Priateľ ma tlačí do spoločného účtu. Je to normálne?
Prosím neukameňujte ma tu ale mám 25 a toto je môj prvý vzťah kde by som mala mať s nikým spoločnú domácnosť.
Mám priateľa s ktorým som niečo málo cez pol roka. Ja si platím prenájom bytu v BA (pracujem tu), on zatiaľ býva u rodičov. Každopádne, chceli sme pomaly začať bývať spolu, že by prišiel ku mne na byt. Ja pracujem prakticky od prvého dňa čo nie som na VŠ, on mal do októbra "prázdniny" a teraz si hľadá prácu vo svojom odbore. Mám však pocit, že ma extrémne tlačí do spoločného účtu (nie, že ja mám účet, ty máš účet a jeden spoločný ale iba jeden spoločný). Nie som s tým stotožnená. Nemám problém s účtom na spoločné výdavky ale inak mi to príde skoro? Nechcem (zatiaľ) poskytovať všetko svoje peniaze niekomu, koho poznám pol roka?
Je toto prosím vás normálne a len ja som moc precitlivelá? Ďakujem.
@katkaseiner vsak ak treba sa zlozime, alebo zaplati ten co na to ma... k tomu oni nemaju spolocne byvanie, neplatnuju kupovat byt, chlapec ani nepracuje..
ona si plati byvanie a vsetko sama. On este nezaraba. Ale uz organizuje :D
Nie je to normalne a ani omylom. Ja nieco ako spolocny ucet neuznavam ani v manzelstve. Toto je len priatel a navyse bez prijmu? No jasne, ze sa mi to hodi....tebe ale nie
Jeho rodičia si ten účet zrejme zakladali ešte v dobe kešu, takže v úplne inom finančnom kontexte. To si možno neuvedomuje. Asi nemá príliš finančnú gramotnosť, ale keďže sa len teraz osamostatňuje od rodičov, a tí mu nie vždy dobre poradia, je to očakávateľné. Hlasujem za 3 účty, dá sa aj bez poplatku. Ono keby ste mali jeden účet, aj tak je tam často poplatok za druhú kartu.
My síce fungujeme z jedného účtu, ale až v kontexte manželstva, rodičáku a hypotéky. A samozrejme osobného nastavenia, že sme "dve polovice jedného celku".
Teraz som si precitala celu diskusiu a teda pardon, tak priatel pracuje... Mna by ale zaujimalo, ako odovodnuje potrebu spolocneho uctu? preco? a nezaujimaju ma rodicia a neviem co, VS vzdelany clovek by si to mal vediet zdovodnit, byt dostatocne financne gramotny... napr. si vezmi, maete spolocny ucet ale prides na to, ze spolu byt nechcete a teraz co? vybieli ti ucet, teraz co? Ak spolocny ucet = po svadbe, aj to by som so vsetkymi prizmurenymi ocami chapala, ze ok.. chcu mat spolocny, peniaze su v manzelstve spolocne, ok... nech maju. Potom pride nejaka nehoda, a notar zablokuje ucet a vybavene. Alebo gamblerstvo, nakupy nepremyslene, cokolvek.. a je po peniazoch...
@alickapusinka mala to spomenúť v úvodnom príspevku , nebudem tu citat 4 strany .
Ahoj. Ved ak nechce platiť za toľko účtov, nech si nechá svoj a ty svoj. Su aj banky, kde poplatok neplatíš, ak splníš zopár podmienok. Na domácnosť ti môže posielať, alebo ty jemu. Ja som vydatá 10rokov a s mužom spoločný ucet nemáme, ani ho nechceme. Môže z toho potom vznikať veľa hádok ohľadom toho, čo si si kedy kúpila, prečo míňaš a podobne. Najmä ak je viac sporivý ako ty alebo naopak.
@solinkarka ani keby boli manželia
Určite nie spoločný...ani v dlhoročnom manželstve nie je nutnosť mať spoločný účet. Za mňa úplne vpohode stačia 2 účty, však jeden všetko zaplatí a druhý mu na ten jeho účet pošle polovicu týchto nákladov. Keď pár chce mať väčší prehľadať tak je riešenie mať 3 účty (jeden spoločný na výdavky).
Treba myslieť aj na úspory....
V SLSP platím poplatok za účet 3€ 😅, 365 má účet zadarmo 🙈.
A tento chlapec z čoho žije? Tu máš dôvod, prečo tak tlačí na "spoločný" účet. Zarábaš ty. Spolu budete míňať.
Z domu ho vyhnali, či ako?
mat jeden ucet je divne... nedaj sa na to nahovorit (2 alebo 3 su ok).
@jarmilaj sak píše ze normálne zarába, len chce zmeniť prácu na niečo v obore co vyštudoval
Preco chce spolocny ucet? Nech ti povie dovody.
No ale vy musite mat 3 ucty. Uz sa neda zriadit ucet kde su 2 spolumajitelia, to uz bolo zrusene par rokov dozadu. My to tak mame a vsade na uradoch pozeraju na nas s manzelom ako na zjavenie. Jedine ucet kde je jeden majitelom a druhy disponentom. To ja ale nepokladam za spolocny ucet, lebo ten druhy ktory je disponent nema take prava a moznosti ako majitel. Rozmyslas rozumne, kazdy svoj a jeden do ktoreho obaja vlozite peniaze a uzivate na spolocne potreby a platby. Dnes uz nieje problem mat ucet zadarmo, staci par pohybov na kazdom jednom.
Ja som mala spoločný s bývalým mala som 2 krát väčší príjem mi ala som 600 eur nesacne(polka nájmu, škôlka, operka, strava, benzín) a on mi vykrikoval koľko míňam 🫣🫣🫣🫣to nespomínam to ako ma vydeľoval jeden deň mi dal 20 eur nakúpila som do chladničky(základné veci ako je saláma, maslo atď.) a sebe desiatu do roboty a na druhy deň som si vypytala na desiatu a to si mala počuť ten monológ 🤔🤔🤔opakujem mala som oveľa vyšší príjem a keď sme sa rozchádzali nemala som nič...no prečo? Lebo frajer si išiel na dovolenku s kamarátmi, potreboval doložiť do auta atď... Raz mi prehlásil, že si vyrovnal kreditku čo nebol malý peniaz to, že ja som mala 3 práce a ledva som videla deti to bolo jedno 😵hlavne, že on bol geroj.... Nikdy v živote spoločný účet. Keď si na to spomínam aj teraz mám chuť si trieskať hlavu a je mi na🤮 do nedávna ma všade ohováral😂😂😂😂a ešte si spomínam ako ma urážal aj s rodicmi aká som zlatokopka😂😂😂😂🤔🤔od takého chlapa utekaj čo najskôr lebo dopadnes jak ja. Teraz mam muža mame zvlášť účty ale vždy vieme kto kde minal on okolo domu a áut a ja okolo domácnosti a deti 🙂 lepšie si rozdeliť výdavky ako mať spoločný účet
Nie nikdy nie
Pokiaľ nie ste manzelia je to blbosť, nenechaj sa na to prehovoriť
Radšej platiť poplatky. Pripadá mi trochu škrob, nie je príliš šetrný? Šetrnosť je pekná vec, kým nezačne šetriť aj na okolí.
účet maj sama v žiadnom prípade s cudzím chlapom
Môžem ti len odporučiť okamžitý rozchod. Na toto nepotrebuješ ani rady ostatných. Ani ho nepustaj do bytu na spoločné bývanie. Zarobila by si si na budúce problémy. Za mňa stokrát NIE !
@misanthropicdann pardon, prehliadla som. Ja som mala kedysi spoločný účet s bývalým manželom. Po materskej som si normálne pýtala od neho peniaze. Dostala som 100 korún, kúpila chleba, salámu, deťom sladkosť, lístok na autobus a šlus. K tomu komentár, keď som ZASA pýtala. Časom sa z toho stalo skutočné ekonomické týranie, keď som sa konečne dokázala vzoprieť, prišlo peklo. Za mňa spoločný účet nikdy, nikdy, nikdy. To dokážu zvládnuť len vyzretí a sebavedomí jedinci, ktorí spolu vychádzajú vo VŠETKÝCH oblastiach.
Nikdy spolocny ani ako partneri ani ako manzelia.
Nie, nie je to normálne.
Pokiaľ nebudete manželia tak by som do toho nešla v manželstve je to normálne no takto nie nikdy nevieš čo sa stane a potom zbytočne problémy kolo toho.
Daj na svoje pocity. Jasné, že to je podozrivé. Žiadny účet. Ja mám spoločný, ale s manželom. Predtým ani náhodou.
🚩 NIKDY! Z tohoto cítiť obrovský prúser. Poriadne by som si ho preklepla a zvážila či toto má budúcnosť.🚩
No niekto vie takto fungovať, niekto nie. To je vec každého. My máme viac účtov. Je aj spoločný, sú aj samostatné
Účet je na na rodné číslo, ked sa da aj disponent majiteľ účtu môže kedykoľvek zrušiť prístup disponentovi. Spoločné účty sa uz nerobia ako dakedy.

V ziadnom pripade a nikdy. On chce mat istotku, ze bude mat vzdy peniaze k disopozicii. Ak tak jeden spolocny ucet = budete tam posielat urcitu sumu na byvanie, stravu a spolocne veci.
A dam ti tip, nie ste manzelia, je to priatel, striktne si straz svoje financie, nemusi o vsetkom vediet. Ak by prilis kontorloval, riesil co kedy si kupujes a za co = rovno by som vycuvala z toho, ja si kupim co chcem za svoje peniaze.
Aj keby mam poplatky za ucty, tu sumu nepovazujem za tak zavratnu, aby som stratila nejaku financnu slobodu a nechala si strazit pohyby na ucte (do dnes nechapem, ako to moja sestra dava, ona zaplatila kavu sebe a kolac dcere a uz jej chlap volal do minuty, ze co nakupuje..)