icon

Priateľ ma nechce požiadať o ruku. Čo robiť?

27. apr 2026

Ahojte, s priateľom sme spolu od mojich 16 rokov, teraz mám 23. On je odo mňa o 3 roky starší. Stále sa vyhýba zásnubám aj konverzácii o nich. Snažím sa na neho netlačit, len občas spomeniem, že sa mi kamošky budú ochvilu vydávať a tak. On ma úplne v tomto ignoruje a neviem či mám teda ďalej pokračovať alebo nie. Nechcem zabiť ďalšie roky života s niekým, komu sa budem musieť doprosovať. Muž by po toľkých rokoch vzťahu už mal vedieť, či ma chce alebo nie.. co robiť ?

anonym_f3d838
Včera o 15:24

@anonym_autor sama si si v tom tvojom texte odpovedala. Nechceš žiť takto a po toľkých rokoch vzťahu by mal vedieť. Toto je tá pravda a odpoveď ktorú poznáš už aj ty. V dnešnej dobe mat svadbu vôbec nieje nejaké potvrdenie že ťa chce. Poznám mnoho párov už aj s deťmi, bez svadby a majú sa super. Lenže u teba není problém že nechce on svadbu, ale že sa o tom ani nechce s tebou rozprávať a po toľkých rokoch ani nevieš vlastne čo on chce a aký je, čo už je silná káva.

anonym_3398f6
Včera o 15:29
@zuzana76

@anonym_3398f6 podla mna vacsina lasok zacina v obdobi okolo 20 - 25 rokov. Neskorsie sa sice partner stretnut da, ale mnoho ludi je uz vo vaznom vztahu. Ja som s manzelom od 19, on 20 a stale sme spolu, uz 30 rokov. Nevravim, ze okolo 30 - tky sa neda uz stretnut partner, ale je to tazsie.

@zuzana76 V mojej socialnej bubline také páriky ani nepoznám. Skoro každý našiel životného partnera až po 30-tke, teda po pár sklamaniach vo vzťahoch keď už bol ostrielaný a vedel čo chce a čo nie.

zuzana76
Včera o 15:33
@anonym_3398f6

@zuzana76 V mojej socialnej bubline také páriky ani nepoznám. Skoro každý našiel životného partnera až po 30-tke, teda po pár sklamaniach vo vzťahoch keď už bol ostrielaný a vedel čo chce a čo nie.

@anonym_3398f6 ja zase poznam v mojom veku, co sa vzali okolo 23, tak ako my, niektori sa rozviedli (cudzinci boli manzelia), ini su spolu tak ako my a v pohode. Neviem aky si rocnik, ale ked som ja bola mlada, tak vztahy vznikali skor, tak do 25 vacsinou sa uz nieco vyrysovalo. Ja som napriklad nastastie sklamanie ani nestacila zazit a dufam, ze ani nezazijem.

anonym_7ee183
Včera o 15:46
@anonym_453ce5

@anonym_7ee183 Ako dobre, že je to medzi vami ok, ale ten tvoj je nezodpovedny sebec. Nedajboh by sa mu niečo stalo, a ty ostaneš na holickach, len pán sa nechcel ženiť. To ako prečo, ubudne z neho alebo čo

@anonym_453ce5 Lebo mne sa do toho velmi nechce..a mam aj ja nehnutelnost.

anonym_ecb7e2
Včera o 15:55

Moj muz je rad, ze som jeho zena. Poziadal ma sam o ruku a veru ma ro prekvapilo. On sa este aj stale a vsade chvali, ze som jeho manzelka🙈🤣. Neviem, preco tu pisete, ze chapi sa nechcu zenit. Pre mojho je velmi podstatne, ze sa rovnako volame, ze k sebe patrime ajj ofiko

anonym_6ec9c9
Včera o 16:40
@viestta

@anonym_6ec9c9 ak su dvaja veriaci, vedia, ze su povedzme nosicmi genetickej poruchy, alebo napriklad by tehotenstvo a porod mohli vazne poskodit zdravie matky, tak sa rozhodnu radsej deti nemat ako riskovat. Je to rozumne rozhodnutie. Naozaj si maju vtedy upries sviatostne manzelstvo a zit v hriechu, pretoze sa dobrovolne rozhodli neplodit deti a ich manzelstvo tak ostane nenaplnene? Kde je potom to co si pisala "oddat sa milovenamu cloveku telom aj dusou"? Ten milovany clovek je jeho rodina, ta uplne najblizsia rodina. Ked sa niekto rozhodne vstupit do manzelstva a vie, ze napriklad nikdy nebude moct splodit deti, lebo su tam objektivne dovody a po jeho smrti ostane sam je to dokaz lasky. Ci?

@viestta zdravotné komplikácie alebo nemožnosť nemať deti sa na to logicky nevzťahuje

viestta
Včera o 16:54
@anonym_6ec9c9

@viestta zdravotné komplikácie alebo nemožnosť nemať deti sa na to logicky nevzťahuje

@anonym_6ec9c9 ale na rozhodnutie paru z akychkolvek dovodov uz je neakceptovatelne. Len potom nechapem, preco schvaluju aj planovanie rodicovstva, sice dost nespolahlivymi metodami, ale niektore schvaluju, ine su zakazane a aj tak je vysledok rovnaky, Neplodia sa deti. Dost rozporov je v tych dogmach, neviem ci to veriaci vnimaju alebo nie, my z vonka ich vnimame.

margotka17
Včera o 18:14

@anonym_autor a akú predstavu o budúcnosti má mladý pán? Možno máte odlišný pohľad na budúcnosť. Normálne sa ho spýtaj, kde sa vidí o 15-20 rokov, či ako ženatý chlap s rodinou, alebo slobodný mládenec s plačom do vankúša.

anonym_86717a
Včera o 18:23
@anonym_6ec9c9

@zorienka28 cieľom kresťanského manželstva sú deti a každý to aj podpisoval. Tí, čo nemôžu mať deti samozrejme môžu a majú byť rovnako zosobášení. Ti čo nechcú mať deti by do manželstva nemali ísť. To nie je môj názor alebo môj výmysel. To je realita

@anonym_6ec9c9 nechutné 🤢🤮 ako všetko pánbožkárske!

bjnr
Včera o 18:27

Je prirodzené, že po siedmich rokoch cítite neistotu, no vo vašom rozprávaní sa črtá klasický vzorec pasívneho vyčkávania na povolenie. Tým, že namiesto priameho pomenovania svojich potrieb volíte „nenápadné naznačovanie“ cez svadby kamarátok, staviate sa do role dieťaťa, ktoré čaká, či si ho dospelý všimne a odmení. To nie je tlak, to je nejasnosť. On na túto hru pristupuje ignoranciou, čím udržiava status quo, ktorý mu vyhovuje. Výsledkom je tichý boj, kde vy vnútorne stupňujete tlak a on sa vnútorne čoraz viac sťahuje. Ticho a ignorácia sú tiež jasné odpovede. Ak muž po siedmich rokoch a v zrelom veku odmieta o tejto téme čo i len komunikovať, nie je to preto, že by „nevedel“, ale preto, že mu súčasný stav nespôsobuje dostatočný diskomfort na to, aby ho menil. Prestaňte sa doprosovať a hrať hru na „nevyvíjanie tlaku“. Tlak je v poriadku, ak ide o integritu vašich životných cieľov. Ak chcete manželstvo a on mlčí, váš konflikt nie je v tom, či sa vezmete, ale v tom, že žijete v dvoch rôznych realitách, pričom vy tú svoju popierate, aby ste ho neodplašili. Skúste jednu priamu, pokojnú a konkrétnu konverzáciu: „ja v tomto vzťahu potrebujem vedieť, či smerujeme k spoločnej budúcnosti. Nechcem ťa tlačiť do zásnub, ale potrebujem počuť, ako to vidíš ty, úprimne“. A potom urobte niečo, čo je ťažšie než čakať: počúvajte odpoveď bez prikrášľovania. Ak sa vyhne odpovedi aj vtedy, už máte odpoveď, len nie takú, akú by ste chceli. A tam prichádza vaša zodpovednosť rozhodnúť sa, nie ho „presvedčiť“. Aký význam má pre vás prísľub vernosti od človeka, s ktorým sa dnes nedokážete otvorene rozprávať o tom, ako si predstavujete spoločný život bez toho, aby ste sa cítili menejcenná? Ak by sa tento vzťah o ďalšie 3 roky nikam neposunul a zostal presne taký, aký je dnes, vedeli by ste si sama pred sebou obhájiť, že ste zostali? V skutočnosti už nejde o zásnuby, ale o to, že vaše potreby nemajú v tomto vzťahu jasné miesto. A čím viac sa prispôsobujete, tým menej dôvodu má on niečo meniť.

anonym_6ec9c9
Včera o 18:57
@anonym_86717a

@anonym_6ec9c9 nechutné 🤢🤮 ako všetko pánbožkárske!

@anonym_86717a no škvarenie sa v pekle nonstop nebude nič chutné tak si vyberte

anonym_63f82c
Včera o 19:16

Keby si ťa chce zobrať už to urobí takže sa na to vykašli a radšej s kratsej cesty späť ako urobiť chybu

anonym_4ba4ed
Včera o 19:18

Ak spolu ešte nebývate tak mu rozumiem,môj tiež povedal,že kým si nevyskúšame život spolu zatiaľ nechce robiť takéto kroky,od 15 som s ním je odomňa o 3 roky starší začali sme spolu bývať všetko nám klapalo a požiadal ma o ruku sám od seba ja som sa ho na to nikdy ani nevypytovala 🙂 v tedy keď ma požiadal sme chodili už asi 5-6 rokov spolu mne to vôbec nevadilo, že to bolo možno pre niekoho dlhé čakanie je to náš život 🙂 odvtedy sme stále spolu už vo vlastnom dome aj s bábätkom 🙂 nevymenila by som ho za nič na svete …tak si rozmysli či ho naozaj ľúbiš alebo ti ide len o to aby si aj ty mala prsteň,si ochotná zahodiť tie roky lásky len preto? 🙂

anonym_9c1b49
Autor odpoveď zmazal
hopsas
Včera o 20:41
@anonym_344e08

@hopsas Robia chlapovi celé roky matrac (vydate ho nerobia?), niektoré mu ešte aj deti porodia (rodia deti sebe, preco asi kazda zena bojuje po rozvode o vyhradnu starostlivost a nechce striedavu) a potom sa pýtajú, že prečo si ich nechce vziať. Preco sa vydate potom rozvadzaju (50% rozvodovost), ked svadba mal byt finalny a nemenny vrchol ich zivota? Pricom o rozvod vacsinou poziada ta, co si predtym vydupala svadbu.

@anonym_344e08 veď ja sa nehadam kľudne rob matrac aj ďalej

hopsas
Včera o 20:43
@romi0310

@hopsas a vydatá žena nerobi chlapovi matrac?:D to znamena, ze vydaté zeny maju všetky vymoženosti sveta tym pádom?:D vzdy som sa stretla s hejtami iba od žien, toto v zivote nikdy neriešil ziaden chlap. Pritom mohla mat žena na 100% dokonalý vzťah, vzdy sa nasla nejaka krava, ktorá im isla kecať do vztahu len preto, ze nemala status manzelka :D a poznam aj dve take, co toto vkuse riesili a od jednej zdrhol chlap za mladou a druha s mužom žije uz oddelene :D

@romi0310 tvoje argumenty uvádzajú len tie ženy ktoré si chlap nechce vziať. A.ktore mu celé roky robia matrac. A dúfajú že raz zmení názor. Prípadne preberú ten jeho že svadba je smrť.

anonym_023297
Včera o 22:02
@anonym_60b649

@anonym_47bae7 By mi muselo riadne strasit vo vezi, ak by som sa chcela v 23 vydavat. Za 1.frajera. Neviem, kam sa akoze ponahla. K rozvodu?

@anonym_60b649 čo je na tom zle? Nie každá potrebuje 10 chlapom otvoriť vráta. Keď ho miluje tak a sú spolu tak dlho, tak logicky ak má trochu sebaúcty, tak rozmýšľa o svadbe.

anonym_023297
Včera o 22:04
@anonym_22246a

Buď rada! 😀 Ja som bola s exom od 16, vzali sme sa a po 10 ročnom manželstve rozviedli. Na stretnutí zo strednej polovica triedy co sme boli od školy s chlapmi rozvedené.

@anonym_22246a to je úspech teda 😃 ludry

anonym_344e08
Dnes o 01:42
@hopsas

@hopsas Moc to prezivas. Cize podla teba sexovat bez sobasneho listu sa nemoze, inak vzdy robis matrac? Ked si s niekym len chodila, alebo po rozvode uz ziadna svadba nehrozi, tak sexovat radsej uz nikdy nebudes? Mysliet si mozes, co chces. Kludne si predstavuj, ze si obliecka, alebo plachta, ked mas averziu k matracom. Ostatnym je ukradnute, co si myslis. Chleba lacnejsi preto nebude.

anonym_c8c455
Dnes o 03:52
@anonym_4ba4ed

Ak spolu ešte nebývate tak mu rozumiem,môj tiež povedal,že kým si nevyskúšame život spolu zatiaľ nechce robiť takéto kroky,od 15 som s ním je odomňa o 3 roky starší začali sme spolu bývať všetko nám klapalo a požiadal ma o ruku sám od seba ja som sa ho na to nikdy ani nevypytovala 🙂 v tedy keď ma požiadal sme chodili už asi 5-6 rokov spolu mne to vôbec nevadilo, že to bolo možno pre niekoho dlhé čakanie je to náš život 🙂 odvtedy sme stále spolu už vo vlastnom dome aj s bábätkom 🙂 nevymenila by som ho za nič na svete …tak si rozmysli či ho naozaj ľúbiš alebo ti ide len o to aby si aj ty mala prsteň,si ochotná zahodiť tie roky lásky len preto? 🙂

@anonym_4ba4ed prsteň neprsten... autorka spomínala že on sa s ňou o tom nechce ani rozprávať a ignoruje ju. Tu by som sa už zamyslela že prečo asi.. po toľkých rokoch vo vzťahu by nemal mať problém sa s ňou o tom úprimne porozprávať. Tebe to príde ok? To je podľa teba chlap ktorý ju miluje keď s ňou nechce komunikovať? Autorka by možno aj počkala ešte keby vedela že s ňou plánuje budúcnosť lenže on o tom nechce ani počuť podľa toho čo autorka píše

anonym_52f3a3
Dnes o 04:21
@anonym_c8c455

@anonym_4ba4ed prsteň neprsten... autorka spomínala že on sa s ňou o tom nechce ani rozprávať a ignoruje ju. Tu by som sa už zamyslela že prečo asi.. po toľkých rokoch vo vzťahu by nemal mať problém sa s ňou o tom úprimne porozprávať. Tebe to príde ok? To je podľa teba chlap ktorý ju miluje keď s ňou nechce komunikovať? Autorka by možno aj počkala ešte keby vedela že s ňou plánuje budúcnosť lenže on o tom nechce ani počuť podľa toho čo autorka píše

@anonym_c8c455 tak zrejme je aj rozdiel začať tému štýlom sme spolu 6rokov kamarátky sú zasnúbené a ty si ma ešte nepožiadal. Alebo prečo si ma ešte nepožiadal keď sme spolu toľko a Jana je z Jožim len rok a už sa chváli prsteňom. A iné je začať tému o budúcnosti spoločné bývanie . Lenže autorka neodpovedá,tak len ona sama vie ako to je.

anonym_c8c455
Dnes o 04:32
@anonym_52f3a3

@anonym_c8c455 tak zrejme je aj rozdiel začať tému štýlom sme spolu 6rokov kamarátky sú zasnúbené a ty si ma ešte nepožiadal. Alebo prečo si ma ešte nepožiadal keď sme spolu toľko a Jana je z Jožim len rok a už sa chváli prsteňom. A iné je začať tému o budúcnosti spoločné bývanie . Lenže autorka neodpovedá,tak len ona sama vie ako to je.

@anonym_52f3a3 ono to ani nie je az tak podstatné ako presne by túto tému začala. Kto vie normálne komunikovať tak bude aj keby začala túto tému že " kamošky sa vydávajú.."
On sa tomu vyhýba. On dáva autorke dôvody na pochybnosti o ich vzťahu. Inak by takto nerozmýšľala a nezakladala tému tu na MK. Vidno že ju to trápi a potrebovala nejaké názory, pohľady iných ľudí. Podľa mňa je to vážna téma aj keby sa nemali najbližších 5 rokov brať, tak určite by sa s ňou mal po toľkých rokoch vedieť úprimne porozprávať a mal by aj vedieť že s ňou chce byť. To 6 rokov je málo na to aby muž vedel či si ju chce zobrať? Veď to je kopec rokov čo autorka možno zabila vo vzťahu bez budúcnosti . Prečo má ona čakať v nevedomosti? Už len to že spomenula slovo "doprosovať sa" je zlé. Žena sa nemá chlapovi doprosovať.

anonym_52f3a3
Dnes o 05:23
@anonym_c8c455

@anonym_52f3a3 ono to ani nie je az tak podstatné ako presne by túto tému začala. Kto vie normálne komunikovať tak bude aj keby začala túto tému že " kamošky sa vydávajú.."
On sa tomu vyhýba. On dáva autorke dôvody na pochybnosti o ich vzťahu. Inak by takto nerozmýšľala a nezakladala tému tu na MK. Vidno že ju to trápi a potrebovala nejaké názory, pohľady iných ľudí. Podľa mňa je to vážna téma aj keby sa nemali najbližších 5 rokov brať, tak určite by sa s ňou mal po toľkých rokoch vedieť úprimne porozprávať a mal by aj vedieť že s ňou chce byť. To 6 rokov je málo na to aby muž vedel či si ju chce zobrať? Veď to je kopec rokov čo autorka možno zabila vo vzťahu bez budúcnosti . Prečo má ona čakať v nevedomosti? Už len to že spomenula slovo "doprosovať sa" je zlé. Žena sa nemá chlapovi doprosovať.

@anonym_c8c455 ako nezastavam sa toho chlapa, ale vidno aj tu témy denne, kde sa ženy boja povedať to alebo ono. Alebo to príde nie spôsobom normálnej komunikácie ale výčitky. Tiež som človek, ktorý povie svoj názor jedenkrát, ale ak dana osoba stále dokola omiela to isté, a ešte aj spôsobom výčitiek ako tí druhí áno a prečo my nie, tak tiež sa na danú tému nebavím, pretože zjavne druhú stranu môj názor nezaujíma.
Autorka má možnosť odísť z krátkej cesty, má 23 rokov celý život pred sebou. Nemusí sa držať prvej lásky obzvlášť ak ona chce byť zasnúbená už ,lebo aj kamarátky chcú a on to zjavne nechce a je jedno či z dôvodu, že sa na to necíti alebo z dôvodu, že nechce požiadať ju.Takisto nenapísala resp neodpovedala na žiadnu otázku, či spolu žijú, či pracujú, či sa už niekedy bavili o budúcnosti atd

anonym_52f3a3
Dnes o 05:29
@anonym_c8c455

@anonym_c8c455 a tiež sa nemusí doprosovat. By som mu povedala Jano chceš si ma niekedy vziať alebo nie. Rovnako píše , snažím sa netlačia, takže zrejme tam nejaký nátlak alebo výčitka boli. A ak ju aj po priamej otázke odignoruje, má možnosť výberu. Zostať a trpieť, alebo odísť a nestrácat ďalšie roky života.

anonym_24fccb
Dnes o 05:50
@hopsas

@hopsas ty si si chránila panenstvo až do svadby?

anonym_d649b0
Dnes o 07:30
@anonym_344e08

@hopsas Moc to prezivas. Cize podla teba sexovat bez sobasneho listu sa nemoze, inak vzdy robis matrac? Ked si s niekym len chodila, alebo po rozvode uz ziadna svadba nehrozi, tak sexovat radsej uz nikdy nebudes? Mysliet si mozes, co chces. Kludne si predstavuj, ze si obliecka, alebo plachta, ked mas averziu k matracom. Ostatnym je ukradnute, co si myslis. Chleba lacnejsi preto nebude.

@anonym_344e08 anonymovi odpíšem sa silácke slova tiež anonymne. Kto chce robiť matrac nech robí🤷a potom nech ticho tajné plače do vankúša, že si ho muži nevážia. Alebo vážia, ale len na jednu vec😄
Veď všetky kľudne sexujte krížom mrazom od 12r, fakt lacnejší chlieb nebude.

anonym_344e08
Dnes o 07:36
@anonym_d649b0

@anonym_344e08 anonymovi odpíšem sa silácke slova tiež anonymne. Kto chce robiť matrac nech robí🤷a potom nech ticho tajné plače do vankúša, že si ho muži nevážia. Alebo vážia, ale len na jednu vec😄
Veď všetky kľudne sexujte krížom mrazom od 12r, fakt lacnejší chlieb nebude.

@anonym_d649b0 Nikto nikomu nerobi matrac, ak chce lasku a blizkeho cloveka. Sex je normalna vec a normalni zdravi ludia ho potrebuju. A nebudu sa predsa kvoli tomu po 2 tyzdnoch brat, aby ich niektori ludia neurazali slovom matrac ... Take nazory od ludi (ja som sa konecne vydala, kto je tu viac. Ja mam x deti, kto je tu viac. Som rozvedena, doslo aj na mna, uz som radsej ticho ...) im mozu byt ukradnute.

anonym_d649b0
Dnes o 08:28
@anonym_344e08

@anonym_d649b0 Nikto nikomu nerobi matrac, ak chce lasku a blizkeho cloveka. Sex je normalna vec a normalni zdravi ludia ho potrebuju. A nebudu sa predsa kvoli tomu po 2 tyzdnoch brat, aby ich niektori ludia neurazali slovom matrac ... Take nazory od ludi (ja som sa konecne vydala, kto je tu viac. Ja mam x deti, kto je tu viac. Som rozvedena, doslo aj na mna, uz som radsej ticho ...) im mozu byt ukradnute.

@anonym_344e08 nikto tu nie je viac, či menej.
Každá žena si musí vážiť samu seba. Keby sme to všetky robili, nemuseli by sme mať mnohé zbytočne ťažký život.
Či chceme, či nie, mnohé problémy si robíme samé.
Nechodme to témy vydate-nevydate. Zbytočne.
Vydatá a spokojná nepotrebuje nikomu nič dokazovať. Nevydatá a spokojná detto.
Vydatá a nespokojná, či nevydata a nespokojná ano. A takých je tu dosť.

gabika223
Dnes o 09:03

Kazdy vztah je o komunikacii a bude to platit raz aj v manzelstve. Ak je pre teba tato tema dolezita, porozpravaj sa s nim otvorene, a ak budes pocut ci uz pozitivnu alebo negativnu odpoved, netreba z prvotnej odpovede robit zavery, ale pytat sa preco ma na to taky postoj a ci sa v buducnosti zmeni na tuto temu nazor a tiez treba jasne a otvorene povedat ten svoj.. vela nedorozumeni je len z dovodu slabej komunikacie a niekedy este slabsieho pocuvania toho druheho....

zorienka28
Dnes o 10:42
@anonym_6ec9c9

@zorienka28 cieľom kresťanského manželstva sú deti a každý to aj podpisoval. Tí, čo nemôžu mať deti samozrejme môžu a majú byť rovnako zosobášení. Ti čo nechcú mať deti by do manželstva nemali ísť. To nie je môj názor alebo môj výmysel. To je realita

@anonym_6ec9c9 Mali by teda spolu zit bez manzelstva? A nie je to hriech podla tej tvojej "reality" (rozumej podla katolickeho vykladu)? Respektive z toho vychadza, ze ak dvaja ludia nechcu mat deti, tak by medzi nimi nemal existovat ziaden vztah, lebo manzelstvo teda nie je povolene, ale vztah bez manzelstva tiez nie? A to je co za logiku prosim ta?