Rodné aj manželove priezvisko - predstavovanie
Som nováčik je problém sa predstaviť rodným?☺️
Ak mas 2 priezviska, v oficialnom styku sa predstavuj oboma, v neoficialnom podla okolnosti, ja by som oboma aj vtedy. A gratulujem k sobasu 🙂
Ja používam obe mená len oficiálne, papier, lekár, úrad, banka,… Inak väčšinou používam mužove meno. On sa strašne hnevá keď sa predstavým dievčenský. 😁 Keď píšem rodičom na edu použijem skratku, až treba v novembri, keď už predpokladám, že všetci moje meno ovládajú (Nováková Dzurišová - NDž), aj inde využívam skratku, keď viem, že vedia 😁
Predstavujem sa stale rodným 🤣🤣🤣 nechce sa mi to cele vyslovovať, tiez mam aj rodné aj muzove.
Tak napr. ja mám dve priezviská, manželove teda naše spoločné je hneď za mojím krstným menom a moje rodné priezvisko je uvedené ako druhé v poradí. V bežnej neúradnej oblasti používam len naše spoločné a všetci ma ním aj oslovuju, v úradnej oblasti pri vypisovaní formulárov používam obe plus titul ako mám v OP.
Bože môj..toto sa pýta dospelá osoba?🙈😳nechcem nikomu krivdit, ale zabudla si používať mozog či čo?!
Ja mám tiež 2 priezviská, nejak mi to problém nerobí, tak som si zvykla a aj okolie. Titul si neuvádzam skoro nikde. V OP ho mám, ale nepotrpím si naň.
Ja mám susedu ma titul Mgr. ale nikde si ho neuvádza a ani v op a ani v pase ho nemá. Videla som oba doklady.
Kolegyňa sa vždy predstavuje len jedným - muzovým ...nechápem potom načo si takéto osoby nechávajú aj rodné.

@eva8, áno, existujú aj takéto situácie. Ale povedzme si úprimne - tak 90% žien si necháva dve priezviska hlavne z dôvodu, aby bolo vidno, že sú vydate (je o tom aj zopár štúdií, nie je to len môj dojem). Na mňa to pôsobí príšerne nesympaticky. 😉
Ale áno, aj ja niekedy použijem dievčenské priezvisko, keď sa mám pripomenúť alebo chcem ukázať na príbuznosť s pôvodnou rodinou a niekedy použijem manželovi, keď ide o deti alebo má potrebujú priradiť k nemu. Hoci sa volám tretím. 🤣 Ale v úradnom a pracovnom styku používam len svoje priezvisko z občianskeho.
@vroni samozrejme, ze v uradnom styku meno z ID karty.