Riziká a výhody spoločného bývania s rodičmi
Plánujeme sa sťahovať do Rakúska (ja, muž, 2 deti a 2 psy) z dôvodu, že mi tam žijú rodičia (nechcu prísť spat na svk) a som jedináčik, a už to začína byt komplikovanejšie, čo sa týka výpomoci (sú cca 3,5 hodiny autom od svk). A aj tak sme dlho uz premýšľali nad odstahovanim sa, muž predtým zil v AT. Avšak aktuálne mame malé bábätko, chcela by som s ním byt doma ešte tak 2 roky a zaroven dom na SVK (nový na hypo) si nechať aspoň zo začiatku, že ak by sa čokoľvek stalo, vieme prísť spat na SVK a mame kde. Len to znamená, že ja budem bez príjmu a na druhej strane budú výdavky na bývanie (potrebujeme dom kvôli dvom veľkým psom) a aj celkovo vysie výdavky. Rátali sme s tym a mame niečo našetrené, čo sme ochotní “pustit” na výdavky a život v AT, kým zacnem pracovať. Avšak dnes mi volala mama, že im ich prenajímateľ vravel, že ide dom predavat (mimo nás rozpocet, chce 1,5 mil) a teda majú nájom len do konca roka, tak mi navrhla, aby sme si našli spoločný veľký dom, že oni by nám aj pomohli finančne tak, že by platili cely nájom alebo jeho väčšiu časť (podľa výšky nájmu) a úspory si mame nechať. Na jednej strane to dáva zmysel, pomohla by som aj nasim čo sa týka napr upratovania (že by to bolo len na mne), nákupy atd, oni zase by vedeli deti postrážiť atd. Ale: mama je silný fajčiar čo mne extrémne vadí, lebo síce fajci von ale pri deťoch a smrdi tak či tak, ona chce, že iba jedna kuchyna a že bude variť (ale zase my už sme naučení na inú stravu, jej jedla mám rada ale po týždni mäso a slaninu a zemiaky už nechcem vidieť 😀), deti sú malé, ťažko im v jednom dome vysvetlím, že babka chce aj svoj čas (keď sú u nás dcéra ju preferuje pri kúpaní, niekedy aj uspavani a chce sa stále s babkou hrať atd), nemali by sme take súkromie atd.. Ale zase viem, že mame by bolo veselšie (dedo len tv sám v izbe pozera), že aj by sme si pomáhali, aj zo začiatku financie lepšie, už majú aj svoj vek, ktovie do kedy sa budú vedieť starať o seba… Riskli by ste to a išli bývať s rodičmi? Predstava je taká že veľký dom, oni dole a my hore, ale ktovie čo sa nám podarí nájsť 🤷🏽♀️
Ja keby mam male deti tak nie. Mohli by nastat nezhody, deti by ich mohli aj otravovat ,predsa uz maju svoj zivot a nechcela by som aby im ho narusili. Bala by som sa ze sa nam pokazia vztahy.Keby uz mam velke deti, tak asi by som do toho sla. O rodicov by som sa postarala. Pisem Ti to ako tiez jedinacik . Inak to bol jeden z dovodov preco som vzdy chcela jedno dieta a cim skor. Lebo som vedela ze raz neskor sa o nich postaram a nechcela som mat na starost este aj male dieta. Ale nevieme ani ich vek
@ivik4 hej, deti sú jeden faktor.. na jednej strane super, že budú detstvo tráviť so starými rodičmi, že si ich aj naši užijú ale na druhej strane deti nepochopia, že babka chce oddýchnuť a nejdeme teraz k ním atd… takze musím poriadne s našimi “hodit reč” lebo jedno je krasna predstava a druhé krutá realita
@mirokub muž robí ešte na svk, písala som, že predtým žil v AT (potom prišiel na svk, spoznali sme sa až tu).. dom už mame 6ty rok, zo začiatku sme asi až tak ísť neuvažovali, mali sme prácu atd ale keď prišli deti tak som aj viac času trávila u našich cez materskú a zapáčilo sa nám čoraz viac… 🤷🏽♀️ a presne, veľkú rolu v tom zohráva budúcnosť deti… školy, zdravotníctvo pre ne, jazyky…
@janinah sú 63 a 65 ale už majú dosť zdravotných ťažkosti.. sú z tej starej generácie, ktorá k lekárovi ani za svet a keď hej tak len tabletky a nič netreba zmeniť (napríklad si mama dáva lieky na tlak pred rannou kávou, jedia len 1x za deň, cigaretky aj cela krabička, 2 dcl vody na deň a tak 😀).. samozrejme, dúfam, že im relatívne zdravie vydrží čo najdlhšie, ale keď sú doma tak pohyb žiaden, len tv a tablet..ale nemôžem na nich nič povedať, dôkazu sa o seba na 100% postarať, upratujú si teraz sami, dokonca moja mama je zaťažená na okna, takze keď k nám príde vždy mi umýva tie moje (aj kebyže ich deň predtým umyjem ja 😀)
@liliblacky To sú ešte mladí ľudia relatívne.
Išla by som jedine, ze by ešte pracovali, ale keďže sú už na penzii, stále doma....ee, to nedopadne dobre.
Keby pracovali aspoň by ste neboli.ontenzivne jeden druhému za zadkom.
@vilma7 hej, to môže byt náročne, to áno, ale ak by sa podarilo, že dcérka by išla hneď do škôlky a muž práca samozrejme, tak by som bola doma len ja a to viem, že naši svoj klud a ja svoj so synom… a na druhej strane zas, ak už by som aj ja do prace nastúpila, tak viem (ak by zdravie dovolilo), že by mi po deti chodili atd.. že má to aj výhody, že sú doma, nepotrebujú až taký klud ako keby boli 8 hodín v práci a potom ešte bývať s dvoma malými deťmi
Počuj, vas s muzom niekto praštil mechom po hlave alebo máte lobotomiu?
Sorry za sprostredkovanie priamu prvú vetu ake toto mi hlava teda nepobera.
Mas make deti, a oni "uzasne vonaju" po každom objatí a vybozkavani, túlení so starými rodicmi, hmmm... Sen každého mat takyto "parfem" a to este aj denne 🤯
Ja som pred pár rokmi zacala byt prudko alergicka ba až agresívna na cigaretový puch. U nas babka fajči tiez snáď aj tu krabičku denne a normalne chyti hisaky, kex si dlhsie nezapali.
Kedvobijma deti a oni smrdia ako popolník zo 4 cenovej, nekontrolujem sa.
Niektorí ľudia to vyžarujú omnoho viac, iny menej.
Ved vy tam mate same nevýhody, doslova prusery obalené poplatkom tvária im sa ako bomba kšeft.
Jedna kuchyňa pre dve rodiny, veľký dom, vy takmer nič nebudete platiť = bude vyžadovaný držhubizmus. Vasi maju štýl života mam na HK! Nehýbe sa, považujú sa na gaučom, hľadia do bedne, fajčia a strava cisty des. Už teraz majú dosť problémov, hmm.
Kolko realne myslíš ze potrvá, kým ich tento zivotny štýl dozenie?
To nie oni sa budu statat o vnúčatá ale vy o nich. Vies ake to je na ho okrikovat male deti bud ticho, babka dedko chcú klud?
Oni maju slušný dochodok, môžu si dovoliť platit vysoký najom za RD a do bytu nepôjdu- aha...
Co tam kriste robili v AT, ze za 10 rokov nie sú schopní riesit lekárov kpli jazykovej bariere?
Pokial su financne na tom tak super, ako píšeš, je možnosť ked bude treba, zamestnať opatrovatelku. Aj vlk sýty, aj ovca celá! Bola som v takýchto rodinách a mali naozaj pekný vzťah aj sa často navštevovali.
Ty mas akú možnosť zamestnať sa v AT, mas dobru NJ? Ci sa chceš zamestnať cez úrad práce ti v Rakusku?
Po ďalšie - ono sa teraz ten megabajtov za dom dobre platí ake co v prípade nečakaných problémov zdravotných? Nech vás to len obchádza ale predsa. Ty doma s detmi, rodicia nevládne, fizio, masaze, liečba- nie všetko platí kasa.
Teda v najhoršom prípade sa budeš musieť starat o rodicov, deti, budeš bez príjmu dlhodobo. A ako bonus z toho všetkého casom aj na nervy alebo vyhoriš. Vtipy ako užívať si deti a vašej mladej rodiny nehrozi. Budete fungovať, o tom by ale zivot byt nemal.
A to som este nespomenula hádky koli generálnym rozdielom pri spolubyvani!
Tiez mame rodicov 59 a 65 ročných. Jeden este robi, druhy iz na dôchodku. Ale vedú aktívny život aspom v domacnosti, na záhrade, ocino som zeno aj vybehnúť na dovcu, do kúpeľov, mama beha po záhrade a horách, ta ma vrtulu vies kde. Áno tiez sice huli ale stále musi niečo robiť. Je to skôr typ dámy, fit. Ale! Po intenzívnom dni s našimi malymi je rada, ze uz pôjdu spat. Je to pre nu vyčerpávajúce a to nepisem vobec ako negatívum ale ako fakt. A ona nám deti nevaríme! To len ked sa navštívime, tiez s mm zijeme v AT, ona na Sk. Ocino sa vnucatam tiez tesi ake uz by denne nemal na ne trpezlivosť.
Ked prídu, pohraju sa ale tiez ma zdr problemy a vie kde sú jeho hranice.
Podľa toho kde chcete zit sa odvíja aj najom RD. Známi platia 1500e ale museli dať 100 000e - teda si v podstate ten dom splacaju nájmom.
Mne to príde, ze mate veľmi ruzove predstavy a tu realitu nevidíte v plných rozmeroch. Aj ked sice o nej píšeš ale skôr tak usmevne.
A tu sú aj možnosti opatrovateliek k detom väčšie ako na Sk, ked som teda pisala o postavení deti atd.
A ako ste si to vlastne naplánovali? Do domu chcete nájomcov alebo budete platit dvojitý najom?
Jasne ze muz je za tento blby nápad- ist spolu bývať, ked bude ťahať hypo aj všetko este nejaký cas len on.
Raz mala takyto debilny nápad aj moj muz. Až mi zle prišlo. A to sa chcel presťahovať len do rovnakého kraja kde býva jeho otec. Je tam krásne, príroda, turistická oblasť. Ale ani za svet.
Povedala som mu, ze ved rozviesť sa môžeme pokojne aj v AT a nemusíme sa koli tomu stahovat do ďalšej krajiny 🫣🤪.
Tiez to videl tak "logicky" ako vy.
Možno moj koment vyznieva tvrdo, no keby mam písať komentáre celému tomu aj vysvetlenia, je to minimalne na brožúru.
Držím vám peste, nech sa darí a ste šťastní, ci uz na SK alebo v AT. Len si to riadne premyslite.
Niekedy sa za luxusné sny (rd , nie byt, rd lebo psy) platia privysoké dane , a nemyslím tým financie.
Tak prajem vám to naj rozhodnutie pre teba a tvoju rodinu 🙂.
Mas make deti, a oni "uzasne vonaju" po každom objatí a vybozkavani, túlení so starými rodicmi, hmmm... Sen každého mat takyto "parfem" a to este aj denne 🤯
Ja som pred pár rokmi zacala byt prudko alergicka ba až agresívna na cigaretový puch. U nas babka fajči tiez snáď aj tu krabičku denne a normalne chyti hisaky, kex si dlhsie nezapali.
Ved vy tam mate same nevýhody, doslova prusery obalené poplatkom tvária im sa ako bomba kšeft.
Jedna kuchyňa pre dve rodiny, veľký dom, vy takmer nič nebudete platiť = bude vyžadovaný držhubizmus. Vasi maju štýl života mam na HK! Nehýbe sa, považujú sa na gaučom, hľadia do bedne, fajčia a strava cisty des. Už teraz majú dosť problémov, hmm.
To nie oni sa budu statat o vnúčatá ale vy o nich. Vies ake to je na ho okrikovat male deti bud ticho, babka dedko chcú klud?
Oni maju slušný dochodok, môžu si dovoliť platit vysoký najom za RD a do bytu nepôjdu- aha...
Co tam kriste robili v AT, ze za 10 rokov nie sú schopní riesit lekárov kpli jazykovej bariere?
Pokial su financne na tom tak super, ako píšeš, je možnosť ked bude treba, zamestnať opatrovatelku. Aj vlk sýty, aj ovca celá! Bola som v takýchto rodinách a mali naozaj pekný vzťah aj sa často navštevovali.
Ty mas akú možnosť zamestnať sa v AT, mas dobru NJ? Ci sa chceš zamestnať cez úrad práce ti v Rakusku?
Po ďalšie - ono sa teraz ten megabajtov za dom dobre platí ake co v prípade nečakaných problémov zdravotných? Nech vás to len obchádza ale predsa. Ty doma s detmi, rodicia nevládne, fizio, masaze, liečba- nie všetko platí kasa.
Teda v najhoršom prípade sa budeš musieť starat o rodicov, deti, budeš bez príjmu dlhodobo. A ako bonus z toho všetkého casom aj na nervy alebo vyhoriš. Vtipy ako užívať si deti a vašej mladej rodiny nehrozi. Budete fungovať, o tom by ale zivot byt nemal.
Tiez mame rodicov 59 a 65 ročných. Jeden este robi, druhy iz na dôchodku. Ale vedú aktívny život aspom v domacnosti, na záhrade, ocino som zeno aj vybehnúť na dovcu, do kúpeľov, mama beha po záhrade a horách, ta ma vrtulu vies kde. Áno tiez sice huli ale stále musi niečo robiť. Je to skôr typ dámy, fit. Ale! Po intenzívnom dni s našimi malymi je rada, ze uz pôjdu spat. Je to pre nu vyčerpávajúce a to nepisem vobec ako negatívum ale ako fakt. A ona nám deti nevaríme! To len ked sa navštívime, tiez s mm zijeme v AT, ona na Sk. Ocino sa vnucatam tiez tesi ake uz by denne nemal na ne trpezlivosť.
Podľa toho kde chcete zit sa odvíja aj najom RD. Známi platia 1500e ale museli dať 100 000e - teda si v podstate ten dom splacaju nájmom.
Mne to príde, ze mate veľmi ruzove predstavy a tu realitu nevidíte v plných rozmeroch. Aj ked sice o nej píšeš ale skôr tak usmevne.
A tu sú aj možnosti opatrovateliek k detom väčšie ako na Sk, ked som teda pisala o postavení deti atd.
A ako ste si to vlastne naplánovali? Do domu chcete nájomcov alebo budete platit dvojitý najom?
Jasne ze muz je za tento blby nápad- ist spolu bývať, ked bude ťahať hypo aj všetko este nejaký cas len on.
Raz mala takyto debilny nápad aj moj muz. Až mi zle prišlo. A to sa chcel presťahovať len do rovnakého kraja kde býva jeho otec. Je tam krásne, príroda, turistická oblasť. Ale ani za svet.
Povedala som mu, ze ved rozviesť sa môžeme pokojne aj v AT a nemusíme sa koli tomu stahovat do ďalšej krajiny 🫣🤪.
Možno moj koment vyznieva tvrdo, no keby mam písať komentáre celému tomu aj vysvetlenia, je to minimalne na brožúru.
Držím vám peste, nech sa darí a ste šťastní, ci uz na SK alebo v AT. Len si to riadne premyslite.
Niekedy sa za luxusné sny (rd , nie byt, rd lebo psy) platia privysoké dane , a nemyslím tým financie.
@svetlonos nie, v pohode, píšeš svoj pohľad, ktorý môže byt kľudne reálny.. len ja sa o rodičov budem musieť postarať či už budem žiť na SVK alebo v AT. Svokra povedala rovno, že chce na starobu do domova dôchodcov, moja mama to považuje za životnú zradu ak by tam išla… Takze ak mi nepôjdeme tam, pôjdu oni sem a pravdepodobne by išli tiež do nášho domu, kebyže sa treba starať a tu je to ešte horšie čo sa opatrovateliek týka.. Takze toto je časť reality o ktorej viem ale neurobím s tym nič. Im životný štýl nezmením (dohovaram jasne ale jedným uchom dnu, druhým von) a viem, že kebyže ja potrebujem pomoc tak sa tiež starajú.. takze toto neovplyvním… tie cigarety mi vadia najviac.. neznášam cigarety a dym.. oni aj idu preč od deti, aj ruky umyjú atd keď sa vrátia ale ti cítiť stále..
@svetlonos ešte zvyšok - nemčinu nemám nejakú bohvieako skvelú (stare školské časy), ale plánujem byt ešte so synom doma nejaký čas takze budem musieť oprášiť a na bežnú kominikaciu si myslím, že sa po roku dostanem.. rodičia si základne veci vedia vybaviť ale ak už ide o nejaké “uradnejsie” veci tak majú strach.. ale to aj na SVK robia, teraz si nechal dedo zoperovať oči, no všetko vybavovanie chceli po nás, aby sme vybrali kliniku, zavolali atd.. síce sú na tablete denne ale take, že vyhľadať čosi cez google a nájsť recenzie a neviem čo nehrozí… Už mali pár krát situáciu, že objednali nejakú somarinu cez net (tie podvodne reklamy), tak sú takí skeptickí a radšej dávajú ruky od takých veci preč.. rovnako aj úhrady aké skôr take, že mala mama pohovor pred komisiou kvôli poistke z úrazu atd.. A dom - muž by ho daj aj do prenájmu už ale ja by som chcela aspoň 1-2 roky si ho nechať v zálohe… ak sa zabývame, tak potom kľudne prenajom alebo predaj, uvidíme… a domy čo sme pozerali, tak vychazdaju tak 1200 pre nás, 1800 už pre všetkých spolu… no a ja viem, blbosť bola mat psov ale vtedy sme ešte nejako sťahovanie neriešili a preč ich teraz nedam… a majú 45kg jeden, tak do bytu má nik nevezme (budem rada aj dom najdeme) a zase kvôli psom tu ostávať je somaeina 😀
No takže ty potrebuješ makať na nemčine a to funguje idealne, pokial mas minimum kontsktu so SJ. U teba nehrizi keďže by si mala okolo seba muza a ridicov Slovákov.
Okrem toho máš deti, teda časovo nefkexibilna - pokial ide o kurzy a učenie. Ono to nevadí, casom to hádam pôjde, no do roka zo ZŠ nemčiny na komunikatívny úroveň, neviem.
Na sk si robila akú prácu?
Tu so zlou nj bude náročné pracu nájsť. Takze v podstate bude všetko ťahať ken tvoj muz.
Tých 1200e je už aj s energiami, vodou atd? Ak áno, bude to zrejme niekde v oblasti, kde tej prace moc nie je. Ak treba prirátať este energie atd, tak rátaj kludne este tak s 300e naviac a to som celkom optimista este.
Deti sa rýchlo naučia a zvyknú si.
Zrátané si všetko aj finančne. Za dom tiez casto treba depozit a 3 mesacne najmä, event. provízia maklérov. A u mnoho nehnuteľnosti je treba caszo uhradiť aj 50 000 -100 000e dopredu, i ked si len v najme.
Uznesenie bez peňazí by si nebola keďže by si poberala asi rodinné pridavky.
@svetlonos ešte zvyšok - nemčinu nemám nejakú bohvieako skvelú (stare školské časy), ale plánujem byt ešte so synom doma nejaký čas takze budem musieť oprášiť a na bežnú kominikaciu si myslím, že sa po roku dostanem.. rodičia si základne veci vedia vybaviť ale ak už ide o nejaké “uradnejsie” veci tak majú strach.. ale to aj na SVK robia, teraz si nechal dedo zoperovať oči, no všetko vybavovanie chceli po nás, aby sme vybrali kliniku, zavolali atd.. síce sú na tablete denne ale take, že vyhľadať čosi cez google a nájsť recenzie a neviem čo nehrozí… Už mali pár krát situáciu, že objednali nejakú somarinu cez net (tie podvodne reklamy), tak sú takí skeptickí a radšej dávajú ruky od takých veci preč.. rovnako aj úhrady aké skôr take, že mala mama pohovor pred komisiou kvôli poistke z úrazu atd.. A dom - muž by ho daj aj do prenájmu už ale ja by som chcela aspoň 1-2 roky si ho nechať v zálohe… ak sa zabývame, tak potom kľudne prenajom alebo predaj, uvidíme… a domy čo sme pozerali, tak vychazdaju tak 1200 pre nás, 1800 už pre všetkých spolu… no a ja viem, blbosť bola mat psov ale vtedy sme ešte nejako sťahovanie neriešili a preč ich teraz nedam… a majú 45kg jeden, tak do bytu má nik nevezme (budem rada aj dom najdeme) a zase kvôli psom tu ostávať je somaeina 😀
@liliblacky
ale ta opatrovatelka, tu v AT vie veľmi pomôcť. Aspom nevyhoris. Urobte to tak aby vám dobre bolo, lebo ty musíš byť ešte dlhé roky tu pre svoje deti 🙂 Idealne ako manželia.
To spolocne bývanie by bolo o hubu. A teda platit 2 roky dvojitý najom/hypo úf... to bude o hubu. My sme tak teraz platili pol roka dvojitý najom aj teda masaker. Akonáhle budete mat v AT istú pracu, dom tak ten na sk prenajať.
No takže ty potrebuješ makať na nemčine a to funguje idealne, pokial mas minimum kontsktu so SJ. U teba nehrizi keďže by si mala okolo seba muza a ridicov Slovákov.
Okrem toho máš deti, teda časovo nefkexibilna - pokial ide o kurzy a učenie. Ono to nevadí, casom to hádam pôjde, no do roka zo ZŠ nemčiny na komunikatívny úroveň, neviem.
Na sk si robila akú prácu?
Tu so zlou nj bude náročné pracu nájsť. Takze v podstate bude všetko ťahať ken tvoj muz.
Tých 1200e je už aj s energiami, vodou atd? Ak áno, bude to zrejme niekde v oblasti, kde tej prace moc nie je. Ak treba prirátať este energie atd, tak rátaj kludne este tak s 300e naviac a to som celkom optimista este.
Deti sa rýchlo naučia a zvyknú si.
Zrátané si všetko aj finančne. Za dom tiez casto treba depozit a 3 mesacne najmä, event. provízia maklérov. A u mnoho nehnuteľnosti je treba caszo uhradiť aj 50 000 -100 000e dopredu, i ked si len v najme.
Uznesenie bez peňazí by si nebola keďže by si poberala asi rodinné pridavky.
@svetlonos ono je to asi viac môj strach s tym domom, že to beriem ako istotu, keďže neviem ako sa po rodičovskej uchytim ja… to, či by sme bývali s našimi alebo nie, by vplyv na nemčinu moc nemalo, lebo ja aj tak telku nepozerám (nie je kedy) a keď sú naši u nás alebo my u nich, tak kvôli deťom nepozerajú ani oni. A kebyže púšťam rádio (alebo aj telku), tak určite v NJ už len aby som deťom vytvorila čo najviac nemecké prostredie… No a keď bude muž v práci, tak nákupy, lekarov atd budem riešiť ja, takze (síce už teraz mám obavy) ale rozpravat nejako budem musieť.. nehovorím, že to bude plynula nemcina hneď, ale budem musieť zamakať … ako strach mám, nevravím.. a určite by som potom aj opatrovateľku riešila, aspoň na pár hodín keď už (tuším v AT máš na to aj celkom fajn prispevky) a minimálne lieky sú lacnejšie ako u nás (doplatky myslím) atd. Ale snáď ju nebude tak skoro treba.. 🙏 A vy ste kde v AT? Čo sme pozerali tak tých 1200€ je aj s energiami (ale bez smeti a stočné), no pozeráme skôr nejaké staršie domy kvôli rozpočtu predbežne.

Rozdiel.ci su rodicia 60tnici alebo skoro 80tnici.Ak sa bude treba ozaj o nich postarať tak aj behať do len susedneho domu ti bude zaťažko.Ale to moze prisť mozno o 20 rokov.Ja by som radila nieco ako dvojdom,teda spolu a predsa oddelene a s pravidlami.Chodit k sebe navzajom ohlaseni ako na navstevu,nie behať vsetci všade.A nikdy jednu spoločnu kuchyňu,kde by gazdovali dve gazdiné.
@janinah sú 63 a 65 ale už majú dosť zdravotných ťažkosti.. sú z tej starej generácie, ktorá k lekárovi ani za svet a keď hej tak len tabletky a nič netreba zmeniť (napríklad si mama dáva lieky na tlak pred rannou kávou, jedia len 1x za deň, cigaretky aj cela krabička, 2 dcl vody na deň a tak 😀).. samozrejme, dúfam, že im relatívne zdravie vydrží čo najdlhšie, ale keď sú doma tak pohyb žiaden, len tv a tablet..ale nemôžem na nich nič povedať, dôkazu sa o seba na 100% postarať, upratujú si teraz sami, dokonca moja mama je zaťažená na okna, takze keď k nám príde vždy mi umýva tie moje (aj kebyže ich deň predtým umyjem ja 😀)