Riešenie chladu v manželstve: Ako postupovať?
Ahojte.
Chcem to dat zo seba von a mozno sa poradit, ako postupovat. Moj manzel je permanentne chladny v manzelstve. Urcite ma diagnozu, urcite je to manipulativny narcis a jeho povahu som sa naucila spracovat a znasat bez trapenia. On mi nevie povedat, ze ma lubi, ze ma miluje, skor mi to dokazuje cinmi, robi pre mna, co mi na ociach vidi. Mame 2 deti, venuje sa. To je taky chlap, ze ich zoberie na 6 hodin na rybacku,aby som si oddychla. V tomto je perfektny. Na druhej strane je chladny - len ku mne, niekedy sa so mnou nerozprava a ja neviem preco,zvykla som si,netrapim sa. Dnes opat ticha domacnosnost. Ja uz ani nevladzem sa doprosovat, jednoducho ho seriem. Mate niektora nieco podobne?
Muz mi jednoducho nevie dat najavo lasku, ze mi to povie, nie je laskavy. Dnes mi preplo a chyba mi to.
Dokonalý partner neexistuje. Pred chvíľou sa tu iná žena sťažovala na opačný problém. Pravdepodobne v tomto nie ste pre seba vhodní ako partneri.
@anonym_autor a pred manzelstvom bol laskavy, mily a pozorny? Kedy nastal ten zlom?
Toto určite mieje manipulatívny narcis
Zase nehádžte všetkým muzov do jedného vreca.Keby to bol narcis nebral by deti na x-hodín, išiel by sam, egoisticky, žil sam pre seba, sice vo vztahu.Bolo by mu jedno, že si chces oddýchnuť.Napis ešte čo také robi keď si myslíš, že je narcis.Z týchto par príkladov určite nie
Nepreplo ti, nezvykla si si, a trápi ťa to. Iba si potrebu láskavosti vo sebe hlboko potlačila. Nie je dôvod si na to zvykať. Láska sa dá vyjadrovať okrem slov aj činmi ako ty píšeš. Ale ty činy nemusia byť automaticky prejavom lásky. Berie deti a trávi s nimi čas, to je super, ale to je jeho úloha otca. "robi pre mna, co mi na ociach vidi"... čo to presne znamená vo vašom prípade? Robí veci, lebo vie že ti robia radosť (napr. kúpi kvet, vezme na koncert, vyrobí záhon v záhrade atď.?) Alebo robí veci pre pokoj v rodine? Láska sa dá vyjadriť aj úsmevom, pohľadom, jemným dotykom, proste, že cítiš, že si zo stany muža vnímaná... A to ty zrejme nie si.
Mozno je len introvert a jeho jazykom lasky nie su slova, ale ciny. Ked sa ho spytas, co mu je, co ti odpovie?
Manipulativny narcis? To je tu velmi oblubene a este psychopat. Prosim Ta, na toto si ako prisla? Chova sa normalne, keby bol manipulativny narcis, tak by o teba a deti ani nezakopol a bol by len on, on, on a to co chce robit on by bolo. Nic ine. A ty by si ticho sedela a suchala nohami a deti tiez.
Nie každý muž je romantik. Ber to ako fakt, u viacerých je zložité city prejavovať tak ako by si to žena priala.
@anonym_autor no narcis 😒 asi toho bude ovela viac. Prirodzene to tajis ci potlacas sama pred sebou..ja som to robila. Vystrihla si krasny moment ako vezme deti na 6 hodin na rybacku. To obete narcisov robia. Vypichnu omrvinku laskavosti a tou zivia nefunkcny vztah ako je rok dlhy. Priznaj si kolko je tych dobrych momentov a kolko tych zlych. Sama pred sebou nie tu...mozno sa mylim. Drzim palce
Manipulativny narcis? To je tu velmi oblubene a este psychopat. Prosim Ta, na toto si ako prisla? Chova sa normalne, keby bol manipulativny narcis, tak by o teba a deti ani nezakopol a bol by len on, on, on a to co chce robit on by bolo. Nic ine. A ty by si ticho sedela a suchala nohami a deti tiez.
@muchotrafka298 zalezi na IQ, cim mensie cislo tym je agresivnejsi, opilec, fyzicky tyran, ak je IQ vyssie moze ist o narcisa co sa zaujima, vie co sa patri aby si udrzal svoj grandiozny obraz sebe sama a zaroven nici umyselne celu rodinu psychicky. Casto aj vysokoskolsky vzdelany pan mudry. Kludne vseobecne uznavany a obdivovany a doma je hovado.
@anonym_autor musíš sa zamerať na seba a deti. Nepíš, že tebe "preplo". Nie, tebe nepreplo. Preplo jemu. Je úplne normálne, že normálnej žene a normálnemu človeku chýba komunikácia, pohladenie, objatia. Chápem ťa, doma mám niečo podobné. Chlad, žiadna intimita, ťažká, veľmi ťažká komunikácia, narcistické správanie. A ja si dovolím nesúhlasiť s názor vyššie, že keby bol narcis, nevezme dieťa na pár hodín von...narcis dieťa zoberie von....ale za účelom, aby mal publikum. Aby ho ľudia videli, že sa stará. Môj to takto robí, pri hádkach vyťahuje aj to, že jeho ľudia vídaju, že sa stará. A ani, je to diagnóza -psychiatricka.
Ja som sa total zamerala na seba, a plánujem. O niekoľko rokov plánujem odchod.
Podla popisu by som povedala, ze notmalny, fobry chlap. Len ma problém s vyjadrovanim pocitov. No ak sa s nim o tom citlivo porozpravas, povies mu, ze ti to chyba a mozno ho aj nejako v tomto povzbudis, tak sa bude kvoli tebe snazit ti to davat najavo castejsie.
@muchotrafka298 trestá ju tichom a ty napíšeš, ze sa chová normálne?
Ak sa ti to zdá ok, máš pomerne nízke nároky na partnera.
Teda netvrdím, ze je to manipulatívny narcis, ale zjavne patologické správanie má.
Podla popisu by som povedala, ze notmalny, fobry chlap. Len ma problém s vyjadrovanim pocitov. No ak sa s nim o tom citlivo porozpravas, povies mu, ze ti to chyba a mozno ho aj nejako v tomto povzbudis, tak sa bude kvoli tebe snazit ti to davat najavo castejsie.
@anonym_2c9a64 mojtyboze.. žiaden normálny a dobrý chlap sa neprestane len tak rozprávať so ženou, nerieši všetko tichou domácnosťou..
Takéto správanie, toto trestanie tichom, spadá do kategórie psychického týrania.
@anonym_2c9a64 mojtyboze.. žiaden normálny a dobrý chlap sa neprestane len tak rozprávať so ženou, nerieši všetko tichou domácnosťou..
Takéto správanie, toto trestanie tichom, spadá do kategórie psychického týrania.
@beronsche len ak ju tym chce trestat. Ale on ju mozno vobec nechce nijako trestat, len je proste tichy a nema potrebu sa s nou rozpravat. To, ze sa clovek s niekym nebavi nie je hned psychicke tyranie, to zas netreba prehanat.
@anonym_autor no tak ďalej to trp a bud spokojná ze ta aspoň teda ľúbi.
@anonym_autor ak je to nie je emočne otvorený človek, ťažko to zmenis.. nikdy mu nebude prirodzene ti vyjadrovať city.
Myslím, že niesi so situáciou zmierená, len to vedome potlačaš, sama seba presviedčať, že je to ok.
To ťa raz dobehne.
Čo by som riešila ako prvé, je jeho trestanie tichom. Voči tomu by som sa veľmi rýchlo ohradila..
Skús partnerskú poradňu.
Daj si do googlu slova manipulacia a narcis, ocividne netusis, co znamenaju a len si ich prevzala a dalej pouzivas - zrejme z MK, lebo tu je kazda druha psychologicka a kazda druha svojho muza takto zdiagnostikuje. tvoj muz je uplne normalny, len neprejavuje lasku slovami, to nie je ziadna diagnoza. sama pises, ze prejavuje lasku cinmi a urobi vsetko, co ti vidi na ociach. to ti je malo? ja mam takeho isteho muza a som max spokojna. nemenila by som ani za nic za takeho, co vyznava lasku sice 5x denne a skutek utek. spravanie je vo vztahoch milionkrat dolezitejsie, ako slova.
@anonym_autor ani ja to muzovi nehovorím ani on mne.Staci mi čo pre nás robí.Mala som priateľa, ktorý mi to hovoril denne, objímal, nevedel bezomna žiť a vzťah bol aj tak zlý.
@beronsche len ak ju tym chce trestat. Ale on ju mozno vobec nechce nijako trestat, len je proste tichy a nema potrebu sa s nou rozpravat. To, ze sa clovek s niekym nebavi nie je hned psychicke tyranie, to zas netreba prehanat.
@anonym_2c9a64 píše, že niekedy sa s ňou nerozpráva a ona nevie prečo. Píše, že "zase tichá domácnosť".
Čiže tvrdíš, že sa rozpráva normálne a potom zrazu, z ničoho nič, nemá potrebu?
A tebe to príde normálne, takto nekonzistentne správanie?
Ak to aj nie je trestanie tichom, tak ide o nezdravé mlcanie, ktoré narúša vzťah, vnáša medzi partnerov napätie.
To nie je v poriadku, rozhodne nie.
Aj keď.. zjavne su ženy, ako ty, ktoré to nepovažujú za problém.
@muchotrafka298 trestá ju tichom a ty napíšeš, ze sa chová normálne?
Ak sa ti to zdá ok, máš pomerne nízke nároky na partnera.
Teda netvrdím, ze je to manipulatívny narcis, ale zjavne patologické správanie má.
@beronsche ake ja mam naroky a co cakam od partnera je irelevantne. Ja len pisem to, ze tu je na MK velmi popularne kazdeho chlapa oznacovat ako manipulatora, psychopata alebo narcisa. Podla opisaneho mi tento chlap tak nepripada. Ja ho nepoznam a ani ty, ci ma patologicke spravanie teda zhodnotit nevieme. Ci mi pride normalne ze sa s nou nebavi a ako pises "tresta ju tichom"? Nie kazdy je extrovert, co sa mu usta nezavru 24/7 a nie kazdy prejavuje city slovami. AK by to bol zly clovek, tak by pre autorku nerobil prve posledne.
@beronsche ake ja mam naroky a co cakam od partnera je irelevantne. Ja len pisem to, ze tu je na MK velmi popularne kazdeho chlapa oznacovat ako manipulatora, psychopata alebo narcisa. Podla opisaneho mi tento chlap tak nepripada. Ja ho nepoznam a ani ty, ci ma patologicke spravanie teda zhodnotit nevieme. Ci mi pride normalne ze sa s nou nebavi a ako pises "tresta ju tichom"? Nie kazdy je extrovert, co sa mu usta nezavru 24/7 a nie kazdy prejavuje city slovami. AK by to bol zly clovek, tak by pre autorku nerobil prve posledne.
@muchotrafka298 prečítaj môj posledný príspevok nad tvojim, ako som to myslela.
Introvert nemá stavy, kedy komunikuje a vzápätí prestane a partner nevie, prečo je ticho, čo spôsobilo tichu domácnosť.
A áno, aj človek, ktorý sa o deti stara a venujte sa im, môže partnera trestať tichom - spolu s tým, že najprv robí "prvé a posledné" a potom zrazu prestane bez zjavnej priciny komunikovať, je to spôsob, akým sa snaží partnera ovládnuť.
@anonym_2c9a64 píše, že niekedy sa s ňou nerozpráva a ona nevie prečo. Píše, že "zase tichá domácnosť".
Čiže tvrdíš, že sa rozpráva normálne a potom zrazu, z ničoho nič, nemá potrebu?
A tebe to príde normálne, takto nekonzistentne správanie?
Ak to aj nie je trestanie tichom, tak ide o nezdravé mlcanie, ktoré narúša vzťah, vnáša medzi partnerov napätie.
To nie je v poriadku, rozhodne nie.
Aj keď.. zjavne su ženy, ako ty, ktoré to nepovažujú za problém.
@beronsche ano, mne to pride normalne. Nie je predsa povinny stale kecat, ak nie je o com, alebo ak si v sebe riesi nieco ine. Ma svoje hranice a svoj sposob fungovania. To nemusi znamenat, ze ju tresta tichom.
Neviem, preco by malo byt mlcanie nezdrave. Nezdrave by bolo skor to, ak by sa nutil do niecoho, co mu vadi len preto, ze sa to od neho ocakava. Jasne, mohol by povedat, ze nema chut sa teraz bavit, aby ona vedela, na com je. Ale to, ze nezvlada normalne komunikovat nemusi byt hned tyranie tichom.
@beronsche ano, mne to pride normalne. Nie je predsa povinny stale kecat, ak nie je o com, alebo ak si v sebe riesi nieco ine. Ma svoje hranice a svoj sposob fungovania. To nemusi znamenat, ze ju tresta tichom.
Neviem, preco by malo byt mlcanie nezdrave. Nezdrave by bolo skor to, ak by sa nutil do niecoho, co mu vadi len preto, ze sa to od neho ocakava. Jasne, mohol by povedat, ze nema chut sa teraz bavit, aby ona vedela, na com je. Ale to, ze nezvlada normalne komunikovat nemusi byt hned tyranie tichom.
@anonym_2c9a64 nerozumieme sa.
Nie mlčanie ako také je nezdravé, ale existuje situácia, ktorá sa označuje ako nezdravé mlčanie.
Ide o to, že partner netuší, prečo ten druhý zrazu prestal rozprávať. A to vnáša do vzťahu neistotu.
Ale to si nepredstavuj, akože partner nemá čo povedať, tak stíchne a obaja si robíte svoje. To je skôr, že on nijako nereaguje na teba. Akoby si zrazu zmizla. Akoby ani tvoja jednoduchá otázka nestala za jeho odpoveď. Zrazu nemá záujem s tebou nijako komunikovat, vôbec. A ty netušiš, čo sa deje.
Toto je nezdravé mlčanie.
Potom je trestanie tichom, kedy to partner robí úmyselne, aby ťa vytrestal, aby ťa dostal tam, kde ťa chce mať.
Toto je manipulatívna technika a áno, patrí medzi emočne týranie.
Ani jedno, ani druhé nepatrí do zdravého vzťahu.
Prirodzene mlčanie je niečo iné a to problémom samozrejme nie je.
A tichá domácnosť nie je opak neustáleho kecania.
Tichá domácnosť je ignorácia partnera.
Neverím že na začiatku vášho vzťahu si dával serenadu a vyzval lásku niekoľko hodín v kuse
Podľa bola takýto ak predtým, aj ti to nevyhovuje tak načo s ním más dve deti.
,,dokazuje cinmi, robi pre mna, co mi na ociach vidi,,. Toto je všetko len nie manipulatiny narcis.
Vieš koľko žien bez chcelo chlapa ktorý robí všetko čo vidí žene na očiach a zoberte hét deti na pol dňa aby si oni oddýchli?
Toto určite mieje manipulatívny narcis
Zase nehádžte všetkým muzov do jedného vreca.Keby to bol narcis nebral by deti na x-hodín, išiel by sam, egoisticky, žil sam pre seba, sice vo vztahu.Bolo by mu jedno, že si chces oddýchnuť.Napis ešte čo také robi keď si myslíš, že je narcis.Z týchto par príkladov určite nie
@anonym_67b0f7 ...to, že berie deti na rybačku môže byť prejav dobrého otca a starostlivého manžela, ale aj prejav narcizmu...som perfektný, zvládam všetko, aj deti na rybačke, som lepší ako moja žena, určite si to iní všimnú ... v kontexte toho, čo napísala prispievateľka, vyznieva jej manžel závideniahodne perfektný a oná tá, čo si to neváži...veľakrát ide narcistom vo vzťahu práve o to...nakloniť váhu sympatií pred druhými na tú svoju stranu a partnera zneistiť...nenápadne...Ale možno sa mýli...

@anonym_autor mala som doma to isté, až som mu jedného dňa povedala, že taký život nechcem a buď sa niečo zmení alebo končíme. Celkom budíček preňho a otočil o 180 stupňov 🙂. Ubehlo už pár rokov odvtedy a sem tam ho chytia staré maniere ale vie, že nie som typ, ktorý to bude dlhodobo tolerovať