icon

Rodičia neustále nedodržiavajú naše vianočné pravidlá

25. dec 2023

Nech sa snažím akokoľvek slušne a s pochopením pristupovať ku všetkým členom rodiny, nakoniec je do plaču po Štedrej večery mne..
Za darčeky, ktoré s ohľadom na našu výchovu a postoje u nás nemali byť.
Akonáhle neriešim 2 mesiace pred Vian. s rodičmi, že sa majú krotiť, tak naše deti dostanú kvantá všetkého, s čím nesúhlasíme. Mali sme už toľko debát….. som frustrovaná a veta, že budte vďační, že vám dajú, že sa snažia mi teda tento dojem Vianoc nevylepšuje.
Celý rok a obzvlášť advent vedieme deti k striedmosti, pokore, trpezlivosti a skromnosti a na Vianoce naši rodičia zbúrajú všetko.
Manžel sklamaný, že starý otec kupuje veci, na ktoré sa on tešil, že raz ich synovia dostanú od neho…. prvé hodinky, a pod.
A teraz čo? zase ma čaká s nimi povianočná debata nepríjemná a plná nepochopenia?
Prepáčte za výlev, ale som sklamaná . Je to tak aj cez rok, vkuse niečo kupujú bez nášho vedomia. Ja nechcem byť ako kontrolôr, že budem rozkazovať, čo môžu kúpiť, ale sme zahltení toľkými vecami 😞

viestta
25. dec 2023

Na jednej strane mas pravdu, ale co nechapem, preco chces vychovavat starych rodicov? Nestacilo vysvetlit a zvysok nechat na ich rozhodnutie? Su dospeli, svojpravni a zjavne chcu svojim vnucatam dopriat. Nie je na tom nic poburujuce.

natall113
25. dec 2023

@madeincssr ak si prebehneš témy na MK za posledné dva týždne kde sa riešia darčeky väčšinou nájdeš všade odpovede že dávajú 3ks na osobu 1ks a takto podobne, ja nikdy darčeky nepočítam, kupujem čo sa mi páči a viem že sa hodí takže je nakoniec z toho aj 12 darčekov, niesu to ale hračky balím aj také veci ako oblečenie, kozmetika, ceruzky a tak. Starých rodičov tiež nechávam nech nakúpia koľko chcú a čo chcú
Viem akú som mala radosť ako dieťa ja a chcem ju dopriať aj mojim deťom. Nuž podľa väčšiny ľudí som divná lebo musí stačiť jeden darček

amonet
25. dec 2023

@1ryba obe strany musia chciet je presne ten zadrhel

cafelatte
25. dec 2023

A to ste už stihli po rodinách pochodit? Ci trávite Vianoce spolu? Chyba. K rodičom chodievajte na 1 alebo 2 sviatok vianočný a hračky dary nechaj u nich. Vybavené.

fizbo
25. dec 2023

@viestta akoze vychovavat starych rodicov? Ved to je normalna komunikacia medzi ludmi ktori maju spolu nejaky vztah. Predsa sa snazis riesit veci ked ti nevyhovuje sucasny stav.

pkgirl30
25. dec 2023

Moje dieťa je síce iné ale u mojich rodičov tiež trvalo kým pochopili ako je to u vnuka s hračkami, až kým jedny Vianoce videli že čím viac tým horšie. Ale zastaviť ich nedokážem aby nekupovali lebo je to jediný vnuk , tak som im vysvetlila že dobre kupujte keď chcete ale ja rozhodnem kedy čo dostane...s niektorými hračkami sa hrá a niektoré sú nové v skrini a niektoré už rozdané iným deťom

queen_mary
25. dec 2023

Moj otec tak mojmu synovi kupujeme co ho napadne, vcera asi 10 balikov. Tie, co maly len rozbalil a isiel dalej, som odlozila, a budem rozdavat po rodine a po kamoskach na narodeniny a sviatky.

majkakvet
25. dec 2023

Uplne suhlasim. Ked boli deti male som z dusi nenavidela tie cinske, plastove veci. Konzum, vytvaranie odpadu a nicenie zemegule. Dnes deti su dospele a Vianoce mame bez darcekov. Deti si to chvalia.

autor
25. dec 2023

@cafelatte vsetci nasi stari rodicia ziju osamote, cize by boli na Vianoce samu, co je nam luto a pozyvame ich k nam, lebo ved Vianoce= rodina, nie darceky….

grof_monte_christo
25. dec 2023

Autorka, mňa by zaujímalo, ako sa na tvojich deťoch táto nadmerná štedrosť v podobe darčekov od starych rodičov reálne prejavuje? Lebo píšeš, že ich počas adventu vedies k pokore, striedmosti a zrazu je všetko zbúrané. Čo konkrétne ti potom na ich správani vadí? Máš pocit, že si veci potom menej vážia?

autor
25. dec 2023

@majkakvet verim, ze to raz dosiahneme, jeden, dva darceky pre radost, a dost…. kym boli mali, dalo sa to schovat, zobrat… vcera ale dostali tablety, bez nasho vedomia, plastove samopaly, co je total mimo pre mna… vianocnu loteriu, aby vyhrali peniaze, a kopu plastovych cinskych kravin, co by som sa hanbila dat dalej kamoskam

viestta
25. dec 2023

@fizbo ano, komunikacia je na mieste, aj argumenty jednej a druhej strany. Ale ak napriek tomu, ze mam nejake poziadavky a druha strana ma na vec iny nazor, tak to akceptujem. Pretoze je to ich rozhodnutie. Tak ako ona ziada respekt voci svojim postojom, mozu ziadat respekt rodicia voci ich rozhodnutiam. A teraz co?

majlo1234
25. dec 2023

Pokial ta to trapi a trapi ta pasivita, aktivne to vyries: darceky prevezmi pred vianocami, skontroluj, zensu to tie na ktorych ste sa dohodli a ostatne ich posli asertivne vratit do obchodu.

natall113
25. dec 2023

A dávaš starým rodičom inšpiráciu čo kúpiť?

autor
25. dec 2023

@grof_monte_christo ano, presne, ked sa nie o znici, aj ich nedbanlivostou, je im to jedno, ved kupime dalsie, stracsju, zabudaju, akoby si to nevazili, vsetko chcu, praju si vela…. nevidia hodnotu

autor
25. dec 2023

@natall113 ano, ale nepytaju sa,alebo ignor, pocuvaju len deti, kt. chcu vsetko

roja01
25. dec 2023

@macik166 ja som za detstva dostavala tiez darceky velmi skromne (kniha a pod.). Sklamanie som sa snazila nedat najavo. Malo to aj pozitivnu stranku. Dokazala som mat radost z kazdej drobnej veci, ktoru som si mohla neskor dopriat.
Ja si myslim, ze kazdy extrem je skodlivy, aj minimum, ale viac asi velmi mnoho darcekov a materialnych veci. Nie nadarmo sa hovori zlata stedna cesta.

dadka1997
25. dec 2023

Presne toto riesim aj ja, chcem naucit deti skromnosti, dostali to po com tuzilo ich srdiecko a dostali k tomu po drogerii lebo to tu chybalo 😃 .. zajtra idu k svojmu otcovi, ten ich mava raz za mesiac cize si ich hrackami ziskava , stacilo mi po mikulasovi s cim prisli, nechcem vediet s cim pridu teraz, ak to nie je nic prospešne pre deti zbytočne palsty hračky ktore zachvilku pokazia a vyhodia sa .. a o babkach ani nehovorim .. uz teraz mi je zle z toho co ich tam čaká, tam sa najviac rozmaznavaju deti.. a to nie je o dohode, to je to co chcu oni, nie to co chceme alebo potrebujeme tam su ale ze totalne hovadiny

zmrzlinka2021
25. dec 2023

@natall113 a čo ekologické hľadisko?

zmrzlinka2021
25. dec 2023

Autorka, chápem ťa, žiaľ staršia generácia vôbec nezohľadňuje životné prostredie, materinu a verí tomu že kvantá plastov budú dôvodom na radosť

anketkarka
25. dec 2023

Starkých neprevychováš, deti to chcú. Chápem Tvoj postoj, ale treba dúfať, že ak ako deti dostanú na Vianoce všetko a Ty ich celý rok budeš zodpovedne vychovávať k nekonzumnému hodnotovému systému, tak to bude mať požadovaný efekt. Nasýtia sa a pochopia správne hodnoty. Ono je tam aj trochu vašeho ega, že vás mrzí, že niektoré veci ste chceli dať deťom vy. Radujte sa, že sa radujú darci a obdarovaní(aj keď aj ja si myslím, že je to kupovanie detí bez rozumu a hraníc) a celý rok rieš výchovu a hodnoty detí.

mogaa
25. dec 2023

sú to darčeky🙂nemyslíš vážne, že chceš ich rodičom odsúhlasovať🙂 buď rada že deti dostali to, z čoho majú radosť a blbosti nerieš....mužovi nič nebránilo aby prvé hodinky kúpil on, ale zjavne nedostal ten nápad on....rodičia vychovávajú, starí rodičia rozmaznávajú.....pokiaľ nekupujú starí rodičia kvantum darčekov mesiac čo mesiac - nerieš, ide o jeden deň, ten ich charakter isto nezkazí

kaktusik007
25. dec 2023

@natall113 mam to uplne rovnako

moonlight1210
25. dec 2023

Zisti si, ci mate v okoli domov, centrum, kde by hracky prijali.

Skus po Vianociach s detmi pretriedit veci, aby vybrali take, co chcu dat inym detom, ktore tolko stastia nemaju, ze maju hracky.
Ak budu vyberat tie znicene, neuplne, s postracanymi dielikmi, spytaj sa ich, ci by sa sami tesili takej pokazenej hracke, ci je to spravne, atd.
Ked uz teda dostavaju tolko hraciek, skus vyuzit tuto situaciu a ucit ich zas sucitu a stedrosti k inym. Proste pracovat s tou situaciou, co mas.

isis234
25. dec 2023

Dala by som rodičom k Novému roku šporkasu. Napísala na ňu" pre.. (mená ich vnukov- tvojich synov) . Miesto darčekov vložia peniaze. Hračku môžu kupiť len jednu. Nech rešpektujú rozhodnutie tvoje a tvojho muža. Časom z tých peňazí môžu mať ako vreckové na dovolenku.
Povedala by som im, že ak kúpia viac hračiek, pôjdu na Charitu.

kaktusik007
25. dec 2023

autorka - mne by vadilo ak by tablety nesplnali moje technicke naroky a boli by preto len aby boli --- to by som rodicom patricne vysvetlila ze toto su potom zbytocne vyhodene peniaze.... k samopalom - toto ak aj niekto mojim detom dal - ihned som darcek zobrala a siel prec, samozrejme rovno aj pred darcom - moje deti sa so zbranami hrat nebudu a v mojej domacnosti ziadne zbrane, ani ich makety, nebudu rovnako --- a ano, darcovia nemo ustrnuli ze co som to spravila a ano, bolo zlahcovanie ze je to hracka - avsak ja som nekompromisna v tomto a aj ked som asi vyzerala ako sialenec, bolo mi to jedno. Zbrane nie.

autor
25. dec 2023

@mogaa muz chcel prve hodinky darovat synovi na narodeniny, o mesiac…

stevvvka
25. dec 2023

Autorka, ja ta chápem, že ide o princíp, že nerešpektujú tvoju výchovu.
No sčasti sa pridám k dievčatám - nepomôže ti ani ľútosť, hnev, snaha zmeniť ich, môžeš akurát tak argumentovať, ale oni ta predsa nemusia posluchnut. Skus z toho vyťažiť maximum. Aj keby ta starí rodiča pochopili, vždy tu budú iní ľudia, ktorí ich budú obdarovavat a veľakrát aj zbytočnostami. Nemôžeš všetkých ľudí okolo presvedčiť, aby sa správali k tvojim deťom tak, ako si to ty predstavuješ (a to sa netýka len darov). Teraz je ideálna prilezitost otestovať svoju výchovu, a nakoľko pevné sú hodnoty, ktoré chlapcom vstepujete. Ak bude tvoja výchova pevná, a budeš im vzorom, stačí, že deti budú rešpektovať teba. Potom sami tie zbytočnosti dajú preč. Ukaz rešpekt ty k rodičom pred detmi, že chápeš ich stanovisko, oceňujes, že chceli deti potešiť, že mali dobrý úmysel. Ze hoci ty to vidíš inak, vieš, že nechceli zle. Aj deťom to takto zdôrazní, že starí rodiča ich chceli potešiť, a neuvedomili si, že to zaťaží planétu. Ideálny čas na rozhovor, ako to vidia deti, pýtaj sa ich, čo by urobili oni s tými hračkami, či im nevadí mat "bordel"... Minulosť už nezmeníš, nauč sa prijať fakt, že starí si niečo kompenzujú. Namiesto toho, aby si riešila rodičov, porozmýšľaj, prečo ti tak vadí niečo, čo nemôžeš zmeniť. Pochybujes o svojej výchove? Ze chlapci nechápu, čo ich chceš naučiť?

Môžeš naďalej rodicom argumentovať, vysvetľovať, ale zameraj sa na deti a skus sa pripraviť aj na to, že tvoje deti možno budú mať tiež iný názor ako ty a v dospelosti nebudú minimalisti.

Je nás takých viac "eko" ktorí vnímajú konzum... Ale nemôžu byť takí všetci.

Tie plastové veci, ktoré sa hanbis ďalej darovat kamoškami, daj na charitu, ponúknite na bazáre... Ešte stále sú ľudia, ktorí fakt nemajú ani euro nazvyš a majú deti, ktoré by sa hráčkam potešili, len ich treba nájsť. Viem, že je to pre teba robota navyše, ale keď zapriahnes chlapcov, aj to cielene vyhľadávanie, čo s tým, že do koša nie, ich môže niečomu naučiť. Možno sami budú mať nápad, komu by to dali.

januelik
25. dec 2023

Pozri my to mame tak ze doma su nase pravidla a babky a dedkovia su na to aby svoje vnucata rozmaznavali. Ked im daju jeden alebo 10 darcekov je to ich vec a ty sa mozes len tesit. Horsie by bolo keby nedali ani jeden….

zmrzlinka2021
25. dec 2023

@kaktusik007 k tým zbraniam desať palcov hore. Už som si ja pripadala ako sibnuta