Riešim názory druhých
Včera v autobuse sa na mňa dívali dve baby a nejak sa začali smiať, neviem prečo, nič na mne nebolo čudné. A presne takéto situácie ma vždy dokážu psychicky zdeptať a neustále sa k tomu v myšlienkach vraciam. Potom mám strach chodiť medzi ľudí. Berie mi to sebadôveru.
Dá sa to nejak zmeniť? Okrem typických rád, aby som vyhľadala psychológa, by ma zaujímalo, či existuje niečo, čím by som to prekonala sama. Čo napríklad pomáha Vám...
možno sa ani nesmiali na tebe, iba tebe to tak pripadalo. Nevšímaj si ľudí a nebudeš si potom domýšlať a nebudeš vidieť takéto reakcie.
Ktokolvek sa ti vysmieva, ohovara ta, chce ti vsugerovat svoju pravdu a mudrosti - uvedom si jednu vec. Tito ludia neziju tvoj zivot, nepoznaju ta realne (i ked veria, ze ano). Ty mas svoj zivot, svoje rozhodnutia, vacsinou ti takyto nepomozu. A keby aj ano, nikdy nemaju pravo za svoju pomoc byt na teba akokolvek sprosti.
z knihy Dusevni svetlo:
Vysvětlíme si situaci ještě na jednom prostém příkladu.
Stojí čtyři lidé a na někoho čekají. Najednou jeden z nich řekne: „Hlupáku. "Ti tři to slyší. První začíná polykat slzy, myslí si, že řečené se týká jeho. Druhý přemýšlí. „Proč to řekl? Co jsem mu udělal? A co když...“atd. A napětí pravděpodobně vzroste. Třetí se začne smát. Je ho se to netýká. Člověk ve skutečnosti toto slovo vyřkl mimoděk, pro tože si vzpomněl na něco svého.
tak je dôlezite sa naucit byt ten treti. Lebo takto si clovek privyrobi iba problemy.
Možno si sa len na niekoho podobala... a povedali si že tá baba vyzerá ako Júlia a Hankina sestra v jednej osobe a sa pobavili aké máte podobné črty... alebo sa len smiali na niečom inom a náhodou pozerali tvojim smerom...
Mne kamaratka nieco hovorila, oproti nam isla baba a ako mi kamaratka rozpravala, tak som sa pozerala na tu babu a pocuvala kamaratku a potom sme sa zacali velmi smiat a vobec nie na tej babe, tiez si mohla nieco mysliet 😀 neber si veci osobne
Najviac nepriateľov a problémov je len v našej hlave a v realite neexistujú. Uvedom si, ze skoro nik sa o teba vážne nezaujíma, pre vacsinu ludi si len ďalší človek z milióna a pravdepodobne ta ani len neregistruju.
Toto je z jedneho zaujimaveho clanku:
1. Väčšina ľudí o vás vôbec nepremýšľa
Takmer každý má niekedy pocit, že je všetkým na očiach, že je centrom pozornosti, po ktorej môže ľahko nasledovať odsúdenie alebo výsmech. Je to ilúzia.
V skutočnosti o vás premýšľa len niekoľko ľudí: rodičia, súrodenci, niekoľko blízkych priateľov, ktorých zrátate na prstoch, a obvykle na to stačí jedna ruka. Všetkým ostatným ste – povedzme si to na rovinu – viac-menej ukradnutí. Na sociálnych sieťach to platí dvojnásobne.
I keď náhodou niekedy zaujmete svoje širšie okolie – či už v dobrom, alebo v zlom -, vydrží to zvyčajne zopár minút. Potom príde ďalší podnet a váš úspech či neúspech je zabudnutý… pokiaľ ho nebudete sami dookola pripomínať svojím zlým správaním.
Iste poznáte výraz attention whore, prekladať ho nebudeme, po slovensky znie veľmi nepekne. Trochu pozornosti získate len vtedy, keď si ju budete nepretržite vynucovať. Čo je veľká hlúposť.
Správa, že väčšine ľudí na vás nezáleží, je na prvý pohľad možno šokujúca, ale keď sa nad tým zamyslíte, zistíte dve veci: po prvé, že to je pravda (poctivo si zrátajte, o koľkých ľuďoch premýšľate vy sami), a po druhé, že je to dobre. Dáva vám to slobodu.
Vynikajúci fyzik Richard Feynman dal svojmu životopisu názov Hádam ťa netrápia názory druhých ľudí?. Nerobte si s nimi starosti ani vy – hlavne preto, že takmer neexistujú.
mozno sa ani len nesmiali na tebe a zbytocne si pripustas veci, ktore nemusis, mala by si sa naucit nebrat si vsetko osobne, lebo ta to bude takto naveky len nicit a to predsa nechces
Spoznaj samu seba a svoju hodnotu, potom ta take situacie nemozu rozhodit. Poloz si otazku preco sa v tom momente tak citim? Preco chcem byt v ociach druhych dokonala/obdivovana/uznavana ....,
@komplikovana Ja ani neviem, mňa hneď napadne, že čo je na mne zlé alebo čo je do mnou zlé..
To znamena, ze si neveris. Co by malo byt na tebe zle? Strapate vlasy, flak na obleceni, nieco roztrhane? To vsetko su iba vizualne veci- nepodstatne. A aj keby si o tebe suskali- no a co? Nepoznaju ta vobec, takze ti to moze byt ukradnute. Ich spravanie svedci iba o nich, ake su povrchne. A je dokonca mozne, ze sa vobec nesmiali na tebe.
@komplikovana Ja sa tak celkovo cítim zle medzi ľuďmi, napríklad v autobuse keď stojím a prudšie zabrzdí, tak občas sa stane, že človeka odsotí, ale mne je vtedy strašne trápne, že všetky oči na mne a bohvie čo si hovoria. Pritom je to blbosť, ale neviem sa prestať zaoberať myšlienkami, že ma pozorujú, cítim sa vtedy akoby pod tlakom. Aj som potom taká roztržitá.

Zober si knihu čitaj si a nikoho si nevšímaj. Väčšina ľudí to tak robí.