Riešenie susedských sporov
Pred rokom sme sa nasťahovali do staršieho domčeka a hneď vedľa nás bývajú trojgeneracna rodina. Odkedy sme tu, stále sa chodia ku nám sťažovať. Raz im vadilo,že sa nám spustil alarm na aute a pobudol ich ( ok v pohode omluvili sme sa,uznali sme chybu), ďalší krát im vadilo stekot nášho psa. Bývame na dedine a náš pes steká ozaj minimálne. Neriešila som a nedávno prišli zas zo sťažnosťou,že im smrdia h*a od našich psov. Akože pozerali sme s mužom na seba či im nehrabe. Hovná po psoch zbierame, ale máme tu aj zajace, sliepky, mačky atď. A oni majú otvorenú terasu zrovna na tej strane kde máme zvieratá. Muž bol taký vytoceny. Chcela som im niečo povedať lebo oni mávajú v lete na terase ozran párty, hulakaju tu akoby tu bývalý len oni, deti im tu vrieskaju a skriekaju a to nám ešte cez plot nazerajú na pozemok. Permanentné nachádzame prehodenie hračky od ich deti na našom pozemku a my dvaja sme za celý čas ticho. Čo by ste im povedali? Sťažnosti chodia hlavne od mladej nevesty a jej muža inak okrem nich sa nesťažuje nikto.
Ignorovat, jednym uchom dnu druhym von, nepride mi nic z toho hrozne, co vy robite aspon z toho ako si to napisala. A ked po 22budu hulakat zavolat policiu na rusenie nocneho kludu.
Ja sa čudujem že sa nesťažovali na nášho kohúta lebo ho majú hneď pod oknami. A viac krát som sa ich pýtala či im nevadí,že fena steká, kohút kikirikat atď. A oni že nie v pohode a bum
Čiže vy ste si pod ich terasu dali zajace a sliepky? Nie ste o nič lepší.
@melanta práveže nie. My ich máme na opačnej strane ale keď fúka tak asi to k nim zavanie a čo mám robiť? Ja kvôli nim mám prestať chovať zvieratá? Je tam rozdiel od ich terasy cca 5metrov
5 metrov je veľmi málo, aj keď nefuka. Neverím, že máte také úzke pozemky. Istotne by sa dal váš chov umiestniť ďalej od ich terasy, keďže ich terasa sa asi preniesť nedá. A vám to nesmrdi tak blízko domu?
No teda mna vy vystrelo, keby niekto v mojom bezprostrednom susedstve mal kohuta. Toto by ma asi rano v lete vytacalo najviac, nemoct sa vyspat kvoli kohutovi pri otvorenom okne. Podla mna je zas dost sebecke chovat takto zvierata, ktore urcite "nevonaju" a zvukmi otravuju okolie nech sa staras akokolvek, ak ten clovek nebyva niekde na kraji dediny alebo nema taky velky pozemok, ze ma tie zvierata v hospodarskej casti, daleko od svojho domu aj domov susedov.
@selenka7 tak ale je to dedina, bežná vec chovať zvieratá... Na druhej strane tiež by som nebola nadšená, keby ich chovali hneď vedľa mojej terasy
V lete musia veľmi smrdieť hovna od zajacov, sliepok.Tak nič ignoruj čo chces robiť zvieratá chces, tak čo už...ale zvieratá sa dávaju niekde na koniec pozemku nie kde majú susedia terasu
.
Na dedine je to tak, nechápem tieto sťažnosti. Ale ak im niet pomoci, dala by dom aspoň poriadny múr.
Keby ste dali betónový plot z ich strany? Aj vy by ste mali klud aj susedia menej zápachu od zvierat. Ale kazdopadne na dedinách sa stale chová, nic s tym nespravia susedia a ani zakázať vam to nemozu. Skuste ich v lete zavolat na grilovacku, ci sa trosku nezlepšia tie vztahy.
Chápem aj teba, aj druhú stranu. Nemusí mať každy pochopenie pre vaše gazdovstvo, preto to vzdy treba riešiť tak, aby ste co najmenej obťažovali okolie. My mame doma sliepky, aj psa.....ale kurin je postavený na mieste, kde sú iba záhrady a nikto tam nieje obtazovaní, nepostavili sme ho nikomu rovno " pod nos". Samozrejme zakázať vám to nemôže nikto, už to treba nejako skúsiť vyriešiť, prípadne susedke dávať domáce vajíčka 🙂
Mat sliepky zajace 5m od ich terasy naozaj nie je nic uzasne. To je ako super dialka? Ved to musi byt riadne citit. To by prekazalo aj mne, a to mam zvierata rada. Fakt na pozemku nie je miesto viac vzdialene od susedov, kde mozu byt? Tomu neverim.
Psy mam rada (a aj vlastnim) ale neznasam vystekavacov. Takze ak pes vystekava na blbosti, prekazalo by to aj mne, davam si na to vzdy pozor. Ak naozej nevystekava vo zvysenej miere, ale len ked niekto prechadza okolo branicky a pod, ignorovala by som to.
Alarm neriesim, tak raritna situacia. A Tvoje prirovnanie k hrackam na zahrade tiez neriesim, to akoze s tym mas mat problem? Ved prehodim nazad a hotovo, keby aj kazdy den. To je pri detoch bezne. Rovnako ako ich skriekanie a zjapoty.
Ak maju ozran party, ries to VTEDY. Oni si ale tiez mozu povedat, ze im vase zvierata rovno pod terasou smrdia 24h denne 365 dni v roku a ze vam prekaza kde tu letna party.
Vies nic v zlom, ale kazda minca ma dve strany. A tato vasa tiez...
No poviem to takto..náš dom nieje hneď pri ceste ale je predzáhradky a potom náš dom. Máme na ňom verandu a tam je časť trávnika kde oni na tej strane majú okná. Chalupa ich má 3 poschodia naša je prízemná. Za ich domom ide murovaný vysoký plody cca 3 metre a nad ním sa točí strecha terasy ktorá je priamo v strede nášho pozemku. My oproti ich terase máme garáž a za ňou je kolna na drevo a za to kolnou sú zajace a sliepky. Za nimi už je len kúsok kde máme len stromy. Oni keď stavali dom zobrali z nášho pozemku keďže to pred tým mali starí ľudia tak od nich odkúpili časť pozemku ktorá prisluchala k nášmu domu. Náš pozemok má okolo 700m2 lenže 400m2 je predzáhradky dom a vzadu kúsok záhrady. Za stromami je betónový ich plot na ktorom majú zas oni sliepky,kohúta ( mimochodom oni majú 3 a mi len 1) a to ešte nám zobrali 1m2 z nášho pozemku a musíme im umožňovať vstupovať na náš pozemok lebo rúra ktorá odvádza dažďovú vodu je na našej časti pozemku.
Máme dvoch psov a z toho sú to šteňatá tak áno stekajú ale už nie toľko čo ich deti vrieskaju. Náš pozemok má dokopy cca 700 M2 a ich 2x toľko. Ja za to nemôžem,že oni si stavali dom tak že okná majú v podstate s výhľadom na náš dvor takže ani žiadne súkromie a to nehovorím o tých kamerách ktoré sú otočené na nás pozemok
Máme 10 sliepok a jedného kohúta a zajacov máme len 4 a z toho sa nám teraz narodili mladé, 2 psov a 3 mačky tak nechápem čo im môže smrdiet
Tak smrad je sucast dedinskeho zivota.. ale ja by som nechcela mat za susedov ani jedneho z vas 😅 vsak pri dalsej staznosti povedz co vsetko vam zas vadi na nich.. toto nemate ako vyriesit, to je uz zivot v dome, susedov si nevyberas 😅 das prec zvierata a bude im vadit, ze rano startujes auto… 🫣

V zahranici sa to rieši tak, ze sa nahra video....najskôr sa ide zmierlivou cestou a potom sa rieši cez urad, ktorý je na to určený....napr po 22.00 hodine nočný klud atd.....veci na svojom pozemku ....nie si povinná prehodiť naspat...a pod. Kto by mal nervy na všetko.....samozrejme platí 3x a dosť....potom nech si riešia kompetentni obciansko pravneho poriadku s dokaznymi prostriedkami.....niekto nemá ani doma zrkadlo......