Problémy s darčekmi pre priateľovu rodinu na Vianoce
Ahojte, mám priateľa, ktorý býva doma s mamou. Naše Vianoce vyzerajú posledné dva roky tak, že prídem domov na štedrý večer k nim. Čo je ale zvláštne je to, že on mi vždy dáva darček tak, aby to mama nevidela. Aby nevidela, čo mi kúpil nejakú "drahú" vec. On mi pod stromček dá nejakú drobnosť, pred mamou a potom mi dá drahší darček na druhý deň alebo deň predtým. Aj teraz mi hovorí, že darček mi dá už predtým, ale tam budem mať iba maličkosť. Ja im tiež nemôžem kúpiť nič väčšie, už je zloba v dome. Včera som kúpila jeho mame darčekovú kazetu za 10 eur a mám pre ňu ešte maličkosť. A už som počúvala, že na čo im to kupujem, nemám im nič dávať, lebo oni sa v rodine dohodli, že si darčeky dávať nebudú žiadne. Tak ak sa oni v rodine dohodli, je to ok, ale veď prečo im nemôžem dať darček ja? Nehovorím o daroch nad 50 nad 100 eur? Sú to veci do 30 eur. Priateľovi mám pár vecí, v celkovej hodnote okolo 100 eur. To už budem počúvať počas štedrého večera sťažnosti, že prečo, na čo...
@anonym_165cbb ááá už sme na obvyklej koníkovskej trajektórii - rozchod!
@anonym_302bde Je normalne, ze vztah sa posuva. Ale aj po 15 rokoch kupovat darceky osobitne mi pride naozaj divne.
@anonym_302bde Je normalne, ze vztah sa posuva. Ale aj po 15 rokoch kupovat darceky osobitne mi pride naozaj divne.
@anonym_165cbb ale veď autorka vysvetlila prečo, oni si ako rodina darčeky nedávajú, ona je jediná kto nejaké donesie plus jej partner jej dá nejakú drobnosť, asi aby mala pocit vianočnej atmosféry. Prečo by sa mal podieľať na kupovaní darčekov s ňou, keď sa vyslovene dohodol so svojou rodinou, že si darčeky nedávajú. To je len autorkina netaktnosť, že ona im darčeky dá a oni sa potom cítia trápne
@hellwant aktuálne býva s mamou dva roky a bude s ňou až do konca...
@anonym_165cbb ale veď autorka vysvetlila prečo, oni si ako rodina darčeky nedávajú, ona je jediná kto nejaké donesie plus jej partner jej dá nejakú drobnosť, asi aby mala pocit vianočnej atmosféry. Prečo by sa mal podieľať na kupovaní darčekov s ňou, keď sa vyslovene dohodol so svojou rodinou, že si darčeky nedávajú. To je len autorkina netaktnosť, že ona im darčeky dá a oni sa potom cítia trápne
@bashka80 Aha, tak potom to je este horsie taketo spravanie. Keby mi manzel povie, ze sa dohodol ze uz jeho rodine nekupujeme darceky tak to respektujem a nekupujeme im darceky.
@hellwant aktuálne býva s mamou dva roky a bude s ňou až do konca...
@anonym_autor Tak 15 rokov ste spolu a on uz 2 roky zije s matkou. Kasli na tie darceky, vy mate uplne ine problemy. Darceky nezlepsia vas "vztah" s priatelom.
@anonym_autor Tak 15 rokov ste spolu a on uz 2 roky zije s matkou. Kasli na tie darceky, vy mate uplne ine problemy. Darceky nezlepsia vas "vztah" s priatelom.
@anonym_165cbb nechapes? Pisala, ze s nou bude do konca, asi mu mama umiera. Tak to chapem. Trošku premyšľaj nad textom čo prečitaš, než odpišeš
@anonym_165cbb tak jeho mama je už asi ťažko chorá a zrejme už dlho žiť nebude.. tak som to pochopila z tých jej komentárov
@anonym_165cbb tak jeho mama je už asi ťažko chorá a zrejme už dlho žiť nebude.. tak som to pochopila z tých jej komentárov
@13uzivatelka11 nechcem byť hnusná, 15 rokov tráviť vianoce spolu, neviem ako tvoria pár. S chorou mamou žije už 2 roky, kludne dalšie 2 i viac rokov môže s ňou bývať. Za mňa toto nie je vzťah a určite darceky by bolo to posledné, co by som riešila
@anonym_165cbb nechapes? Pisala, ze s nou bude do konca, asi mu mama umiera. Tak to chapem. Trošku premyšľaj nad textom čo prečitaš, než odpišeš
@hellwant Tak ja uz neviem cele to je divne, on zije 2 roky s matkou lebo zomiera, a 15 rocny vztah ma s priatelkou, ktora teda zije sama.
@13uzivatelka11 áno je to presne tak. Stará sa o ňu a opatruje ju. V tomto mu plne fandím a stojím si za ním. My sme spolu aj tak každý deň, som u nich... len domov chodím spať k nám. Je mi to tak lepšie.
@13uzivatelka11 áno je to presne tak. Stará sa o ňu a opatruje ju. V tomto mu plne fandím a stojím si za ním. My sme spolu aj tak každý deň, som u nich... len domov chodím spať k nám. Je mi to tak lepšie.
@anonym_autor Ak ti to vyhovuje to uz je tvoj zivot. Ale respektuj ich nazor na darceky to je cele...
@hellwant Tak ja uz neviem cele to je divne, on zije 2 roky s matkou lebo zomiera, a 15 rocny vztah ma s priatelkou, ktora teda zije sama.
@anonym_165cbb Ja predpokladam, že žili už spolu a keď sa mama dostala do zleho stavu, dohodli sa na tomto. Potom sa vrati ku nej. bývať
@anonym_165cbb Ja predpokladam, že žili už spolu a keď sa mama dostala do zleho stavu, dohodli sa na tomto. Potom sa vrati ku nej. bývať
@hellwant To uz je len ich vec. Ale 15 rokov a ani manzelia nie su nic. A ona riesi trapne darceky. Co uz.
@anonym_autor v tomto prípade by som o to viac rešpektovala vôľu nedávať si darčeky . A rešpektovala by som aj to že ti dá pred rodinou niečo male a potom keď chce nech inda čo chce. Nemusíš to brať ako vianočný darček ale len ako darcek.
Nie nadarmo sa vraví že Vianoce nie sú o darčekoch.
@huxy ešte raz, toto je novinka a len smerom ku sestre, nie ku nám. Platí to len medzi mamou, bratom a sestrou. Nebola žiadna dohoda ku mne, aby sa darčeky nedávali. Ak s tým majú problém, s maličkosťou za 15 eur, tak potom niečo nie je ok a neviem, či chcem s nimi stráviť vianoce. U nás v rodine to bolo vždy tak, že mamina odkladala každý mesiac peniaze z výplaty, aby mala na vianoce na darček. Nie drahé veci, ale maličkosťi, aby potešila druhú stranu. Je to elementárna slušnosť pre nás. Čiže nech niekto rešpektuje aj mňa.
@anonym_autor prosím ťa a čo je to za darček tá kazeta za 10 euro??? Mňa takého dary z povinnosti vôbec netešia... vyhodené peniaze...
Nesudme AUTORKU ani jej partnera, ako ziju. Jednak nikdy nemame dostatok informacii a druhak, kto sme, aby sme sudili (resp. davali nevyziadane rady). [Cim netvrdim, ze ja to nikdy nerobim, nemam tendenciu robit 🥴, ale snazme sa "sebaobrusovat".]
Potrebuješ si niečo dokazovať? Do rodiny teraz patríš aj ty či s papierom alebo bez neho a mala by si ich rešpektovať. Za 15 rokov máte hádam celkom dobré vzťahy chceš ich kaziť len kvôli pár eurám?
@13uzivatelka11 nechcem byť hnusná, 15 rokov tráviť vianoce spolu, neviem ako tvoria pár. S chorou mamou žije už 2 roky, kludne dalšie 2 i viac rokov môže s ňou bývať. Za mňa toto nie je vzťah a určite darceky by bolo to posledné, co by som riešila
@huxy ja trávim Vianoce so svokrovcami, odkedy sme zacali s manželom spolu chodiť. Budú to už 8. Vianoce čo budeme všetci spolu na štedrý večer. 🤷♀️ Aj keď darčeky si dávame predtým doma.
Naco riesis zvyky inej rodiny?Skratka maju to takto maju jedinu poziadavku a to je naozaj si dat len drobnosti tak to tak sprav.Proste ich rodina ich pravidla ich tradicie.Otazkybty pu "preco by som nemohla"mi pridu zbytocne a provokujuce.Proste sa prisposob.Schovavat dary pred rodicmi tiez nie je od dospeleho chlapa normalne.Je dospely chlap pod kontrolou rodicov?Musi im vysvetlovat naco mi a vlastne peniaze?Toto by ma trapilo.Ale naco im kupujes drahsie darceky ked ai to bepraju to fakt nechapem.
Ak toto vnimas ako problem, tak nevies, co to obnasa mat ozajstne problemy. Su to prkotiny.. ty chces obdarovavat za kazdu cenu a ak to chce urobit tvoj partner, tak ti to vadi. On ta chce tiez potesit a ze to neurobi okazale pred rodinou, ktora to vnima inak, je nepodstatne a myslim, ze aj pochopitelne .
@huxy ja trávim Vianoce so svokrovcami, odkedy sme zacali s manželom spolu chodiť. Budú to už 8. Vianoce čo budeme všetci spolu na štedrý večer. 🤷♀️ Aj keď darčeky si dávame predtým doma.
@13uzivatelka11 ale veď je v poriadku tráviť vianoce s ľuďmi, s ktorými chceme. Pointa bola inde, tráviť spolu toľké roky (vrátane vianoc), ale nežiť spolu, nebyť manželmi atď.
Ja osobne by som im vyskladala košík s dobrotami ako salámy, klobásy syr, pastety, sirup, dzemy a pod. Bolo by mi hlúpe tam ist bez nicoho, hlavne ak ma tam pohostia. Aj na obycajnu navstevu ked idem, beriem prezent. A este máš možnosť tam neísť a máš vybavené.
rešpektuj prianie domácich.
Ešte nemám ani nevestu ani zaťa, ale ak raz poviem že si neprajem žiadne darčeky - myslím Vianoce tak si neprajem NIČ. Na narod., men. stačia kvety.
Tento problém mám s mm. Poviem že nič a on mi kúpi. Roky kde aké blbosti ale už vie, že s pár vecami sa trafí celkom fajn.
@13uzivatelka11 ale veď je v poriadku tráviť vianoce s ľuďmi, s ktorými chceme. Pointa bola inde, tráviť spolu toľké roky (vrátane vianoc), ale nežiť spolu, nebyť manželmi atď.
@huxy veď píše že je to tak len posledné dva roky, keď ochorela jeho mama, že predtým spolu žili.
rešpektuj prianie domácich.
Ešte nemám ani nevestu ani zaťa, ale ak raz poviem že si neprajem žiadne darčeky - myslím Vianoce tak si neprajem NIČ. Na narod., men. stačia kvety.
Tento problém mám s mm. Poviem že nič a on mi kúpi. Roky kde aké blbosti ale už vie, že s pár vecami sa trafí celkom fajn.
@deti95060810 oni mi to nepovedali. Nemam informaciu, ze im nemam davat darceky.
@anonym_autor Nestotožňujem sa ani so správaním tvojho priateľa, ani s tým, ako momentálne žijete. ALE tak možno mamu nejakým spôsobom “vyrušuje” míňanie peňazí na darčeky, aj na darčeky pre teba. Píšeš, že to ako teraz žijete, je dočasný stav a mamu už treba doopatrovat. Nejak extrémne by som to teda neriešila. Keď budete na Vianoce do budúcna sami, asi ti bude davat všetky darčeky normálne pod stromčekom. Iné by bolo, keby ti ani nic nekúpil a nezaujímal sa. Každopádne, porozprávala by som sa s ním, že či naozaj ide o toto.. Možno chce mať len pokoj, keď nevie, koľko Vianoc to ešte mama bude.
Čo sa jeho sestry týka, rešpektovala by som ich dohodu a nekupovala nic, zvlast ak nie ste veľmi dobre kamarátky. Ak už jej veľmi chceš dať tvoj darček, dala by som jej ho vopred medzi 4 očami, aby sa necítila hlúpo. Buď to príjme alebo odmietne, ale aspoň tu reakciu nebude musieť zdielat so zvyškom rodiny. A ked už sme pri tom, parfém (celkovo kozmetika) mi príde úplne nevhodný darček, to by som si dovolila kúpiť iba vlastnej sestre (ak by som ju mala), prípadne mame, alebo mužovi. Nikomu inému. Lebo šanca, že sa trafíš, asi nie je veľká.

Po precitani vsetkeho je problem uplne iny a nie darceky. Ste spolu 15 rokov, je to priatel a darceky po tolkych rokoch kupujete s priatelom osobitne jeho rodine. Je to cele velmi smutne. Po 15rokoch ste uz davno mali byt posunuti ovela dalej. Byt manzelia, darceky davat spolocne atd.
@anonym_165cbb ááá už sme na obvyklej koníkovskej trajektórii - rozchod!