icon

Problémy s komunikáciou v dlhodobom vzťahu

6. aug 2025

Ahojte, badám, že s partnerom máme takú zvláštnu komunikáciu a keď je to teraz po tých pár rokoch, čo bude o 30 rokov, keď budeme mať 60-70?

Dnes mi povedal, že sa stále vraciam vo všetkých veciach do minulosti a porovnávam. Boli to témy, kde som hovorila, ako sme to mali nastavené my doma s rodičmi apd. Čiže áno, ak sa bavíme o východe teenagerov, a my ešte nemáme teenagera, môžem to jedine okomentovať tak, akú skúsenosť mám ja, čo nám fungovalo a nefungovalo. Potom mi povedal, že som vlastne ako moja mama. A ja mu hovorím, že veď moju mamu máš rád, pozri aká je v pohode. A on na to, či má čakať do 60tky, kým budem v pohode.

Dnes sme mali podvečer tému, čo nás naučili naši rodičia. Pýtam sa ho, čo ho naučil jeho otec. Ze pravdovravnosti. OK, to je super, ale nejakej zručnosti, napríklad plávanie, futbal, korčuľovanie, lyžovanie, niečo okolo áut. Nič, všetko sa naučil sám. Otec chodil do roboty. Aha, no veď aj náš chodil do práce, aj tak sa nám venoval a chodil s nami na výlety. A už pripomienka, že zase sa vraciaš do minulosti a zase ako to bolo u vás doma. Tak čo mám hovoriť ako to bolo u susedov doma?

Nahnevaný mi hovorí, že aj lyžovať si sa naučil sám? Áno. Dobre, ale veď ty nelyžuješ, poznám ťa 20 rokov a nestál si na lyžiach. Kedy si naposledy stál na lyžiach - jediný krát lyžoval na lyžiarskom v 16tich, odvtedy už nikdy. Ale on vie lyžovať, lebo to sa nedá zabudnúť. Hovorím mu, pozri, ja som na korčuliach nestála od mojich 18tich a nepoviem, že viem korčuľovať. Lebo neviem, či to reálne ešte viem po tom čase. A zase sa vraciam podľa neho do minulosti a nahnevaný odišiel.

Mne naša komunikácia nepríde v poriadku. Už asi obojstranne.
Aj vy máte takéto prípady doma, alebo iba my máme problém?

Strana
z2
doriiis
6. aug 2025

Obaja máte troška pravdu.Mozno ho štve že na každú jeho odpoveď kontrujes tým,ako si to mala,máš ty.Jeho otec nenaučil nič,teba áno.A? Pýtala si sa jeho,on odpovedal,ty si už nemusela vyťahovať,čo teba otec naučil.Mozno stačilo povedať ok.

autor
6. aug 2025
@doriiis

Obaja máte troška pravdu.Mozno ho štve že na každú jeho odpoveď kontrujes tým,ako si to mala,máš ty.Jeho otec nenaučil nič,teba áno.A? Pýtala si sa jeho,on odpovedal,ty si už nemusela vyťahovať,čo teba otec naučil.Mozno stačilo povedať ok.

@doriiis no bavili sme sa co nas otec naucil. Tak aj ja som povedala, co naucil mna. Problem bol, ked povedal, ze jeho otec chodil do roboty. A na to som povedala, ved aj moj. Popravde moj otec mal dve roboty vzdy. Jeho otec chodil do roboty a mama bola 10 rokov doma. Tak odpoved na to, co ho naucil otec som nedostala a on sa urazil.

sisska96
6. aug 2025

Presne tak..... Načo porovnávaš všetko a kontruješ ako bolo u Vás lepšie? Mne by tiež išlo na nervy

autor
6. aug 2025
@sisska96

Presne tak..... Načo porovnávaš všetko a kontruješ ako bolo u Vás lepšie? Mne by tiež išlo na nervy

@sisska96 no tak ja netvrdim, ze u nas bolo lepsie. Len ako to bolo u nas doma. On velmi dobre vie, co u nas doma nefungovalo a kde boli problemy. Nikdy som netvrdila, ze u nas bolo vsetko najlepsie. Praveze on vie velmi dobre... ale ked zhrniem, ako to bolo u nas, tak je zle?

klementinka58
6. aug 2025

a keby ste riesili pritomnost a nie tie veci co sa stali a tak? naco to je dobre

autor
6. aug 2025
@klementinka58

a keby ste riesili pritomnost a nie tie veci co sa stali a tak? naco to je dobre

@klementinka58 ved riesime aj pritomnost, ale mam pocit, ze uz nemozem nic povedat, lebo je vsetko zle a urazi sa.

doriiis
6. aug 2025
@anonym_autor

@doriiis no bavili sme sa co nas otec naucil. Tak aj ja som povedala, co naucil mna. Problem bol, ked povedal, ze jeho otec chodil do roboty. A na to som povedala, ved aj moj. Popravde moj otec mal dve roboty vzdy. Jeho otec chodil do roboty a mama bola 10 rokov doma. Tak odpoved na to, co ho naucil otec som nedostala a on sa urazil.

@anonym_autor ....nauč sa komunikovať.Ked sa pýtaš,tak počúvaj odpoveď.Odpovedal ti.Sama si to napísala.Otec ho naučil pravdovravnosti.Nicomu inému,lebo pracoval.
A nauč sa,že kmodpovedaj,iba keď sa ťa niekto pýta.Nemusis všade vsuvat svoj názor a zivot

petamich
6. aug 2025

Uz len z tvojho prispevku to vyznieva akoby si poukazovala na to, ze ste to mali doma lepsie, otec sa vam venoval, napriek tomu, ze pracoval atd. - mna by sa to teda tiez dotykalo a reagovala by som mozno aj horsie. To je na co dobre poukazovat na to, ze jeho otec asi nemal cas, chut zaujem a nenaucil ich bicyklovat sa? Znie to akoby si ho naozaj dehonestovala to ako to mali doma. Mozno mu tym len otvaras nejake nevypsporiadane veci.

A tym lyziam a korculiam tiez nerozumiem. Proste znies akoze musis mat pravdu a ze ho stale challengujes. Ja by som pokojne povedala, ze sa viem korculovat aj ked som par rokov na korculiach nestala a? Na co citis potrebu mu to vyvratit?

autor
6. aug 2025
@doriiis

@anonym_autor ....nauč sa komunikovať.Ked sa pýtaš,tak počúvaj odpoveď.Odpovedal ti.Sama si to napísala.Otec ho naučil pravdovravnosti.Nicomu inému,lebo pracoval.
A nauč sa,že kmodpovedaj,iba keď sa ťa niekto pýta.Nemusis všade vsuvat svoj názor a zivot

@doriiis to mas pravdu, v tomto som mala byt ticho. @petamich - lebo naozaj ho otec nenaucil nic, podla toho ako to vyzera. Lebo on sa vsetko naucil sam.

doriiis
6. aug 2025

Mne prídeš ako moja kolegyňa.Cokolvek jej povieš tak jej odpoveď začína : JA .Skús sa nad tým zamysliet

petamich
6. aug 2025
@anonym_autor

@doriiis to mas pravdu, v tomto som mala byt ticho. @petamich - lebo naozaj ho otec nenaucil nic, podla toho ako to vyzera. Lebo on sa vsetko naucil sam.

@anonym_autor a? Treba na to poukazovat? Znamena to, ze bol zly otec a tvoj dobry? Mozno ano ale treba to riesit?
V jeho ociach bol mozno dobry otec...tak na co to robis?

autor
6. aug 2025
@petamich

Uz len z tvojho prispevku to vyznieva akoby si poukazovala na to, ze ste to mali doma lepsie, otec sa vam venoval, napriek tomu, ze pracoval atd. - mna by sa to teda tiez dotykalo a reagovala by som mozno aj horsie. To je na co dobre poukazovat na to, ze jeho otec asi nemal cas, chut zaujem a nenaucil ich bicyklovat sa? Znie to akoby si ho naozaj dehonestovala to ako to mali doma. Mozno mu tym len otvaras nejake nevypsporiadane veci.

A tym lyziam a korculiam tiez nerozumiem. Proste znies akoze musis mat pravdu a ze ho stale challengujes. Ja by som pokojne povedala, ze sa viem korculovat aj ked som par rokov na korculiach nestala a? Na co citis potrebu mu to vyvratit?

@dorris no ano, to ja zjavne pouzivam...

gribka1
6. aug 2025

A ja by som zas nemala problém rozoberať aj minulosť, aj rodičov, človek tak pochopí aj druhého podľa toho, čo zažil. Toto nedá každý. Ale samozrejme neopakovať sa o tom istom dookola.

autor
6. aug 2025
@petamich

@anonym_autor a? Treba na to poukazovat? Znamena to, ze bol zly otec a tvoj dobry? Mozno ano ale treba to riesit?
V jeho ociach bol mozno dobry otec...tak na co to robis?

@petamich ja netvrdim, ze bol zly otec, prave naopak. Tema bola iba co nas otec naucil, ake zrucnosti. Nie kto bol dobry a zly otec.

doriiis
6. aug 2025
@anonym_autor

@dorris no ano, to ja zjavne pouzivam...

@anonym_autor ....ak som sa niečo naučila o ľuďoch tak to je to,že ak má niekto neustále nutkanie rozprávať o sebe a svojom živote,tak ma tak malé sebavedomie,že to až boli.Mne by si tiež liezla na nervy

autor
6. aug 2025
@gribka1

A ja by som zas nemala problém rozoberať aj minulosť, aj rodičov, človek tak pochopí aj druhého podľa toho, čo zažil. Toto nedá každý. Ale samozrejme neopakovať sa o tom istom dookola.

@gribka1 vies, ja nemam rodicov, zomreli nedavno a teda mam tendeciu vracat sa k nim. Myslim, ze aj on to bude robit, ked tu nebudu...

autor
6. aug 2025
@doriiis

@anonym_autor ....ak som sa niečo naučila o ľuďoch tak to je to,že ak má niekto neustále nutkanie rozprávať o sebe a svojom živote,tak ma tak malé sebavedomie,že to až boli.Mne by si tiež liezla na nervy

@doriiis nehovorim o sebe praveze vobec. Ale ked raz za cas pride takato tema, hovorim o svojich rodicoch. Je to rok rok co zomrela mamina a dva roky otec.

petamich
6. aug 2025

Autorka zrejme to nechces pochopit alebo skratka nevidis na svojej komunikacii nic zle - tam nejde o to, ze sa rozpravate o minulosti, rodicoch, zvykoch, vychove a ako to mali doma - ty tu jeho skusenosti vedome alebo podvedome hodnotis, prevracias, challengujes a presviedcas ho (aj moj otec pracoval a naucil nas, ja nepoviem, ze viem korculovat, ked som sa 15 rokov nekorculovala - ja by som to tiez nedala, lebo presne JA, JA a JA si myslim a ja tvrdim...)

My sa doma bezne rozpravame o detstve, o rodine, o rodicoch, zvykoch...ale necitime potrebu hodnotit jeden druheho, nasich rodicov.

gribka1
6. aug 2025
@anonym_autor

@gribka1 vies, ja nemam rodicov, zomreli nedavno a teda mam tendeciu vracat sa k nim. Myslim, ze aj on to bude robit, ked tu nebudu...

@anonym_autor Nemyslím, že bude, skôr nebude chcieť. Nemá to tak každý, že musí o tom rozprávať, ty si takto kompenzuješ, dá sa to chápať, kým neprekročíš hranicu, bavte sa o prítomnosti a budúcnosti. Možno toho bolo fakt veľa.

autor
6. aug 2025
@petamich

Autorka zrejme to nechces pochopit alebo skratka nevidis na svojej komunikacii nic zle - tam nejde o to, ze sa rozpravate o minulosti, rodicoch, zvykoch, vychove a ako to mali doma - ty tu jeho skusenosti vedome alebo podvedome hodnotis, prevracias, challengujes a presviedcas ho (aj moj otec pracoval a naucil nas, ja nepoviem, ze viem korculovat, ked som sa 15 rokov nekorculovala - ja by som to tiez nedala, lebo presne JA, JA a JA si myslim a ja tvrdim...)

My sa doma bezne rozpravame o detstve, o rodine, o rodicoch, zvykoch...ale necitime potrebu hodnotit jeden druheho, nasich rodicov.

@petamich no, v kontexte mojho partnera je naozaj fajn niekedy davat seba na prve miesto aspon v komunikacii.

doriiis
6. aug 2025
@anonym_autor

@doriiis nehovorim o sebe praveze vobec. Ale ked raz za cas pride takato tema, hovorim o svojich rodicoch. Je to rok rok co zomrela mamina a dva roky otec.

@anonym_autor ..v jednom momente mi odpovieš že asi často začínaš vetu slovom ja a v ďalšom že často o sebe nehovoríš.
Potrebuješ sa naučiť komunikovat

petamich
6. aug 2025

Uprimne nemam rada prispevky, kde autor riesi problem A a ked komentujuci zrejme nereaguju ako cakal alebo si myslel, tak potom zacnu riesit uplne iny problem, napr. ze spomenu v dalsom komentari medzi recou nejaku inu vec - neviem aky mate problem, neviem co ti teda vadi, vyjadrila som sa k obsahu a stylu akym si napisala primarny prispevok. A este si aj protirecis, tak pouzivas ja alebo nepouzivas ja, hovoris o sebe alebo nehovoris...a ak mate uplne iny problem, tak ries ten a nie komunikaciu.

autor
6. aug 2025
@doriiis

@anonym_autor ..v jednom momente mi odpovieš že asi často začínaš vetu slovom ja a v ďalšom že často o sebe nehovoríš.
Potrebuješ sa naučiť komunikovat

@doriiis nemám za potreby o sebe niečo stále hovoriť. Ale rada spominam na rodičov, áno chýbajú mi. Aj preto bola dnes téma, čo nás naučili rodičia. Občas sa v jeho prítomnosti chcem dať na prvé miesto. Hoci tam nie som. Tak asi to podvedome robím v komunikácii.

autor
6. aug 2025
@petamich

Uprimne nemam rada prispevky, kde autor riesi problem A a ked komentujuci zrejme nereaguju ako cakal alebo si myslel, tak potom zacnu riesit uplne iny problem, napr. ze spomenu v dalsom komentari medzi recou nejaku inu vec - neviem aky mate problem, neviem co ti teda vadi, vyjadrila som sa k obsahu a stylu akym si napisala primarny prispevok. A este si aj protirecis, tak pouzivas ja alebo nepouzivas ja, hovoris o sebe alebo nehovoris...a ak mate uplne iny problem, tak ries ten a nie komunikaciu.

@petamich reagujes tak, ako som cakala. Preto som to tu napisala. Na druhej strane viem, preco v nasej komunikacii tak komunikujem s partnerom ja. Ale to tu nejdem rozoberat. To je ina story.

doriiis
6. aug 2025
@anonym_autor

@doriiis nemám za potreby o sebe niečo stále hovoriť. Ale rada spominam na rodičov, áno chýbajú mi. Aj preto bola dnes téma, čo nás naučili rodičia. Občas sa v jeho prítomnosti chcem dať na prvé miesto. Hoci tam nie som. Tak asi to podvedome robím v komunikácii.

@anonym_autor ...to je dosť toxické a manipulatívne.

autor
6. aug 2025
@doriiis

@doriiis tak asi budem toxická a manipulatívna.

petamich
6. aug 2025
@doriiis

@doriiis hlavne si asi ani neviem predstavit ako sa tymto stylom komunikacie vies dat/dostat u partnera na prve miesto - ak to teda myslela autorka, ze u neho na prvom mieste nie je a nemyslela tym, ze spolu "superia"

autor
6. aug 2025
@petamich

@doriiis hlavne si asi ani neviem predstavit ako sa tymto stylom komunikacie vies dat/dostat u partnera na prve miesto - ak to teda myslela autorka, ze u neho na prvom mieste nie je a nemyslela tym, ze spolu "superia"

@petamich nesuperime spolu, na prvom mieste je jeho mama. Ja som vzdy druha. Asi to v tej komunikacii potom kompenzujem. Zjavne.

petamich
6. aug 2025

Podla mna je uplne normalne, ze s partnerom riesite minulost, rovnako ako je pochopitelne, ze spominas na rodicov, ak si o nich nedavno prisla (co ma velmi mrzi), na druhej strane ale asi ten styl nebude uplne spravny, druha strana ho evidentne nechape a neberie a asi sa tym na prve miesto nedostanes :( skusila by som asi skor riesit ten primarny problem, preco ti je vo vztahu "nedobre". Drzim paste!

doriiis
6. aug 2025
@anonym_autor

@petamich nesuperime spolu, na prvom mieste je jeho mama. Ja som vzdy druha. Asi to v tej komunikacii potom kompenzujem. Zjavne.

@anonym_autor ....a sme doma.Malo sebavedomia a žiarlivosť na svokru.

Strana
z2