icon

Rozpad manželstva po desaťročí

22. júl 2025

10 ročné manželstvo , dve deti 7 a 5 rokov , postavený dom už len s malou hypotékou , a manžel ktorému doslovne preplo . Ženy prisahám , keď som si ho brala taký nebol pokiaľ od jeho brata neodišla žena s tromi deťmi a v rámci vysporiadania BSM jeho brat musel predať dom a vyplatiť bývalú manželku a platiť výživné na tri deti . Rozviedli sa pred štyrmi rokmi , chodil brata utešovať a odtiaľ pobral také rozumy ako hrom . Oddelil si účet od nášho , začal mi zatajovať koľko zarobí , koľko má odmeny , všetko chce na polovičku platiť, od dvojročného dieťaťa ma doslovne vyštval do práce, už som naozaj nemohla počúvať reči o vyciciavačkách , že sme všetky rovnaké a len máme mužov na peniaze . Dom máme v BSM , denne počúvam koľko sa on na ňom narobil , koľko peňazí do neho vrazil , čo všetko obstaral a vlastne dospel k názoru že ja som sa o nič na tom dome nepričinila a teda popráve by mal patriť iba jemu . Nie je dňa aby na mňa nevyvíjal nátlak aby sme zrušili BSM a v rámci vyporiadania aby dom pripadol výlučne jemu . Vznikajú medzi nami škaredé hádky , kde mi vykrikuje ako ma musel počas materskej živiť , že som len na riti sedela a jediná moja náplň bola hrajkať sa s deťmi a sem tam niečo upratať. Vzťah medzi nami dvoma na bode mrazu , často tie jeho vykrikovačky už ani nepočúvam. To čo teraz zažívam je úplne špička ľadovca a už sa chcem rozviesť, lebo takýto život je pre mňa zničujúci . Včera sa vrátil z Brna a po ceste kúpil 3 pagáče , tri moravské koláče , sebe a deťom ,ja si mám kúpiť sama . To bola tá pomyselná posledná kvapka, vyhodila som jeho prádlo pri praní z koša , nech si teda operie sám . Ráno si chcel obliecť oprané tričko a to bolo v koši hoci prádlo moje a detí bolo povešané , povedal som mu nech si teda operie sám a zároveň som mu povedala že sa chcem rozviesť, čo bola asi aj chyba, lebo mi začal vykrikovať že on to vedel aká som ja sviňa že ho chcem o všetko obrať , zničiť ho a doviesť pod most. Dá sa ešte vôbec existovať v takomto vzťahu? Je možné ešte toto všetko zvrátiť aby sa dostal do normálu v akom bol pred pár rokmi ?

mischy00
23. júl 2025

Ze Manželská Poradňa 🙄🙄, tomuto akurát tak dobre po papuli, sorry...absolútne hovädo, ešteže si si deti asi sama robila a on chudáčik, musí živiť.
Nech je sám a skúsi sa takto správať a vyjadrovat pri inej žene.....sám aj zostane a peniaze co ušetrí, si nimi môže truhlu oblozit na staré kolená 👌👌

tamtamka26
23. júl 2025

v ňom to bolo niekde hlboko zakorenené a aj keby to brat v ňom nerozohral, tak by sa to časom vydralo na povrch. to má v génoch hlavne po tom otcovi a ostatné sa v ňom usadilo počas spolunažívania s rodičmi. je to veľmi smutné, takého muža už nezmeníš, aj keby dáš neviem aké podmienky a vyhrážky. zo strany brata mi to príde ako - ja som nešťastný, buď aj ty! hlavne, že ho niekto vypočuje, pritakáva mu, nadáva spolu s ním....to budú asi jednoduchší muži. teší ma, že máš reálny plán na odchod. nič mu už nehovor, nevyhrážaj sa rozvodom, jednoducho začni konať, hlavne kvôli deťom....

maya_hi
23. júl 2025

@anonym_autor povedz mu to polopaticky. "Takýto si vôbec nebol. Odkedy sa rozviedol tvoj brat, zmenil si sa a pozeráš sa na všetko cez jeho optiku. PRETO sa s tebou chcem rozviesť. Svojim správaním si to dohnal presne tam kde si chcel. Ak vidíš ženu ako vyciciavačku, bude z nej vyciciavačka. Ak chceš vidieť súdržný vzťah, budeš ho mať."
Mimochodom, v momente, keď si oddelil účty, začal všetko deliť na polovicu a ty si už chodila do práce, mala si prestať prať mu, variť. A starať sa o seba a deti. Chlapci niekedy pochopia až keď začneť zrkadliť ich správanie

autor
23. júl 2025
@maya_hi

@anonym_autor povedz mu to polopaticky. "Takýto si vôbec nebol. Odkedy sa rozviedol tvoj brat, zmenil si sa a pozeráš sa na všetko cez jeho optiku. PRETO sa s tebou chcem rozviesť. Svojim správaním si to dohnal presne tam kde si chcel. Ak vidíš ženu ako vyciciavačku, bude z nej vyciciavačka. Ak chceš vidieť súdržný vzťah, budeš ho mať."
Mimochodom, v momente, keď si oddelil účty, začal všetko deliť na polovicu a ty si už chodila do práce, mala si prestať prať mu, variť. A starať sa o seba a deti. Chlapci niekedy pochopia až keď začneť zrkadliť ich správanie

@maya_hi začala som už teraz , keď som rozhodnutá sa rozviesť. dnes ráno som mu nenachystala ani raňajky , ani desiatu a ani nezabalila obed do práce. Bol zaskočený , vyvedený z miery, a na otázku že prečo , len toľko že svine takéto veci nerobia, ale starajú sa o seba a svoje deti . Taktiež som mu povedala že starostlivosť o neho skončila a nech sa stará sám o seba, keď ja sa starám o seba a deti a ešte aj všetko 50:50, nič mi nekúpi , nedá . Obed som mu nenavarila , ja mám v práci , deti v škole a v škôlke , a on nech si kúpi ( na margo že nech si kúpim pagáč a moravský koláč ).

donnechka
Autor odpoveď zmazal
margotka17
23. júl 2025

@anonym_autor v prvom rade si posadiť pred seba švagra a manžela. Vysvetliť tomu premudralemu bratovi, že nie každá žena je rovnaká, že prečo zasadil medzi vás dvoch rozbroje! A mužovi povedz, že buď sa spamätá, alebo skutočne odijdes. To ty keď navaris tiež dáš len deťom a on nech si navarí sám? Až sa hanbím priznať, že môj muž ak vidí, že práčka doprala, vyberie prádlo a vyvesi vonku na šnúru. Keď chce tak všetko platiť na polovicu,vták aj upratovanie rozdeľte na polovicu aj starostlivosť o dieťa na polovicu. Ten jeho brat je normálny?

donnechka
23. júl 2025

V partnerstve neexistuje žiadne 50/50, buď obaja investujú 100/100 alebo to nefunguje.
Z čisto finančného hľadiska nech si manžel pozrie, koľko stojí surogátne materstvo a opatrovateľka pre dve deti, upratovačka a kuchárka pre 4-člennú domácnosť a prídete na to, že by ti mal za tvoju prácu ešte doplácať, nie že ti vykrikovať "vyciciavanie".
Toto je na psychológa preňho, alebo rozvod.V prípade rozvodu si vezmi časť zo zdrojov, ktoré ti objektívne patria, poraď sa s právnikom, nenechaj sa zmanipulovať manželom, že jemu patrí viac. Jeho úsudok je, mierne povedané, nespoľahlivý.

123profil321
23. júl 2025
@anonym_autor

@maya_hi začala som už teraz , keď som rozhodnutá sa rozviesť. dnes ráno som mu nenachystala ani raňajky , ani desiatu a ani nezabalila obed do práce. Bol zaskočený , vyvedený z miery, a na otázku že prečo , len toľko že svine takéto veci nerobia, ale starajú sa o seba a svoje deti . Taktiež som mu povedala že starostlivosť o neho skončila a nech sa stará sám o seba, keď ja sa starám o seba a deti a ešte aj všetko 50:50, nič mi nekúpi , nedá . Obed som mu nenavarila , ja mám v práci , deti v škole a v škôlke , a on nech si kúpi ( na margo že nech si kúpim pagáč a moravský koláč ).

@anonym_autor je to síce hnusné, ale snad mu to dopne, keď prestaneš robiť veci, ktoré si robila... 🤷🏻‍♀️

zltalienka
23. júl 2025
@anonym_autor

@anonym_autor ako toto si mala prestat robit v momente ako si zacala platit polovicu vydavkov. V tom momente mali ist vsetky prace okolo spolocnej domacnosti na polovicu.
V zivote som chlapovi nechystala ranajky a nebalila desiatu a obed do prace. Uz aj starsi syn si spravi sam desiatu do skoly.

akje
23. júl 2025

@anonym_autor fuha. Ťažko sa toto číta. Sadni si s ním a povedz, že buď tieto jeho stavy prestanú a budete fungovať ako rodina alebo bude rozvod a všetko sa rozdelí pospravnosti súdnou cestou, ak je to to, čo chce.

Buď vás lubi a je si vedomí svojej role otca a tvojej roly matky alebo vo vás nevidí budúcnosť a nemá teda zmysel spolu ostávať.

Veľmi ti držím palce. Ja by som sa ho aj opýtala, kde sa toto všetko v ňom zobralo, kde nastal ten zlom, že ta prirovnáva k švagrinej a či ta takú vidí naozaj alebo ho tak moc ovplyvnil bratov rozvod.

🍀 držím moc palce

anonym_291fdf
23. júl 2025
@123profil321

@anonym_autor je to síce hnusné, ale snad mu to dopne, keď prestaneš robiť veci, ktoré si robila... 🤷🏻‍♀️

@123profil321 nie na tom nič hnusné, treba nastaviť poriadne zrkadlo, možno mu to pomôže si uvedomiť ako sa k žene správa

janettdamian
23. júl 2025
@akje

@anonym_autor fuha. Ťažko sa toto číta. Sadni si s ním a povedz, že buď tieto jeho stavy prestanú a budete fungovať ako rodina alebo bude rozvod a všetko sa rozdelí pospravnosti súdnou cestou, ak je to to, čo chce.

Buď vás lubi a je si vedomí svojej role otca a tvojej roly matky alebo vo vás nevidí budúcnosť a nemá teda zmysel spolu ostávať.

Veľmi ti držím palce. Ja by som sa ho aj opýtala, kde sa toto všetko v ňom zobralo, kde nastal ten zlom, že ta prirovnáva k švagrinej a či ta takú vidí naozaj alebo ho tak moc ovplyvnil bratov rozvod.

🍀 držím moc palce

@akje on ju neporovnáva priamo so švagrinou (však to bola týraná žena), ale to brat v ňom spustil tieto obavy, chce aby aj jemu krachol vzťah

akje
23. júl 2025
@janettdamian

@akje on ju neporovnáva priamo so švagrinou (však to bola týraná žena), ale to brat v ňom spustil tieto obavy, chce aby aj jemu krachol vzťah

@janettdamian áno, pravdu máš, zle som sa vyjadrila a keď čítam komentáre, vyznieva to zle, nie ako som to mienila.

To prirovnanie malo skôr byt na margo bratovho rozvodu a jeho vnímanie exmanželky ako tej, čo s ním vybabrala. A manžel prevzal to vnímanie a používa ho na svoju ženu, autorku.

gabu_lienka
23. júl 2025
@anonym_autor

@anonym_autor toto bolo na rozhovory a riesenie pred 3 rokmi, ked to zacalo. Ten tyzden dovolenky co aktualne mas, by som vyuzila na pobalenie a navstevu pravnika. Hentaky chlap to je uplny hnus, fuj.

cacianka
23. júl 2025
@anonym_e36b5e

Rada od GPT:

Uvedom si, že toto je už finančné a psychické násilie. Nie je to „bežná kríza“, ale systematické ponižovanie a kontrola peňazí.

Zabezpeč si info a dôkazy. Stiahni výpisy z účtov, pracovné zmluvy, hypotéku, list vlastníctva, fotky dokladov – všetko si ulož na bezpečné miesto (napr. do cloudu, k sestre).

Choď za odborníkmi, nie na fórum. Rodinný právnik (alebo aspoň Centrum právnej pomoci) ti presne vysvetlí, že dom je v BSM, takže ho sám „na seba“ nedostane. Zároveň si dohodni stretnutie v poradni pre obete domáceho násilia (IPčko, Liga za duševné zdravie, miestne krízové centrum).

Maj plán B. Kam pôjdeš s deťmi, ak začne vystrájať? Kto ti môže pomôcť s odvozom, nocľahom, peniazmi?

Rozvod/mediácia? Nádej na obrátenie je len ak on sám uzná problém a chce na sebe makať (terapia, finančná transparentnosť). Z toho, čo píšeš, zatiaľ nič také nevidno. Tak sa pripravuj skôr na rozvod a vysporiadanie.

Stará dobrá podpora. Zverte sa rodine, kamoškám, psychológovi. Byť „tichá a silná“ len pridáva roky stresu.

@anonym_e36b5e gro z týchto rád radím ženám odkedy som na Mk, všetky doklady prelustrovat, odfotiť, odložiť na bezpecne miesto atď....

aleza
23. júl 2025

Autorka paci sa mi ako si sa k tomu postavila. Zazila som nieco podobne, odisla som od muza po 26 rokoch manzelstva. Teraz som styri roky po rozvode a nikdy mi tak dobre nebolo ako teraz. Bala som sa ako videm financne ale nepijem, nefajcim a paradoxne som na tom lepsie s peniazmi ako ked som bola vydata.
Zvladnes to, uvidis ako sa ti ulavi

autor
23. júl 2025
@margotka17

@anonym_autor v prvom rade si posadiť pred seba švagra a manžela. Vysvetliť tomu premudralemu bratovi, že nie každá žena je rovnaká, že prečo zasadil medzi vás dvoch rozbroje! A mužovi povedz, že buď sa spamätá, alebo skutočne odijdes. To ty keď navaris tiež dáš len deťom a on nech si navarí sám? Až sa hanbím priznať, že môj muž ak vidí, že práčka doprala, vyberie prádlo a vyvesi vonku na šnúru. Keď chce tak všetko platiť na polovicu,vták aj upratovanie rozdeľte na polovicu aj starostlivosť o dieťa na polovicu. Ten jeho brat je normálny?

@margotka17 teraz som varila hlavne mužovi , hoci som doma , lebo sú prázdniny aj aj čerpám dovolenku, tak naša škola varí aj pre domov dôchodcov , stacionár , plus sa robia rozvozy. Stále funguje aj škôlka , tak varia aj deťom tam . Ja s druhým dieťaťom sa tam chodím občas najesť, manželovi som dávala čo bolo deň predtým na večeru . Tak teraz tam budem chodiť pravidelne aj so 7 ročným dieťaťom , večer im urobím kašu , puding, chlebík , ale skončili teplé večere , z ktorých si on potom brával aj obed.

bluea
23. júl 2025

Velmi ti drzim palce, aby rozvod prebehol rychlo a podla moznosti lahko. Podla toho co pises si na skvelej ceste, urcite sa nevzdavaj a nepristupuj na ziadne jeho poziadavky. Nech si to pekne vyzerie a potom sa moze aj spolu s bratom lutovat a upijat. Daj si pozor, aby nezacal byt agresivny, vsetko si dokumentuj, nahravaj, ukladaj spravy atd. Deti vyhrali jackpot, ze maju taku mamu ako si ty.

autor
23. júl 2025
@aleza

Autorka paci sa mi ako si sa k tomu postavila. Zazila som nieco podobne, odisla som od muza po 26 rokoch manzelstva. Teraz som styri roky po rozvode a nikdy mi tak dobre nebolo ako teraz. Bala som sa ako videm financne ale nepijem, nefajcim a paradoxne som na tom lepsie s peniazmi ako ked som bola vydata.
Zvladnes to, uvidis ako sa ti ulavi

@aleza a ako to zvláda aj exmanžel ? Otriasol ten rozvod nejako s ním ?

luccija
23. júl 2025

Trocha si ho rozmaznala raňajky, desiatu, obed, veceru nie?😉myslim, že to bola posledná kvapka pochybujem, že sa zmení.Ale možno to stojí za posledný pokus.Pride o veľa, ale si to neuvedomuje

aleza
23. júl 2025
@anonym_autor

@anonym_autor nechcel sa rozvadzat ale ja som to uz nezvladala, to ponizovanie a nadavky, vela pil. Trvala som na rozvode a tesne pred rozvodom sa priznal ze ma roky milenku. Ja som to tusila ale nechcela som si to priznat. Teraz vychadzame ako kedy, s radostou som ho prenechala milenke, nech sa s nim trapi ona

aleza
23. júl 2025
@anonym_autor

@anonym_autor pred rozvodom padli rozne vyhrazky ako ma oberie o dom a podobne. Povedala som ze je mi to jedno, kludne pojdem aj do mini bytu do podnajmu s detmi len nech ho uz nevidim. Bola som rozhodnuta zacat od nuly

margotka17
23. júl 2025
@anonym_autor

@margotka17 teraz som varila hlavne mužovi , hoci som doma , lebo sú prázdniny aj aj čerpám dovolenku, tak naša škola varí aj pre domov dôchodcov , stacionár , plus sa robia rozvozy. Stále funguje aj škôlka , tak varia aj deťom tam . Ja s druhým dieťaťom sa tam chodím občas najesť, manželovi som dávala čo bolo deň predtým na večeru . Tak teraz tam budem chodiť pravidelne aj so 7 ročným dieťaťom , večer im urobím kašu , puding, chlebík , ale skončili teplé večere , z ktorých si on potom brával aj obed.

@anonym_autor jasne, začína mať čo chcel. Nech teda vidí, čo mu začne chýbať. Možno sa naučí aj práčku zapnúť aj praženicu spraviť. Ako sa dokáže fungujúci vzťah rozbiť na malé kúsky ovplyvnenie druhej osoby. Potom môžu plakať spolu v prázdnych domoch. Na starobu spomínať, aký boli hlúpy, keď prišli o ženu a deti.

cacianka
23. júl 2025

Zatajovanie platu, odmien mu veľmi nepomôže, ak podas návrh na rozvod, súd si vyžiada potvrdenie prijme od jeho zamestnávateľa - priemer za rok dozadu. Pomôžeš si keď všetky doklady čo doma nájdeš prelustruješ, výpisy z banky, prípadne vyber z účtu čo sa dá , kým ťa predbehne, máte BSM a máš právo na všetko čo obaja zarobíte, nech ťa a hlavne deti neokradne o stovky či tisíce úspor. Keď on nemá žiadne a morálne zábrany, buď silná a nemaj ani ty. Ak tak ťa má za sviňu, ako švagriná, tak už iné zviera nebudeš.... To je taká hnusná chrapúnska povaha, čo drieme a prebudí sa pod vplyvom nejakej udalosti, zážitku a tu aj od hlodania a sprostých reči jeho brata.aj krv po otcovi a vzory čo nasávali doma.
Porozprávajte sa so svokrou, možno aspoň ona ťa pochopí a bude stáť pri tebe.
Si silná a hrdá žena, nastolila si zmenu a prístup, tak nech sa stará a tie " pagáče koláče" si kupuje sám, pranie a upratovanie jeho veci 👍, zhrn ako smeti nabok, kľudne schovaj aj prací gél 😁, či ho niečo trkne a bude si vedieť poradiť. Super si to vyriešila s jedlom, chlap na žalúdku pocíti rozdiel, ale tak mu treba, nech si varia s bratom.
Len nezabudni, aj počas , ešte manželstva, musí prispievať na deti, žiadne také že nedá , kľudne mu povedz že zanedbanie výživy je trestný čin a to čaká aj brata. Bodaj by ho žena dala na exekúciu a zvýšenie výživného !

cacianka
23. júl 2025
@aleza

@anonym_autor pred rozvodom padli rozne vyhrazky ako ma oberie o dom a podobne. Povedala som ze je mi to jedno, kludne pojdem aj do mini bytu do podnajmu s detmi len nech ho uz nevidim. Bola som rozhodnuta zacat od nuly

@aleza aspoň videl že prednejšie ako dom, ti je čas a život bez neho. Nechápem ženy ktoré sa aj na kolená bachnu a takéto hovada prosia aby zostali spolu...

letfenixa
23. júl 2025

@anonym_autor to naozaj si mu denne chystala raňajky, desiatu, obed, večeru???
Bude to mať teda teraz chlapec ťažké, tak mu treba.

cacianka
23. júl 2025
@margotka17

@anonym_autor jasne, začína mať čo chcel. Nech teda vidí, čo mu začne chýbať. Možno sa naučí aj práčku zapnúť aj praženicu spraviť. Ako sa dokáže fungujúci vzťah rozbiť na malé kúsky ovplyvnenie druhej osoby. Potom môžu plakať spolu v prázdnych domoch. Na starobu spomínať, aký boli hlúpy, keď prišli o ženu a deti.

@margotka17 po rozvode im asi domy nezostanú, gerojom budú dobré aj garsónky

simcas75
23. júl 2025
@mischy00

Ze Manželská Poradňa 🙄🙄, tomuto akurát tak dobre po papuli, sorry...absolútne hovädo, ešteže si si deti asi sama robila a on chudáčik, musí živiť.
Nech je sám a skúsi sa takto správať a vyjadrovat pri inej žene.....sám aj zostane a peniaze co ušetrí, si nimi môže truhlu oblozit na staré kolená 👌👌

@mischy00 nemyslím si, že fyzické nasilie niečo vyrieši.

margotka17
23. júl 2025
@cacianka

@margotka17 po rozvode im asi domy nezostanú, gerojom budú dobré aj garsónky

@cacianka áno, nejako tak dopadnú pre svoju hlúposť obidvaja.

mischy00
23. júl 2025
@simcas75

@mischy00 nemyslím si, že fyzické nasilie niečo vyrieši.

@simcas75 bolo to nadnesene, samozrejme ze ho nikto mlátiť nebude. Ak zostane sám vo " svojom" dome, to bude väčší trest, ako ho biť. Bol zvyknutý na full servis, ešte len vtedy pochopí, ze starostlivosť o deti a domácnosť ked bude na to všetko sám nieje žiadna sranda.