icon

Rozchod po narodení dieťaťa: Skúsenosti a rady

biology
26. aug 2024

Ahojte, je tu niekto, kto sa rozišiel / rozviedol po narodení vaších detí? Mám 11 mesačného syna a som mesiac po rozchode. Cítim trocha úzkosti a stále váham či som urobila dobre, že som od partnera odišla.

lenkakravcova
26. aug 2024

@h2 to záleží na kultúre. U nás áno, inde nie, pretože v niektorých krajinách by zase mala ľahšie keby bola dobrou ženou v domácnosti a hneď potom po 6 mesiacoch sa opätovne vydala (6 mesiacov nájmu a jedla pokrýva po rozvode ešte exmanžel z "vena"). Hlavne ak je tam viac mužov, ktorí preferujú manželku v domácnosti. Čiže záleží aj na krajine a na tom, ako to tam funguje. Ale áno, na Slovensku je rozvod jednoduchší pre pracujúcu ženu.

@zuzanita1609 pretože hoc by som ho nenapísala, tak sa tu nájdu takí čo potom napíšu že ten názor mám odtiaľ. Tak to rovno píšem. Tak ako keby odpovedala na niečo kresťanka a povedala by, že píše z tohoto hľadiska kvôli svojej viere (napr keď pre katolícku rozvod neexistuje, iba odluka).

zuzanita1609
26. aug 2024

@lenkakravcova nepovažujem sa ani za kresťanku,som človek s chybami, ktoré mi neodpustí žiadny Boh,ale všimla som si,že skoro v každej téme spomenieš svoju vieru a podľa akých zákonov atď. To že niekto niekoho opustí,pretože je poseto,to so žiadnou vierou nič nemá. Ľudia sa proste opúšťajú a schádzajú, žiadne náboženstvo s tým nič nemá. Ale ináč, nič v zlom, mysela som to čisto ako obyčajná žena, ničím neovplyvnená. Pekný deň prajem.

h2
26. aug 2024

@lenkakravcova Lebo žena, ktorú manžel povedzme týral, či dokonca nedaj bože znásilňoval, sa určite len tak trasie, aby sa do 6 mesiacov stihla znovu vydať. 🤦‍♀️

zuzanita1609
26. aug 2024

@h2 pravda ,och 🙄

katkati
26. aug 2024

@lenkakravcova Ty po prečítaní si za pamätáš iba to, čo ti vyhovuje a pasuje k tvojim názorom? Nie, že len nepomáha v domácnosti, ale nadáva, vydiera, nemajú sex, nekomunikuje, venuje sa rodine minimálne. Treba si urobiť poznámky, ak nepamätáš, čo prečítaš.

zltalienka
26. aug 2024

@victoriab "Tebe by mali obmedzit a zakazat vyjadrovat sa v takychto temach" tu sa musím zastať @lenkakravcova stále má právo sa vyjadrovať. To je rozdiel medzi islamom a slobodnou krajinou.

lenkakravcova
26. aug 2024

@zltalienka aj v islame sa má človek právo vyjadrovať sa slobodne. Obmedzené je len keď je niekto vulgárny, alebo by chcel vykonávať nejakú kriminalitu (nerátam teraz extrémistické politické obmedzenia, ktoré s tým už nemajú nič spoločné - na štýl Talibanu alebo Severvenej Kórei).

domka222
26. aug 2024

@lenkakravcova prečo sa teda ty nevyjadruješ slobodne? Ale len to,čo káže viera. V tomto si strašne obmedzená vo všetkom, čo napíšeš v každej téme. Len viera a viera.

dankanka
26. aug 2024

@biology ty si ho neopustila, vy ste nikdy s babom ani spolu neboli. Bol on, jeho hry a niekde v tom byte aj Ty s malym. Ale nevnimal vas.. ak sa financne vies o vas dvoch uz teraz postarat, tak lepsie sa nestresovat s takymto otcom kazdy den. Tam nebolo o com, on nemal zaujem nic menit. A co teraz? Zaujima sa o syna?

zuzana76
26. aug 2024

@lenkakravcova to čo popisuješ, je ok počas materskej dovolenky. Ak pracuje len muž a žena je na materskej, je ok, ak zena robi domace prace, nakupy a riesi deti. Ale ak zena plnohodnotne pracuje, ako to poriesit tam? Bezna rodina nemoze ist systemom, ze zena zostane doma a bude pracovat len chlap, jedna vyplata zvcsa nestaci, najma ak su uz deti velke, maju zvysene naroky, napr na koničky, studium.

biology
autor
26. aug 2024

@dankanka ano. Ja som ani nespotrehla ze tam nie je lebo aj tak bol nepritomny. Skor sa mi teraz po mesiaci vynaraju spomienky na casy ked sme sa spoznavali. Vtedy to bolo super. Potom islo vsetko dole kopcom 🤷‍♀️

mili2016
26. aug 2024

@bolarazjedna presne súhlasím, je veľmi dôležité aby muž pracoval samozrejme zo vzduchu sa žiť nedá, nech ma aj svoje koníčky kľudne, ale nech si do frasa niekde vsunie ,,aha ,, ja mám aj dieťa 🤦🏻‍♀️
@lenkakravcova to čo je za kravinu že výchova detí je jediná práca žien ty si sa niekde ale riadne zasekla len neviem v ktorej dobe🤦🏻‍♀️sama si napísala že tvoj manžel sa s vašimi deťmi hrá, evidentne autorkin muž sa ani nehral

lenkakravcova
26. aug 2024

@domka222 ja sa vyjadrujem slobodne. To, čo som napísala si aj myslím 🙂

Končím túto debatu a idem robiť niečo uzitocnejsie. Ono to nemá zmysel o tom diskutovať. Autorke to nepomôže. Pekný zvyšok dňa.

victoriab
26. aug 2024

@zltalienka v tom ma to stastie, ze zije tu. Okusila by zivot tam a mozno by to vyjadrovanie bolo o niecom inom.

domka222
26. aug 2024

@lenkakravcova slobodne? Len to,čo ti je podkladané a čo máš naučené. Máš pravdu,nepomôže. Lebo podľa toho,čo stále píšeš je chlap boh a žena handra,čo má byť ticho a držať krok. Plniť to,čo chce chlap,lebo on donesie peniaze . Keby si žila v ich krajine,tak tu za chvíľu píšeš, že potrebuješ pomôcť. Ani feminizmus by ti už nevadil

zuzanita1609
26. aug 2024

@domka222 to stále cítim z nej. Nech mi odpustí,ale vystihla si to presne. Muž boh,žena handra a neviem...veď každý nech žije ako chce,ale už aj na Slovensku majú ženy práva,aj keď stereotypy sú stále zaužívané...🤨. Žena v domácnosti ma držať pysk a keby sa rozhodla študovať, cestovať,no amen tma. 🙄

zuzanita1609
26. aug 2024

@biology To ozaj nie je otec,iba ten,čo sa podarilo
Prepáč,že tak úprimne,ale toto nie je otec, sám je decko.

misanthropicdann
26. aug 2024

@biology z diskusie usudzujem ze nešlo o najrozumnejsie rozhodnutie. Verím ze sa to dalo vykomunikovať aj keby to nebolo za týždeň. Predpokladám však ze tam bolo viacero veci ktoré v diskusii nezazneli. Je možné že sa o pár dní sam ozve ze sa zmení a chce ta späť.

drago12587
26. aug 2024

@nicoletta98 ženy maju predsa rovnake prava aj platove podmienky . Možu vlastnit co chcu, kupovat čo chcu a pracovat kde chcu za rovnake mzdy ako chlapi o tom moderny feminizmus rozhodne nie je.. feminizmus je dnes o rozvracani rodin, pokriveni hodnôt v rodine, tlači nazor , že žena v domacnosti je niečo podradné a žena by sa mala tahat karierne ako chlapi.. tu ale nastava problem.. priemerne ženy zarobia podstatne menej, aj na tej istej pozicii.. Nie pre to,že su znevyhodnene ( zo strany zamestnavatela) ale pre to, že jednoducho pracuju menej... Takže ak ma chlap lepši potencial zarobit a žena ma lepšie emočne a vychovne schopnosti, lepši zmysel pre poriadok a skusenosti s varenim, prečo bojovat proti tomu, v com je každe pohlavie lepšie ? To chcu ženy makat na stavbach v zime a tahat 50 kg naradie po lešeni na 10. Poschodie rebrikami aby si dokazali, že si vybrali vlastny smer a nechcu byt ženy v domacnosti ? Takže chlap tym padom nemusi platit šeky, nemusi platit za dovolenky, rande, nemusi sa starat o to kde aky dom postavi, ake auto kupi.. žena je v tomto podla feminizmu rovnocenna.. staci, že doma navari, uprace, pojde na rodičak a postara sa o decko.. žena pojde zarabat 250-300 hod mesacne :D .. pre mna je to deal.. velmi velmi rad by som si to vymenil.. možno som si mal najst feministku, život by bol lahši.. :D

biology
autor
26. aug 2024

@drago12587 mozem otazku? Mas zenu / priatelku? Z tvojich komentarov vanie hrozny nerešpekt k zenam. Napr ja od muza neocakavam nic co by som mu sama nevedela ponuknut. Akurat mi pride nefer ze ked uz robim takmer vsetko ze sa mi nevracia nic ani pekne slovo. Ziadne zadosucinenie. Priznam sa ze tvoj komentar ma urazil.

biology
autor
26. aug 2024

@misanthropicdann vela veci ktore tu nezazneli. Najviac mi vsak vadil ten pocitac. A vlastne aj celkovo chovanie ku mne, co si dovoloval. Nechcel si to ani odkomunikovat. Vzdy ked som sa chcela rozpravat, bral to automaticky ako vycitanie 🤷‍♀️ to uz podla mna nema zmysel. Velakrat som mu povedala ze s nim nie som stastna a nic sa nepohlo.

drago12587
26. aug 2024

@petamich všetko ostatne sa najprv rieši diskusiami, parovou terapiou a až po dlhej dobe bezuspešneho usilia ma prist rozvod ako posledne vychodisko . Vela žien tu malo super chlapov aj 10 rokov, posledny pol rok prišla kriza tak sa za tych par mesiacov bez akejkolvek snahy ( alebo velmi malej) rozviedli.. 10 rokov bol super, par mesiacov napr jeho vyhorenia alebo niecoho co sa dalo napravit im stacilo na rozvod.. s takou mentalitou by sa ženy fakt nemali vydavat.. preto ak ta bije alebo ta podviedol, to sa napravit neda.. všetko ostatne sa napravit da.. aj ked niekedy tažko...

biology
autor
26. aug 2024

@drago12587 ja som napr bola ochotna to riesit. On nie. On si chybu nepriznal. A my sme neboli zobrati.

domka222
26. aug 2024

@drago12587 niektorému chlapovi to môžeš opakovať 100x,že doma má aj dieťa a nie len svoje spanie a hranie. Vydrží to tak týždeň a zase to ide do <>. Keď to opakuješ každý druhý týždeň, tak to nebaví už ozaj nikoho. Dospelý človek robí všetko automaticky a netreba mu to ani vravieť. Ak mu to treba pripomínať, tak nech si radšej žije svoj hnilý život sám

nicoletta98
26. aug 2024

@drago12587 cením námahu, ktorú si vynaložil písaním komentára, ale nebudem vysvetľovať chlapovi ani sa s tebou baviť o com feminizmus je a o com nie… príde mi to… zbytočné

biology
autor
26. aug 2024

@domka222 asi tak. Ja som uz bola mega vycerpana z toho. Bojovat o pozornost s pocitacom 🙈

haley7897
26. aug 2024

@biology precitala som len niektore z tvojich komentarov (vopred priznavam, ze mozno teda nemam celu informaciu). To, ze vela pracuje, to je normalne, aj by som bola schopna pripustit, zahrat diablovho advokata, ze si medzi vami mozno novy otec nevie najst miesto a zapojit sa... ale z toho co pises mi vyznieva, ze on nieje mentalne pripraveny a nastaveny mat rodinu. A tiez mi tam velmi vadi, ze jeho reakciou je krik. A fakt, ze pises ze je v tejto faze zaseknuty vo veku 42 rokov... nie, neurobila si chybu. Ty tu rozmyslas ci si urobila dobre, rekapitulujes, co robi on? Priznal si aspon ciastocne ze prispel k rozchodu? Ma snahu nieco zmenit?

ns994
26. aug 2024

@drago12587 súhlasim s tym, ze to netreba hned vzdavat (ak sa da a neni tam bitka a pod). Ale ono to naozaj velakrat nie je o tom, ze to hned vzdaju a nic neskusaju. Vies ono sa ta zena moze snazit ako chce ale ked nespolupracuje tak co ma robit. Riesit s niekym nieco,ked on nechce. A ako som pisala ono to neni ze 10 rokov super a 5 mesiacov na hovno. Ono uz tych 10 rokov byva poznacenych a 5 mesiacov byva uz len ceresnicka na torte kedy je to uplne na p...zwna sa ma snazit a nie rozvadzat...A ten chlap sa nema snazit ? Ved pomaly ani o dieta nezakopol. Ok ma problem. Ocividne zavislost na hrani. Ale ona sa snazila a vidis. Aj tak si vybral hru . Jeho vlastna rodina jej povedala, ze to nema zmysel. Uz len fakt, ze autorka napisala, ze nie je s nim a vlastne si nevsimla rozdiel, ked s nim bola, hovori samo o sebe ...

liliana8
26. aug 2024

@earlgrey a mala si stastie najst si este noveho dobreho partnera?

earlgrey
26. aug 2024

@liliana8 Nie 🙂 snaha tam po niekoľkých rokoch bola, ale keďže som natrafila na samé "vadné" kusy, vzdala som to a vlastne si aj uvedomila, že vzťah nechcem.