Riešenie konfliktu fajčiara a nefajčiara vo vzťahu
Ahojte, ako riešite takéto situácie keď ste v páre fajčiar a nefajčiar ? Ja fajčím len občas, mám obdobia kedy vôbec a mám potom keď mám viac stresu tak si raz za mesiac dám. Ale sama nemam rada cigarety a ich pach, kupujem elektrické, čo majú slabú arómu ovocia a nezanechajú pach. Bežne keď som pri otvorenom okne tak si dám z gauča a ono sa to úplne vyvetra do pár minút. Mám priateľov nefajčiarov, dokonca aj rodinku a nevadí im keď si u nech doma zafajčim ( nerobím to bežne iba keď sami povedia že nech nejdem von a dam si tam kľudne pri nich) ono to ozaj nesmrdí, tiež si potrpia aby im nepáchol po tom interiér rovnako ako ja. No a mám problém že môj priateľ keď si chcem dať v jeho dome (trávime spolu dosť času) , tak sa nedá s ním hodiť rozumnú reč, že to nepáchne a nebude to cítiť vôbec keď dofajcim. A posiela ma von. No a to je kameň úrazu. Že bývame oddelene a on by chcel nech sa prisťahujem, lenže mám obavu že bude tvrdohlavo vymedzovať čo môžem a nemôžem u neho robiť. Keď mám niekde bývať chcem sa tam cítiť pohodlne a neobmedzovať sa. A neviem si prestaviť že by ma akože posielal von keď napríklad večer pripravujem podklady do práce a chcela by som si pri tom zafajcit. Ono sa to môže zdať ako banalita ale chodí mi hlavou že čo všetko by mi ešte “zakazoval” časom. A on sa hneva, že nechcem ísť spolu bývať, no mne vadí jeho prístup. A najviac ma hneva, že sa nemieni na to ani pozrieť z mojej perspektívy. Ani to nechce vyskúšať, že by som si potiahla dnu a či by to cítil potom. (V podstate aj sa stalo, že som si dala u neho kým sa sprchoval a keď prišiel potom ku mne nevšimol si ničoho, čiže myslím že ide čisto o jeho tvrdohlavosť) Čo by ste robili ? Mne aj teraz je nepríjemne keď ma posiela von, ale beriem to tak, že som na návšteve, no keby tam bývam tak by som sa tam chcema cítiť ako doma, no ale tak by som sa necítila ako doma, keby ma obmedzoval.
@mamutka že nemám právo chcieť diskutovať 🤣🤣🤣, pobavilo.
@anonym_autor nie, ako som písala. Toto ani nie je téma na diskusiu. Ty len nechápeš, že sú veci o ktorých diskutovať netreba. Sú dané. Rodičia nesmú deťom nadávať, lebo to tak je, netreba diskutovať. Muž nesmie mlátiť ženu, netreba diskusiu, či na to nedajbože nemá právo. Dnu sa nefajčí, o tom netreba diskutovať. Niekde žije nefajčiar, tak fajčiar nemá nárok chcieť diskutovať o fajčení dnu. Bodka. Tomu chlapovi urobíš službu skôr ty, keď ho necháš inej.
Zas nejedná sa o žiaden extrém, zafajčim si len občas, nie je to na dennej báze. Ide o to, že ma znepokojuje jeho prístup. Som v tomto smere dosť úzkostná tak sa obávam v čom inom ešte by mohli vznikať takého nekompromisne trenice medzi nami. Že keď si zmyslí že niečo je pre neho štandard ( ako že dnu sa nefajčí), tak aby nečakal že sa budem bez poriadnej diskusie len prispôsobovať. Lebo keď tam mám bývať tak sa nechcem cítiť ako návšteva ale ma to byť domov pre oboch, čiže ten štandard si mame dohodnúť spoločne a nie že jeden si vymysli pravidla domácnosti a druhý sa nimi ma riadiť.
@anonym_autor že sa v interiéri nefajčí nie je nejaký jeho výmysel, to je úplne normálna vec. A netýka sa to len domu, ale aj akýchkoľvek iných priestorov - úrady, obchody, služby, školy, kancelárie, dopravné prostriedky... Neviem či si si všimla, ale existujú priestory vyhradené pre fajčiarov - prečo asi?? Lebo štandard je nefajčiť. Ty požaduješ niečo navyše, takže prispôsobiť sa máš ty. A keď ako vravíš si len príležitostný fajčiar, tak ti hádam nerobí problém zdvihnúť svoju ctenú zadnicu a vyniesť sa von na balkón, terasu...
nezniesla by som v dome/v byte cigaretový dym.. som nefajčiar rodičia fajčili v byte od vtedy mám odpor voči tomu smradu... normálne veď si vonka urob kútik stolík stolička popolník a fajči tam s kávičkou... neviem koľko máš rokov ale tiež asi partner nechce aby si v dome fajčila keď budete mať aj deti... určite by som ja v tomto nedokázala urobiť ústupok a mať smrad doma...
a ešte zo zákona je zakázané fajčiť v byte... a v spoločných priestoroch... ak Ťa niekto nahlási hrozí Ti pokuta...
To, ze to nikto neciti, neznamena ze ten chemicky humus co vydychujes neobsahuje skodlive latky ktore niektor ludia dychat nechcu. Je uplne ok ze si nepraje aby si fajcila dnu. Ja sama som fajciar a nezasam ked niekto fajci vnutri, idem vzdy von aj keby je -30.
@colsami no toto je presne prístup čo mi nesedí. On to nemá našťastie až takto ako ty, ale ma sklony k tvrdohlavosti a nadradenej komunikácii pri niektorých témach a to je asi to najhoršie čo môže byť vo vzťahu z môjho pohľadu, keď niekto takto povýšenecky si presádza svoje. S takou osobou zas ja by som nedokázala byť. Ked máš takýto prístup aj všeobecne ma to s tebou partner ťažké, jedine že by ste boli rovnaká povaha hmm.
@anonym_autor sme fajčiari obaja. Skús hádať, kde fajčiame? Vonku. V byte mi nikto nebude fajčiť. Ten byt a nábytok a vlastne všetko strašne smrdí. Dokonca som to naučila aj svokra. Fajčí sa vonku a bodka
@miaapeto: OK, ale písala si niečo o zákone. Žiadny zákon na Slovensku nezakazuje fajčenie vo vlastnom byte. Urcite nie ten o ochrane nefajčiarov. Teoreticky sa dá fajčenie v byte (v byte, nie na balkone - to je iné) riešiť podľa Občianskeho zákonníka, kde sa vlastník bytu musí zdržať konania, ktoré nadmerne obťažuje iných. Ale to je na dlhé lakte.
Citit to teda je. Moj manzel fajcil tiez,potom presiel na tie elektr.cigarety a citit ich bolo. Teraz nefajci. Kamosky fajcia tiez nejake ovocne a to je smrad neskutocny,hoci aj vonku....ja som nefajciar
A este doplnok,svokra fajci,svokor fajcil tiez...no nikdy nefajcili dnu v dome. Nikdy
Elektronické cigarety nesmrdia, tak tu netárajte nezmysly (poniektoré). Nemajú tabak, tak tam nemá čo smrdieť!
Elektronické cigarety nesmrdia, tak tu netárajte nezmysly (poniektoré). Nemajú tabak, tak tam nemá čo smrdieť!
@anonym_6ffd57 ale smrdia....
Zas nejedná sa o žiaden extrém, zafajčim si len občas, nie je to na dennej báze. Ide o to, že ma znepokojuje jeho prístup. Som v tomto smere dosť úzkostná tak sa obávam v čom inom ešte by mohli vznikať takého nekompromisne trenice medzi nami. Že keď si zmyslí že niečo je pre neho štandard ( ako že dnu sa nefajčí), tak aby nečakal že sa budem bez poriadnej diskusie len prispôsobovať. Lebo keď tam mám bývať tak sa nechcem cítiť ako návšteva ale ma to byť domov pre oboch, čiže ten štandard si mame dohodnúť spoločne a nie že jeden si vymysli pravidla domácnosti a druhý sa nimi ma riadiť.
@anonym_autor podľa mňa to, že to nie je extrém pre teba, neznamená, že pre neho to už extrém nie je. A o tom sú kompromisy. Nie, že ty sa rozhodneš, že to je ok pre teba, tak to musí byť ok aj pre neho. Úplne ignoruješ, čo ti hovorí a ideš si svoje. Ja som fajčila kedysi, muž fajčí stále trochu, ale nikdy by ho nenapadlo si zapáliť doma. A to že to cítiť aj keď ide o elektronické cigarety je pravda. Stačí že si ráno môj brat u mamy zapáli a keď prídem po obede k nim, hneď viem, že tam bol, aj keď sa odvtedy vetralo neviem ako. Nehovoriac o tom, ako to je škodlivé, keď chceš škodiť sebe, rob to, ale dovoliť si u niekoho zapáli aj keď ti povedal, že si to nepraje...? To tvoj priateľ má teraz rozmýšľať, že keď ho nerešpektuješ takto veľmi, že či to má medzi vami zmysel. Nie ty.
Prekvapuje ma, koľko ľudí nepochopilo pointu. No potešilo ma, že sa aspoň niekoľko odpovedí k veci našlo a tie ma aj nasmerovali. Ďakujem.
@colsami no toto je presne prístup čo mi nesedí. On to nemá našťastie až takto ako ty, ale ma sklony k tvrdohlavosti a nadradenej komunikácii pri niektorých témach a to je asi to najhoršie čo môže byť vo vzťahu z môjho pohľadu, keď niekto takto povýšenecky si presádza svoje. S takou osobou zas ja by som nedokázala byť. Ked máš takýto prístup aj všeobecne ma to s tebou partner ťažké, jedine že by ste boli rovnaká povaha hmm.
@anonym_autor aká tvrdohlavosť?Aká nadradenosť? Môj dom,moje pravidlá,môžeš sa aj na hlavu postaviť,ale nikdy by som ti nedovolila u mňa fajčiť.Švagor fajčiar to rešpektuje,dokonca išiel na balkón aj s vapom.
Ja tiež rešpektujem pravidlá domácnosti,v ktorej som na návšteve

autorka ale to, ze vnutri sa nefajci, je standard vacsiny ludi. Rovnako ako to, ze v slusnom vztahu jeden druhemu nenadava, nepouziva fyzicke nasilie atp. Proste toto nie je ze ti rozkazuje, toto je zakladna slusnot ktoru dospeli ludia beru ako nieco samozrejme.