Rešpektujete, ak deti nechcú byť oblievané?
Respektujete v rodine, ak vase deti nechcu byt oblievane a sibane?
@janage presne takto to vidím aj ja. Zvyky veľkonočného pondelka neznášam, ale ak sa to niekomu páči nech si to kľudne praktizuje, ale nie so mnou a mojimi deťmi.
Mám chlapcov, zatiaľ o tejto tradícii nevedia, na veľkonočný pondelok vždy zdrhame k mojím rodičom, lebo tie reči mužovej rodiny sme už nedávali. Našťastie manžel je na mojej strane, tiež nechce chlapcov viesť k tejto tradícii. Svokra má každý rok plno rečí, že chlapci musia chodiť, lebo keď pôjdu do školy tak tam všetci budú chodiť a podobné. Raz som vysvetlila, že za deti máme zodpovednosť my ako rodičia, že mne samej to je nepríjemné, a že nedovolím aby na ňu, alebo moju mamu chlapci dvihli ruku. 2 ročné dieťa ešte nechápe symboliku. Viac nevysvetľujem, v nedeľu keď s tým opäť začne, obliekam deti a odchádzame domov.
Mužov synovec chodil každý rok aj napriek upozorneniam že si to neprajem, tak najprv ho manžel vybavil vo dverách (dal mu peniaze a čokoládu), potom sme už neotvárali. Lenže on nemá kamarátky, nemá kde chodiť, tak chodí len po rodine, staré babky oblievať. Ja na jednej strane rešpektujem švagrinú, že ho k tomu chcela viesť, ale na druhej strane mi chýba rešpekt od nej, aby vysvetlila synovi, že nie každému to je príjemné a že to nemá robiť cez nesúhlas žien.
Samozrejme, rešpektujeme
U nas v rodine sa take nepraktizovalo nastastie. A dcera ma pravo sa vyjadrit, ci po takejto "zabave" tuzi alebo nie
Ani mňa neoblievaju,lebo si to nezelam,ani vlastný muž a syn.A keďže chcú mať čisté veci a navarené,tak to rešpektujú😂😂😂
Tieto tradície ignorujem. Nikdy som nechápala, prečo mám odmeňovať niekoho, kto mi robí zle (no a čo, že len symbolicky...). V manželovej rodine sa naopak tieto sviatky slávia, takže manžel berie deti a idú vyšibať babku. Ale ... Babku nevyšibe len vnuk ale aj vnučky. Buď alebo. Žiadne, že len chlapci... V pohanských tradíciách sa šibali prútmi všetci navzájom pre zdravie.
Ale čo vôbec nechápem, ako dieťa som neznášala a aj tu hojne čítam sú voňavky. Akokoľvek kvalitné, značkové, Vám voňavé... Nemusia voňať iným ľuďom a už vôbec nie, keď sa viaceré pomiešajú... A teda striekať voňavkami deti, to mi vadí viac ako tá voda.

@janage vychovávam aj synov v pekných tradíciách od narodenia,v zachovávani tradicí,čiže aj dievčatá by som v Tom duchu výchovavala....ak by mi povedali,že prečo nie,ako to cítia,rešpektovala by som to,resp.dosli by sme možno k nejakému rozumnemu vyriešeniu aj blízkej rodiny.
Synov vychovávam k úcte voči ženám...čiže u nás skôr v rodine prosia,aby v pondelok prišli....
Ale plne rešpektujem aj to,že nie všetci tento deň majú v láske. Či už z objektívnych,či subjektívnych dôvodov.