icon

Riešenie konfliktu medzi mamou a snúbencom

kristinam21
17. jan 2024

Ahojte baby, už neviem, kde sa vyrozprávať...
Viem, že už tu taká diskusia pravdepodobne je, ale predsa.
Moja mamina mi už 8 rokov dáva jasne najavo, že som hlúpa, keď som si vybrala "takého partnera, " sme spolu od (mojej) strednej školy. Je o 7 rokov odo mňa starší, pracuje v poľnohospodárstve už 8 rokov, jeho mamina je slušne žijúca a pracujúca Rómka, a je rovnako vysoký ako ja - 1,74 m (pre mňa VRAJ ale nízky)...
Všetko jej na ňom vadí, žijeme spolu už 4 roky, máme spolu dcérku, rozhodli sme sa kúpiť nehnuteľnosť, avšak aj s tým nám museli pomôcť moji rodičia, nakoľko priateľ mal v úverovom registri pár omeškanych splátok zo spotrebáku (ktorý zobral kvôli svojim rodičom, aby si mohli prerobiť interiér domu) a teda mu v žiadnej banke neschválili hypotéku... Keď sa nám konečne po roku podarilo peniaze od banky dostať (zobrali sme ich ja a moja mamina... Inak to nešlo), mamina teraz žiada polovičný podiel na nehnuteľnosti a teda priateľ by bol z toho úplne vyradený, aj napriek tomu, že chystáme svadbu, aj on sa snažil a veľmi, aby nám tú hypo dali, preskákali sme si všeličím, skúšali sme všetko, bola som 3 hodiny po pôrode a musela som zháňať dokumenty pre banku... Nakoniec sme aj tak do toho museli zatiahnuť rodičov. Mamu aj chápem, sú to aj jej peniaze, a ešte k tomu sme museli založiť aj rodičovský dom... Ale nemyslím si, že si môj partner zaslúži takéto správanie... Mňa toto už strašne psychicky ničí, chcem všetkým vyhovieť ale to sa nedá, nechcem si s nikým pokaziť vzťahy... Som zúfalá 😞 ďakujem za každý pozitívny komentár... Majte sa krásne, a nebuďte vystresovane tak ako ja... Je to nanič 🙂

Strana
z2
sense
18. jan 2024

@kristinam21 ber to tak ze je to tvoja mama, sama máš dcéru a chceš a určite aj v budúcnosti budeš chcieť pre ňu to najlepšie a hlavne ju zabezpečiť do budúcna. Verím ze keď bude tvoja dcéra v tvojom veku pochopíš prečo mala tvoja mama taky postoj ako ma. A ze jedine co chce je v prvom rade chrániť teba. Aby sa náhodou nestalo to co x ženám denne tu na MK. Ze ich chlap opustil a nemajú kam ísť, alebo majú dve tri deti a trpia násilie fyzické alebo ešte horšie psychické a nemajú kam ísť.

kristinam21
autor
18. jan 2024

@januska12323 neboli neplatené, iba odišli o pár dní neskôr, a verte tomu alebo nie, banka vás môže pridať do úverového registra aj keď nemáte splátku zaplatenú jeden deň, a ste v p*deli na 5 rokov 🙂

vilma7
18. jan 2024

Po tom čo si napísala sa tvojej mame sní nečudujem, keďže opäť vám museli pomôcť. A na tvojom mieste jej bozkávam ruky a nohy ze to vôbec urobila ako to urobila.
Partnera si napíš na nehnuteľnosť potom, keď máme vrátite čo do vás investovala. A bude to už len vaše.

kristinam21
autor
18. jan 2024

@sense ja rozumiem aj jej aj Vám, čo chcete povedať, ale snáď by som po 4 rokoch spolužitia zistila, že to nie je partner do života, mám vzor, svojho otca, ktorý bol vždy na mamu dobrý, doteraz ju ľúbi (aj keď jej to už nestačí) kupuje lístky do kina, kvety, správa sa k nej ukážkovo a teda viem, ako má vyzerať zdravý vzťah 🙂

betulinka1
18. jan 2024

@kristinam21 tvoja mama je velmi rozumná, ze požaduje aby bola spoluvlastník na dome, kde je spoluvlastník hypo a plus zalozila svoj dom. Takze to neber ako utok na tvojho priatela ale zabezpečenie jej majetku. Ked bude vidiet, ze stíhate vsetko platit, tak sa urcite ukludni a ked sa tvoj priatel dostane z registra dlžníkov, tak viete prevziať aj hypo napriklad pri refinancovani a dat z jej domu zalozne pravo. Takze sa tvoj priatel musi viac snazit aby sa to za 3 roky podarilo. Do vtedy sa s tym musi priatel zmieriť, ze takto to je a na druhu stranu to musi chapat aj on, ze tvoja matka chce mat nejake zabezpečenie. Keby takto rozmýšľali vsetci rodicia, mnoho z nich by sa vyhlo problemom so založením svojich domov pre svoje deti. Tiez by som to tak spravila aj keby si bral hypo na dom moj vlastny syn, aby som bola aspon 1/2 vlastnik toho domu, kvoli ktoremu zakladám svoj dom na synove hypo. Tak je poďakuj, ze ide do takeho rizika na svojom majetku a priatel a ty jej ukazte, ze to zvládnete platit sami a casom jej odbremenite majetok a prevezmete celu hypo. Drzim palce

la_dolce_vita
18. jan 2024

@kristinam21 ver tomu, ze par dni omeskania nie je problem v uver.registri. O tom nieco viem skrz svojej profesie. To musel byt vazny problem so splacanim, ak nebol vhodny pre banku ako ziadatel o hypo. Takisto exekucia je velky problem.

sense
18. jan 2024

@kristinam21 som rozvedená, mohla by som ti byt teoreticky mamou, ja ti rozumiem a tiež som si myslela ze kedysi ze keď pár rokov funguje vzťah tak bude fungovať celý život ale nie je to tak. Samozrejme prajem ti to aby vam to vyslo. Ale po rozvode kde som bola práve ja kto viac vložil nielen do manželstva, ale ešte aj predtým, lebo som to brala tak, mame sa radi, budeme rodina je všetko spoločne. Som prišla de facto o kopec peňazí. Tak teraz poučenia plus iný vek rozmýšľam viac rozumom ako srdcom.
Ak je váš vzťah taky pevný tak je predsa jedno kto je na liste vlastníctva. Alebo keď zmeníte záložné právo z rodičovského domu na byt, tak nech vstúpi ako spolu dlžník tvoj partner do hypo a prepis naňho polovicu z tvojho podielu. Ešte nie ste manželia takže aj keď možno. Hospodárite spoločne, právne je to stále tvoje a jeho nie vaše.
Dajte veci právne na poriadok tak aby to bolo len tvoje, zmeňte záložné právo. Výplatte mamu, vyjmi ju z hypotéky a nech do nej vstúpi ako spoludllznik partner keď to bude možné a potom na neho kľudne polovicu prepis.
Kým si "odkázaná" na pomoc rodičov, mysli hlavne na svoju a dcerinu zábezpeku v budúcnosti.
Ešte sa spýtam máš súrodencov? Alebo si jedinacik

dadanu5
18. jan 2024

Pozri sa raz ten dom ci byt aj tak ostane tebe a neskôr vašim deťom,naozaj ber to tak ze máte ešte vela rokov pred sebou,vo vzťahu sa môže tiež stat hocičo stačí si tu prečítať témy za jeden týždeň kolko žien ostava s chlapmi lebo nemajú kam ísť,ty sa toho obávať nemusíš a keby niečo vieš ho v budúcnosti aj vyplatiť z toho co dal, ak chces byť spravodlivá, všetko sa da poriešiť ak sa chce a neboj aj čas urobi veľa vecí a ľudia dozrievajú,vy sa sústreďte na seba svoj vzťah, deti a ostatné sa možno vyrieši aj samé

kristinam21
autor
18. jan 2024

@sense som jedináčik a je mi veľmi ľúto čo sa Vám stalo vo vzťahu, aj keď teraz sa na to už určite pozeráte inak 😊 krásny deň Vám prajem ❤️

kristinam21
autor
18. jan 2024

@la_dolce_vita videli sme všetci ten vytlačok z úverového registra, aj ja aj rodičia, aj finančná poradkyňa mojich rodičov, kvôli 2 omeskanym splátkam (7 dní po splatnosti) je v úverovom registri a odmietli mu dať hypotéku, jedine kde ho chceli zobrať bola peer- to - peer pôžička cez zlty melón, a tam mal výborný rating aj po doložení registra 🙂 tak potom už neviem 🙂 ma plat 1400€ v čistom, ja som mala plat 1000€ predtým ako som odišla na materskú, pracovala som vo veľkoobchode, robila som vizualizácie na kúpeľne, vtedy ešte nemal zobraty žiadny spotrebný úver, keby sme neboli hlúpi a nezostali vtedy v podnájme, v pohode by nám tu hypotéku dali...

kristinam21
autor
Autor odpoveď zmazal
kristinam21
autor
18. jan 2024

A ešte jedna vec ako je potom možné že s takým "strašným registrom" mohol ručiť jeho sestre keď si brala počas rodičovskej dovolenky s 2 deťmi hypotekárny úver, aby mali kde bývať po smrti jej muža? 🙂 ale už keď ho v banke vyňali z ručiteľstva tak zrazu hypotéku mať nemohol

kristinam21
autor
18. jan 2024

A navyše si platíme úverové krytie 🙂

kubkovamama
18. jan 2024

@kristinam21 3 hodiny po pôrode si zháňala dokumenty pre banku?? 😏 Inak súhlasím s názormi čo tu padli.Ty s ním žiješ ,to by mohla mama rešpektovať bez nejakých poznámok,ale má právo na podiel v tejto situácii.Zalozit dom pre 20 ročný pár,ty na materskej atď,nie je sranda.

sense
18. jan 2024

@kristinam21 tak o to viac mysli mama na teba a jedného dňa bude dom tak ci tak tvoj, potom kľudne prepis polovicu ja muža ak aj po 10,15,20r bude ten starostlivý a milujúci.
Áno teraz sa pozerám reálne. Mam partnera ktoreho milujem, ktorý miluje mňa aj moje dieťa. Ale čo je moje je moje à co jeho jeho. Mame spoločný účet na spoločné výdavky, kde každý vloží určitú sumu ale zvyšok je každého ako si zariadi. Neinvestujem do jeho a nečakám ze on bude investovať do môjho.
A myslím ze podobne zamýšľa aj mamina tvoja, pomohli síce vám ale hlavne poistili teba.
Ak je váš vzťah dostatočne pevný aktuálny list vlastníctva vám ho nemôže narušiť. Teda za predpokladu ze tvoja matka nevyhadzuje tvojho partnera z toho domu a neriadi vám aj zvyšný život

kristinam21
autor
18. jan 2024

@sense z bytu ho nevyhadzuje, ale mám z komunikácie s ňou pocit, že ho nevyhadzuje iba preto, že spolu máme dieťa, keby nám takto pomôžu a nemáme dcéru, tak by to urobila verím tomu 🙂

miadi
18. jan 2024

@kristinam21 tvoja mama ta mà velmi rada. No nepaci sa jej tvoj partner. Nemusi to byt tym ze je nizky ci rom. Mozno by sa jej nepacil nikto. Nebol pre teba dost dobry nikto. A Mozno je to pre to ze ste spolu zacali velmi mladi. Nedoveruje mu. Mozno raz o 10-15r zmeni nazor. Toto je este nic co ste spolu jej to nic nedokazalo. Si jej jedine dieta tak mà o to vacsie naroky. Chce pre teba len to najlepsie. A mà pocit ze vie lepsie ako ty co je to naj. No kym je zalozeny jej dom. Nemas pravo od nej chciet aby to dala nanho. Aj Keby tvojho muza zboznovala.. bolo by to od nej hlupe.

domkakvet
18. jan 2024

@kristinam21 tvoja mama ma pravdu, ty sa nijako nechranis v pripade, ze by nastal rozchod.

wig
18. jan 2024

Joooj tu zas čítam samé žvásty o nejakej ochrane a podobne! Jednoducho po zmene záložného práva a zmene spoludlzníka na hypotéke ( myslím, že sa to dá aj teraz, keď už je hypotéka čerpaná ) by mali mať byt rozdelený 50/50! Chlap bude platiť splátky hypotéky a polovičný vlastník bude "svokra"?! To kde sme?!

veronicka88
18. jan 2024

A vieš čo?ja by som súhlasila s takymto podielom a mal by aj tvoj snubenechociby byť bol pred manželstvom tvoj tak či tak by bol z neho mimo. Že ho Emma rada s tým nič neurobia,ale jej sa nemôžeš diviť. Môžeš byť rada že ho nepýta platiť nájom za svoju polovicu🙈na druhej strane predpokladám že spláca hypotéku,na jeho mieste by som si tiež odkladala výpisy z účtu.mama platí svoju polovicu hypotéky?ak bude polovičnou vlastnícku nehnuteľnosti mala by,či?len má nezlyncujte zamýšľam sa nahlas

veronicka88
18. jan 2024

@wig no tak som sa až tak zle nezamýšľala🤣

kristinam21
autor
19. jan 2024

@veronicka88 mamina neplatí splátky, partner mi posiela peniaze na splátku na účet, z ktorého splátka odchádza, aby som si nemusela míňať takmer celý rodičak 🙂

kristinam21
autor
19. jan 2024

@domkakvet ja ju chápem, že sa bojí, ale mohla by mi veriť, že by som nežila a nemala dieťatko s človekom, ktorému neverím, jasne, stať sa môže hocičo, ale ja ho poznám, a nech by sme my po prípadnom rozchode boli hocijako pohnevani, svoju dcéru miluje viac ako seba, a nikdy by nedovolil aby bola vez mamy alebo nemala kde bývať, to som si na 100000% istá 🙂

isis234
19. jan 2024

@kristinam21 citujem.... mohol ručiť jeho sestre keď si brala počas rodičovskej dovolenky s 2 deťmi hypotekárny úver, aby mali kde bývať po smrti jej muža? ... + má spotrebný úver...!!. Ty si neuvedomuješ, ako je zaťažený finančne. Aj ručenie má svoje bremeno. Viem o čom to je....
Mama má právo na polovicu vlastníctva. (založila ťa finančne + dom. To každá mama neurobí)
Keď splatíte úver, až potom dáš prepísať polovicu na jeho meno. Dovtedy si odkladajte všetky platby za úhradu.
Pokoj v duši prajem. Pohodu v rodine🍀

veronicka88
19. jan 2024

@kristinam21 ok on platí hypo....teraz sa pozri na to aj z jeho aj z jej pohľadu? Celé zle..
Mám ak bude vlastníkom mala by platiť polovicu hypo,ty polovicu(to že ti to dáva tvoj partner je ok,ale mal by si nechávam výpisy z účtu)ak by sa nedojboze niečo stalo. Ideálne ty do práce,aby ste hypo mohli prepísať na seba. Neviem koľko má dieťa arokov. Držím palce

januska12323
19. jan 2024

@kristinam21 ty mu veríš ale tvoja mama nie, nemá na to žiadny dôvod. Vieš koľko žien takto verilo a potom horko zaplakali?

mima1608
19. jan 2024

No ja neviem, ale celkom nechápem logiku tuná diskutujúcich. Tak aby priateľ nemal na mene byt je ok, ale platiť hypo má v pohode on... Za CUDZIE. A keď sa autorke nedaj bože niečo stane, tak priateľ skončí pod mostom.
Ja by som teda od mami žiadala, nech platí polku splátky, ak chce mať polku bytu na mene.
Inak presne takto založila dom moja starká bratrancovi. On si postavil dom, záložné právo preniesol naň a nie, nemusel nikomu písať za to polovicu SVOJHO domu, v ktorom býva so svojou rodinou 🙄

domkakvet
19. jan 2024

@kristinam21 nikto nejde do vaznych veci bez toho aby si nebol isty a predsa sa stane a do konca je to aj velmi caste.

Strana
z2