icon

Problémy s darčekmi pre priateľovu rodinu na Vianoce

Včera o 06:04

Ahojte, mám priateľa, ktorý býva doma s mamou. Naše Vianoce vyzerajú posledné dva roky tak, že prídem domov na štedrý večer k nim. Čo je ale zvláštne je to, že on mi vždy dáva darček tak, aby to mama nevidela. Aby nevidela, čo mi kúpil nejakú "drahú" vec. On mi pod stromček dá nejakú drobnosť, pred mamou a potom mi dá drahší darček na druhý deň alebo deň predtým. Aj teraz mi hovorí, že darček mi dá už predtým, ale tam budem mať iba maličkosť. Ja im tiež nemôžem kúpiť nič väčšie, už je zloba v dome. Včera som kúpila jeho mame darčekovú kazetu za 10 eur a mám pre ňu ešte maličkosť. A už som počúvala, že na čo im to kupujem, nemám im nič dávať, lebo oni sa v rodine dohodli, že si darčeky dávať nebudú žiadne. Tak ak sa oni v rodine dohodli, je to ok, ale veď prečo im nemôžem dať darček ja? Nehovorím o daroch nad 50 nad 100 eur? Sú to veci do 30 eur. Priateľovi mám pár vecí, v celkovej hodnote okolo 100 eur. To už budem počúvať počas štedrého večera sťažnosti, že prečo, na čo...

Strana
z3
zmrzlinka2021
Včera o 06:07

@anonym_autor lebo oni majú pocit, že aj oni ti musia kupovať. To je taká Slovenska vlastnosť. Ľudia nechápu význam daru. Tiež by som budúcim sbokrivcom kúpila drobnosť.

autor
Včera o 06:11
@zmrzlinka2021

@anonym_autor lebo oni majú pocit, že aj oni ti musia kupovať. To je taká Slovenska vlastnosť. Ľudia nechápu význam daru. Tiež by som budúcim sbokrivcom kúpila drobnosť.

@zmrzlinka2021 jeho sestre som kúpila voňavku. Nebola vôbec drahá, bola zlacnená počas Black friday na 35 eur. A už počúvam že ona sa bude blbo cítiť. To nemôžem naozaj kúpiť niečo, čo uznám za vhodné? Ja od nich nič nepotrebujem, nič mi nemusia kupovať. Len im chcem urobiť radosť a namiesto toho počúvam samé hejty - na čo, prečo, na čo je to dobré, budem sa blbo cítiť - toto si prehnala apd.

huxy
Včera o 06:17
@anonym_autor

@zmrzlinka2021 jeho sestre som kúpila voňavku. Nebola vôbec drahá, bola zlacnená počas Black friday na 35 eur. A už počúvam že ona sa bude blbo cítiť. To nemôžem naozaj kúpiť niečo, čo uznám za vhodné? Ja od nich nič nepotrebujem, nič mi nemusia kupovať. Len im chcem urobiť radosť a namiesto toho počúvam samé hejty - na čo, prečo, na čo je to dobré, budem sa blbo cítiť - toto si prehnala apd.

@anonym_autor ale to nie sú hejty pre pána. Nevieš sa vcítiť do toho, ako to berú, cítia. Tiež by som sa necítila komfortne, keby mi niekto niečo daroval na vianoce, a ja by som nič nemala pre druhú stranu. Bolo by mi to blbé, až nepríjemné, akokoľvek to tebe príde v poriadku, majú právo na svoje pocity. Hlavne keď vopred odkomunikovali, že sa žiadne dary nemajú kupovať a ak už máš skúsenosť z minulých rokov

modrahruska
Včera o 06:17

Pozri, ked sa dohodli, ze si nedavaju darceky, tak to treba respektovat a vybavene. Robi ti nejaky problem nekupit darcek alebo kupit len symbolicku drobnost? Nemusis im dokazovat ze ty im chces ci mozes kupit, niektore rodiny to proste tak maju, ze si na Vianoce nedavaju darceky a sustredia sa na ine. Aj u nas si so svagrovcami napriklad davame len pre deti a dospeli medzi sebou nie a respektujeme to, lebo keby si jeden postavil hlavu tak to potom naozaj blbo vyzera.

autor
Včera o 06:19
@modrahruska

Pozri, ked sa dohodli, ze si nedavaju darceky, tak to treba respektovat a vybavene. Robi ti nejaky problem nekupit darcek alebo kupit len symbolicku drobnost? Nemusis im dokazovat ze ty im chces ci mozes kupit, niektore rodiny to proste tak maju, ze si na Vianoce nedavaju darceky a sustredia sa na ine. Aj u nas si so svagrovcami napriklad davame len pre deti a dospeli medzi sebou nie a respektujeme to, lebo keby si jeden postavil hlavu tak to potom naozaj blbo vyzera.

@modrahruska oni sa dohodli so sestrou medzi sebou, nie smerom ku mne. Sestra nema peniaze, tak sa dohodli s nou, ze si nebudu davat ziadne darceky. Teta mi kupila darcek, co mi bude davat na Vianoce, priatel ma pre mna tiez. Uz som mu povedala, ze ak to nevie dat pred mamou oficialne, tak nech mi to nedava, ja toto nemam rada, skryvacky za chrbtom.

anonym_fa372d
Včera o 06:23

@anonym_autor rešpektuj to

huxy
Včera o 06:25
@anonym_autor

@modrahruska oni sa dohodli so sestrou medzi sebou, nie smerom ku mne. Sestra nema peniaze, tak sa dohodli s nou, ze si nebudu davat ziadne darceky. Teta mi kupila darcek, co mi bude davat na Vianoce, priatel ma pre mna tiez. Uz som mu povedala, ze ak to nevie dat pred mamou oficialne, tak nech mi to nedava, ja toto nemam rada, skryvacky za chrbtom.

@anonym_autor ale vsak to takto nie je prvý krat, že si darceky nedavajú. Prečo "provokuješ" a este ty sa iseš cítiť blbo 🤦‍♀️

autor
Včera o 06:25
@huxy

@anonym_autor ale to nie sú hejty pre pána. Nevieš sa vcítiť do toho, ako to berú, cítia. Tiež by som sa necítila komfortne, keby mi niekto niečo daroval na vianoce, a ja by som nič nemala pre druhú stranu. Bolo by mi to blbé, až nepríjemné, akokoľvek to tebe príde v poriadku, majú právo na svoje pocity. Hlavne keď vopred odkomunikovali, že sa žiadne dary nemajú kupovať a ak už máš skúsenosť z minulých rokov

@huxy ešte raz, toto je novinka a len smerom ku sestre, nie ku nám. Platí to len medzi mamou, bratom a sestrou. Nebola žiadna dohoda ku mne, aby sa darčeky nedávali. Ak s tým majú problém, s maličkosťou za 15 eur, tak potom niečo nie je ok a neviem, či chcem s nimi stráviť vianoce. U nás v rodine to bolo vždy tak, že mamina odkladala každý mesiac peniaze z výplaty, aby mala na vianoce na darček. Nie drahé veci, ale maličkosťi, aby potešila druhú stranu. Je to elementárna slušnosť pre nás. Čiže nech niekto rešpektuje aj mňa.

autor
Včera o 06:26
@huxy

@anonym_autor ale vsak to takto nie je prvý krat, že si darceky nedavajú. Prečo "provokuješ" a este ty sa iseš cítiť blbo 🤦‍♀️

@huxy darčeky sa dávajú, iba tento rok si nedávajú so sestrou. Minulý rok som dostala od nich darčeky aj rok predtým. Vždy si dávame darčeky. Už roky.

anonym_f7d36b
Včera o 06:30

nechcú mínať toľko peňazí na Vás, máme jedných známych, strašne si chcú stále dávať darčeky, ale oni majú 3 deti, my 1, dohodli sme sa, že teda darčeky za 20€ pre deti....oni, že či môjmu dieťaťu majú kúpiť za 60€? že lepšie by bolo keby ich deti narvem do 20€ :D všetky.....raz som to skúsila, deti neboli nadšené zo sprchových gélov, ktoré im vybrali rodičia :D aby nedošlo k nedorozumeniu....nie je to sociálne slabšia rodina, zarábajú nadpriemerne, len nechcú míňať peniaze :D

huxy
Včera o 06:30
@anonym_autor

@huxy darčeky sa dávajú, iba tento rok si nedávajú so sestrou. Minulý rok som dostala od nich darčeky aj rok predtým. Vždy si dávame darčeky. Už roky.

@anonym_autor tak prečo si im hneď nepovedala, že uz si im drobnosť kúpila a že si nevedela o ich dohode? Ale sa tu paprčíš a píšeš o "elementárnej slušnosti" čo je v prípade vianočného darčeky úplne odveci. Vianočný darček sa dava a kupuje z lásky, chcieť potešiť a nie že sa to patrí.

autor
Včera o 06:33
@huxy

@anonym_autor tak prečo si im hneď nepovedala, že uz si im drobnosť kúpila a že si nevedela o ich dohode? Ale sa tu paprčíš a píšeš o "elementárnej slušnosti" čo je v prípade vianočného darčeky úplne odveci. Vianočný darček sa dava a kupuje z lásky, chcieť potešiť a nie že sa to patrí.

@huxy jeho mame kupujem darčeky už 15 rokov. Z lásky. O to viac, ak som teraz na Vianoce s nimi. Príde mi normálne ju obdarovať, ak by som to neurobila, tak mne nie je dobre. Je to normálna vec, dať niekomu na vianoce nejakú maličkosť. Mne ide o priateľa. Že pred mamou mi dá iba maličkosť a potom za chrbtom vytiahne teplovzdušnú fritézu. Tak na čo je toto dobré? To sa bojí mami, aby nevidela, že mi kúpil darček za 120 eur? Tak nech mi ho nedáva, keď to nechce mame povedať.

huxy
Včera o 06:35
@anonym_autor

@huxy jeho mame kupujem darčeky už 15 rokov. Z lásky. O to viac, ak som teraz na Vianoce s nimi. Príde mi normálne ju obdarovať, ak by som to neurobila, tak mne nie je dobre. Je to normálna vec, dať niekomu na vianoce nejakú maličkosť. Mne ide o priateľa. Že pred mamou mi dá iba maličkosť a potom za chrbtom vytiahne teplovzdušnú fritézu. Tak na čo je toto dobré? To sa bojí mami, aby nevidela, že mi kúpil darček za 120 eur? Tak nech mi ho nedáva, keď to nechce mame povedať.

@anonym_autor k tomuto som sa ja nevyjadrovala, to si v prvom rade rieš s ním

madeincssr
Včera o 06:36

@anonym_autor vselico s cim sa v zivote stretneme, nemame radi. Len zvaz, ci je to az take hrozne, ked inak s tebou na Vianoce pocitaju. Ved s priatelom si nechajte navzajom tie drahsie darceky doma pod svojim [hoci aj nejakym mini] stromcekom a v jeho rodine im aj priatelovi ozaj len nejaku malickost, mozno aj na zjedenie.

anonym_e7ccb8
Včera o 06:37

zvlastne je ze po 15 rokoch je to stale len priatela vianoce netravite spolocne ... darcek im daj a neries- je to tvoje dobre gesto ku nim .. a nabuduce aby si sa necitila trapne trav vianoce u vasich a k nim chod na druhy den...

13uzivatelka11
Včera o 06:37
@anonym_autor

@anonym_autor 15 rokov spolu chodíte a ešte býva u mami? 😀 Ale tak možno mu je trápne ti dávať drahé darčeky pred mamou, že ostatným kúpil len drobnosti a tebe drahý dar. Mne osobne by bolo tiež trápne prijať drahý dar za vyše 100€ pred ostatnými, keď ostatní si darovali darčeky po 20€.. chces sa pred nimi cítiť nejako nadradene že ty si jedina dostala drahy dar?

autor
Včera o 06:39
@13uzivatelka11

@anonym_autor 15 rokov spolu chodíte a ešte býva u mami? 😀 Ale tak možno mu je trápne ti dávať drahé darčeky pred mamou, že ostatným kúpil len drobnosti a tebe drahý dar. Mne osobne by bolo tiež trápne prijať drahý dar za vyše 100€ pred ostatnými, keď ostatní si darovali darčeky po 20€.. chces sa pred nimi cítiť nejako nadradene že ty si jedina dostala drahy dar?

@13uzivatelka11 ak mi nemoze dat darcek pred rodinou, tak nech mi ho nedava. Ja si nepotrpim na drahe dary, mne staci pero a zosit do 10 eur. Ale naco mi nieco kupuje, ked mi to nevie dat pred jeho rodinou? To, preco momentalne byva s mamou ma svoj dovod.. nebolo to tak vzdy, ale kym tu bude mama, to tak bude.

autor
Včera o 06:39
@anonym_e7ccb8

zvlastne je ze po 15 rokoch je to stale len priatela vianoce netravite spolocne ... darcek im daj a neries- je to tvoje dobre gesto ku nim .. a nabuduce aby si sa necitila trapne trav vianoce u vasich a k nim chod na druhy den...

@anonym_e7ccb8 15 rokov travime vianoce spolocne.

13uzivatelka11
Včera o 06:46
@anonym_autor

@13uzivatelka11 ak mi nemoze dat darcek pred rodinou, tak nech mi ho nedava. Ja si nepotrpim na drahe dary, mne staci pero a zosit do 10 eur. Ale naco mi nieco kupuje, ked mi to nevie dat pred jeho rodinou? To, preco momentalne byva s mamou ma svoj dovod.. nebolo to tak vzdy, ale kym tu bude mama, to tak bude.

@anonym_autor my si tiež kupujeme s manželom medzi sebou troska drahšie darčeky, o synovi ani nehovorím...rodine dávame tak poskromne symbolicky a bolo by mi fakt trápne otvoriť si pred nimi hodinky za 200€, keď na nich sme minuli priemerné 30€ na jedného.. veľmi to preháňas, ak je jeho mama citlivá na peniaze, sestra nemá peniaze, tak nechce kaziť naladu na Vianoce drahým darčekom pre teba a zároveň tebe chce urobiť radosť.. či sa hráš na dôležitú nechápem..

autor
Včera o 06:48
@13uzivatelka11

@anonym_autor my si tiež kupujeme s manželom medzi sebou troska drahšie darčeky, o synovi ani nehovorím...rodine dávame tak poskromne symbolicky a bolo by mi fakt trápne otvoriť si pred nimi hodinky za 200€, keď na nich sme minuli priemerné 30€ na jedného.. veľmi to preháňas, ak je jeho mama citlivá na peniaze, sestra nemá peniaze, tak nechce kaziť naladu na Vianoce drahým darčekom pre teba a zároveň tebe chce urobiť radosť.. či sa hráš na dôležitú nechápem..

@13uzivatelka11 nehram sa na dolezitu. Ale nech mi potom nekupuje drahy darcek. neporrebujem to. Tak bud si dame darceky normalne pred rodinou, alebo si ich nedavajme vobec. Toto skryvanie nie je pre mna... Som vychovana v rodine, kde sme sa na nic nehrali, nic sme medzi sebou neskryvali a boli sme k sebe uprimni. Toto razim aj dalej.

nyusika
Včera o 06:48
@anonym_autor

@anonym_autor
Si na návšteve u priateľových rodičoch - bolo by slušné nesprávať sa sebecky a napriek priateľovej prosbe si presadzovať svoju vôľu.

Na drahšie darčeky sa určite nájde vhodnejší dôvod - keď ťa jeho sestra pozve na oslavu narodenín, môžeš jej kúpiť parfém.

huxy
Včera o 06:50
@anonym_autor

@13uzivatelka11 nehram sa na dolezitu. Ale nech mi potom nekupuje drahy darcek. neporrebujem to. Tak bud si dame darceky normalne pred rodinou, alebo si ich nedavajme vobec. Toto skryvanie nie je pre mna... Som vychovana v rodine, kde sme sa na nic nehrali, nic sme medzi sebou neskryvali a boli sme k sebe uprimni. Toto razim aj dalej.

@anonym_autor raz si to ďalej vo svojej rodine ale rešpektuj zvyky inej rodiny a nesnaž sa ju prerobiť na svoj obraz

7miriam77
Včera o 06:53

Podľa mňa je milé, že donesieš darčeky aj mame aj sestre, keď tam tráviš Vianoce. Tiež by som isto niečo doniesla. S priateľom sa dohodni, že si drahé darčeky kupovať nebudete, normálne komunikujte. Ste spolu 15 rokov, tak mu otvorene povedz, že darčeky poza chrbát sa ti nepáčia.....

madeincssr
@anonym_autor

@anonym_autor ved dobre, ale ked budeme vsetci razit to, na co sme zvyknuti zo svojich rodin, nemusi to skoncit dobre. Toto je jedna z pricin obojstrannych konfliktov partner/svokrovci a partner/partnerka. Zvaz aj toto.

nyusika
@anonym_autor

@anonym_autor koľko máš rokov, 15 ??

Netravis sviatky vo svojej rodine - keď máš problém rešpektovať iné zvyky, ostan doma

modrahruska
Včera o 06:54
@anonym_autor

@anonym_autor v prispevku pises, ze sa dohodli “v rodine”, pises tam o mame, teraz zase nieco ine, tak sa dohodni sama so sebou ako to teda je 🤷‍♀️ Ale nezavisle na tom, respektuj co sa dohodlo a ked ti povedia, ze nemas kupovat, tak proste nekupuj alebo kup symbolicku drobnost a bodka. Nemas co riesit.

magdalienka11
Včera o 06:57

@anonym_autor To je problém akceptovať ich priania? Asi majú na to dôvod. A každý normálny človek by sa cítil blbo, ak dostane darček a on nemá nič pre neho. Si nechápava? Prepáč

puertorico
Včera o 06:59

ja si myslím že priateľ skrýva darčeky pre teba preto, lebo oni si nedávajú drahé darčeky , a je mu to blbé . a hlavne teraz ak jeho sestra nemá peniaze, možno aj od neho pýtali že či jej nepožičia , povedal že nie, ale vytiahne drahý dar a všetci budú urazení .
ale musíš si to riešiť s ním aby ti nedával nič, nie tu . my ti s tým nepomôžeme.
Ty im to pekne vysvetli že ich máš úprimne rada a raz za rok im na vianoce chceš dať niečo z lásky , nie zato lebo sú vianoce .

huxy
Včera o 07:00
@puertorico

ja si myslím že priateľ skrýva darčeky pre teba preto, lebo oni si nedávajú drahé darčeky , a je mu to blbé . a hlavne teraz ak jeho sestra nemá peniaze, možno aj od neho pýtali že či jej nepožičia , povedal že nie, ale vytiahne drahý dar a všetci budú urazení .
ale musíš si to riešiť s ním aby ti nedával nič, nie tu . my ti s tým nepomôžeme.
Ty im to pekne vysvetli že ich máš úprimne rada a raz za rok im na vianoce chceš dať niečo z lásky , nie zato lebo sú vianoce .

@puertorico práveže im darček chce dať na vianoce, podľa nej je to elementárna slušnosť.

anonym_165cbb
Včera o 07:30

Po precitani vsetkeho je problem uplne iny a nie darceky. Ste spolu 15 rokov, je to priatel a darceky po tolkych rokoch kupujete s priatelom osobitne jeho rodine. Je to cele velmi smutne. Po 15rokoch ste uz davno mali byt posunuti ovela dalej. Byt manzelia, darceky davat spolocne atd.

Strana
z3