Riešenie konfliktov s dominantnou kolegyňou
Pracujem v menšej verejnej inštitúcii, kde máme úzke pracovné vzťahy a často spolupracujeme na spoločných projektoch. Naša vedúca kladie veľký dôraz na iniciatívu – očakáva, že budeme prichádzať s novými nápadmi, aktivitami a vecami nad rámec bežnej práce. Ja som ten typ, ktorý rád tvorí, vymýšľa a hľadá riešenia, takže ma za to aj často chválila.
Lenže v poslednom čase sa jej pozornosť presunula na moju kolegyňu – veľmi milú, ochotnú, navonok „dobrú dušu“. Pomáha každému, ale mám pocit, že jej ochota je niekedy viac o potrebe byť videná ako o skutočnej pomoci. Neustále sa pripája k veciam, ktoré riešim ja – či už ide o projekty, nápady alebo úlohy, ktoré mám na starosti. Sama od seba písala vedúcej ohľadom niečoho, čo spadá do mojej kompetencie, a to dokonca mimo pracovného času.
Okrem toho má aj tendenciu mi neustále dávať nevyžiadané návrhy a nápady – a opakuje ich dovtedy, kým ich aspoň nezvážim alebo nezapracujem. Keď jej asertívne poviem, že to takto robiť nechcem, povie „dobre, ako chceš“, ale cítim, že jej to nie je po vôli. Je typ, ktorý síce pomôže, ale potrebuje mať veci po svojom – pôsobí až panovačne.
Viem, že k napätiu prispieva aj štýl vedenia – naša vedúca má vždy „oblúbenca“, ktorého si vytiahne do popredia, a teraz je to práve ona. Uvedomujem si, že ma to trochu škrie, hoci jej úspech doprajem. Skôr ma trápi, že ma to vnútorne rozlaďuje a neviem, ako to v sebe nastaviť, aby som z toho nebola podráždená.
Máte niekto skúsenosť s takýmto typom kolegyne – navonok ochotnej, ale v skutočnosti veľmi riadiacej a stále „pri všetkom“? Ako ste sa s tým naučili fungovať bez konfliktov, ale aj bez pocitu, že vás niekto prekrýva?
@anonym_autor ešte dodám, že mám vyššie vzdelanie a aj o niečo viac kompetencií, čo ju podľa mňa trošku škrie, máme takú neformálnu hierarchiu v práci. Nikdy som jej to nedala pocítiť, mám tak akurát viac roboty 🤣 Inak som v kolektíve asi viac obľúbená, ja som taký typ pohoďáčky, za ktorou každý príde, keď má problém, pokecať a pod.
@anonym_autor takže si riťolezka a tvoja kolegyňa ešte väčšia a serie ťa to, že ty si v zadku vedúcej len po kolená a kolegyňa po členky. Chápem to správne? 🤔
@a0 preco ritolezka? robim si svoju pracu a som v tom dobra, nechodim s veducou na kavicky….
@a0 preco ritolezka? robim si svoju pracu a som v tom dobra, nechodim s veducou na kavicky….
@anonym_autor prečítaj si to po sebe ešte raz, možno ti dopne a prídeš s novou prokatívnou inováciou. 🙈 Keď začneš riešiť seba a nie kolegyňu, tak ti to pôjde tiež tak dobre ako jej.
@anonym_autor prečítaj si to po sebe ešte raz, možno ti dopne a prídeš s novou prokatívnou inováciou. 🙈 Keď začneš riešiť seba a nie kolegyňu, tak ti to pôjde tiež tak dobre ako jej.
@a0 jasne, pouvazujem….ved ja som sa neurazila, dik za nazor… aj som sa zasmiala, ved mozno mas pravdu sakra. No myslim, ze dost to vyhrotila veduca a my sme uz ako premotuvivane trubky vsetky 🤣
@a0 jasne, pouvazujem….ved ja som sa neurazila, dik za nazor… aj som sa zasmiala, ved mozno mas pravdu sakra. No myslim, ze dost to vyhrotila veduca a my sme uz ako premotuvivane trubky vsetky 🤣
@anonym_autor pre vedúcu lepšie, keď jej tím je celý premotivovaný. Ale medzi vami to môže robiť problémy skrz taký zvláštny druh závisti 🙂
Je dosť možné, že teba tak doteraz vnímali ostatní a toto máš ako zrkadlo 😅 Úprimne, nestúpa ti tak trochu na otlaky, tým že ty chceš byť tá top top top a doteraz bolo všetko podľa teba a ty si mala tú "riadiacu" pozíciu a zrazu konkurencia?... Sú tie nápady, ktoré prináša dobré? Ak áno, zapracovala by som ich bez najmenšieho problému, keď riešime niečo takéto v práci, ide mi o čo najlepší výsledok a úspech projektu, nie o medailu a osobný úspech, takže ochotne prijímam feedback a naopak, rada ho dám ostatným a nemyslím to vôbec osobne... sadnite si, dohodnite si hranice, čo sa týka starania sa jedna druhej do pridelenej práce, nastavte komunikáciu, ale buď otvorená jej nápadom, ak sú dobré (teda neodmietaj ich len preto, lebo ti vadí ona ako osoba) a skús jej to opätovať...
Je dosť možné, že teba tak doteraz vnímali ostatní a toto máš ako zrkadlo 😅 Úprimne, nestúpa ti tak trochu na otlaky, tým že ty chceš byť tá top top top a doteraz bolo všetko podľa teba a ty si mala tú "riadiacu" pozíciu a zrazu konkurencia?... Sú tie nápady, ktoré prináša dobré? Ak áno, zapracovala by som ich bez najmenšieho problému, keď riešime niečo takéto v práci, ide mi o čo najlepší výsledok a úspech projektu, nie o medailu a osobný úspech, takže ochotne prijímam feedback a naopak, rada ho dám ostatným a nemyslím to vôbec osobne... sadnite si, dohodnite si hranice, čo sa týka starania sa jedna druhej do pridelenej práce, nastavte komunikáciu, ale buď otvorená jej nápadom, ak sú dobré (teda neodmietaj ich len preto, lebo ti vadí ona ako osoba) a skús jej to opätovať...
@lindous moze byt, ved preto vam pisem, te mi vadi vlastne mija reakcia na to. Ona nema napady, kt. by boli tak dobre, len ma pocit, ze vsetko vie vylepsit, zefektivnit…. a ked pracuje na svojich veciach sama, tak nechce nikoho k sebe, tiez len sama
Musim sa zamysliet nad sebou 🙂
Tak to by som ju asi trošku "zrovnala", že nie je nie a nemôže presadzovať len svoje nápady v každej situácii a dať jasne najavo, že v danej veci naozaj pomoc nepotrebuješ... teda ohľadom toho čo píšeš, že ti omieľa svoje návrhy dookola...
Ma to vasa sefka super zariadene, by sa predhanate ktora je lepsia, sikovnejsia, iniciativnejsia a ona vykaze uspech svojho timu 🤣 musim si aj ja zohnat take somarice 😀
Ma to vasa sefka super zariadene, by sa predhanate ktora je lepsia, sikovnejsia, iniciativnejsia a ona vykaze uspech svojho timu 🤣 musim si aj ja zohnat take somarice 😀
@eeffka 🤣 to ti poviem, oplati sa ti 😘
No tak mas konkurenciu a stve ta to. Zapracuj skor na sebe
@anonym_autor pekne toxické pracovné prostredie šéfka vyzdvihuje a robí rozdiely a vy sa predhanate, ktorá je lepšia.A ty si klasicky typ, ktorý neznesie, že niekto druhý je pochvaleny a zase sa cíti ako to decko v kúte, ktoré je prehliadane.Tvoja hodnota by nemala byť iba v práci.Ty sa cítiš ohrozená, lebo máš konkurenciu.Pisem to v dobrom je to o tebe a nie o nich.Ty si bola v rodine chvalena?Nebola si v tieni súrodenca?Aj ty potrebuješ mať veci po svojom a nechceš žiadny kompromis ani radu
@anonym_autor môj ty boh - že očakáva sa od nás, že budeme robiť nad rámec našej práce a vy sa predbiehate, ktorá viac 😀 no mňa porazí 😀 tak dúfam, že to máte aj zaplatené nad rámec vášho zmluvného platu a nad očakávania skvelo, lebo inak ste ešte hlúpejšie, ako to vyznieva z tohto príspevku.
Mimochodom, kolegyňa je len tvoje zrkadlo. Doteraz si ty bola šéfkin miláčik a všetko muselo byť podľa teba, bohvie, koľké kolegyne ťa za to nemuseli presne tak ako ty teraz túto novú.
To je ako s týmto dvomi kohútami na jednom smetisku, ale v ženskom vydaní
Len teda nebojujete o priazeň chlapa ale vedúcej.
Mne sa paci, ze sa neurazas a vies si priznat veci.
uvedomujem si to, ze je toto u mna problem, vadi mi to na sebe, je to strasna vlastnost… a ano, asi z detstva, bola som chvalena, ale nie chapana a stale som pocuvala: musis byt mila, sikovna, robit, atd….a asi som zavisls na pochvale. Len co mam s tym robit, aby ma to vnutirne nezralo? poradte mi
inak, aj dnes….mam a starosti jednu vec, skomplikovala sa a chcela som ju riesit, o hodinu, ked vybavim ine. V tom kolegyna vyskocila od svojej prace ze to moje teda poriesi ona, ze ma cas(??? mala pracu). Len bolo potrebne ist za veducou, chapete? Tak som povedala, ze podklady mam k tomu ja, ze ved to vybavim, len neskor a fuuurt trvala na tom, ze mi pomoze, ze ide to vybavit…. ach.
@veverickav dakujem, ja sem pisem, lebo chcem radu a ulavit dusi, ze to mozem aspon niekomu povedat tak, ako to (ja viem, ze jesitne) citim 😞
@veverickav dakujem, ja sem pisem, lebo chcem radu a ulavit dusi, ze to mozem aspon niekomu povedat tak, ako to (ja viem, ze jesitne) citim 😞
@anonym_autor a nemôžeš ju nechať nech si užíva funkciu aktívneho blbca a ty by si si trocha odpočinula? Nemôžeš ju nechať, nech si užije svojich 10 minút slávy a pchania sa do priazne vedúcej? Ty zatiaľ pracuj na niečom, k čomu ona nemá prístup a urob to najlepšie, ako vieš.
@anonym_autor a nemôžeš ju nechať nech si užíva funkciu aktívneho blbca a ty by si si trocha odpočinula? Nemôžeš ju nechať, nech si užije svojich 10 minút slávy a pchania sa do priazne vedúcej? Ty zatiaľ pracuj na niečom, k čomu ona nemá prístup a urob to najlepšie, ako vieš.
@anonym_ecab45 ano, mas pravdu, necham ju…. Mrzi ma, co z nas robi doba, praca….ken majat, vyt vykonny a potom cloveku z toho takto prepinka, lebo sa citi ohrozeny, no trapna som, viem…. A uprimne dakujem za kazdu radu
@anonym_ecab45 ano, mas pravdu, necham ju…. Mrzi ma, co z nas robi doba, praca….ken majat, vyt vykonny a potom cloveku z toho takto prepinka, lebo sa citi ohrozeny, no trapna som, viem…. A uprimne dakujem za kazdu radu
@anonym_autor vzdy ked ju uvidis ako skace a vlieza, pomysli si, no aby si sa neposrala. Vzdy sa na veci treba pozriet s nadhladom. Praca nie je vsetko.
@anonym_autor Ahoj, kedysi daaavnejsie v jednej praci sme mali sefa,ktory z nas v kolektive 9 bab robil rivalky. Tvaril sa,ze ako si mame byt napomocne a pod., a pritom v zasadacke jednej povedal to, druhej hento...Raz ked sme si sli takto s babami sadnut bez neho po praci na kofcu, bol to velmi narocny den a nejako sa nam sefinko nepozdaval, tak sme sa tam vsetky vyrozpravali, zistili, co ktorej hovoril a ze sa z nas snazi robit rivalky a nie tim stmelovat, aj ked to robil na povrchu na oko dost prespekulovane, ine to bolo realne. A tak sme sa ako rivalky spolcili, ozaj sme zacali byt sudrzne, napomocne a ked to videl, tak normalne bol z toho nervny..On zacal pritvrdzovat az tak, ze nas zacal sikanovat...no a tam prestrelil, lebo sme isli väcsina z nas (tie co sme vten den boli v praci) za jeho nadriadenym, povedali mu doslova vsetko a cuduj sa svete, "milemu" sefinkovi dali vyhazov s tym,ze nech sa pobali a odide (totizto ta jeho sikana zachadzala tak daleko-deptanie atd, ze kolegyne niektore zvracali,...).Takze premotivovanost nie je vzdy dobra vec...ani rivalita niekedy nie je zdrava, ked je vyvolavana poza chrbat od sefa..Mala by si podla mna zmiernit co sa tyka premotivonosti.Normalne odrob co mas, povedz napady, komunikuj s druhymi, ale nech nie je z teba horenoska na vysoko, ktora je vo vsetkom "naj"...lebo ako si naj, mozes aj tak rychlo padnut na nos..
A ja ta chapem. Mala som taku kamaratku. Mne jej aktivna , vsade vopchata povaha sice nesposobovala ziadne problemy ani v praci, kedze sme robili sice v podobnej sfere, ale v inej organizacii, ani v sukromi. Ale neskutocne ma to unavovalo a nevedela som sa rozhodnut, ci ju mam viac rada, alebo mi viac ide na nervy. Deti nam chodili spolu do skolky, neskordo skoly, chodievali sme pre ne spolu z prace, potom na ihrisko. Ked sa jej nepozdavalo nieco na ihrisku, nevahala ist za starostom, neskor v skole hned v skolskej rade, potom kandidovala na poslankynu, aby mohla riesit.....no taka Gizka - idem, riesim
@anonym_autor mala by si si na ňu dávať pozor...zachvíĺu ťa vyšachuje z hry
@anonym_autor ty si opísala, že sa ti serie do roboty, a pochvalu chce pre seba, ked sa stiahneš teraz, možno bude od buduceho roku tvoja nová vedúca? vôbec by ma to neprekvapilo
ahojte, vcera a dnes uz som bola trosku nad vecou, davam si pozor, vdaja vam, aby som nebola sefkina ritolezka 😆 ale musim vam napisat…. kazdy jeden den si hlada kolegyna zamienky, ako byt v diani, ako ukazat, ze pomaha a riesi vsetko ona…. Dnes sa v praci nieco stalo s jednym klientom, bezne s nim riesime veci my obidve, ale toto zrovna bolo nieco moje, preto ma zavolala veduca na pomoc…. tak sme riesili a v tom isla okolo tato kolegyna, ritolezka 2, kedze jedna som asi ja 😆Ludia, v momente sa bez opytania zastavila pri nas, ako velka sefka a zacala to riesit, prebrala ten problem a isla si svoje, kym sme to nedotiahli. Nikto ju o pomoc neziadal, keby to bolo naopak, ja by som sa opytala, ci treba pomoct, ale ona nikdy pomoc neprijme, . Potom este bola sama 2x za veducou to prebrat, co sa dialo a tiez to riesila s tou kolegynou, kt. mna volala, ze co s tym….A stale sa chodi sefky nieco pytat, nejake papiere nosi, len aby bola pri nej akoze aktivna…. Toto uz nie je o mojej jesitnosti, ja sa posnazim popracovat na sebe….., ale pod zamienkou pomahania robi toto…. co si o tom myslite?
@karolinakr
@reuska1
@motylik2559
@anonym_ecab45
@veverickav
ahojte, vcera a dnes uz som bola trosku nad vecou, davam si pozor, vdaja vam, aby som nebola sefkina ritolezka 😆 ale musim vam napisat…. kazdy jeden den si hlada kolegyna zamienky, ako byt v diani, ako ukazat, ze pomaha a riesi vsetko ona…. Dnes sa v praci nieco stalo s jednym klientom, bezne s nim riesime veci my obidve, ale toto zrovna bolo nieco moje, preto ma zavolala veduca na pomoc…. tak sme riesili a v tom isla okolo tato kolegyna, ritolezka 2, kedze jedna som asi ja 😆Ludia, v momente sa bez opytania zastavila pri nas, ako velka sefka a zacala to riesit, prebrala ten problem a isla si svoje, kym sme to nedotiahli. Nikto ju o pomoc neziadal, keby to bolo naopak, ja by som sa opytala, ci treba pomoct, ale ona nikdy pomoc neprijme, . Potom este bola sama 2x za veducou to prebrat, co sa dialo a tiez to riesila s tou kolegynou, kt. mna volala, ze co s tym….A stale sa chodi sefky nieco pytat, nejake papiere nosi, len aby bola pri nej akoze aktivna…. Toto uz nie je o mojej jesitnosti, ja sa posnazim popracovat na sebe….., ale pod zamienkou pomahania robi toto…. co si o tom myslite?
@karolinakr
@reuska1
@motylik2559
@anonym_ecab45
@veverickav
@anonym_autor to, čo som ti povedala, to plati, že sa hrabe na tvoje miesto, bude v buducnosti na hierarchii vyššie, hra sa na šefku a dava ti najavo, že bez nej si neškrtneš
baby ti radili, že sa nemaš starať
no keby nne niekto preberal pracu a daval mi tym najavo, že som total neschopna a musi to za mňa robit, tak by som sa starala
na Vianoce sa spytaj ake maš odmeny ty, ake ona..tipujem, že 2x vyššie, lebo chuďatko všetko musi za teba robiť..
Fakt to nevidíš?
@anonym_autor to, čo som ti povedala, to plati, že sa hrabe na tvoje miesto, bude v buducnosti na hierarchii vyššie, hra sa na šefku a dava ti najavo, že bez nej si neškrtneš
baby ti radili, že sa nemaš starať
no keby nne niekto preberal pracu a daval mi tym najavo, že som total neschopna a musi to za mňa robit, tak by som sa starala
na Vianoce sa spytaj ake maš odmeny ty, ake ona..tipujem, že 2x vyššie, lebo chuďatko všetko musi za teba robiť..
Fakt to nevidíš?
@karolinakr no vidim…. lem co s tym…. povedat jej, ze si vazin snahu pomoct, len niekedy potom vyznievam ako neschopna …. ? no fakt jej je vela, myslim teraz aj na mna, nie len smerom k veducej

@anonym_autor takže si riťolezka a tvoja kolegyňa ešte väčšia a serie ťa to, že ty si v zadku vedúcej len po kolená a kolegyňa po členky. Chápem to správne? 🤔