Rozmýšľali ste nad starobou rodičov?
Ahojte, v poslednom case rozmyslam celkovo nad starnutim rodicov a nad tym, ako najst tu spravnu variantu ich zaopatrenia. (Este to nie je aktualne, ale do buducna).
Myslim, ze dnesna generacia +/- 40nikov stoji pred situaciou, ktora je vo vacsine rodin obdobna - odisli sme za pracou z roznych krajov SR vacsinou do hlavneho mesta, mozno do zahranicia. Vsetky rodiny, na ktore si spomeniem z mojho rodneho mesta, su v tejto situacii. Boli 2-3 deti, a vsetci su minimalne v BA, ak nie v zahranici. Rodicia zostali na strednom/severnom/vychodnom Slovensku sami. Starnu. Su teda 100ky km od nas.
Rozpravali ste sa na tuto temu s rodicmi? Alebo s partnermi? So surodencami? Aky mate plan? Budu ochotni sa rodicia odstahovat za vami, ked uz budu potrebovat starostlivost? Alebo "obetujete" pracu a zazemie vy a odidete aj s detmi naspat do rodneho mesta? Alebo teda domov dochodcov?
Velmi ma to zaujima, ze ako rozmyslaju ini. Urcite nas je dost v tejto situacii.. Dakujem 🙂
My sa určite o svojich rodičov postaráme sami.
Mamku už nemám, ani svokrovcov, otec žije ale keď to bude treba riešiť budem to riešiť potom. Jediné, čo mám spracované, je to, ak sa náhodou ja sama dožijem vysokého veku kedy sa nebudem už žiaľ o seba vedieť postarať, sama navrhnem odchod do DSS. Nebudem chcieť byť nikomu na príťaž, ako sa poznám, bude to síce ťažšie, ale podmienka bude aspoň návšteva raz do týždňa 😀 (podľa možností) Ktovie, ako to bude, či ma pri senilite tieto názory neopustia, je to ešte ďaleko a nemusím sa toho ani dožiť 😉
@monsterablue zalezalo to od stupna odkazanosti, ci bola samostatna izba, ake vsetky sluzby clovek chcel (babke napriklad prala mamina, lebo mala svoj oblubeny prasok atd.) Nieco dokonca prispievala mestska cast. Uprimne si nepamatam presnu sumu, ale urcite sa doplacalo menej ako 1000e.
Boli tam 2 casti, jedna “hotelova” kde bola aj babka, mohla kedykolvek odist a prist , jedine ak sme ju brali k sebe prespat/na sviatky/nejaky vylet, tak to trebalo nahlasit no a potom lozkova cast, kde bola ked sa jej pohorsilo a bola leziaca. Celkovo tam bola nejakych 8 rokov, stale ale mala aj svoj byt kam obcas chcela ist a mala tam veci.
Žiaľ,museli sme to riešiť už pred rokmi,keď svokra zostala sama v dosť zlom zdravotnom stave.Zobrali sme si ju k sebe a býva s nami.Moji rodičia si zatiaľ ciperni,samostatni
Mňa sa to už netýka moja mamina už nežije. Zomrela pol roka pred starobným dôchodkom. Takže nemusím riešiť svokra ta zomrela teraz vo februári tak tiež nie. A svokor ten pôjde teraz do DD povedal aby deti nemali starosti a je to dobré.
@suzitok presne, tie ich byty nie su castokrat lipnutim a milovaním majetku, ako pise @zmrzlinka2021, ale to jedine, co im zostalo z ich minuleho aktivneho zivota, ich spomienky, ich vsetko, ich cely svet. Lahko sa sudi, tazsie sa potom zije to vdovstvo.
@zmrzlinka2021 A ty nemilujes ten svoj majetok, svoje zazemie ? Tiez nie si ochotna sa prestahovat s rodinou blizsie k rodicom a postarat sa o nich. Ved to nie je o milovani nehnutelnosti ako takej, ale o tych rokoch, ktore tam zili, o spomienkach o zazemi. Presne o tom, koli comu by si ty sama neodisla zo svojho.
@monsterablue existuje, ale uz dnes stoji 1500+
@silvike Ja som pracujúca na rozdiel od dôchodcu. A nie, nemilujem majetky, nemám problém vymeniť byt. Je to len byť, veci sú len veci, do hrobu si to nikto nevezme. Každý rodičom pomáha ako vie a aké má možnosti
@monsterablue v Rohovciach Seniorpark maju take apartmaniky pre dochodcov, 1000E mesacne.
@zmrzlinka2021 al tu nejdeo byt , tu ide o prostredie ,spomienky , istotu že som tam kde som prežila drvivú časť svojho života. Niektorých starých ľudí presunieš a jednoducho psychicky odídu a ide to s nimi dolu vodou . A ty si ešte mladá , nevieš ako sa zmeníš za 30-40 rokov .
Postarám sa o nich ako budem vedieť. Kým sú dvaja, jeden sa o druhého postará. Keď už ostane len jeden, zoberiem si ho aj k sebe ak to bude potrebné. Dali mi všetko co mohli, myslím si, ze to je to najmenej, co pre nich môžem urobiť.
@monsterablue konktetne jablonove...je v tom samostatna izba, kupelna, pranie, upratovanie, samozrejme strana 5x do dna, zdravotna starostlivost, teda odvoz k lekarovi, prip.pomoc napr.v noci, je tam bohaty program od farara az po deti z MS, canisterapia, za dalsie poplatok kadernik, pedikura,manikura, masaze, dalsie priania jedla (jogurty, sladke...) za priplatok...objekt ma peknu zahradu, kam mozu klienti ist kedykolvek..
ja rodicov uz zial davno nemam, ale so svokrovcami, kedze su uz po 70 sme sa o tom zhovarali a ked nebudu vediet samostatne fungovat, tak presne tak, ako tu uz bolo spomenute- predaju dom a z toho sa im bude definancovavat nejake slusne seniorske zariadenie. svokra s tym nie je uplne vyrovnana, ale vie, ze k nim domov by nikto z jej troch synov byvat nesiel a ona je zas taka, ze by nesla byvat k nikomu.
ano, postarat sa jedna vec,
ale ocakavat, ze teraz ich deti, kt. maju vlastne rodiny, nakomplet zmenia svoj zivot alebo sa nebodaj prestahuju 100ky km, tiez nie je ok. Bude to aj o kompromise z ich strany.
@matkahelka Toto je asi problemom vo vacsine pripadov. Deti maju svoje zivoty niekde uplne inde, nechcu nic menit a obetovat sa a rodic sa tiez nechce pohnut zo svojho miesta. No...nie je to jednoduche veru. Ale sranda, ze matka je vela krat ochotna vzdat sa prace i svojich zaujmov a pod. na niekolko rokov, aby sa starala o svoje male deti. Ale tie iste deti su malokedy ochotne vzdat sa prace, pohodlia svojho zabehnuteho zivota, aby toho svojho rodica doopatrovali.
@walentina7 100% súhlas
@silvike presne tak. udel matiek je obetovat sa. tiez som matkou a neratam s tym, ze mi tu obet dcery vratia. vnimam vsak dost podstatny rozdiel v tom, ci sa dieta postara o svojho rodica vo svojom dome, alebo ten rodic bude dupkat nozkami, ze chce dozit vo svojom- starom, polorozpadnutom, bez plynu, bez kanalizacie, bez vodovodu, s vodou len zo studne, kde treba v lete tancovat obetne tanceky, aby dostatocne prsalo. a to dieta uz nie je dieta, ma svoju rodinu a musi v prvom rade pozerat na to, ci kdesi v hladovej doline si najde adekvatnu pracu a ci detom len tak zrazu zmeni stredne skoly. a samozrejme zainvestuje niekolko desiatok tisic do prerabky stareho domu, aby bol pouzitelny pre dvojgeneracnu rodinu.
@silvike ale tá matka sa rozhodla mať tie deti vedome. Tiež mnohé si dobrovoľne vybrali neschopnéhe chlapa a sú jednorodicmi. Deti nemáme mať na revanš a zo zištných dôvodov.
@matkahelka
@silvike toto mne sa nozik otvara ked niekto spusti o obete matiek. To nie je obeta, to je povinnost sa postarat o svoje deti, ktore sa dobrovolne rozhodli priviest na svet a ktorymi si naplnili materske pudy a prostrednictvom deti si rozsirili svoje zivotne obzory a skusenosti.
Veľmi dobre sa teoretizuje, pokiaľ máte zdravých vitálnych rodičov. Ale keď príde ten deň a ostanú na posteli, odkázaní na druhých, tak vás tá realita doslova prevalcuje a z vášho života sa stane peklo na zemi. Zabudnite na romantickú predstavu jesene života, chodenie na dovolenky, kávičky a prechádzky po parku. Pravá realita je skôr to, čo píše kočka vyššie. Kŕmenie, prebaľovanie, lekári, lieky, bolesti a stále dokola. Bohužiaľ z vlastnej skúsenosti môžem povedať, že toto jeden človek nie je schopný zvládnuť ani fyzicky a už vôbec nie psychicky. A zvlášť za predpokladu, že si človek chce udržať prácu a nechce dať výpoveď. Krátkodobo je to možné, ale dlhodobo neexistuje.
@0silvia0 aaale, ved tu "obetu" ber s nadsazkou, nie doslova. pre mna je obetou aj to, ze sa nemozem teraz zbalit a odletiet trebars do Rima na par dni a ina matka by si klopkala na celo, ze mi sibe.
@matkahelka dobre beriem s nadsazkou🥰