icon

Rozchod z rozumu

10. júl 2023

Mala som priatela 2,5 roka. Zaciatkom tyzdna mal narodeniny a povedal mi, ze uz vo vztahu so mnou nevidi perspektivu, ze sa citi ako vo vazeni.
Vcera sa so mnou rozisiel. Prisiel, zobral si vsetky veci a odisiel. Vecer sa este zastavil, objal ma, povedal, ze ma ma rad, ale on uz so mnou dlhsie nevydrzi. Ze mozeme byt kamarati, ze sa kedykolvek rad zastavi.
Ja neviem preco to tak zle prezivam. Mam zachvaty paniky (nemam rodinu, ani priatelov, iba deti a jeho som mala). Neviem sa z toho spamatat. Stalo sa to vcera a ja som uplne na dne z toho. Vymazala som si vsetky kontakty nanho aj jeho rodinu, aby som nemala nutkanie sa ozyvat.
Rozumom ho uplne chapem, ale tie telesne priznaky su priserne. Busi mi srdce, nespim, nejem, uplne panikarim. Neviem ako si ulavit 😔
Alkohol nepijem, kamosky nemam. Som cele dni sama

bambi2225
11. júl 2023

este ti tu skopirujem nejake uryvky z jedneho clanku o manipulacii, pasivnej agresii.

...pri pasívno-agresívnom správaní človek navonok uprednostňuje potreby iných ľudí, potláča svoje vlastné a podriaďuje sa potrebám iných. Toto ale iba vedome predstiera a vystupuje tak pred okolím. Skrýva sa za masku pasívneho pokojného človeka, no pritom je plný hnevu, odporu a touto cestou si presadzuje svoje ciele. V skutočnosti ide o psychické týranie...

Psychiater opisuje, že jeho pacientky opakovane prichádzajú s tým, že akonáhle mužovi zdelia, čo by chceli, tak im sťažuje príležitosť sa k tomu dostať. Hovorí, že pasívno-agresívne správanie je správanie, ktoré privádza aj tie najpokojnejšie povahy do šialenstva.

...za pasívnou agresiou je aj istá zbabelosť. Títo ľudia chcú vidieť seba samého ako nevinného. Takýmito taktikami popierajú svoj podiel viny na tom, ako vyzerajú ich vzťahy. Skrývajú sa za svoj vonkajší prejav, ktorý je pokojný a hovoria: „Ale veď ja sa nehnevám, ja som ticho. To ty máš neustále s niečím problém a správaš sa hystericky. Rob so sebou niečo...“

Mužov hnev sa prenáša do ženy a stáva sa jej hnevom a frustráciou. Ženina zúrivosť je tak vlastne partnerova zúrivosť, zatiaľ čo on sa jej pokojným hlasom pýta, prečo sa tak hnevá a obviňuje ju z hnevu, ktorý on sám vyvoláva.

Schválne vám stláčajú gombíky
Vedia, čo vás určite nahnevá, rozruší, čo sú vaše citlivé miesta. A tak sa zdá, že nahnevaná ste vlastne vy a nie on. Ak ste urobili niečo, čo sa mu nepáčilo, donúti vás stratiť nervy, aby mohol pôsobiť ako ten, komu bolo ublížené.

Zadržiava informácie, ktoré potrebujete vedieť
Zatajovanie pre vás dôležitých informácií je ďalší spôsob, v ktorom sa vyžívajú. Vždy vám poskytnú len toľko informácií, aby ste nenadobudli jasnú predstavu o tom, o čom potrebujete. Prinútia vás, aby ste sa cítili nedôveryhodná alebo vylúčená. Nejasnosť a nejednoznačnosť ich vyjadrení vás stále drží v neistote a týmto spôsobom si nad vami udržujú kontrolu, pričom vás obviňujú, že ich ovládate.

Hrajú obeť
Vždy sa im to všetko podarí otočiť proti vám tak, že to vyzerá, že vy ich stále oberáte o pokojný život, lebo ten kto sa hnevá, ste vlastne vy. Ten, kto niečo rieši ste vy. Ten, kto stratil nervy a vybuchol ste vy. Vždy je na konci obeťou a vy by ste mali vyhľadať odbornú pomoc. Hovorievajú: „Áno, ty máš vždy pravdu,“ a uzatvoria tým trucovito diskusiu.

Vedia udrieť presne tam, kde to bolí
Presne vedia, aké sú vaše slabé stránky, na čom vám záleží. A vôbec im nevadí, že dávajú údery pod pás.

liusa82
11. júl 2023

On ťa má určite na háku a ty sa doma krenkuješ a ničíš.Prečítala som celú diskusiu a zhrniem to len jednou vetou že je to totálny chuj aj ked tu nezvyknem takto nadávať ale tu pri tomto sa nedá.A ani mu dvere neotváraj až by došiel s tým synovcom k vám.Vôbec s ním nekomunikuj.Presne toto zbadáš až časom a budeš rada že si sa ho zbavila.Ako ti tu napísali že prečítaj si to po sebe čo si napísala.A ked si to už ani potom neuvedomíš tak ja neviem.Musiš dať dole ružové okuliare

autor
11. júl 2023

@bambi2225 ten clanok sa az tak uplne nehodi, ale to, co si pisala o svojom exovi, to je takmer ako cez kopirak.
Presne, ked mi nieco vadilo, tak to bol moj problem, ze mi to vadilo.
On nemohol nikdy za nic. Lebo on je taky a mam to akceptovat. On chcel nas spolocny cas prekvasit, tak som sa prisposobila. A ked sme raz za 3 mesiace niekam isli, napr na tie bicykle, tak to hned prezentoval, ze on mi robi laskavost a ustupok. Ked ja som oponovala tym, ze vsak ja mu ustupujem kazdy krat, ked nikam nejdeme, tak to je ine, lebo on oddych potrebuje a nebrani mi ist samej. Cize pokial som chcela byt s nim, tak som musela stale vo vsetkom ustupovat, inak by sme spolu neboli.
A ano, aj presne toto robil. Nespravny ton, nespravny slovosled, nevhodne zvolene slova - hned sa nahneval, urazil a niekolko dni sa neozval. A nerobil to teda len mne, ale aj kamosom, ci kolegom v praci.
A ano, casto mi vycital, ze mu kazim naladu. Lebo ked on ma dobru naladu, tak musim mat aj ja.
Pamatam si ako si lepil nalepku na auto. Cely nadseny. Ja som mu na to povedala s usmevom a skadlenim, ci to je ta nalepka co kupoval pred ttoma mesiacmi. On sa v tom momente strasne urazil, oboril sa na mna, ze ho zhadzujem, ze som ho uplne otravila a pod.
Na kazde slovo, gesto, vyraz tvare som si musela davat pozor. Neustale vsetko analyzoval a rozoberal.
Aj to s tym dohadovanim. Neexistovalo sa s nim dohodnut v pondelok na piatkovy program. Uvidime. Asi ano. Neviem este…
A ked som trvala na jasnej odpovedi, tak hned vybuch ze nanho tlacim a ze teda nie.
A ano, aj to s tymi laskavostami. Vzdy povedal, ze to robi kvoli mne. Cize som uz potom mala neustale pocit, ze ked za mnou pride, tak pride, aby mne urobil radost, nie preto, ze to chce on.
A ano, aj to mi hovoril, ako ho oberam o energiu a radost zo zivota, ako ho vzdy niecim otravim.
Ale jemu pokazit naladu bolo velmi lahke. Stacilo ostat chvilu ticho v telefone

liusa82
11. júl 2023

@autor no a táto posledná dlhá odpoved čo si napisala teraz bambi aj s tou nálepkou ma už totálne rozsekala...to akože za takýmto ti je luto? neblázni.To aby si 100 krát rozmýšlala čo milosť pánovi môžeš a čo nemôžeš povedať..škoda slov

autor
11. júl 2023

@bambi2225 on mna stale obvinoval, ze som pasivne agresivna. Ale to s tymi potrebami naozaj robim. Ze ja som mala nejaku potrebu a snazila som sa to otocit tak, ze to je aj jeho potreba. Tiez nie som zrovna idealna partnerka ocividne.

To s tym hnevom neviem. Ja som bola skor frustrovana z toho ako si na mna nikdy neurobil cas. Okrem toho nerobil nic take co by ma hnevalo. Ale on sa na mna hneval kazdu chvilu kvoli niecomu. Nic nevedel hodit za hlavu. Stacila jedna otazka a uz bol vytoceny. Nepomohlo ked som sa vzapati zhacila a ospravedlnila. Strasne bol v tomto prisny na mna. Nic mi nikdy len tak neodpustil

zuzana76
11. júl 2023

@autor ak on teba obvinoval, ze si pasivno-agresivna, tak je to on

zuzana76
11. júl 2023

@autor toto bol tyran, on ta emocionalne tyral, za tymto ti je smutno?

bambi2225
11. júl 2023

pre teba je to teraz nepochopitelne a neuchopitelne, ale bud rada, ze mas moznost sa ho teraz zbavit a prosim vyuzi ju. lebo to budes naozaj velmi lutovat. odstrihni ho uplne, ziadne hranie sa s detmi, nic. chvalabohu, ze nemate aj spolocne deti.
a ten clanok uplne sedi, on velmi dobre vie co ta nahneva a co od neho chces a naschval a vedome ti to nedaval, uvedom si to. to ze sa ti neozval, to ze zrusi program, to ze nikam nechcel ist. velmi dobre vie, ze to chces, tak ti to naschval neda. chapes? krmil ta raz za cas omrvinkou (ist na bicykel), aj to patricne pokazil pretoze TY si ho nahanala, aby ste nakoniec nikam nesli. on dobre vie co robi, prosim never mu. on ti hodi raz za tri mesiace omrvinku, aby si verila, ze on je chodiaca laskavost a dobrota a chce pre teba to najlepsie. aby si verila, ze ked to nefunguje je to tvoja chyba a nie jeho. aby si proste zostala s nim. on ma rad seba, nie teba. on ta potrebuje, lebo vie ze si dobra zena. ale nevie to prekusnut tak ta zhadzuje aby si si "o sebe nenamyslala". on ti nepovie, ze si dobra zena, ze ta obdivuje, ze vies nieco lepsie ako on. on chce, aby si verila ze si nanic a nikto s tebou nevydrzi. never mu nikdy, naozaj.

zuzana76
11. júl 2023

@bambi2225 presne tak breadscrumbing

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
dadis
11. júl 2023

@bambi2225 Presne to som zazivala v manzelstve ja. Zila som v tom 20 rokov, kym som prisla na to, ze cele to je zle. Ze je klamar a manipulator. A robil to iste detom. Napriklad - odchod na chalupu - do poslednej chvile nechcel povedat, kedy sa odchadza..povedal, ze pojdu mozno v sobotu alebo az v utorok, lebo vzdy iny dovod..raz praca, raz auto, raz podla pocasia..Chudatka deti, vies si to predstavit, ako sa zije v takej neistote, ze uz sa tesia, ze idu, ale nevedia kedy. A toto bolo kazdykrat. Len z pocitu, ze on to vsetko riadi a cela pozornost sa upriamuje na neho. Dakujem Bohu, ze tento clovek je mojou minulostou, presne ked to citam od teba, vsetko zabudnute sa mi zjavuje...

eludka
11. júl 2023

Tak čo sa ešte pre neho trápiš?

akiana
12. júl 2023

Autorka, este stale mas pocit, ze ty si odohnala dobreho chlapa tym, aka si nemozna? Dufam, ze nie.

autor
12. júl 2023

@akiana nechavam si to prejst cele hlavou. Kazdopadne je mi lepsie nez v nedelu. A akurat vyletujem s detmi

evuska32
12. júl 2023

@autor veľa kočiek tu prešlo niečím podobným, chcú ti len pomôcť. Myslím, že každá jedna ti poskytne radu, ak sa bude diať niečo a ty nebudeš vedieť zareagovať. Ale hlavne, ak chceš urobiť niečo ozaj správne pre seba a deti, nevracaj sa už do tohto vzťahu aj keby ťa prosil 🙏 Skús sa od neho odpútať, aj keď viem, že to je ešte čerstvé a ťažké. Vyhni sa stretávaniu a konfrontácií s nim.

autor
12. júl 2023

Ano. Je to tazke a citam si co pisete. Budem si to musiet pravidelne pripominat

autor
12. júl 2023

Aj tak som truba. Poslala som mu vcera mailom pozvanku na synovu oslavu. Takze sa s nim o tyzden uvidim. Ale som pevne rozhodnuta (zatial 🙈) ziadnym sposobom mu nedavat najavo ze ho chcem spat. Musim sa teraz zamerat hlavne na seba.
Cely cas som pri nom trpela pocitom, ze ma nelubi. A uz sa tak nechcem citit znova

mondolina
12. júl 2023

tak to si pohnojila teda 🙈🙏

karolinakr
12. júl 2023

🤣 nepoučiteĺná

autor
12. júl 2023

@mondolina ja viem. Syn tu plakal za nim a co by sme neurobili pre spokojnost svojich deti, vsakze 🙄
A ked pozvanie prijal, tak uz som to nechcela rusit. Stale tak trochu dufam, ze ma bude chciet spat.
Ale na druhu stranu si myslim, ze nebude.
A ak aj ano, tak urcite nezacneme tam, kde sme skoncili. Ja uz mam celkom naplanovane svoje volne dni a citim, ze sa potrebujem sustredit aj na seba

autor
12. júl 2023

@karolinakr ano 🙈 ale uz som aspon otocila z postoja: urobim vsetko preto aby som ho dostala spat, na postoj: uvidim ako sa to vyvinie 😀

mondolina
12. júl 2023

tie tvoje " postoje" sa ešte stokrát zmenia.
ale držím palce. nebude to ľahké.

dadis
12. júl 2023

@mondolina Zmurkne a cela sa roztopi

akiana
12. júl 2023

Akoze cakala som, ze si to s nim autorka este parkrat cele zopakuje, ale netusila som, ze mu “omylom” posle pozvanku na stretnutie tak skoro dufajuc, ze sa to “nejako vyvinie”. No nic, ak si chces este parkrat vypocut, ako sa musis od zakladu zmenit a ako za vsetko mozes ty, nech sa paci. Ale potom nevyplakavaj.

autor
12. júl 2023

@mondolina ano. Citim tie kolisave vlny na sebe. Chcem. Nechcem. Chcem. Nechcem. Ale aspon si planujem svoj volny cas a neupinam sa na neho, nepisem, nevolam, neriesim nic.

autor
12. júl 2023

@dadis tomu by som sa velmi rada vyhla

akiana
12. júl 2023

Tak sa nevyhovaraj na syna a na omyly a normalne mu slusne napis, ze to pozvanie bolo z nedopatrenia (aj ked vsetky vieme, ze si mu to poslala zamerne, lebo sa nevies od neho odputat) a vzhladom na citlivost situacie bude lepsie, ked sa neuvidite. A on tiez - akoze rozide sa s tebou, ale neumozni ti cas na vyrovnanie sa a usporiadanie si citov. Nehladaj za tym lasku z jeho strany, keby ta miloval, v prvom rade by ta nechcel od piky menit, ale hlavne by bol s tebou. Hladaj za tym nulovy respekt k tvojim citom a zadne vratka, ked si bude chciet vrznut a nebude ina po ruke.

autor
12. júl 2023

@akiana neposlala som ju omylom. Bolelo ma vidiet ako je syn smutny a pyta si ho, podlahla som, resp som to pouzila ako zamienku aby som ho kontaktovala.
Ano. Som prilis slaba aby som 2,5 rocny vztah utala hrubou ciarou zo dna na den aj ked viem, ze tak by to bolo najlepsie. A stale citim malu nadej ze to bude dobre.
Myslim ze je v poriadku sa tak citit cerstvo po rozchode. Netusim ako to citi on, co chce on, ale na 90% som presvedcena, ze on to nebude chciet obnovit. Takze sa to snazim momentalne neriesit. Som rada, ze sa uz citim o nieco lepsie a neberiem tento rozchod ako najvacsiu zivotnu tragediu

evuska32
12. júl 2023

Ublizujes len sama sebe ...niekedy ozaj musí rozum zvíťaziť nad citmi. Ale tak ako to chceš robiť ty to nepôjde. Chlapi nemajú radi ženy, čo sa vtieraju...toť môj názor 😔

autor
12. júl 2023

@evuska32 vobec sa mu nemam v umysle vtierat. Poslala som mu velmi oficíalne a neosobne napisanu pozvanku. Potom sme si vymenili par slusnych fraz a to je cele. Ja som jeho cislo zmazala, takze ho kontaktovat znova nebudem. Mam iba jeho mail a to nie je na nejake vypisovanie si.

A ano, s tym uplne suhlasim. Rozum by mal zvitazit. Ale myslim, ze on bude ten rozumny a ukonci to