icon

Riešenia pre problémy vo vzťahu so spoločným bývaním

2. nov 2025

Ahojte,
s priateľom sme spolu už 4 roky a teraz sme sa pohádali kvôli niečomu, o čom som si myslela, že sme už dávno dohodnutí. Už na začiatku vzťahu sme sa rozprávali o tom, že by sme chceli vyskúšať ísť bývať do zahraničia — nie natrvalo, skôr len na určitý čas, aby sme mali takú životnú skúsenosť a vedeli zhodnotiť, kde sa nám žije lepšie.
Ja som hovorila, že by som chcela ísť do teplej krajiny niekde v Európe (Španielsko), on zas spomínal, že by chcel ísť niekam k horám, pretože nemá rád, keď sa vela poti (Rakúsko). Myslela som si, že sme sa dohodli na tom, že najskôr vyskúšame chvíľu bývať tam, kde chce on, a potom chvíľu tam, kde chcem ja (napríklad na pol roka).
No teraz prišiel s tým, že on si to vo svojej budúcnosti vôbec nevie predstaviť a nechce sa ani na tri mesiace sťahovať od rodiny ďalej ako do toho Rakúska. Sama tam ísť nechcem, pretože som si to predstavovala tak, že tam pôjdeme bývať až vtedy, keď budeme mať deti (táto téma už tiež bola na stole – dohodli sme sa, že asi tak o rok alebo dva). Vzťah na diaľku u nás neprichádza do úvahy.
Ako z tejto situácie „vyklučkovať“? Myslela som si, že najlepším riešením bude kompromis – chvíľu tam, kde chce on, a chvíľu tam, kde chcem ja – ale on nechce pristúpiť ani na to. Existuje ešte nejaký iný kompromis? Pretože ani jeden z nás sa nechce vzdať svojho sna.
Ďakujem za pomoc. ❤️

Strana
z2
moonlight1210
2. nov 2025

Na to nie je kompromis.

Ak sa on pevne rozhodol, ze tvoju cast sna skusat za ziadnych okolnosti nebude, tak si nepomozes.

Bud sa toho vzdas, alebo pojdes sama, alebo si najdes niekoho ineho, s kym to skusis. Trebars aj kamosku.

luccys
2. nov 2025

Predstavujes si to ako Hurvinek valku. Hop sem, hop tam, teraz chvilu tu, a potom zase tam. Vies, nikto v tom zahranici na teba necaka s otvorenou narucou. To nie je dovolenka, ze prides na polroka do hotela a potom naspat domov. Treba mat pracu, byvanie, idealne vediet jazyk. Zdravotne poistenie. A najviac ma pobavilo, ze az po detoch- nic v zlom, ale vidno, ze ziadne nemas😃 lebo dieta len tak zoberies pod pazuchu a ides😃

anonym_16362d
2. nov 2025

ak chodte spolu do ciech .. alebo si hode sipku do mapy a chodte am..anio jeden a ani druhy si nesplni sen .. ale uz teraz ked od teba ziada vzdat sa tvojho sna na ukor jeho ..ako to budete mat vo vztahu neskor? ved si sadni s nim a porozpravaj sa s nim .. co by bolo ak povies ty nie .. ci je schopny od teba odist .. ono behat po pol roku tam a tam je blbost ... vies kolko trva sa zabyvat ..zistit ako funguje system statu,ako sa zaclenit .. byvat pri mory neznamnea kazdy den sa prechadzat po plazi ... a na horacach ak nemas rada zimu budes zas len podrazdena a nervna ...

domkakvet
2. nov 2025

@anonym_autor opisujes to ako taky detsky sen, neviem ci mas vobec predstavu o tom co by si tam chcela robit.

autor
2. nov 2025
@luccys

Predstavujes si to ako Hurvinek valku. Hop sem, hop tam, teraz chvilu tu, a potom zase tam. Vies, nikto v tom zahranici na teba necaka s otvorenou narucou. To nie je dovolenka, ze prides na polroka do hotela a potom naspat domov. Treba mat pracu, byvanie, idealne vediet jazyk. Zdravotne poistenie. A najviac ma pobavilo, ze az po detoch- nic v zlom, ale vidno, ze ziadne nemas😃 lebo dieta len tak zoberies pod pazuchu a ides😃

@luccys Tak jasné, že by som nesadla slepo do auta a nešla rovno tam. Ale tým, že je to môj sen, snažila by som sa všetko prispôsobiť tak, aby to vyšlo. Máme to šťastie, že obom z nás práca umožňuje home office, ktorý môžeme robiť aj zo zahraničia. Navyše, zhoda okolností je, že moja teta vlastní nehnuteľnosť v Španielsku, ktorú by nám vedela prenajať. Po anglicky sa obaja dorozumieme, takže na začiatok by angličtina a základy španielčiny na pol roka úplne stačili. Ostatné veci by som sa tiež snažila prispôsobiť. No nie je to niečo čo sa ide hneď diať, nemám presný dátum, takže áno zatial to je iba sen.

tykat
2. nov 2025

@anonym_autor tak sa opytam, zili ste uz aspon mimo.detskej izby? Lebo tie vase sny a to ako ich chcete realizovat mi pride mimo realitu.

anonym_744f17
2. nov 2025
@tykat

@anonym_autor tak sa opytam, zili ste uz aspon mimo.detskej izby? Lebo tie vase sny a to ako ich chcete realizovat mi pride mimo realitu.

@tykat Priatel uz na to asi dosiel. Autorka este lieta na ruzovom oblaku.

autor
2. nov 2025

Možno som to zle napísala alebo som nenašla dobrú komunitu ludí, ale otázka neznela, či to je realne alebo nerealne, ale ako sa dohodnúť?

luccys
2. nov 2025
@anonym_autor

Možno som to zle napísala alebo som nenašla dobrú komunitu ludí, ale otázka neznela, či to je realne alebo nerealne, ale ako sa dohodnúť?

@anonym_autor No ak tvoj partner nechce, tak ako sa asi chces dohodnut? To je asi tak, ked jeden chce dieta a druhy nie. Tak ho nakoniec bud maju, alebo nemaju. Neda sa mat pol dietata. Tak chod sama, alebo ostan tu s nim. On ocividne nikam nepojde.

anonym_7605b1
2. nov 2025

mrzi ma cim si prechadzas, je to narocne urcite pre obe strany. Niekedy davno ste uz mozno aj mohli byt dohodnuti, ale je to rozhodnutie, ktore sa da zmenit, moze dozriet. Tazko sa radi, ako sa mate dohodnut, ked vas nepozname 🙂 Ty najlepsie musis vediet, ci a ako vies priatela presvedcit.

Ja by som ako kompromis volila, ze by som isla do Spanielska na 2-3 mesiace do tetinho bytu, to mas velku vyhodu. Idealne s kamoskou, ktora tiez moze mat HO. Priatel moze prist 2-3x na tyzdnovu dovolenku kombinovanu s HO. Kazdopadne, stahovanie do zahranicia by som na takto kratko riesila bez deti. Viac si to uzijes.

autor
2. nov 2025
@luccys

@anonym_autor No ak tvoj partner nechce, tak ako sa asi chces dohodnut? To je asi tak, ked jeden chce dieta a druhy nie. Tak ho nakoniec bud maju, alebo nemaju. Neda sa mat pol dietata. Tak chod sama, alebo ostan tu s nim. On ocividne nikam nepojde.

@luccys Ďakujem a keby ste boli v mojej alebo jeho situáci prispôsobili by ste sa? Mne vadí to, že ja sa snažím spraviť kompromis už od začiatku, ale on to nevníma ako kompomis, lebo veď to som chcela od začiatku, takže len bude po mojom, ale mne sa zase nepáči, že v tej jeho verzii bude naplnený len ten jeho sen.
Budem ratať s tým, že je možne, že sa nám to v buducnosti nepodarí tam vycestovať, keď nebudú ideálne podmienky, ale nechcem mu to odkyvať, že dobre, tak pojdeme iba tam kde chceš ty a na mňa sa vykašleme.

gribka1
2. nov 2025

Ja by som tam šla sama. On môže ísť skúsiť Rakúsko, ty Španielsko. Kým nemáte deti. Aspoň sa uvidí, ako je na tom váš vzťah.

anonym_40625a
2. nov 2025
@gribka1

Ja by som tam šla sama. On môže ísť skúsiť Rakúsko, ty Španielsko. Kým nemáte deti. Aspoň sa uvidí, ako je na tom váš vzťah.

@anonym_autor
@gribka1 ,,,😳 dohodli ste sa? Alebo ty si si to len tak predstavovala a on to odkyval. Ešte som také plány v živote nepočula. Teraz Slovensko, o rok dva, deti a keď sa narodia deti potom Španielsko a po pol roku zase Rakusko. S deťmi samozrejme. To je pekné psycho. I keď sú ľudia, čo aj v karavanoch žijú a tak v pohode. Keď sa ti narodia deti, tak začne uvažovať reálne..

vilma7
2. nov 2025

Pochopila som správne, že naďalej chcete ostať v pôvodnom zamestnaní?
A ako potom chcete zistiť ako sa tam žije a pracuje atď? Keď budete zavretý doma?

anonym_744f17
2. nov 2025
@vilma7

Pochopila som správne, že naďalej chcete ostať v pôvodnom zamestnaní?
A ako potom chcete zistiť ako sa tam žije a pracuje atď? Keď budete zavretý doma?

@vilma7 No ved prave...to nie je pravy zivot v zahranici. Len zmena miesta. Poisteni by tiez neboli, len ma nevyhnutne osetrenia. Cele je to ako ze psik a macicka idu piect tortu. Nulove vnimanie reality.

anonym_894c58
2. nov 2025

@anonym_autor Vidim, ze ti tu uplne zbytocne nakladaju. Ja ta podporujem, je to uplne realne odist zit na pol roka inam a potom pokojne zase niekam inam, ked ta to tam omrzi. Tiez sme tak s priatelom odisli, ani sme nemenili pracu, robime na dialku, vybavili sme si poistenie, vsetko sa da. Nespominas kolko mas rokov (aspon som si nevsimla) ale predpokladam, ze si este mlada, tak si to poriadne uzi a ked budes mat tuzbu sa usadit, tak aspon budes mat vacsi vyber 🙂
Co sa tyka partnera, ak nezmeni nazor, tak ho nijak nedonutis. Na tvojom mieste by som isla do Spanielska sama a jeho nechala nech ide do Rakuska. Mozno sa po par mesiacoch znova spojite a prehodnotite situaciu alebo si niekoho najdes v Spanielsku. Uvidis ako sa to vyvinie. Netlacila by som teraz na to. Vyskusaj a uvidis, ved vratit sa mozes vzdy.

maryetta
2. nov 2025

Ty to mas jednoducho vo svojej predstave a ako tak citam nerada by si z toho ustupila. Aspon si to teda vyskusat. On ale nechce. Takze bud sa prisposobis iba ty-a tvoje sny a predstavy ta budu skriet...
jemu sa mozno to rakusko zapaci a uz sa odtial nepohne. Alebo naopak-bude sa chciet vratit domov a nikam inam. A zase sa budes musiet ty prisposobit.
Viem ze aj s detmi sa to zvladnut da-ale ozaj radsej ak uz tak bez deti....
ak ty chces ist tak kludne aj sama.... aspon prides na to ci to ozaj chces alebo su to nejake predstavy.... alebo ta to "prinuti" pozriet na to aj z inej strany a budes teda ty a ktora budes robit kompromisy-resp sa prisposobovat.

janage
2. nov 2025
@anonym_894c58

@anonym_autor Vidim, ze ti tu uplne zbytocne nakladaju. Ja ta podporujem, je to uplne realne odist zit na pol roka inam a potom pokojne zase niekam inam, ked ta to tam omrzi. Tiez sme tak s priatelom odisli, ani sme nemenili pracu, robime na dialku, vybavili sme si poistenie, vsetko sa da. Nespominas kolko mas rokov (aspon som si nevsimla) ale predpokladam, ze si este mlada, tak si to poriadne uzi a ked budes mat tuzbu sa usadit, tak aspon budes mat vacsi vyber 🙂
Co sa tyka partnera, ak nezmeni nazor, tak ho nijak nedonutis. Na tvojom mieste by som isla do Spanielska sama a jeho nechala nech ide do Rakuska. Mozno sa po par mesiacoch znova spojite a prehodnotite situaciu alebo si niekoho najdes v Spanielsku. Uvidis ako sa to vyvinie. Netlacila by som teraz na to. Vyskusaj a uvidis, ved vratit sa mozes vzdy.

@anonym_894c58 a mali ste už deti. Lebo to je veľmi veľmi podstatný rozdiel.
Kto sa bude o deti starať, kým budú obaja pracovať? Co so zdravotným poistením detí? Čo povinná škôlka od 3 rokov?

janage
2. nov 2025

@anonym_autor mnoho mladých zvažuje návrat zo zahraničia práve v období, keď sa im narodia deti. Lebo je to náročné, nie nezvladnutelne, ale náročné a niekedy pekelne.

anonym_894c58
2. nov 2025
@janage

@anonym_894c58 a mali ste už deti. Lebo to je veľmi veľmi podstatný rozdiel.
Kto sa bude o deti starať, kým budú obaja pracovať? Co so zdravotným poistením detí? Čo povinná škôlka od 3 rokov?

@janage Neviem preco to adresujes mne, autorka tiez deti nema ak spravne chapem. Ale ja v tom aj tak nevidim problem, ved deti sa rodia aj v zahranici, aj tam su skolky a institucie, aj zdravotne poistenia. Starat sa tam o ne da rovnako ako na Slovensku.

janage
2. nov 2025
@anonym_894c58

@janage Neviem preco to adresujes mne, autorka tiez deti nema ak spravne chapem. Ale ja v tom aj tak nevidim problem, ved deti sa rodia aj v zahranici, aj tam su skolky a institucie, aj zdravotne poistenia. Starat sa tam o ne da rovnako ako na Slovensku.

@anonym_894c58 lebo autorka toto plánuje po narodení deti.
A hej rodia, ale mnoho mladých, práve vtedy zvažuje návrat domov k rodine. Kto sa im o deti bude starať, keď budu obaja pracovať? Koľko bude stáť poistenie, ako poriesia povinnú skolsku dochádzku od 3 rokov veku dieťaťa?
A starostlivosť o dieťa v zahraničí je o dosť drahšia, systém škôlok často úplne iný....

marca12
2. nov 2025

Jedine,co ma na tomto sokovalo,ze ty planujes kocovat po cudzich krajinach,az ked budete mat dieta?

anonym_894c58
2. nov 2025
@janage

@anonym_894c58 lebo autorka toto plánuje po narodení deti.
A hej rodia, ale mnoho mladých, práve vtedy zvažuje návrat domov k rodine. Kto sa im o deti bude starať, keď budu obaja pracovať? Koľko bude stáť poistenie, ako poriesia povinnú skolsku dochádzku od 3 rokov veku dieťaťa?
A starostlivosť o dieťa v zahraničí je o dosť drahšia, systém škôlok často úplne iný....

@janage Tak zrovna s malym babatkom mi pride idealne vypadnut na rok dva k moru 😀 Vsetky tie veci co spominas sa daju vyriesit aj v zahranici a ak by som pocas ranneho materstva nepracovala a zivil by ma partner, tak by mi aj dobre padlo byt v Spanielsku pri mori. Popravde zo vsetkych mojich znamych v zahranici sa nikto nevratil na Slovensko kvoli narodeniu deti. Ved to sa da komfortne zvladnut kedykolvek, to mi nepride ako dovod vracat sa na Slovensko pokial to vyslovene nechcu.

anonym_70c0a7
2. nov 2025

Preto to veľa ludom pripadá ako sen z detskej izby, lebo nemas dotiahnuté detaily. Ok, do Španielska pôjdeš, keď budeš mat deti, vieš, že sa ti zmeni centrum záujmov a sk ti odoberie rodicak, lebo by ho malo vyplácať Španielsko? Vieš, že musis riesit S1 formular, kvôli zdravotnému poisteniu? Ako to bude s poradnami u pediatra? Kým nemas všetko vymyslene do detailov a argumentačne podkute, necakaj, že sa ti podvoli.. hlavne píšeš, že pracujete HO (kde budeš daňový rezident? Súhlasí s tym firma?)…ako Majitelka domu v AT môžem povedat, že môžete rovno zostat doma. Nenaučíš sa jazyk, v podstate ani nepreniknite do komunity, caka tá cudzinecká polícia, dokladovanie prijmu, bez nemciny to bude pruser - no veľa šťastia

anonym_894c58
2. nov 2025
@anonym_70c0a7

Preto to veľa ludom pripadá ako sen z detskej izby, lebo nemas dotiahnuté detaily. Ok, do Španielska pôjdeš, keď budeš mat deti, vieš, že sa ti zmeni centrum záujmov a sk ti odoberie rodicak, lebo by ho malo vyplácať Španielsko? Vieš, že musis riesit S1 formular, kvôli zdravotnému poisteniu? Ako to bude s poradnami u pediatra? Kým nemas všetko vymyslene do detailov a argumentačne podkute, necakaj, že sa ti podvoli.. hlavne píšeš, že pracujete HO (kde budeš daňový rezident? Súhlasí s tym firma?)…ako Majitelka domu v AT môžem povedat, že môžete rovno zostat doma. Nenaučíš sa jazyk, v podstate ani nepreniknite do komunity, caka tá cudzinecká polícia, dokladovanie prijmu, bez nemciny to bude pruser - no veľa šťastia

@anonym_70c0a7 Ale ved toto vsetko co spominas sa da uplne v pohode vyriesit. Vybavit S1 formular mi trvalo 5 minut. Danovu rezidenturu si tiez vie poriesit, mozno ani nema tpp ale pracuje na zivnost alebo ma svoju sro. K vyplacaniu rodicaku sa neviem vyjadrit lebo som to neriesila ale ten zvysok su doslova trivialne zalezitosti.

anonym_70c0a7
2. nov 2025
@anonym_894c58

@anonym_70c0a7 Ale ved toto vsetko co spominas sa da uplne v pohode vyriesit. Vybavit S1 formular mi trvalo 5 minut. Danovu rezidenturu si tiez vie poriesit, mozno ani nema tpp ale pracuje na zivnost alebo ma svoju sro. K vyplacaniu rodicaku sa neviem vyjadrit lebo som to neriesila ale ten zvysok su doslova trivialne zalezitosti.

@anonym_894c58 no nie sú to jednoduche veci a už sa vôbec nedaju lahko vyriesit… presne, ak nemá TPP, už bude problem ohľadom centra záujmov a kde ma platit ZP, aj pri TPP trvajúcom, ak bude na rodicaku, dôjde k prerušeniu NP a S1 prestane platit… a potom sa jej stane, že jej príde niekoľkotisícová faktura za návštevy lekarov, ktoré si myslela, že ma hradené, lebo pri zosnimani e-card poskytovateľa neupozorni, že nie je krytá… ja ti viem povedat 1000 úskalí, čo ju môžu postrehnúť a aké chyby môže spravit, špeciálne v Rakusku, takze to nie je žiadne, že mám niečo vybavene za 5 minut, lebo každá tato vec ma XY dalších nasledkov a keď ešte do toho nevie po Nemecky, nebude sa vediet branit

denithestrange1993
2. nov 2025

@anonym_autor stoji ti toto stahovanie hore dole za zniceny vztah? Je zivot v Španielsku na par mesiacov tak zivotne podstatny ze sa vykasles na to vsetko co ste spolu zazili? Chcete mat deti ale hadate sa s prepacenim na takej prkotine. Neviem co si slubujes od kratkeho pracovneho pobytu v zahranici,ale mozno su to len romanticke predstavy.

autor
3. nov 2025

Ahojte, nakoniec pochopil to, že to čo som navrhovala ja bol jediný možný kompromis a tak s ním nakoniec súhlasil.
Takže všetko dobre, ako na začiatku.
A to že to nebude lahké si všetko vybaviť v zahraničí tomu chápem a beriem to na vedomie, ale mám vo svojom okolí vela cestovatelov, či medzi kamaratmi, tak aj v rodine a verím, že mi radi poradia. ❤️

anonym_894c58
3. nov 2025
@anonym_autor

Ahojte, nakoniec pochopil to, že to čo som navrhovala ja bol jediný možný kompromis a tak s ním nakoniec súhlasil.
A to že to nebude lahké si všetko vybaviť v zahraničí tomu chápem a beriem to na vedomie, ale mám vo svojom okolí vela cestovatelov, či medzi kamaratmi, tak aj v rodine a verím, že mi radi poradia. ❤️

@anonym_70c0a7 Opakujem, ze presne toto iste som riesila pred par mesiacmi, tiez sme sa docasne stahovali s partnerom do inej krajiny a vsetky tieto nalezitosti co pises sa dali vybavit dokopy v priebehu tyzdna. Ja platim ZP v krajine kde docasne zijem, S1 formular mam, danovy rezident som tiez v krajine kde zijem. Trosku to zenies do extremov. Ved toto je bezna vec pre kazdeho kto sa rozhodne zit v zahranici a robis z toho neriesitelnu kovbojku.

@anonym_autor Prajem vela stastia a nenechaj sa odradit.

mysicka36
3. nov 2025
@anonym_autor

@anonym_autor aj ja ti držím palce, všetko ide. Ale hlavne to poistenie si dobre vybavte. Lebo stať sa v zahraničí môže všeličo a ak tam budeš žiť nejaký čas, tak sa na to nevzťahuje cestovné poistenie. A ja radím ešte kým niesu deti. Lebo s malým bábätkom treba dosť po lekároch chodiť aj ak je zdravé. Nedaj bože bude treba riešiť nejaké veci častejšie, v zahraničí neviem ako to funguje. Ale aj to si zistíš určite vopred.

Strana
z2