Rodinná kríza
... v rodine súrodenca. Vydržiavali roky dieťa na štúdiu v ČR s tým, ze sa po promócií vráti domov. To už malo rozhodnuté a ťahalo rodičov za nos, ze ešte užije mesto, využije lacný intrak, pokračuje v štúdiu a nakoniec na nich vyblaflo, ze ostáva v ČR. Sú z toho hotoví, aj keď sa to dalo čakať. Bolo im navrhnuté, nech sa vystahuju za ním, nič moc ich už na sk nedrží. No majú argument, keď sa dieťa pohne dalej, za oceán, ci aj tam za ním a ci vôbec stojí o ich blízkosť v Cechach. Je mi ich ľúto, nakoľko to je ich vymodlene jedine dieťa a veľmi sa i odcudzilo,co si teda nezaslúžil. Nemáte niekto podobnú historku s dobrým koncom, ktorá by im dodala kúsok nádeje? 🍀
vy ste jeden z tých rodičov však? tak ešte raz a zrozumiteľne- dieta nie je váš majetok, od ktorého máte papiere a bude skákať ako vy piskate! to nie je pes! je to dospelý človek a veľmi dobre urobilo, že sa od vás konečne odstrihlo. čisto patologicky vzťah z vašej strany. vôbec by som sa nečudovala keby vás už nikdy nekontaktovalo, naco by aj…rodičov, ktorým príde vydieranie normálne
Nie, ty sa mylis. Zakon uklada vyzivovaciu povinnost do ukoncenia riadneho denneho studia aj na vysokej skole. A rodicia nemusia chciet, oni su povinni ci chcu alebo nechcu.
@matkahelka ja by som ten Bejrút brala, pokiaľ je ten arab viac európskejsi, ako mosl. a nezopakne sa Bez dcéry neodídem... Tam ide viac o strach, ze sa nedoziju vnúčat, to dieťa mali neskoro a troska preklínajú túto dobu, za ich čias už mali ženy do 25.odrodene a pre decko nie sú deti/vnucence prioritou.
A čo by sa také stalo, keby ich mali a vyhoveli rodičom?
@kristinka92 ja som tiez presvedcena, ze tu pise sklamana a nasr...(dena) matka. A sklamana zo svojich nenaplnenych ambicii, nasrena z toho, ze jej nikto nedal za pravdu
@viestta to nerozporujem, co v prípade 2 invalidov?
Jalovu kravu nepodojis. (bože, to zas bude pindov...)
No daj este, cim viac pises, tym mas lepsi slovnik 🙂
Ty si si vypila zo žiaľu. A leje sa to z teba von. Či?
@viestta keby to rodičia mali 700€uhrnom,zaco by si študovala, no daj viesticka dobrú radu. Ja viem, ze musia, ale čo keď nemôžu.
@viestta urcite áno…naco by niekto pisal a riešil na MK čo sa deje v súrodencovej rodine… to keby mne brat povie čo tu autorka napisala za názory, tak mu rovno ťukám na čelo nech sa uvedomí
Preto treba mať v živote okrem deti aj ine záujmy/aktivity, ktoré človeka napĺňajú
ano, ten kamoskin muz je moderny "europan" aj matku ma europanku. do Bejrutu odisli, lebo mu nahle zomrel otec a v ich kruhoch je standardom, ze najstarsi syn sa postara o matku. ale rodicia tej mojej kamosky to vzali ako strasny podraz, ze ona ich "opustila" a odisla tak daleko. vztahy sa velmi pokazili prave ich pricinenim, lebo to boli same telefonaty a smsky, ako ona "zabija" otca, ako "znicila" svoju povodnu rodinu. ked otec zomrel na infarkt, tak matka este aj na pohrebe na nu kricala, ze zomrel kvoli nej, lebo odisla od nich tak daleko. odvtedy sa vlastne uz bavia len tak vlazne.
A k tvojej poslednej otazke, neviem si celkom predstavit, ako sa da dieta donutit, aby malo deti. Ja som druhu dceru rodila ako 40 rocna a som vysostne alergicka na reci "a co ak sa nedozijes od nej vnucat". Tak sa nedozijem. ja som si deti nerobila a nerodila s cielom vnucat. moji rodicia zomreli ako 40-nici, nedozili sa ani mojich promocii, nie to vnucat. na ulici mame par cerstvych 70-nikov, maju 3 synov a vnuca ziadne a myslim, ze ziadne ani nie je v kratkodobom plane. Nechaj dieta zit si svoj zivot, ci v cechach, ci v amerike, ci v bejrute. nerob mu vycitky, nepros sa mu, nevydieraj ho. a netlac ho do vnucat. nech si zije zivot podla svojich predstav, pretoze to ho urobi stastnym.
Dobre ho chudaka cely zivot museli dusit ked mu ani v dospelosti nechcu dat volnost....by som sa nedivila keby skoncí v Australii...
Ak na tu jeho vysku nemali,nemali ho tam posielat,resp mu ju dovolit. A nie teraz mu ju vycitat. Oni dieta chceli,vymodlili si ho. Ono sa na svet nepytalo ani nezaklopalo pri ich dverach,ze bude ich. Tak sa maju starat. A ak maju take nazory,vobec sa nedivim,ze sa nechce vratit. Tiez by som nechcela. Navyse je uplne normalne,ze sa dospely clovek osamostatni
Autorka - a co, keby radsej ti rodicia nechali toho potomka volne dychat a nechat, nech si zivot zariadi, ako chce?
To su uplne nechutne vydieracky, ze vydrziavali vlastne dieta, tak teraz ocakavaju, ze im bude okolo zadku skakat?
Inak, ak to rodicia naozaj beru tak, ze dieta vydrziavali, ze robili nieco extra navyse a teraz za to ocakavaju, ze dieta sa bude spravat, ako oni povedia, tak to nie je normalne..
A co teraz, ked oni chcu vnucata? Tuzit samozrejme mozu, aj byt smutni, ze ziadne nie su, ale to je tak vsetko..
Len uboziak sa snazi riadit zivot svojho dospeleho dietata.
@autorka znies ako žena so syndrómom prázdneho hniezda. Zajdi k psychológovi.
A toto "A čo by sa také stalo, keby ich mali a vyhoveli rodičom?" - - to si snáď nemyslela vážne! Deti si ľudia robia lebo sami chcú. Nie preto, lebo rodič poručí. Keď si ty chcela deti viac, a nešlo to, mali ste si (a stále môžete) adoptovať.
Parádny koniec. Dieťa vyštudované, samostatnené. Majú kam a za kým jazdiť. Ako si písala, dalo sa to čakať, nik nikoho nevodil za nos a i nevydrziaval.
Vnúčence? Keď budú, prídu k babke a dedkovi na leto a obaja omladnu 🙂 Ako by sa zmenil dátum narodenia vnúčat, keby ich dieťa ostalo doma? Vymodlene dieťa prinieslo šťastie 🙂 Rodičom je samozrejme ľúto, ale nerobilo by to dobrotu, keby sa dospelé dieťa natrepalo do svojej detskej izby. Všetci sa pocas tej doby zmenili. A kto sa o nich na staré kolená postará? Keď nepridu za ním do Čiech, tak opatrovateľka.
Necitala som vsetky prispevky, ale napisem, ze mam jedno dieta, na ktore som extremne naviazana a desim sa dna, ked od nas odide a my zostaneme len sami dvaja s muzom. Ale viem, ze ten den raz pride a viem, ze mu nebudem branit v rozlete. Uz to nebude dieta, bude to dospely clovek s vlastnym nazorom a tuzbou a pravom na vlastny zivot. Vydierat dieta sposobom, ze mu budem vycitat, ze od rodicov odchadza, je hrozne sebecke.
Btw, vazne niekto od deti, ktore studuju v zahranici a zazili, ze zivot tam moze byt lepsi ako na SK, ocakava, ze sa vratia domov?
Rodičia si mali radšej psíka zaobstarať, toho by mohli uviazať k búde pri dome.
dieta nam je pozicane len na kratky cas. nevlastnime ho, len ho sprevadzame na jeho ceste zivotom. pomahame dospiet. dieta ani vnucata nie su zodpovedne za vase stastie. za stastie si je zodpovedny kazdy sam. jediny kto moze naplnat vase porteby ste vy sami.
Rodicia by si mali uvedomit,ze stastie dietata je najviac. Nech si ziju svoje zivoty,CR nie blizko,kedykolvek sa mozu navstivit. Tym,ze maju dieta vynodlwnw,nemozu ocakavat,ze bude pri nich sediet navzdy a vzda sa svojho zivota kvoli nim.
V poslednom komentári na prvej strane si nejako protirečíš, nie? Že "žiadna povinnosť, ta končila v jeho 18.tke." a vzápätí "... aj keď zákon núti rodičov sa starať počas štúdia..." No ja si myslím, že keď je niečo prikázané zákonom, tak asi to bude povinnosť. 🤔
@autorka asi tam v rodine niečo bolo zle a dieta chcelo proste voľnosť. Mohlo to mat uz aj vopred premyslené napríklad.
Inak napísať ze vydrziavat vlastne dieta... to je fakt trosku cez čiaru 🤦♀️ keby si ešte napisala ze ho sponzorovali, beriem. Vydrziava sa predsa milenka/milenec, nie vlastne dieta 😔
Typicki narcisticki rodičia😳vyštudoval ani sa vrátiť nechce, ani vnúčatá...autorka deti môže mať aj o 15 r a možno aj nikdy nefixuj sa na niečo čo si si vyfantazitovala ty si žila svoj život ako si chcela dopraj aj dietatu...môžeš poradiť, ale nie určovať ako bude žiť tvoje dieťa. Veľa rodičov boli, že ide dieta študovať, žiť do zahranicia.Ano, byť rodičom je veľa odriekania, sklamaní aj bolesti.Dieta je schopné, vyštudovane treba ho nechať žiť.Tiez mám jedno dieťa a neviem čo bude, ale nemôžem ho k sebe pripútať, aby som bola ja spokojná a dieťa to robilo "pre rodičov" a s rodicmi
Potom sa rodičia pominú a dieťa bude bezradné a neschopné samostatného života chodiť plakať k psychológovi.
Mojej kamarátka mama to dotiahla do dokonalosti vždy dostala panicky záchvat, keď dcéra odišla na dlhšie z domu a musela sa vrátiť a to ma mamu VS profesorku, ktorá na za sebou nejaký rok psychológie a človek by si povedal, že inteligentná a chápe, že dieťa má 27 r.
Keď budeš prosit, vycitat budeš urazená o to viac sa zhoršia vzťahy.
Mozno, keď to dieťa sľubovalo, že dostuduje a vráti sa vtedy to bola pravda a situácia sa časom zmenila..a možno klamalo, lebo vedelo, že Ťa to rani.
Nesmieš stavať svoje šťastie na pripútaní si dieťaťa
Musíš sa tešiť, že je šikovný.Okrem toho ved im navrhol vycestovanie do CR...
Boze to fakt? To je hrozne...hrozne aby rodicia takto vydierali dieta a urcovali mu zivot :( odkaz rodicom aby prestali byt egoisti a citovo vydierat svoje dieta, je to viac ako nechutne.
Ja milujem svoje deti a v idealnom svete by som si predstavovala ako byvaju v susedstve cely zivot ale nikdy nikdy by som nebranila ich rozletu a stastiu, keby bolo v inom meste, state alebo aj kontinente.nevychovavam deti preto aby som im vykrikovala co vsetko som im dala a chcem za to nieco spat.to je tvrdy biznis a nie rodicovska laska
Autorka, treba prestrihnut pupocnu šnúru... Tvoje dieta to už urobilo dávno... Ani sa mu nečudujem, ze sa nechce vrátiť, keď ho takto dusite cely život...spamätaj sa a bud naňho hrda
Neviem co autorka cakala ze jej tu niekto bude pritakavat ako je to bezne a ako rodicia dietata su chudaci alebo co. Nenasla som tu jeden koment , ktory by hovoril o tom ze ma niekto rovnaky nazor ako autorka, ale ocividne ani milion nazor odlisnych od jej ju nepresvedci o opaku! Odporucam riesit tuto “rodinnu krizu” so psychlogom, mozno ten otvori rodicom oci.

presne taketo deti sa pri prvej moznej prilezitosti spracu fakt od rodicov co najdalej, pretoze citia to "obmedzovanie". a ano, mam v okoli presne taketo 2 vymodlene deti a aj ked mohli studovat na SR, schvalne odisli do ciech, aby boli od rodicov dalej. a cele studium museli poslusne 2x mesacne cestovat z prahy domov, lebo uz mamky fnukali a psychicky vydierali. alebo sadli do aut a isli do prahy za dcerami. stastny zaver nebol ani v jednom pripade: v prvom sa kamoska vydala za spoluziaka medika araba a po atestaciach v prahe odisli zit do bejrutu, odkial on pochadza. v druhom pripade, dcera kolegyne odisla zit do Francuzska, kde sa aj vydala. v oboch pripadoch si matky velmi neskoro uvedomili, ze dcery si vlastne svojim chovanim sami odohnali. ja naozaj radim, aby rodicia toho vymodleneho dietata zvolnili, nechali ho zit si vlastny zivot v cechach a ani nahodou neuvazovali o prestahovani sa za nim, lebo to vymodlene dieta pojde schvalne este dalej.