Rodičia neustále nedodržiavajú naše vianočné pravidlá
Nech sa snažím akokoľvek slušne a s pochopením pristupovať ku všetkým členom rodiny, nakoniec je do plaču po Štedrej večery mne..
Za darčeky, ktoré s ohľadom na našu výchovu a postoje u nás nemali byť.
Akonáhle neriešim 2 mesiace pred Vian. s rodičmi, že sa majú krotiť, tak naše deti dostanú kvantá všetkého, s čím nesúhlasíme. Mali sme už toľko debát….. som frustrovaná a veta, že budte vďační, že vám dajú, že sa snažia mi teda tento dojem Vianoc nevylepšuje.
Celý rok a obzvlášť advent vedieme deti k striedmosti, pokore, trpezlivosti a skromnosti a na Vianoce naši rodičia zbúrajú všetko.
Manžel sklamaný, že starý otec kupuje veci, na ktoré sa on tešil, že raz ich synovia dostanú od neho…. prvé hodinky, a pod.
A teraz čo? zase ma čaká s nimi povianočná debata nepríjemná a plná nepochopenia?
Prepáčte za výlev, ale som sklamaná . Je to tak aj cez rok, vkuse niečo kupujú bez nášho vedomia. Ja nechcem byť ako kontrolôr, že budem rozkazovať, čo môžu kúpiť, ale sme zahltení toľkými vecami 😞
@miriam11 mrzi ma, ak mas vazne problemy… ale toto je presne ten postoj, nevidiet si od nosa dalej, ja prave vnimam, ze tento konzum ma dopad ma kopu veci ako ekologiu, zdrave zitie ci po psychickej, fyzickej stranke…to je ako keby niekto povedal, ze ma rakovinu a na prirode, ci inych ludoch mu uz nezalezi….
@babulkomale s tymto nemam vobec problem, palice, drevene papeky, penove mece, luky … to mame a hraju sa s tym, aj na vojakov na misii, co zachranuju nieco, tento muzsky povahovy princip nepotlacam, vedoa, ze strielat ludi a zver sa nesmie ani v hre….ale pod stromcek samopal, to mi pride prilis
Tak samopal nie je sympaticky ani mne. Nasi maju Nerfky.
Ja som si zvykla 🤷. Už neriešim. Babke to robí radosť, nevie sa v obchodoch ovládať. Deti sa veľmi tešia, lebo každá návšteva u babky = aspoň jeden darček. Neriešim. Kopec vecí išlo nových do charity, lebo chvíľu sa s tým pohrali a už ich to nezaujímalo - tak aspoň sa potešia deti z chudobnejších rodín. Ja som rada, že sa deti k nim tešia. Tiež sme našli x debát, potom som pochopila, že je to hrach na stenu a prestala som to riešiť.
@viestta hej, mas vo vseobecnosti urcite pravdu, ale ked ide o nazory na darceky, tak je podla mna dost nevhodne zasypavat darcekmi niekoho kto ich nechce. Tomu pbdarovanemu to sposobuje problemy a dilemy, pri vychove, pri zbavovani sa tych darcekov atd. Podla mna musi ustupit ten ktory zakazdu cenu chce davat darceky ktore ten druhy proste nechce. Ja sa vobec necudujem ze autorka z principu nechce sa na to vykaslat
Treba tie veci nechať u nich, nech majú deti na hranie, keď prídu tam. Nech majú zapratany byt oni, ich vec.
Zlata moja, ja ta uplne chapem. Ani nevies ako moc. Svokrovci tiez nakupuju- ale nam! Kazdy rok kopec kozmetiky, aku nepouzivam, kopec oblecenia mimo moj vkus a velkost. Nepomohlo nic- rozhovory, dohovarania... Oblecenim novym zasobujem charitu. Kozmetiku nieco pouzijem, nieco darujem. Ked pridu raz deti- necham im, co budu chciet, co nie- krizove centra pre mamicky s detmi alebo darovacie skupiny to istia. Pozri, nie kazda mama ma tolko €, aby dopriala deckam. Co mate navyse, tak posun dalej. Kopec rodin je, co kazdy rok okolo Vianoc prosia o darceky pre deti- zisti adresu, zabal jeden balik schopneho, co tvoji nechcu a posli. Svokrovci budu spokojni, ze kupili. Deti tiez, ze potesili ine dieta, ty budes mat poriadok a dobry pocit, ze si potesila nejake deticky, ktore by v zivote mozno take hracky nedostali. Mne to bolo najprv hrozne luto, posuvat novucicke veci. Ale poviem ti, uz som si zvykla, po Vianociach urobit Vianoce niekomu dalsiemu, kto v zivote nema tolko, co ja. Nestresuj sa, uzivaj Vianoce a radsej pohladaj nejake darovacie skupiny, krizove centra, kontakt na nejaku mamicku.
@aj47456 presne, je mi luto ich sklamat, je mi kuto dat prec veci, ze minuli peniazky, ale je to fakt extremne veka zbytocnosti….
Jasne,že je to konzum,ako celá spoločnosť Deti môžeš viesť k striedmosti,aké rovnako im aj môžeš vysvetliť,že starkí si myslia,že im musia dať všetko čo sú schopní zabezpečiť Veď už sú dosť veľkí aby to vedeli pochopiť,že ty to neschvaľuje s,ale nie je v tvojich silách to zmeniť🤷
Tvoj prispevok aj vo mne vzbudil rozhorcenie. Tiez mame podobne zmyslanie ako vy s manzelom. Tie hodinky by ma mrzeli :/ Bude ich tvoj syn nosiť? Keď píšeš, že má 10r, tak možno ho ešte nezaujmú a osobné darovanie hodiniek od otca bude preňho znamenať viac ako len keď si niečo “neosobne” rozbalil pod stromčekom. Aj ja každý rok prosím rodičov, aby nekupovali veľa a zatiaľ to zvládajú. Lebo to na tých deťoch vidno že chcú len rozbaľovať, nachvíľu sa ohúriť dopamínom a hľadajú ďalší darček, ktorý by mohli otvoriť. A reálne sa hrajú s 1 vecou z 5. A to nie je, že človek deťom nedopraje, ale ak vieme, čo to spôsobuje detskému mozgu, že to neprospieva a až škodí, tak načo je to dobré?
No, ja som vcera pisala, ze zvysok rozdam, ale dnesok ma dostal. Doma maly dostal vela darcekov (od 3 rodin, a jeden pribuzny je megaloman a dal mu asi 5 balikov). A dnes sme boli u babky, kde mal 2 balicky. A zacal hladat dalsie, a potom sa odul a urazil, ze on chce este. Akoze taka sklamano nasrato nestastna som este nebola. Ma 4 roky. Verim tomu, ze este mame cas, aby sme to napravili, kym bude starsi. Ale presne som citila, ako pise @carduelis , ze ako ich bolo tak vela, tak len trhal, a nestihol sa z nich ani tesit, lebo len hladal a rozbaloval dalej.
Velke ponaucenie do buduceho roka.
@queen_mary ano, toto bolo aj i nas, ked mali deti vek tvojho syna, preto aj vo mne narastlo toto citenie, o ktorom vam tu od rana pisem….
Autorka, chapem ťa a súhlasím s tebou. Pre našich starých rodičov je to tiež ťažké pochopiť. Nášmu par mesačnemu drobcovi babka kupuje darčeky vekovej kategórie 5rokov+ a nedá si povedať, že jednak nemám to kde skladovať ale hlavne sú to zbytočnosti a kopy plastu, ktoré aj tak vyhodím.
Úplne zbytočné.je dačo sa snažiť vysvetliť.
@viestta nema, veru…. to ma frustruje, nechcem nikomu ublizit, nikto to nemysli zle…. 🥴
Rešpekt môžeš očakávať vtedy,keď si nedáš s*ať na hlavu. Takto nechápem,čo riesis...? Nechcem darčeky? Poviem,vrátim,neprijmem a viac komunikovať s dotyčným nebudem...veľmi rýchlo pochopí....a hlavne rodičia sú tak toxické osoby v mnohých suzitiach,že lepšie ich odstrihnut a máš svoj pokoj...jednoduche
Chápem aj teba aj ich. Moji rodicia a cela moja rodina vždy dávajú veľa hraciek deťom (svokrovci zas po jednej hracke a my tiez po jednej hracke) nepomáha vysvetľovanie, takže ja to robím tak, ze hračky co deti dostanú od starých rodičov zostávajú u starých rodičov. Mne práveže ten rozdielny postoj starých rodičov vyhovuje a aj pre deti je to myslím si, ze dobra škola. Vidieť, ze veci sú rôzne, ze ludia su rôzni a hľadať si v tom prístupe nejakú tú svoju cestu.
Chces, aby ta stari rodicia respektovali, no skus aj ty respektovat ich prianie a snahu potesit vnucata. Oni vyrastali v nedostatku, tym ze zahrnuju vnucence darcekmi, si to vlastne kompenzuju. Dohovaranie tu nepomoze, narobis zbytocne dusno v rodine. Mozes nechat cast hraciek u nich s tym, ze sa spolu s detmi zahraju. Ked to urobis viac krat, zacne sa im to kopit a prestanu kupovat haldy. Mozno casom pochopia, ze spolocny cas s vnucatami je viac ako vsetky dary sveta.
Nepomôžem,ale sucitim. Už sme pár darov nechali u starkych,nech vidia,že deti to reálne nepotrebujú,viac potrebujú ich čas a záujem a dom nemame nafukovací.
Úplne ťa chápem. Mám tri dcéry po sebe v jednej detskej a štedrých starkých ktorý si tiež nedajú povedať. Snažím sa byt minimalistka ale plastove hračky na jedno použitie sa k nám stále dostávajú…. je to vyčerpávajúce. Nevidím nejaké riešenie , lebo rozhovor nemá váhu. Len počkám kým príde jar, a vytriedim do zberu čo sa dá, prípadne posuniem inam. U násdoma koly starkým majú jeden malý balík… lebo viem že dostanú kopu somarín a darov j nich.
@zmrzlinka2021 áno, aj spoločnosť môže utvoriť sčasti povahu. A zbraň je nástroj na zabíjanie, ale nebola primárne určená zbraň na zabíjanie zvierat, lov? Kto to zneužil! Zas len človek. Všetko sa dá zneužiť. Naše názory sa tu rozchadzaju, kým ty nechceš zbraň ani vidieť doma, ja radšej kúpim plastovú pištoľ a budem ich usmerňovať od mala. Netvrdím, že je moja výchova bezchybná, ale ak raz človeku prepne v hlave, môže byť odmalička vedený doma, že zbráne nie, a aj tak mu proste prepne a niekoho zabije, kľudne nožom.
Rozumiem ti. Tiez sa snazime o minimalizmus. Rodicom aj svokrovcom vysvetlujeme a postupne sa ucia. Svokra sa naucila, ked kupila oblecenie a narovinu sme jej povedali, ze to posunieme. Predtym som jej vravela viackrat, ze ma syn vsetko. Podedil, dostal od kamosky. Odvtedy nekupila. Rovnako je to s hrackami. Odmietam lacne plastove svietacie a hrajuce hluposti, ktore len zabiju krestivitu dietata. Nedostal este od nikoho takuto, vela vela komunikujem a vysvetlujem. Aj ked nechapu, respektuju pomaly.
Zamerala by som ich pozornost bud na jeden kvalitny drahy darcek. Alebo na zazitky typu vstuprnky do divadla, muzea, jaskyne, sportovy kruzok. Mozu zaroven travit cas s detmi.
@vreckovka2 🙏 presne o toto sa krok po kroku snažíme.
@vreckovka2 ja len taká otázka fakt ma to zaujíma, s čím sa deti hrajú? Lebo ja mám polročnú dcéru a keď pred ňu dám napr drevenú hračku tak absolutne nezáujem ale ak nejaká svieti a hra tak sa výhra aj pol hodinu s ňou
@natall113 ako polrocne sa nase dieta hralo so sustiacimi knihami, skumalo rozne povrchy rukami a hlavne ustami, prezeralo knihy, hrkalo hrkalkami, rolnickami, vajickami, "hadzalo" loptu latkovu, spievala som mu vela, hrala som mu na flaute a podobne. Praveze dieta zaujima velmi vela veci.
@vreckovka2 jasne toto fiči aj u nás ale hovorím o tom že ak kúpim nejakú udržateľnejšu hráčku tak sa mi na to vykašľe
@natall113 mozno este len nedozrela. Este je malicka. Este dlho ma "narok" na to, aby vyzadovala asistenciu pri hre. Taka mala este tolko hraciek ani nepotrebuje.

@mimi3008 toto je presne dalsia vec, kt. sa popri tom deje, potrebuji mat kredity za to, ze prave od nich maju tu vec a pretekaju sa ti, kto lepsie kupil 🤦🏻♀️