icon

Rozchod po narodení dieťaťa: Skúsenosti a rady

biology
26. aug 2024

Ahojte, je tu niekto, kto sa rozišiel / rozviedol po narodení vaších detí? Mám 11 mesačného syna a som mesiac po rozchode. Cítim trocha úzkosti a stále váham či som urobila dobre, že som od partnera odišla.

lentilka209
26. aug 2024

@biology keď ma voľno mohla by si sa začať aj ty venovať nejakým koníčkom či malého postráži.... 🤔

nicoletta98
26. aug 2024

@lenkakravcova uz dlhšie sledujem tvoje názory.. feminizmus ti príde toxický, tak teda toxické ti príde aj lepší prístup žien k edukácii? právo voliť? vlastniť pozemky, bankové účty? právo pracovať? spravodlivý plat? O rozvodoch, potratoch a HAK sa s tebou baviť ani nebudem 🙂
Feminizmus bojoval/bojuje aj za ženy a deti, ktoré sú týrané, sexualne zneužívané.. či to je tiez toxické?
Feminizmus je o tom, že TY sama sa môžeš rozhodnúť, čo a ako chces robiť, tak aby si bola stastna, aký život chces žiť… čiže pokojne aj život , aký žiješ momentálne ty alebo ja 😉

domka222
26. aug 2024

@lenkakravcova čiže ty sa staráš o domácnosť, nepracuješ. Pohrá sa s deťmi, stará sa o ne. Keby si nastúpila do roboty a mala ešte na starosti všetko ostatné, neboj aké by si bola zrazu klbko nervov 😂Tu sa zrejme zanedbáva zo strany otca aj dieťa, na úkor len jeho "hobby". Tu si žije on sám a matka s dieťaťom. Vy žijete spolu

h2
26. aug 2024

@lenkakravcova 🤦‍♀️ Ona sa s ním nerozišla, lebo nepomáhal. Asi si prehliadla tú časť, ako na ňu kričal, nadával jej, denne sa s ňou hádal a trávil celé hodiny hraním hier.

biology
autor
26. aug 2024

@drago12587 ja nie som typ ze po niekom kricim aj sa snazim nevycitat. Vzdy som praveze tak zacala komunikaciu ze "prosim vedel by si / mohol by si / potrebovala by som..." jeho odpoved ze "potom/neskor/ked budem mat cas a chut" a nikdy to neurobil. Ked som to urobila ja lebo sa mi uz nechcelo cakat niekolko hodin nebodaj dni tak sa rozculil ze on by to urobil. Radsej sedel pri pocitaci. Ano velakrat som pocula od neho ze je to jeho hobby a chcem mu vziat hobby. Ale on sa tomu venuje neprimerane vela a skrz to zanedbava mna aj maleho. Ja napr na svoje hobby cas nemam. Rada citam, cvicim, pred tehotenstvom som sa intenzivne venovala fitku. Ja nemam na nic cas lebo 24/7 som s malym a nema mi ho kto postrazit a ked poprosim partnera tak mi povie ze "teraz nemoze" alebo ok aj ho vezme a po hodine alebo aj menej mi ho vrati ze ho nezvlada lebo place. Ani sa nesnazi ho zvladat. Myslim si ze som dost tolerantna. Ale fakt to hrozne vycerpava takato komunikacia/nekomunikacia. Nehovoriac o tom ze odkedky sme maleho splodili sex sme mali len 2x. (Maly ma 11 mesiacov).

biology
autor
26. aug 2024

@drago12587 tiez mas hobby pocitac? Este mi pride neskutocné ze si kupil gamerske kreslo za 200 eur 🙈 tie peniaze sme mohli vyuzit inak. Napr na spolocny vylet/dovolenku. Od porodu sme nikde spolu poriadne neboli.

biology
autor
26. aug 2024

@lentilka209 taky pokus uz bol... 🙈 asi vies ako dopadol
... 🙈

biology
autor
26. aug 2024

@domka222 ved to som si aj prehravala v hlave. Ze ked nastupim do prace o 2 roky tak ma asi porazi uplne. A potom by zo mna asi bola psychopatka 🤯😵‍💫 nezvladla by som to ze pridem z prace unavena (som ucitelka) a jeho vidim za pocitacom hrat sa.

biology
autor
26. aug 2024

@drago12587 a to ze iny chlap sa o moje dieta nebude tak starat ako jeho vlastny otec. To beriem. Ved ja otcovi neberiem syna. Stale bude jeho otec a nech sa mu venuje a nech si ho bráva. Lenze myslim si ze to takto fungovat nebude.

tim23
26. aug 2024

@lenkakravcova výchova detí je jedinou prácou žien v domácnosti? Ty niesi normálna..
Autorka - neurobila si chybu, urobila si dobre!

banderaska29
26. aug 2024

@lenkakravcova
tak, ako ja vychovávam deti, tak ich vychováva aj moj muž. ako ja varím, varí aj on, ako ja upratujem, uprace aj on, ako ja požehlím a ako dokážem s dvomi zdravými rukami zobrat do ruky vysávač, dokáze aj moj muž. on zarába, ale ja tiež ( a omnoho viac),. to že ty si sa dobrovolne stala ženou v domacnosti neznamená, že musia globálne trpieť manželstva takouto dogmou, akou vlastne existuješ ty. je to veľmi nezdravé a skľúčujuce. kto kedy určil, koho je aká rola v domácnosti ? netlachaj tu blbosti

bytc20
26. aug 2024

@lenkakravcova Tie tvoje nazory 🤯 Tak ma s nim zostat kvoli peniazom. Vyborne, v podstate jej radis, aby robila zo seba stetku, gratulujem 👏
Autorka- dobre si urobila, je to nezrely jedinec, nepripraveny na rodicovstvo. Verim, ze si casom najdes sebe hodneho, co si vas bude vazit. Drzim palce.

tilonka
26. aug 2024

ona uz je pod duchom islamu..

domka222
26. aug 2024

@tilonka veď mi tak príde. Daj peniaze a ja budem slúžka vás všetkých. Budem poslušná, usilovná, bez vlastného názoru počúvať vždy rozkaz svojho chlapa a budem ho uctievať ako Boha.

rozculena
26. aug 2024

@lenkakravcova aj čítaš,prečo odišla??
Travil vela casu v praci ked prisiel z prace bud spal alebo sedel za pocitacom. Ked som chcela aby mi pomohol v domacnosti pripadne s malym tak spustil krik. Hadky na denno-dennej baze. Strasne ma to vycerpavalo. Ja som odisla kvoli malemu aby nemusel vyrastat v prostredi kde vidi otca hrat online hry a pocut len krik.

bolarazjedna
26. aug 2024

@lenkakravcova vidíš, sama píšeš, že keď tvoj manžel príde z roboty, tak sa hrá s deťmi, venuje sa im. Autorkin manžel namiesto toho sa hrá na počítači. Ako som aj vyššie písala, pre ženu je aj to veľká "pomoc", že ona dovtedy môže urobit to, čo cez deň nestihla pri deťoch, a nie ze manžel má variť a vysavať po náročnom dni v práci.

A že pri dieťati sa dá stihnúť všetka práca doma.... No ja nemám 3 deti, mam iba 2, ale podľa mňa hé to veeelmi závislé od dieťaťa, čo pri nom stihneš.... Môj druhý syn je taky, že pri ňom by som sa aj nudila na tej materskej.... Takže chápem matky, ktoré nechápu tie ženy, ktoré nemajú tak pohodove deti..... No ale môj prvorodený taky nebol.... Pri nom som bola rada, ak som večer o 5tej si dala konečne obed - tvarohové rezance.... A nie, nepospala som si pri ňom cez deň, lebo spal iba v kočíku počas prechádzky, takže som ho kočíkovala 5-6hodin denne, keď bol malý.... A v noci tiež sa budil 6x.

Autorka, my sme mali tiež krízu po prvom dieťati..... Tiež to bolo tak, že manžel bol dlho v práci, keď prišiel domov, najedol sa a sadol si za počítač - on sa však venoval druhej práci, robil zmluvy alebo mal online školenie, pripadne sa venoval zmysluplnej hobby (hudbe). Napriek tomu pochopiteľne sa mi to nepáčilo, že synovi sa nevenuje, na všetko som sama...A veľmi sme sa oddialili od seba..... Už nikdy sa tak nechcem cítiť, ako vtedy... Mali sme o tom ale veľa rozhovorov ale on bol otvorený ma vypočuť, pochopiť, urobiť kompromisy. A to sa deje pri každom konflikte. A veľmi si ho zato vážim., lebo veľa ľudí pri hádke vidí len svoj názor a nedokáže odstúpiť.... My sa obaja snažíme vidieť ten svet s očami toho druhého a porozumieť mu a snažiť sa nájsť takú cestu, aby sme boli obaja spokojní.
Ak namiesto toho si dostala od manžela krik, hnev, myslím si, že si dobre spravila. Nivy začiatok je určite ťažký, ale zvládneš to a po rokoch budeš rada, že si tento odvážny krok spravila.

biology
autor
26. aug 2024

@bolarazjedna velmi dakujem za nazor. Mne by nevadilo keby ten cas za pocitacom travil zmysluplne. Ale hrat sa hry so sluchatkami na usiach mi pride ako mrhanie casom. Velakrat som mu hovorila ze jemu vlastne nevyhovuje rodinny zivot on mna ani dieta nepotrebuje. Jeho zivot naplna len praca pocitac a spanok. Ziadne vyhliadky do buducnosti, ziadne planovanie... ked som sa chcela porozpravat odbil ma vetou ze nema chut na vycitky a to "chcem sa rozpravat" znamena ze mu idem vycitat a on nema zaujem. Potom od niekoho v praci dostaval zrejme rady lebo velakrat prisiel z prace sebavedomy ze si ide obhajovat svoje zaujmy/hobby a ze ja nemam pravo mu pocitac zakazovat. Uz som sa potom fakt nahnevala a poslala ho do kelu aj s pocitacom. Nie sme spolu mesiac. V podstate len tak bilancujem nad tym po case. Ze ci som urobila dobre. Maly bude vyrastat bez otca a ci vobec si budem schopna vybudovat laskyplny vztah. Nehovorim zw sa idem vrhnut do dalsieho vztahu. To urcite nie. Skor mam nechut uz nieco budovat.

bolarazjedna
26. aug 2024

@biology a ako s ním prebiehali víkendy, keď v práci nebol?

biology
autor
26. aug 2024

@bolarazjedna ked mal den volna rano vstaval tesne pred obedom (lubil si pospat lebo vacsinou v noci hraval pocitac) kym sa obriadil (ranajky/obed, cigaretka na balkone, wc, 2-3 hry na pocitaci) zrazu boli aj 4 hodiny poobede. Potom ze okej podme niekam. Isiel s nami von aj sa malemu povenoval ale ked sme sa vratili domov tak za odmenu ze bol s nami vonku som ho musela nechat hrat pocitac. Vsetko okolo maleho som robila ja. Vyzliect ho, dat mu papat, okupat, uspat...potom som uz vacsinou od unavy padla do postele. Takze spolocny vecer nepripadal do uvahy.

lindusss2016
26. aug 2024

@lenkakravcova hrat hry par hodin denne je zavislost na pc hrach. Ja som tiez toho nazoru, ze pracujuci rodic si ma po praci oddychnut a mat chvilu pokoj, ale aby absolutne nejavil zaujem o vychovu dietata, netravil s nimi cas a vsetok ho venoval pocitacu, to rozhodne nie je zdravy vztah a takehoto fagana ja by dom mat doma nechcela. Muz je muz, nech robi muzske prace, nech si aj oddychne, ale nech sa venuje dietatu a aj mne ako zene a to nie v zmysle, ze do vecera bude hrat a potom sa na nej vyskace. Takyto vzor by som nechcela ani pre svoje deri. Ak bol taky, ako ho opisala, urobila dobre a mozno to bude mat aj chvilu tazke, ale ma sancu najst si chlapa, ktory si ju bude vazit.

zuzanita1609
26. aug 2024

@biology prepáč,ale on ma koľko rokov? Sa chová ako dieťa a nie otec, dospelý chlap,čo má rodinu. 🙄

lenkakravcova
26. aug 2024

@nicoletta98 feminizmus prvej vlny áno. Ale toto dnes je už o niečom inom. 🙂
Ako muslimka mám rozvod povolený náboženstvom, antikoncepciu tiež môžeme používať. Trochu iný zaklad. Čiže aj môj pohľad na dnešný feminizmus mám negatívny. Lebo ničí rodiny.

lenkakravcova
26. aug 2024

@lindusss2016 to s tými hrami a závislosťou napísala autorka až neskôr. To bolo treba riešiť.

biology
autor
26. aug 2024

@zuzanita1609 on ma 42 rokov 🤷‍♀️

biology
autor
26. aug 2024

@lindusss2016 ved to. Ak nieco urobil pre nas tak okamzite chcel mat odmenu - dat mu cas aby sa mohol hrat 🙈 uviedla som vyssie v sprave ako vyzerali nase volne dni.

lenkakravcova
26. aug 2024

@rozculena závislosť na Pc sa nedala riešiť ?
A kričať predsa nemusíte..
Ja neviem mne to príde ako riešiteľné problém, nie dôvod na rozchod.

lenkakravcova
26. aug 2024

@biology to s "hneď odmenou" súvisí s tou závislosťou na dopamine.
V toľkých rokoch byť závislý na hrách, to je dosť smutné. Dať prednosť hre pred realitou. 🙁

zuzanita1609
26. aug 2024

@biology kristupana,vypni počítač a a daj mu do ruky pexeso,či vysávač 😤. Kopla by som to do zadku, takýchto chlapov rad radom. Si myslia,že urobiť je to najpodstatnejšie a o výchovu a všetko sa staraj polovička...

stanislavicenka
26. aug 2024

@lenkakravcova Lenka, ty si niekedy strasna trubka so svojimi nazormi

lenkakravcova
26. aug 2024

@tim23 no ďakujem za nadávku. Cítiš sa lepšie po nej? Uľavilo sa ti?
Áno, stojím si za tým, že jedinou prácou ženy v domácnosti je výchova detí. Všetko ostatné počká alebo sa dá nejako nahradiť (objednať si obed, pomoc s upratovaním..). Ale výchovu nahradiť sa nedá. Jedine že chces aby ti dieťa vychovával nejaký školský/štátny systém podľa jeho hodnôt.