icon

Problémy s komunikáciou v dlhodobom vzťahu

6. aug 2025

Ahojte, badám, že s partnerom máme takú zvláštnu komunikáciu a keď je to teraz po tých pár rokoch, čo bude o 30 rokov, keď budeme mať 60-70?

Dnes mi povedal, že sa stále vraciam vo všetkých veciach do minulosti a porovnávam. Boli to témy, kde som hovorila, ako sme to mali nastavené my doma s rodičmi apd. Čiže áno, ak sa bavíme o východe teenagerov, a my ešte nemáme teenagera, môžem to jedine okomentovať tak, akú skúsenosť mám ja, čo nám fungovalo a nefungovalo. Potom mi povedal, že som vlastne ako moja mama. A ja mu hovorím, že veď moju mamu máš rád, pozri aká je v pohode. A on na to, či má čakať do 60tky, kým budem v pohode.

Dnes sme mali podvečer tému, čo nás naučili naši rodičia. Pýtam sa ho, čo ho naučil jeho otec. Ze pravdovravnosti. OK, to je super, ale nejakej zručnosti, napríklad plávanie, futbal, korčuľovanie, lyžovanie, niečo okolo áut. Nič, všetko sa naučil sám. Otec chodil do roboty. Aha, no veď aj náš chodil do práce, aj tak sa nám venoval a chodil s nami na výlety. A už pripomienka, že zase sa vraciaš do minulosti a zase ako to bolo u vás doma. Tak čo mám hovoriť ako to bolo u susedov doma?

Nahnevaný mi hovorí, že aj lyžovať si sa naučil sám? Áno. Dobre, ale veď ty nelyžuješ, poznám ťa 20 rokov a nestál si na lyžiach. Kedy si naposledy stál na lyžiach - jediný krát lyžoval na lyžiarskom v 16tich, odvtedy už nikdy. Ale on vie lyžovať, lebo to sa nedá zabudnúť. Hovorím mu, pozri, ja som na korčuliach nestála od mojich 18tich a nepoviem, že viem korčuľovať. Lebo neviem, či to reálne ešte viem po tom čase. A zase sa vraciam podľa neho do minulosti a nahnevaný odišiel.

Mne naša komunikácia nepríde v poriadku. Už asi obojstranne.
Aj vy máte takéto prípady doma, alebo iba my máme problém?

Strana
z2
autor
6. aug 2025
@doriiis

@anonym_autor ....a sme doma.Malo sebavedomia a žiarlivosť na svokru.

@doriiis sebavedomia mam celkom dost, na svokru neviem, ci mam ziarlit, skor sa hnevam podvedome na muza. Navonok sa tvarim, ze som s tym v pohode, ale nie som.

doriiis
6. aug 2025
@anonym_autor

@doriiis sebavedomia mam celkom dost, na svokru neviem, ci mam ziarlit, skor sa hnevam podvedome na muza. Navonok sa tvarim, ze som s tym v pohode, ale nie som.

@anonym_autor ....ale takýmto spôsobom u neho na prvom mieste nebudeš.Skor ho pomaly ale isto úplne znechutis a demotivujes,aby si vôbec niekde bola

autor
6. aug 2025
@doriiis

@anonym_autor ....ale takýmto spôsobom u neho na prvom mieste nebudeš.Skor ho pomaly ale isto úplne znechutis a demotivujes,aby si vôbec niekde bola

@doriiis tak asi to bude riesenie 🙂

valiant
6. aug 2025

@anonym_autor on sa na tu temu nechce viac bavit a ty mas pocit, ze do neho zbytocne rypes. On uz svoje povedal, skoncil, ale ty mas stale dalsie otazky. Naco?
Poved iba za seba. On ked bude chciet doplni, ked nie, nic sa nedeje.

Abpri inej prilezitosti, ke on povie prihodu, skusenost, nesnaz sa ho doplnit a povedat zaujimavejsiu prihodu. Iba ho pocuvaj a nechaj ho dopovedat. Nemusis ho doplnat. Len sa ho k tomu nieco spytaj.
Nemusis mat vzdy posledne slovo.

domkakvet
6. aug 2025

@anonym_autor tak ci ma on cakat do 60 tky kym budes v pohode, tak nech necaka, co mu brani odist, nie je dopyt po mamickaroch? Cize ja to vidim trochu inak.

bielasovicka
6. aug 2025

Tak ja teraz neviem. V úvode píšeš, "... A ja mu hovorím, že ved moju mamu máš rád, pozri aká je v pohode... atď. Potom zase píšeš, že ti rodičia umreli. Tak ako to vlastne je.?
(2.odsek)

autor
6. aug 2025
@bielasovicka

Tak ja teraz neviem. V úvode píšeš, "... A ja mu hovorím, že ved moju mamu máš rád, pozri aká je v pohode... atď. Potom zase píšeš, že ti rodičia umreli. Tak ako to vlastne je.?
(2.odsek)

@bielasovicka moju mamu ma stale rad, aj mojho ocka, aj ked tu uz nie su. Teda to tvrdi.To je v pohode som asi blbo napisala, Skor teda v znysle ze vzdy hovoril o mojej mame, ze je v pohode.

anonym_b1568c
6. aug 2025
@anonym_autor

@bielasovicka moju mamu ma stale rad, aj mojho ocka, aj ked tu uz nie su. Teda to tvrdi.To je v pohode som asi blbo napisala, Skor teda v znysle ze vzdy hovoril o mojej mame, ze je v pohode.

@anonym_autor tak to teda vôbec tak nevyznelo, “ pozri moju mamu máš rad, pozri aká je v pohode” , že tvoja mama už nie je medzi nami. Si sa dako zaplietla

bielasovicka
6. aug 2025
@anonym_b1568c

@anonym_autor tak to teda vôbec tak nevyznelo, “ pozri moju mamu máš rad, pozri aká je v pohode” , že tvoja mama už nie je medzi nami. Si sa dako zaplietla

@anonym_b1568c presne tak. Nikto by to takto nenapísal, kebyže ta mama už nežije.

bielasovicka
6. aug 2025
@anonym_autor

@anonym_autor

sticker
mane01
6. aug 2025

@anonym_autor mne to pride trochu ako keby si sa chvalila ako to bolo u vas skvele a jeho tlacila do kuta tym, ze nemal takeho dobreho otca ako ty. Neporovnavajte sa ako skolkari. Aj tak je to nepodstatne. Moj otec sa nam tiez nejako extra nevenoval, napriek tomu je super otec a v porovnani s tym, ako vyrastal on, bol v podstate progresivny otec. Ked ho vsak porovnam s tym, co ocakavam od otca mojich deti, tak z toho zas moc ruzovo nevychadza… takze tak je to s tym porovnavanim. A rovnako rozne to moze byt napriek roznymi rodinami, pretoze mnohe ovplyvnuje to, akymi rodicmi sme.

letfenixa
6. aug 2025
@mane01

@anonym_autor mne to pride trochu ako keby si sa chvalila ako to bolo u vas skvele a jeho tlacila do kuta tym, ze nemal takeho dobreho otca ako ty. Neporovnavajte sa ako skolkari. Aj tak je to nepodstatne. Moj otec sa nam tiez nejako extra nevenoval, napriek tomu je super otec a v porovnani s tym, ako vyrastal on, bol v podstate progresivny otec. Ked ho vsak porovnam s tym, co ocakavam od otca mojich deti, tak z toho zas moc ruzovo nevychadza… takze tak je to s tym porovnavanim. A rovnako rozne to moze byt napriek roznymi rodinami, pretoze mnohe ovplyvnuje to, akymi rodicmi sme.

@mane01 toto je tak presné!

anonym_63a80a
6. aug 2025

@anonym_autor zažila som podobne s bývalým frajerom, ale kus inak. Ja som nemala čo pekne povedať zo svojho detstva, tak vždy ked som povedala bohužiaľ zlu príhodu tak on mi vždy musel povedať, ze on to mal horšie. Popritom on mal milujucu mamu a ja despotu, proste ale za každú cenu musel byť aj v tom zlom predomnou. Pochopiteľne som sa s nim menej a menej rozpravala, nebavilo ma to. Môj manžel ked sa ma na nieco take opýta tak vyjadrí svoj nazor na to ,podobný môjmu a viem, ze on mal s otcom nie pekný vzťah ,ale nikdy to nepovie tak ako moj bývalý.
Autorka, mam podobnu kamarátku ako si ty, veľmi rada komunikuje so svojím frajerom , ale to sa neda počúvať, toho chlapa až ľutujem. Nestačí jej jedna odpoveď, musí rozoberať každú odpoveď a dokladat co ona lepsie mala, spravila a podobne, noo a totálne tym chlapa znechuti pokračovať v ďalšej komunikacii. Prosim ta, ked ti odpovie, nezačni o sebe ci o svojej minulosti, detstve, čakaj kym sa on teba opýta na nieco co naozaj chce vedieť.

dskjhfdlkdjhl
6. aug 2025

@anonym_autor Obaja komunikujete ako deti na pieskovisku.

deedol
6. aug 2025

zaujimalo by ma, kolko mate rokov, kolko ste spolu, ci mate deti. ale ano, zvlastne komunikujete. a na tvojom mieste by som nehladala chybu (len) v partnerovi, ale (aj) v sebe.

anonym_f9c5f1
7. aug 2025

asi na nho posobis otravne, skus sa zamerat na pritomnost a nerozpitvavat kazdu somarinu

klementinka58
7. aug 2025

nechapem zeny co ziarlia na mamy partnerov...ved to je uplne iny typ vztahu

sisska96
7. aug 2025
@anonym_autor

@sisska96 no tak ja netvrdim, ze u nas bolo lepsie. Len ako to bolo u nas doma. On velmi dobre vie, co u nas doma nefungovalo a kde boli problemy. Nikdy som netvrdila, ze u nas bolo vsetko najlepsie. Praveze on vie velmi dobre... ale ked zhrniem, ako to bolo u nas, tak je zle?

@anonym_autor zle ano, načo kontrovať hneď že u Vás ako bolo/ako je

nelka93
7. aug 2025
@bielasovicka

(2.odsek)

@bielasovicka odhalili ste nezrovnalost a autorka uz nekomunikuje, lebo celá téma je fake. Bože zasa sa nudia admini

bambulka224
7. aug 2025

@anonym_autor v partnerstve nie je všetko čierno- biele. Hádate sa o blbostiach.
Ja si pamätám, keď sme v škole hovorili, čo s nami robia naši otcovia, z celej triedy som bola jediná s kým oco chodil lyžovať a každú nedeľu na plaváreň. Na túry a na výlety.
Na mňa pozerali s otvorenými ústami.
Možno Ti tvoj partner nechtiac trošku závidí.
Niekedy nemusí človek vždy reagovať. Hlavne ak má nízku slabú stránku.
Povedz si, čo sa Ti na ňom páči. Prečo si sa doňho zaľúbila...
Dajte si romantiku.... 😁

motylik2559
7. aug 2025

@anonym_autor Ahoj, podla mna je to taka blba tema co vytahujete. Na co sa vobec bavite o tom co koho otec naucil? Kazdy mal predsa ine detstvo a on vtedy ako dieta predsa nemohol za to, ak ho otec nicomu nenaucil. Ked povedal,ze sa to naucil sam, tak si mu mohla reagovat,ze akeho mas sikovneho muza. Alebo aj to lyzovanie...kludne si to mohla otocit na srandu, ze ked hovoris,ze to stale vies, tak v zime pojdeme na mensi svah a ukazes mi to a aspon sa zabavime a ked ti to ozaj pojde, mozes to aj mna naucit a dat mu pusu🙂 Proste z mojho pohladu, ano on asi ozaj tazsie znasa, ked sa vrtas v niecom, kde ma on citlivejsiu stranku a tie tvoje odpovede na mna trosku posobia tak povysenecky...skus to druhy krat nejako odlahcit tak, aby ste sa v konecnom dosledku spolu zasmiali, alebo aby si mu dala pocitit taku akoby dolezitost-ze si rada,ze ho mas za to aky je. Ved inak by si s nim predpokladam nebola, ci sa mylim?🙂

princezna_bosorka
8. aug 2025

@anonym_autor do istej miery mate obaja pravu, lebo kazdy mate trochu iny pohlad na vec. Ale z toho, co pises, mam pocit, ze mu lezies na nervy... asi by som skor otvorila temu, ako si predstavuje vas vztah o 10/20 rokov a ak to bude len taka jalova odpoved, asi by som rozmyslala, ci s takym clovekom chcem ostat...

deniiisia
8. aug 2025

Popravde by som sa s tebou nebavila. Prepac nemyslim to ako urazku ani utok ale pytala si sa. Probpen epodla mna na tvojej strane a tvojej komnikacii

martin96321
8. aug 2025

@anonym_autor Ocividne u vas doma mas problem Ty. A Tvoj muz ma problem,ze ma Teba........Chces zit vlastny zivot so svojim muzom,alebo porovnavat vsetko a zit v minulosti?

kikappp
8. aug 2025

Chudák chlap ,sa čudujem,že ti ešte neutiekol ,by ma porazilo na jeho mieste .

petkavka
9. aug 2025
@anonym_autor

@doriiis no bavili sme sa co nas otec naucil. Tak aj ja som povedala, co naucil mna. Problem bol, ked povedal, ze jeho otec chodil do roboty. A na to som povedala, ved aj moj. Popravde moj otec mal dve roboty vzdy. Jeho otec chodil do roboty a mama bola 10 rokov doma. Tak odpoved na to, co ho naucil otec som nedostala a on sa urazil.

@anonym_autor tento prispevok potvrdzuje ze tvoj manzel ma pravdu. ...takze uprimna otazka: preco mas potrebu pozerat do detstva, ako si to mala?

Strana
z2