icon

Rodné aj manželove priezvisko - predstavovanie

24. jún 2025

Som nováčik je problém sa predstaviť rodným?☺️

Strana
z2
eva8
25. jún 2025
@vroni

@eva8, áno, existujú aj takéto situácie. Ale povedzme si úprimne - tak 90% žien si necháva dve priezviska hlavne z dôvodu, aby bolo vidno, že sú vydate (je o tom aj zopár štúdií, nie je to len môj dojem). Na mňa to pôsobí príšerne nesympaticky. 😉
Ale áno, aj ja niekedy použijem dievčenské priezvisko, keď sa mám pripomenúť alebo chcem ukázať na príbuznosť s pôvodnou rodinou a niekedy použijem manželovi, keď ide o deti alebo má potrebujú priradiť k nemu. Hoci sa volám tretím. 🤣 Ale v úradnom a pracovnom styku používam len svoje priezvisko z občianskeho.

@vroni samozrejme, ze v uradnom styku meno z ID karty.

eva8
25. jún 2025

Ak mas 2 priezviska, v oficialnom styku sa predstavuj oboma, v neoficialnom podla okolnosti, ja by som oboma aj vtedy. A gratulujem k sobasu 🙂

dooodka
27. jún 2025

Ja používam obe mená len oficiálne, papier, lekár, úrad, banka,… Inak väčšinou používam mužove meno. On sa strašne hnevá keď sa predstavým dievčenský. 😁 Keď píšem rodičom na edu použijem skratku, až treba v novembri, keď už predpokladám, že všetci moje meno ovládajú (Nováková Dzurišová - NDž), aj inde využívam skratku, keď viem, že vedia 😁

betulinka1
27. jún 2025

Predstavujem sa stale rodným 🤣🤣🤣 nechce sa mi to cele vyslovovať, tiez mam aj rodné aj muzove.

zaralondon
27. jún 2025

Tak napr. ja mám dve priezviská, manželove teda naše spoločné je hneď za mojím krstným menom a moje rodné priezvisko je uvedené ako druhé v poradí. V bežnej neúradnej oblasti používam len naše spoločné a všetci ma ním aj oslovuju, v úradnej oblasti pri vypisovaní formulárov používam obe plus titul ako mám v OP.

mon8060
27. jún 2025

Bože môj..toto sa pýta dospelá osoba?🙈😳nechcem nikomu krivdit, ale zabudla si používať mozog či čo?!

fkata
27. jún 2025

Ja mám tiež 2 priezviská, nejak mi to problém nerobí, tak som si zvykla a aj okolie. Titul si neuvádzam skoro nikde. V OP ho mám, ale nepotrpím si naň.

zuzu2636
27. jún 2025

Ja mám susedu ma titul Mgr. ale nikde si ho neuvádza a ani v op a ani v pase ho nemá. Videla som oba doklady.

1sally12
28. jún 2025

Kolegyňa sa vždy predstavuje len jedným - muzovým ...nechápem potom načo si takéto osoby nechávajú aj rodné.

Strana
z2