Reakcie babky na vnučku

15. apr 2024

vymazana babka
Dobry den, som babka a neveste sa nepacili niektore moje reakcie na vnucku (sladkosti, a vraj staranie sa do starostlivosti atd.). Vnucka ma 3 roky a poviem pravdu, ani nevie kto som. Vplyvom toho, ako som sa vraj spravala vidim moju vnucku priemerne take 3 hodiny za mesiac aj to vzdy pod dozorom nevesty a syna. Vnucka je velmi naviazana na nevestu a tie 3 hodiny co sme spolu tak vnucka sa len po neveste lepi a za mnou nejde, aj ked sa jej prihovaram, tak len mama mama. Bez dozoru mi ju nechcu dat. Na sud to nechcem davat kvoli synovi. Co mam robit? Znacka- vymazana babka.

michaela789
15. apr 2024

Aké reakcie sa jej nepáčili? Treba asi začať tam, pri príčine. Až potom riešiť čo s tým. Či sa ti to páči alebo nie, mamou je nevesta, ty si si syna už vychovala. Takže staranie sa do starostlivosti nemá v mladej rodine miesto.

mamamasama
15. apr 2024

Na súd? 😳 A na koho má byť naviazaná, ak nie na mamu? Skúsila ste normálnu komunikáciu? Je potrebné rešpektovať rodičov. Ich dieťa. Doba je iná. Súhlasím s komentárom vyšie.

teki1
15. apr 2024

A tvoj syn išiel v 3 rokoch ku niekomu,koho videl 3 hodiny za mesiac? Určite nie.Skôr zapracuj na vzťahu s nevestou,aby ti zas dôverovala a mohla si vidieť vnúča častejšie.

mima1608
15. apr 2024

Aké reakcie sa jej nepáčili?

simca06022011
15. apr 2024

Treba riešiť so.synom, aký má problém. Ak nepovolí, tak bohužiaľ.lepsie je nájsť si iné hobby a nechať ich tak. Takéto prípady potom zvyknu vyplakavat, ze starí rodicia sa nevenujú, že nemá.kto pomôcť atď... detto matky riešia ze ich deťúrence nevedia bez nich vydrzat ani kym idu na WC. To ze k tebe nejde vnučka je prirodzené.. nepoznáte sa. Na druhej strane objektívne treba zhodnotiť to stavanie sa do.vychovy, to je dnes citlivá vec

milanemila
15. apr 2024

Ja ti napisem z pohladu matky dietata, kt tiez s jednou z babiek bolo iba pod nasim dozorom. To co nam s muzom vadilo bolo nerespektovanie nasich prosieb a nasledne navadzanie dietata na klamstvo, ze bolo vsetko tak ako sme sa dohodli a mame a tatovi nepovieme, bude to tajomstvo…Poucovanie a kritizovanie, debilne poznamky a vydieranie dietata (nepovedz rodicom, lebo babka bude velmi smutna a bude plakat…aha minule si dala babke ruku a teraz nechces, aka si zla a babka je kvoli tebe smutna a podobne). Teraz sa nestretavame vobec aj kvoli inym veciam.
Neverim, ze nejaky rodic by odstrihol dieta od stareho rodica, ak by mu len dal sladkost alebo mal 1-2 nevhodne reakcie. Ked ta vsak na nieco x krat upozornili a o nieco x krat prosili a ty si si stale isla svoje, tak sa im nedivim. Takze sa skus zamysliet nad sebou, preco je to tak ako to je 🤷🏼‍♀️

thoughtfulweirdo
15. apr 2024

Začala by som pri tom, čo presne mladým prekáža. Nám to tu vysvetľovať nemusíš (hoci neviem, čoho sa ako anonym hanbíš), ale ty v tom potrebuješ mať jasno. Nie "nejaké moje reakcie sa nepáčili", ale presne vedieť, aké reakcie a prečo. Potom prísť na to, z čoho u teba tie reakcie plynuli, zapracovať na tom, aby si ich vedela ovládať, no a potom už len zostať konzistentná a postupne budovať dôveru späť.

jana_eyre_2
15. apr 2024

Podľa mňa je normálne že v 3r je ešte naviazaná na mamu, je to predsa malé dieťa.. nie si vymazana babka, vidavas ju, ten "dozor" je predpokladam obyčajná návšteva - čo je opakujem v takom veku dieťaťa úplne normálne.. tak isto je normálne rešpektovať to, čo povedia rodičia, lebo je to ich dieťa.. mňa by tiez zaujímalo čo ti nevesta vytkla..

monikkatt
15. apr 2024

Tak zavisi ci ma nevesta ozaj objektivne dovody preco ti ju nechcu dat.. ak ano tak sa treba nad sebou zamysliet a snazit sa zlepsit. A respektovat to.
Ak nie tak sa porozpravaj so synom.. dobre vieme ze niektore matky su haklive ked sa na ich decko len pozrie cudzi, a to nehovorim aku alergiu maju na svokry..
Takze vsetko zavisi od priciny.. ak je tvoja nevesta len proste d*bnuta tak asi bohuzial nenarobis nic 🤷‍♀️ hrotit to sudom nie je zrejme najidealnejsie

nikdenikto
15. apr 2024

Ach tie sladkosti už toľko problémov narobili v rodinách 🙈

januska12323
15. apr 2024

Najskôr napíš, čo konkrétne si nerešpektovala.

doris11
15. apr 2024

Možno im nejde o ten dozor, ale ak je mala naviazaná na mamu, čo je úplne normálne tak ju samu proste nechcú nechať. Nás syn má 4,5 a tiež len nedávno zacal chodiť sám ku babke a dedkovi a aj to len na chvíľu a nie kvôli tomu že nechcem aby s nimi bol .. proste je ešte maly tak ho nenútim. A s tým súdom, nechápem že normálneho človeka niečo takéto vôbec napadne ..

morgane1975
15. apr 2024

3r je prilis male este. To je normalne. Moja svagrina tiez bola vkuse na plafone ked nieco nebolo podla nej. Decku zametala cesticku. Ked sa potklo o koberec tak nas zd*bala ze je to nasa vina ze mame koberce, v zahrade nesmel do chodnika ani steblo travy trcat. Dobre rady boli pre nu ze sme blbi a nech sa jej nestarame do vychovy. Stalo sa. Dnes ju decko, uz 8 rocne na pockanie prefacka ked nie je podla neho. Kopne ju tak, ze ma moddrinu, o restike mozu len snivat, posledny pokus dopadol tak, ze sme sa za nich hanbili a casnik radsej zavrel dvere na saloniku. Skratka pockat casu a uvidi sa, kto ma pravdu. Vacsinou ju maju stari rodicia a vtedy su uz dobri a zrazu je im vycitane ze nemaju na vnucata cas. 🤣🤣🤣

letfenixa
15. apr 2024

@doris11 normálneho súd nenapadne.

matkamirko
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
simca06022011
15. apr 2024

@matkamirko nie je to samozrejme, bezne deti byvaju aj rocne, aj dvojrocne s babkam (su deti, ktore aj skor od narodenia v klude byvaju s babkou dedkom hocikedy), moja 3 rocna v klude bola u babky na predlzeny vikend aj s otcom, u mojej mamy napr len cez den.. a nesedal mi pri zadku :D Cize tu mi pride zakomplexovany rodic a nie babka. Ano keby napriek mojmu zakazu dieta jedlo somariny, riesila by som. Keby islo o zdravie, hygienu atd tiez by som riesila, ale inak nemam preco.

michaela789
15. apr 2024

@matkamirko tak zas ja nemám problém nechať aj mladšieho (2r) či s jednou, či s druhou babkou bez dozoru. Ale druhá vec je, že nemáme potrebu policajtovať, lebo jedna aj druhá vedia akú máme výchovu, že čokoláda, džúsiky a podobné záležitosti v žiadnom prípade nepripadajú do úvahy.
Máme v rodine aj jedincov, čo nemajú problém pod mojim nosom strčiť 2ročnému údenú syrovú niť alebo opitého izidora, že nech "vyskúša". A keď povieme ako rodičia nie, tak otŕčajú ústa, že sme prísni. Tým by som deti bez kontroly nezverila ani keby ma zrazil autobus. Mám dojem, že toto bude tiež podobný prípad.

viestta
15. apr 2024

@matkamirko nie kazde dieta je naviazane na rodica. Nas maly nemal ani tri roky ked bol sam na dovolenke s babkou. Ale ja nasim babkam doverujem, aj ked viem, ze niekedy su nase pravidla nepodstatne, viem, ze sa o neho postaraju ako najlepsie vedia. Jednoducho je to o tom, ze im doverujeme
Ale chapem aj rodicov deti, ktore su naviazane na rodicov a necitia sa konfortne pri inych ludoch. Na druhej strane nechapem rodicov, ktori "nevypustia dieta z ruk" za ziadnych okolnosti.

sisaka
15. apr 2024

Milá babka - každá mladá generácia mala/má pocit, že všetko vie najlepšie a že zožrali všetkú múdrosť sveta, akurát v našej (už staršej ) generácii sme boli vždy vedení k úcte k rodičom a celkovo starším ľuďom a keď sme aj nesúhlasili neútočili sme na nich, nedovolili sme si ich vydierať a aspoň sme si ich vypočuli. To v dnešnej dobe úplne padlo a mladá generácia zväčša nemá úctu k nikomu. Decká boli vychované k sebeckosti, sebestrednosti, v pocite neomylnosti a nároku na všetko. Ťažko im vysvetlíš, že sa môžu v niečom mýliť, že aj instagramové hviezdy, ktoré sledujú sa môžu mýliť, že koľko odborníkov, toľko názorov …
Ja keď tu čítam, čoho sú niektoré matky schopné úplne ľutujem starých rodičov, ako sa musia nechať dirigovať mladou generáciou, aby vôbec vnúčence videli.
Moja rada? Ak sa chceš vídať s vnučkou a stráviť nejaký čas aj bez dozoru rodičov, tancuj v ich prítomnosti ako oni pískajú a keď sa za nimi konečne zavrú dvere, rob ako uznáš za vhodné a správne.
Ja sa tiež na mnohých veciach s dcérou nezhodnem, ale nepresadzujem si svoje pred ňou i keď
sa už veľa krat stalo, že došlo na moje slová, alebo nakoniec dcéra začala robiť veci, ako som jej radila ja, ale na to musela prist ona sama. Ak sa v niečom nezhodneme, tak sa snažím to nevyťahovať, v jej prítomnosti idem podľa jej predstav, mimo si robíme s mužom po svojom. Vnučka bude mať 3 roky, máme super vzťah, často krat sa jej ani od nas nechce domov. Myslím si, že nie je na škodu, keď dieťa pozná širší okruh ľudí, s roznymi prístupmi, roznymi povahami, roznymi prejavmi lásky, nie sme všetci cez kopirak a ak starí rodič vnúčaťu neubližuje alebo nemá nejaké fyzické či psychické obmedzenia nevidím dôvod prečo by mal byť neustále buzerovaný, dirigovany a pod dohľadom rodičov dieťaťa. Očividne mladšia generácia má na to iný názor i keď podľa toho, čo čítam a vidím v okoli, nemyslím si, že robia nejaký úžasný “job” pri výchove detí. Povedala by som, že to je čoraz horšie

mabenn
15. apr 2024

co mas robit? uz asi nic, uz si urobila "dost", ked ta takto odsekli...dieta v 3rokoch je normalne zdravo naviazane na mamu - za tym samozrejme vidis vplyv, lebo si vsetko vysvetlis po svojom, tzn nemas respekt voci ani neveste ani synovi, plus, asi z teba dieta nema dobry pocit, ked k tebe nechce ist...moja mama takymto sposobom nevidela mojho syna roky, ani nebude

sashabb
15. apr 2024

@sisaka len si treba uvedomiť, KTO vychoval tú mladú generáciu 👍

sisaka
15. apr 2024

@sashabb nemusíš sa báť, som dostatočne sebakritická a našťastie osobne som žiaden extrém nevychovala. Ak si dobre pamätám z vývinovej a sociálnej psychológie, na rozvoj osobnosti nevplývajú len rodičia, ale aj spoločnosť.
Veľa zdaru pri výchove bezchybných jedincov neovplyvnených vonkajšími vplyvmi prostredia

maranco
15. apr 2024

asi majú na to vážny dôvod keď to muselo zájsť tak ďaleko, že ti musia robiť obidvaja dozor

už tu boli babky ktoré ignorovali alergie detí, lebo to je výmysel nevesty a za ich doby nič také nebolo
alebo iná skryla vnučke lieky a huckala ju aby klamala rodičom že ich zobrala, potom dieťa skončilo na niekoľko dní v nemocnici, ale ani tak sa tvrdohlavá babka neuvedomila že robí zle a hucká vnučku že pôjdu spolu na zmrzlinu ale "zlá" mama ju nechce pustiť

radacak
15. apr 2024

Neviem čo sa stalo u vás ...no moja svokra urobila niečo čo nemala,mala nám len pomôcť strážiť vnučku keď sme boli v práci.. podotýkam že ozaj nie na dlho...no lenže jej sa to očividne nepáčilo a raz ráno keď som mala ísť do práce robila scény,útočila na mňa , bezdôvodne... vždy som sa snažila aby sme mali ako taký vzťah, keďže jej nieje nikto dobrý asi len ona sama si je dobrá ...vyhadzovala má s nášho bytu ,sklbala dcéru...už nieje moja svokra x rokov, nebránim mužovi ísť si za matkou, prosím...ale pre mňa ona neexistuje a pre moje deti tiež nie.
Ona ani nemá záujem o vlastného syna ,nie to ešte o vnúčatá

janinah
15. apr 2024

Dnes aby babka len držala hubu a krok a mala presný manuál čo môže a čo nie inak má zákaz priblíženia...
Mám vnukov.najcastejsie som s skoro 2 r.ostaneme kľudne aj spolu sami ked jeho mama nakupuje a pod.Navstevujeme sa a máme normálne vzťahy.
Mladí si neuvedomujú.ze normálna babka chce pre vnúča to najlepšie....ale keď bude treba strážiť cez prázdniny školkara.pitom si na teba spomenú.uvidis.

matullienka
15. apr 2024

Ty si to napísala štýlom pár tvojich vyrobiť a už môžeš vidieť vnučku len pod dozorom. Ale čo si neveste a synovi vytkla alebo urobila, že sa tak rozhodli? Nebude problém asi len v neveste a synovi

autor
15. apr 2024

@janinah Vnucka chodi do skolky. Prazdniny tam nie su ako v skole. Aj v lete ked budu v praci vnucka bude v skolke. Vraj by mi ju nedali bez dozoru, ani keby neviem co. Ze vzdy si zariadia. Tak ani prazdniny mi k videniu vnucky nepomozu.

matullienka
15. apr 2024

@janinah nie vždy je to tak. Keď som čítala tu témy ako babke vzala vnučke lieky od alergie a tá nakoniec skončila v nemocnici a druhá nepichla vnučke inzulín tak ako mala. Tie sa tiež cítili veľmi ukrivdene prečo nemôžu byť s vnučkou samé. Ty by si takej babke dieťa nechala a riskovala? Ja nie, tu je napísaný iba pohľad ukrivdenej babky ale my nevieme čo za tým skutočne je

jaskolka
15. apr 2024

Tak otázka znie, v com presne boli konflikty a co bolo to "zasahovanie" do starostlivosti. Lebo jedna vec je, že trebárs dieťa ma alergie alebo intolerancie, alebo nesmie jest iste potraviny (diabetes) a starý rodič mu napriek dôraznym upozorneniam dáva také jedla, ci nebodaj zle podá co nepodá lieky(inzulín a podobne). Ale úplne dačo iné je, keď sa robí cirkus pre jednu čokoládu, džús co zmrzlinu u úplne zdraveho dieťaťa bez akéhokoľvek zdravotneho obmedzenia. Aj to už tu bolo, autorka (nie konkrétne táto) doslova šalela, ze jej dieťa zjedlo u babky čokoládovú tyčinku a urobila z toho priam vojnu.
To už tiež sa mi zdá prehnané, však to dieťa hádam neje sladké celé mesiace od rána do večera, a keď je tam(teda u starých rodičov) par hodín, ci dní, tak prežije, aj keby zjedlo fakt denne tu jednu čokoládu ci cukríky. Aj o tom sú starí rodičia, ze proste tie deti "rozmaznavaju" a pri pobyte u nich je dovolené toho viac.

simca06022011
15. apr 2024

tak to ma velmi zaujima co take sa stalo, ze to az k tomuto doslo. PRedpokladam, ze nevesta vnucku k svojem mamicke dava.