti veriaci, co pachaju vedome hriechy. Ved oni nemaju tento svetonazor, tak sa kludne mozu vziat na urade. Pre uradne veci je to uplne postacujuce a aj pre toho veriaceho je ta zena manzelka toho muza a ten muz manzel ten zeny. Len teda nemaju sviatostne manzelstvo. Ale beru ho ako zenateho a ju ako vydatu.

@zuzana76 veriaci to maju jednoduche. Tak je to dane, tak to bude a nemusia o cirkevnych dogmach premyslat. V podstate dobry princip. Len zivot je ovela komplikovanejsi a nie vsetko sa da podla tych dogiem zariadit a niekedy aj veriaci stoji pred tazkou volbou, co je viac, dogmy alebo... Ale niektori s kludnym svedomim a bez rozmyslania povedia, ze sa ma riadit dogmami, lebo o dogme sa nediskutuje, dogma sa ma naplnat bez ohladu na cokolvek

zuzana76
Včera o 13:57
@viestta

@zuzana76 veriaci to maju jednoduche. Tak je to dane, tak to bude a nemusia o cirkevnych dogmach premyslat. V podstate dobry princip. Len zivot je ovela komplikovanejsi a nie vsetko sa da podla tych dogiem zariadit a niekedy aj veriaci stoji pred tazkou volbou, co je viac, dogmy alebo... Ale niektori s kludnym svedomim a bez rozmyslania povedia, ze sa ma riadit dogmami, lebo o dogme sa nediskutuje, dogma sa ma naplnat bez ohladu na cokolvek

@viestta ano, veriaci to tak ma, moze sa rozhodnut nebyt veriacim

viestta
Včera o 14:00
@zuzana76

@viestta ano, veriaci to tak ma, moze sa rozhodnut nebyt veriacim

@zuzana76 kiez by to bolo take jednoduche...

zuzana76
Včera o 14:01
@viestta

@anonym_6ec9c9 ak su dvaja veriaci, vedia, ze su povedzme nosicmi genetickej poruchy, alebo napriklad by tehotenstvo a porod mohli vazne poskodit zdravie matky, tak sa rozhodnu radsej deti nemat ako riskovat. Je to rozumne rozhodnutie. Naozaj si maju vtedy upries sviatostne manzelstvo a zit v hriechu, pretoze sa dobrovolne rozhodli neplodit deti a ich manzelstvo tak ostane nenaplnene? Kde je potom to co si pisala "oddat sa milovenamu cloveku telom aj dusou"? Ten milovany clovek je jeho rodina, ta uplne najblizsia rodina. Ked sa niekto rozhodne vstupit do manzelstva a vie, ze napriklad nikdy nebude moct splodit deti, lebo su tam objektivne dovody a po jeho smrti ostane sam je to dokaz lasky. Ci?

@viestta toto je regulerny dovod, ani cirkev nenazera nato tak prisne a v ododvodnenych pripadoch odobri aj antikoncepiu

zuzana76
Včera o 14:03
@viestta

@zuzana76 kiez by to bolo take jednoduche...

@viestta samozrejme, ze je, poznam vela ludi co prestali verit, alebo naopak zacali v akejkolvek etape svoho zivota, cirkev ma nejake pravidla, tak bud ich prijimam, alebo nie. Tak ako ked idem na VS, bud urobi skusky a studujem, alebo nie. Nejdem vyjednavat, ze ale ja by som bola skvela empaticka lekarka, vezmite ma.

lienka.7
Včera o 14:10
@enmery

Máš 23 a si s ním od 16stich. V dobrom dúfam, že toto raz zachvíľu skončí a ty začneš žiť. Inak si zarábaš na tak na extra nešťastný život. Ospravedlňujem sa všetkým, ktoré boli so svojím manželom od 16stky a vedú krásny život a treba si však uvedomiť, že je to viac výnimka, ako pravidlo.

@enmery pravdu máš. Ja som mala kamošku, co bola so svojím chalanom od 15tich a po VS, cize v nejakých 23-24 rokoch si už nepripúšťala nič iné ako svadbu. Lenže mladý muž mal skratka iné plány. Až po rozchode priznal, že si ju nikdy naplánoval vziať a len v podstate vyplnil s nou čas. Ona sa z toho potom psychicky zrútila, skončila normalne na psychiatrii. Aj také sa stava

anonym_eaa673
Včera o 14:16
@zuzana76

@viestta toto je regulerny dovod, ani cirkev nenazera nato tak prisne a v ododvodnenych pripadoch odobri aj antikoncepiu

@zuzana76 ojooj pride o chvilu pr ze antikoncepcia v žiadnom prípade 😂

anonym_453ce5
Včera o 14:22
@belllinka

@anonym_453ce5 Bože, tieto kecy. A napíš aj nevýhody, aké plynú z manželstva

@belllinka Podľa teba kecy, pre iných bohužiaľ nepríjemna realita, ktorú pochopili, až keď takáto situácia nastala, ale to už bolo pozde

viestta
Včera o 14:24
@zuzana76

@viestta samozrejme, ze je, poznam vela ludi co prestali verit, alebo naopak zacali v akejkolvek etape svoho zivota, cirkev ma nejake pravidla, tak bud ich prijimam, alebo nie. Tak ako ked idem na VS, bud urobi skusky a studujem, alebo nie. Nejdem vyjednavat, ze ale ja by som bola skvela empaticka lekarka, vezmite ma.

@zuzana76 mozno je moj pohlad nepochopis, ale viera a cirkev ako institucia su dve rozlicne veci. Verit sa da aj ked nepdliehas pravidlam definovanym tou instituciou. Aspon moj pohlad zvonka hovori, ze je to tak. Poznam ludi, ktori veria, uprimne a hlboko veria a predsa su mimo cirkvi ako institucie. Mozno prave kvoli jej dogmam a pravidlam, pretoze tie dogmy sa vytvarali v case a aj v case sa menia. Aj Galileo bol veriaci a napriek vsetkym vtedajsim cirkevnym dogmam povedai A predsa sa toci.

sense
Včera o 14:25

@anonym_autor a prečo chces svadbu, trap chcela svadbu alebo sobáš? Preto že je láska tvojho života a chces s ním stráviť celý život, alebo preto ,že sa to patrí, ste spolu dlho a kamarátky sú zasnúbené? Žijete spolu? Pracujete? Mate spoločné hodnoty? Plánujete rodinu? Odpočet si na otázky úprimne. Nemusís to písať sem a podľa toho urob. Poznám dva páry kde bolo od takého veku spolu, v jednom prípade mali svadbu po 10 rokoch chodenia keď skončilo obaja výšku. V druhom prípade až keď mali 30 ,kúpený a prerobený byt. Po ďalší 5 rokoch veľkú krízu ,lebo jej došlo , že vlastne ona si ani život neužila, nemala nikdy iného chlapa a podobne. Manžel sú síce stále lebo postavenie, majetky a čoby povedalo okolie. Pritom on má bokovky lebo vie že ona ho neopustí, lebo je na ňom finančné závislá a ona mala tiež už milenca, lebo chcela skúsiť aké by to bolo s iným mužom.

zuzana76
Včera o 14:25
@anonym_eaa673

@zuzana76 ojooj pride o chvilu pr ze antikoncepcia v žiadnom prípade 😂

@anonym_eaa673 nie som fundovana v tejto otazke, ale citala som neraz, ze ak by malo ist o ohrozenie zivota matky pocas tehotenstva, tak aj cirkev moze odobrit antikoncepciu, chrani zdravie uz narodenej osoby predsa.

zuzana76
Včera o 14:29
@viestta

@zuzana76 mozno je moj pohlad nepochopis, ale viera a cirkev ako institucia su dve rozlicne veci. Verit sa da aj ked nepdliehas pravidlam definovanym tou instituciou. Aspon moj pohlad zvonka hovori, ze je to tak. Poznam ludi, ktori veria, uprimne a hlboko veria a predsa su mimo cirkvi ako institucie. Mozno prave kvoli jej dogmam a pravidlam, pretoze tie dogmy sa vytvarali v case a aj v case sa menia. Aj Galileo bol veriaci a napriek vsetkym vtedajsim cirkevnym dogmam povedai A predsa sa toci.

@viestta ja chapem, ja som zase dogmatik, asi smrcnuta mierne autizmom, ja zase dogmy potrebujem, v niecom, nie konkretne vo viere, resp ani nie dogmy, ale respektovanie zakonov, ked je raz nieco dane, tak u mna nejde cez to vlak, porusit to, len vo velmi vynimocnych pripadoch viem ustupit. Cize nejaka institucia ma svoje pravidla a bud respektujem a suhlasim, alebo nie a som mimo tej institucie. Som taka dost bud alebo, cierna alebo biela. Obcas viem opustit tieto dva poly, ale to musi byt nieco, kde sa neviem rozhodnut, pripadne nemam vyhraneny nazor. No tazke to mam tiez.

viestta
Včera o 14:42
@zuzana76

@viestta ja chapem, ja som zase dogmatik, asi smrcnuta mierne autizmom, ja zase dogmy potrebujem, v niecom, nie konkretne vo viere, resp ani nie dogmy, ale respektovanie zakonov, ked je raz nieco dane, tak u mna nejde cez to vlak, porusit to, len vo velmi vynimocnych pripadoch viem ustupit. Cize nejaka institucia ma svoje pravidla a bud respektujem a suhlasim, alebo nie a som mimo tej institucie. Som taka dost bud alebo, cierna alebo biela. Obcas viem opustit tieto dva poly, ale to musi byt nieco, kde sa neviem rozhodnut, pripadne nemam vyhraneny nazor. No tazke to mam tiez.

@zuzana76 vidis, a napisala si, ze sa ma rozhodnut bud bude veriaci alebo nie. Veriaci moze ostat, to s instituciou nema nic spolocne. Ale aj ta institucia sa meni, sice pomaly ale meni, pretoze uz aj homosexualov prijala do svojho narucia. Nemat deti zo zdravotnych dovodov je aj rozhodnutia aj vec, ktoru ovplyvnit nemozes (zdedene geny, choroby) rovnako ako sexualnu orientaciu, s ktorou sa narodis, takze aj take manzelstvo by sa malo povazovat za plnohodnotne a s pravidlami cirkvi, aj ked nie je naplnena jeho najdolezitejsia cast, to je plodenie deti, vsak za plnohodnotne manzelstvo povazovane aj neplodne manzelstvo, kde k plodeniu deti nedoslo z "vis major". Aj choroba a genetika je vis major, akurat tam je to vedome rozhodnutie nepodstupit riziko zlych nasledkov. Ale vedome sa rozhodujeme nepodstupit ine rizika a tie uz su v poriadku.
Proste mne nedava zmysel co bolo napisane (nie tebou) o nenaplnenom manzelstve z cirkevneho pohladu.

anonym_eaa673
Včera o 14:45
@viestta

@zuzana76 vidis, a napisala si, ze sa ma rozhodnut bud bude veriaci alebo nie. Veriaci moze ostat, to s instituciou nema nic spolocne. Ale aj ta institucia sa meni, sice pomaly ale meni, pretoze uz aj homosexualov prijala do svojho narucia. Nemat deti zo zdravotnych dovodov je aj rozhodnutia aj vec, ktoru ovplyvnit nemozes (zdedene geny, choroby) rovnako ako sexualnu orientaciu, s ktorou sa narodis, takze aj take manzelstvo by sa malo povazovat za plnohodnotne a s pravidlami cirkvi, aj ked nie je naplnena jeho najdolezitejsia cast, to je plodenie deti, vsak za plnohodnotne manzelstvo povazovane aj neplodne manzelstvo, kde k plodeniu deti nedoslo z "vis major". Aj choroba a genetika je vis major, akurat tam je to vedome rozhodnutie nepodstupit riziko zlych nasledkov. Ale vedome sa rozhodujeme nepodstupit ine rizika a tie uz su v poriadku.
Proste mne nedava zmysel co bolo napisane (nie tebou) o nenaplnenom manzelstve z cirkevneho pohladu.

@viestta povoľuje cirkev aj sterilizaciu ked ma žena napr štvrtú alebo piatu sekciu a ďalšie tehotenstvo by uz nemuselo dobre dopadnúť nevies?

zuzana76
Včera o 14:48
@viestta

@viestta ano, ak trva on sam na dodrziavani dogiem, tak sa ma rozhodnut, ci bude veriaci, alebo nie, ak je to veriaci, ze uznava zmenu, tak kludne nech sa sobasi v kostole a pouziva antikoncepciu. Kto o tom vie? Jedine Boh teda a ta osoba, ktora sice o tomto probleme vie, ale podla nej je to v poriadku, on to ma so svojim svedomim vysporiadane, kona tak na zaklade nejakej vaznej prekazky. Sice rozhresenie asi nedostane, ale boh podla mna nesudi tak, ako my na zemi. On by vedel, ze to bolo z nejakeho vazneho dovodu. Mam znamu, ucitelka nabozenstva, vydata v kostole a uz pred sobasom vravela, ze deti mat nebude. Nepytala som sa jej na dovod, ci nemoze a neotehotnie, alebo neplanuju z dovodu nejakej vaznej genetickej predispozicie.

viestta
Včera o 14:58
@anonym_eaa673

@viestta povoľuje cirkev aj sterilizaciu ked ma žena napr štvrtú alebo piatu sekciu a ďalšie tehotenstvo by uz nemuselo dobre dopadnúť nevies?

@anonym_eaa673 no pride mi divne, ze o zdravotnom stave rozhoduje institucia zlozena prevazne z muzov, ktori nemaju plodit deti. Ale to uz sme niekde inde zasli

zltalienka
Včera o 15:15
@evkatk

Máš 23. Na manželský život treba mať vlastný byt, dostatok peňazí na začiatok, skvelé zamestnanie so slušným platom,,.. Je toho veľa, čo treba. Máš už to všetko? Veď práve preto sa mladí už neberú za mlada, ale cca po 35 - ke. Možno je rozumný a vie, že také skoré manželstvo by bolo iba samý problém. Nie je to iba o láske, ale hlavne o zodpovednosti za rodinu.

@evkatk naozaj tolko vela hmotneho treba? A to uz preco?
Ked moze nezosobasena dvojica byvat v prenajatom byte, preco zosobasena dvojica nemoze?
Ked moze mat nezosobasena dvojica "obycajne" zamestnanie, preco by manzelia museli mat SKVELE zamestnanie?
Podla Tvojich VYMYSLENYCH podmienok by vacsina ludi na Slovensku k sobasu nikdy nedosiahla.
Mame s manzelom obaja obycajne zamestnanie a vobec nam to v manzelstve neprekaza. A cuduj sa svete, zacinali sme ako manzelia v prenajme.
Ked dvaja vedia, ze chcu byt spolu, tak tieto hmotne veci nadobudnu aj spolu, nemusia cakat 5 - 10 - 15 rokov. Dolezite je, ci naozaj chcu byt spolu a nafurt.