Priateľ odmieta oslavovať sviatky. Ako to riešiť?
Zaujimalo by ma ci ste sa s niecim podobnym stretli. Priatel odmieta oslavovat akykolvek sviatok. Nie je veriaci takze to ze neslavi cirkevne sviatky este pochopit dokazem. Ale on neoslavuje ani narodeniny alebo novy rok. Ze je to zbytocna strata casu a penazi a ze ci ma oslavovat ze je o rok blizsie do hrobu 😀 Donutila som ho aspon mi gratulovat k mojim narodeninam ale aj to robi len tak aby som mu s tym dala pokoj. Ked aj ideme na nejaku oslavu tak na nom vidno ako sa premaha a ja musim potom vysvetlovat hostitelom ze preco sa nebavi. Ja to neviem pochopit lebo ja som z rodiny kde sa oslavuje a zapija skoro vsetko. A nie, nie je suchar, ma zmysel pre humor, v ostatnych smeroch je skvely, len v tomto ma bizar spravanie
Donutila si ho gratulovat ti... chudak chlap. To musi byt riadne trapne, ked to robi z donutenia. A co z toho vlastne mas?
Ani my nič neoslavujeme. Na Vianoce máme stromček a deti dostanú darčeky. Tiež majú na narodeniny tortu a darčeky. Inak Veľká noc nula bodov, Nový rok tiež nič. Samozrejme zablahoželá mne a blízkym k narodeninám, ale to je tak všetko. Alkohol vôbec nepije.
@anonym_fe1dca a ak je aj vycviceny, co sa na tom zmeni? Jednoducho nie je oslavovaci typ. No a? Ci kazdy musi povinne jasat pri kazdej prilezitosti?
Ja tiez nemam rada okazala oslavy cohokolvek, kde sa niektori len potrebuju predvadzat, dalsi tam idu len preto "aby ludia nepovedali", castokrat tam vladne neuprimnost, sutazenie o to kto kolko minul na darceky, kto si co obliekol a co sa podavalo. Radostne oslavy to byvaju malokedy. Ovela radsej mam uprimnost, bez okazalosti. Neruca sa mi svet, ked niekto na moj sviatok zabudne, aj mne sa stava, ze zabudnem. Aj na ten svoj, nie to na niekoho zo sirsieho pribuzenstva alebo okruhu znamych a kolegov. A ked uz oslava, tak len pre uzky okruh blizkych, skor neformalna a bez darov. Darceky len pre male deti a na skutocne vyznamne vyrocia.
A nema to nic spolocne s pocitom "ja si nezasluzim", skor to je o tom "neznasam falos a pretvarku", lebo ked sa na mna v den mojich menin vrha s gratulaciu vyskerena kolegyna, ktora mi po zvysok roka ani na meno poriadne nevie prist, tak to by som bola radsej ak by zabudla, lebo neviem co si v taky cas mysliet. A takych "gratulantov" na roznych oslavach byva celkom dost. Takych co to beru len ako povinnost alebo prilezitost predviest sa.
@viestta ale on neoslavuje nic = som rada ze mi vobec zagratuloval, ty si zase napisala opacny extrem. Su to extremy obidva. Autorka neziada 30 clenne oslavy ale aspon trosku sa nadchnut.
@anonym_fe1dca hej, hej nadchnut sa ako pre ten futbal na predchadzajucej strane...
@anonym_fe1dca netaraj prosim ta 😃 absolutne to nema nic spolocne so sebahodnotou, proste su ludia, ktori to nemaju radi, aj taki, ktorym sa to zda zbytocne, aj taki, ktori nemaju velku rodinu, cize su zvyknuti neoslavovat- lebo kto by na tu oslavu prisiel, ked nikto neexistuje.
@anonym_532841 trosku si mimo, nepisem o samotaroch ti neoslavuju, ale ked moj partner partnerka ma narodeniny a viem ze to caka tak sa prekonam. To sa vola "kompromis" je potrebny ak s niekym zijem.
@viestta silne pochybujem...taketo blbosti sa dedia
@anonym_fe1dca predstav si ze nie.ja tiez neoslavujem a pritom sa u nas oslavovalo vsetko.. Meniny vobec. Pride mi to divne.ved kazdy sa nejako vola a oslavovat lebo mamnejake meno? Nkvy rok tiez. Ja ''oslavujem'' zaciatok roka 21.3. Zaciatok ''zivota, ked sa vsetko prebudza a nie uprostred zimy. Narodeniny tiez nie. Nevidim dovod. Muz s dcerou mi zagratuluju daju nejaku sladkost drobnost a je tk vybavene. Len svokra nejako nechape ze nerobime ''oslavu''. Ale tak musi sa prisposobit. Jednoducho to tak citim. Nikoho nenutim neoslavovat. Kazdy si robi ako uzna za vhodne. Ani 40tku ani 50tku som.neoslavovala. a ze.blbosti? Blbost je podla mna robit oslavy anutit ludi sa ich zucastnovat. Sediet s ludmi s ktorymi si clovek mozno nemam co povedat ale mu nesedia. Nie kazdy to potrebune
Aj môj otec bol taký. Už si z neho všetci robili srandu, že no čo už ideš domov? A to sme iba prišli. Bolo jedno, či to boli narodeniny, svadba, Vianoce, hody.
@anonym_autor vymen ho a nájdi si normálneho 😉
@anonym_fe1dca a ak je aj vycviceny, co sa na tom zmeni? Jednoducho nie je oslavovaci typ. No a? Ci kazdy musi povinne jasat pri kazdej prilezitosti?
Ja tiez nemam rada okazala oslavy cohokolvek, kde sa niektori len potrebuju predvadzat, dalsi tam idu len preto "aby ludia nepovedali", castokrat tam vladne neuprimnost, sutazenie o to kto kolko minul na darceky, kto si co obliekol a co sa podavalo. Radostne oslavy to byvaju malokedy. Ovela radsej mam uprimnost, bez okazalosti. Neruca sa mi svet, ked niekto na moj sviatok zabudne, aj mne sa stava, ze zabudnem. Aj na ten svoj, nie to na niekoho zo sirsieho pribuzenstva alebo okruhu znamych a kolegov. A ked uz oslava, tak len pre uzky okruh blizkych, skor neformalna a bez darov. Darceky len pre male deti a na skutocne vyznamne vyrocia.
A nema to nic spolocne s pocitom "ja si nezasluzim", skor to je o tom "neznasam falos a pretvarku", lebo ked sa na mna v den mojich menin vrha s gratulaciu vyskerena kolegyna, ktora mi po zvysok roka ani na meno poriadne nevie prist, tak to by som bola radsej ak by zabudla, lebo neviem co si v taky cas mysliet. A takych "gratulantov" na roznych oslavach byva celkom dost. Takych co to beru len ako povinnost alebo prilezitost predviest sa.
@viestta este doplnim ze gratulaciami od kolegov a "priatelov" mas uplnu pravdu, radsej nech negratuluju
ano, stretla. Ani moj to nemusi. Nechce sa toho zucastnovat. Vianoce tiez nema rad.
nepresvedcis ho a casom ak by prisli deti to bude zahuba .. lebo ako vysvetlis detom ze otec je uftflanec co nechce vianoce velku noc nic....
Toto je maximálne ovpylnene rodinou. V našej sa neoslavovalo nikdy nič, maximálne sa pogratulovalo, ale oslavy neboli nikdy žiadne. Na druhej strane poznám rodiny, ktoré oslavujú každý víkend - chlastaju, opekaju atd, Lebo stale ma niekto narodeniny, meniny a všetko možné.
@anonym_fe1dca predstav si ze nie.ja tiez neoslavujem a pritom sa u nas oslavovalo vsetko.. Meniny vobec. Pride mi to divne.ved kazdy sa nejako vola a oslavovat lebo mamnejake meno? Nkvy rok tiez. Ja ''oslavujem'' zaciatok roka 21.3. Zaciatok ''zivota, ked sa vsetko prebudza a nie uprostred zimy. Narodeniny tiez nie. Nevidim dovod. Muz s dcerou mi zagratuluju daju nejaku sladkost drobnost a je tk vybavene. Len svokra nejako nechape ze nerobime ''oslavu''. Ale tak musi sa prisposobit. Jednoducho to tak citim. Nikoho nenutim neoslavovat. Kazdy si robi ako uzna za vhodne. Ani 40tku ani 50tku som.neoslavovala. a ze.blbosti? Blbost je podla mna robit oslavy anutit ludi sa ich zucastnovat. Sediet s ludmi s ktorymi si clovek mozno nemam co povedat ale mu nesedia. Nie kazdy to potrebune
@ibatanecnica ale ked ma rodina sviatok tak zagratulujes, a kupis darcek predpokladam cize nespadas do kategorie, ja nepotrebujem tak to nepotrebuje nikto..postoj autorkineho priatela je sebecky, nemam rad a ti co maju tak im to znechutim ako budem vladat. Ja osobne neslavim novy rok, ale ked stretnem napriklad susedu tak jej podam ruku "vsetko dobre". Divne je ked mi ruku poda suseda a ja poviem ja to neslavujem a trhni si. Ano to je blbost, tak som to myslela.
U nás tiež neoslavujeme nič. Mám dve malé dcéry (1.tupen a škôlka) a dve staršie deti (19 a 22r) a teda najstaršiemu gratulujeme, druhorodena to neznáša doslova , tej nepodavame ani ruku, školáčka si na to potrpí a tá aj dve oslavy má (čo ja pretrpim 😂, jedna s nami a st.rodicmi, druhá kamaratky) , najmladšia to zatiaľ ignoruje a nechce ani dary čiže ani nekupujeme už tretí rok nič. Ja a manžel tiež si vôbec ani neblahozelame, ani jeden to nemáme radi, na oslavy v rodine ak sme pozvaní nechodíme. Nám blahoželá najstarší syn tiež len, ale bez darov. Nám to všetkým vyhovuje. A sú všetci vychovávaní spolu, a zatiaľ je to u nás teda 4:2 proti oslavam
Jeho spravanie je bizar? 😅 Za mna je bizar rodina, kde sa oslavuje a zapija skoro vsetko 🙈. Ani ja nic neoslavujem, neznasam oslavy a nie, z rodiny to nemam, lebo u nas sa oslavovali aj meniny, co pre mna teda ziadny sviatok nie je, ze moje meno je ten den napisane v kalendari 😅. Uz zo slova oslava mi je zle 😅
@anonym_autor tak obcas by sa mohol premoct, aspon co sa tyka tvojich narodenin, ked ti to robi radost.
@anonym_autor my tiež nechodievame nikam, ani mame na 70 nebol, ani krstnej na 70, ani bratovi na 50. Ani keď sa neter narodila, na vianoce, silvestra vôbec. A čo má byť? Proste nechodíme, neznášame tie pretvárky tam, umelé reči a akože láskavé vzťahy. Nikto nám do toho nič nekomentuje. Na moje narodeniny alebo jeho si povieme všetko najlepšie, pusa a hotovo. Dary a čo chceme si kupujeme celý rok. Nikto nepotrebuje nikoho do ničoho nútiť.
@ibatanecnica ale ked ma rodina sviatok tak zagratulujes, a kupis darcek predpokladam cize nespadas do kategorie, ja nepotrebujem tak to nepotrebuje nikto..postoj autorkineho priatela je sebecky, nemam rad a ti co maju tak im to znechutim ako budem vladat. Ja osobne neslavim novy rok, ale ked stretnem napriklad susedu tak jej podam ruku "vsetko dobre". Divne je ked mi ruku poda suseda a ja poviem ja to neslavujem a trhni si. Ano to je blbost, tak som to myslela.
@anonym_fe1dca tak my tiež negratulujeme k novému roku . Deň ako každý iný. A keď mi niekto povie všetko dobré, pripadá mi to ako prázdna zaužívaná fráza, ktorá sa akože patrí. Tak isto keď mi niekto povie pekné sviatky. Ja to ani nevnímam, ani ma to nezaujíma. Ja sa mám, ako sa mám a som rada že mám voľno a môžem si dlhšie pospať. Návštevy na vianoce, lebo treba, lebo sù sviatky som nenávidela od mala. Však na návštevu idem kedy chcem, nie preto, lebo na Štefana sa patrí 🤦♀️
@anonym_autor Hold, povinne zabavanie sa nieje pre kazdeho.
Plus pocuvat furt tie iste kecy , ozratych ludi okolo seba , Obklopit sa ludmi s ktorymi nic spolocne nemas.....ja ho lutujem.
@martinmmartin mi oslavujeme často,stretávame sa a u nás v celej rodine sa zabavame bez alkoholu

Ja tiez neznasam oslavovat narodeniny a meniny.
Vianoce a Velku noc áno.