icon

Rozvádzajú sa ľudia po tridsiatke viac?

3. apr 2024

Stale pocuvam, ze 50% manzelstiev konci rozvodom. Mam 32 rokov, ked som mala 25-28 sa drviva vacsina mojich znamych zosobasila. Nerozviedol sa zatial nikto (chvalabohu). Tym padom mi statistika, ze polovica manzelstiev konci rozvodom, nejako nevychadza. Mozno to rozvodove obdobie pride neskor, pocula som, ze pred 30tkou sa vsetci hrnu k oltaru a pred 40tkou k rozvodu. Ako to naozaj je? Je sanca, ze moja generacia bude ta, ktora sa menej rozvadza? Alebo len tie rozvody prichadaju neskor? Naozaj som prekvapena, ze nepoznam vela mojich rovestnikov, ktori sa rozviedli, a velmi by som chcela verit tomu, ze rozvodovost klesa.

Strana
z2
radkaradix
4. apr 2024

aj v mojom okolí sa ludia okolo 30-40 rozvadzaju, mlade pary, co to po par rokoch vzdali, lebo sli do manzelstva, ktore bolo od zaciatku marne, ale bali sa samoty..

tiezjedna
4. apr 2024

@autorka za viac než 20 rokov, čo som so svojim mužom sa v našom okolí rozviedli tri páry. To asi tiež nezapadá do 50% rozvodovosti. Myslím si, že generácia dnešných 30 sa reálne bude rozvádzať menej, pretože o svadbu nestoja a pôjdu idú do nej len tí, ktorí naozaj chcú. Žiť na psiu knižku už nie je tabu ako kedysi, ani byť slobodnou matkou. Logicky tak bude manželstiev menej, a myslím si, že budú kvalitnejšie, cielenejšie. Nie že sa niekomu šmykne a hneď sa "musia" brať lebo rodina, tetka, suseda...

cookie29
4. apr 2024

Nevychadza Tebe... ale ono sa to pocita na celom Slovensku a do urcitej miery to je matematicke, pretoze pocet rozvodov stupa a aj tych po dlhodobych manzelstvach (25 a viac) a pocet sobasov klesa, takze ten pomer prichadza logicky cca k 30%.aktualne. Paradoxne Covid a Pandemia u nas sposobili pokles rozvodovosti. Ale ono zalezi aj od toho, kde zijes, v meste mas viac rozvodov ako na vidieku a pod...

petra92
4. apr 2024

V mojom okolí je tiež dosť rozvedených a to od cca 25r až po 65r, tí 25 roční sa brali pred 3rokmi a rozviedli sa na 3.výročie sobáša 🫣kamoška, ktorá sa dala dokopy s priateľom vtedy kedy ja s mojim chlapom, pred 14 rokmi, je už druhý x odvtedy vydatá a vyzerá to tak, že aj toto manželstvo skončí rozvodom 🙄 my zobratí nie sme a funguje to (zatiaľ 🙏) super. Známy sa rozviedol po 20r manželstva lebo načo byť spolu keď je dieťa už veľké (16r)🙄konečne môže začať robiť to čo sám chce 🤷‍♀️... No proste je ich dosť

vilma7
4. apr 2024

V mojom okolí sa zas nik neberie a deti majú, pomaly 50 na krku. Tí čo sa vzali tak sú spolu, už aj cez 30 rokov.

mqkm
5. apr 2024

Áno verím že väčšina rozvodov sa stáva po 7+ rokoch, alebo keď deti sú už pubertiaci a ženy buď zunujú toho manžela (z rôznych dôvodov) alebo prídu na to že ju podvádzal. Väčšina rozvodov je iniciovaná ženami. Väčšina manželstiev je tiež inicianovaná ženami (dobre chlap sa spýta zober si ma ale žena ho k tomu vedie 😉 ). Myslím si že to asi znamená, že ženy si vyberajú/li zle, nesprávnych mužov kvôli tomu aby boli vydáte a začali mať rodinky.
Ja som úplne za manželstvo ale len vtedy keď je s poriadným chlapom. Keď nie, tak buď radšej sama mamička, finančne nezávislá, mať tam nejakú tú známosť a potom ho nechať keď to začína s ním byť ťažké.
Dobré manželstvo je dar od Boha, nie je to samozrejmosť.

lenka1993
5. apr 2024

Ja som sa minulého roku rozviedla po 9 rokoch manželstva. Mali sme stretávlu zo strednej po 10 rokoch a z 12 dievčat je nás 5 už rozvedených. Kolegina v mojom veku je tiež rozvedená. Takze to celkom sedí podľa mna.

1mina
5. apr 2024

U nás zo známych ani nie - aj keď je pravda že není nás zas tak veľa zosobasenych. muzova rodina je zas dosť porozvadzana aj rodičia, aj starý rodičia, a napr u susedov čo sú vyslovene vedľa nás tiež aj rodičia aj dve deti sú už nanovo zosobášení s inými (a to majú aj maličké deti aj z predchádzajúcich aj terajších)

nadchovnik
14. apr 2024

@zuzanka.zuzu Presne tak.Ja som sa rozviedla po 25 rokoch.Muž 50,druhá puberta,začal sa naháňať za ženami.

mqkm
25. apr 2024

Bože ochraňuj všetky dobré manželstvá, kde je šťastná rodinka a detičky, kde sa manželka a manžel správajú k sebe s úctou a láskou, a nech sa už nerozvádza toľko ľudí. ❤️🙏

livi
25. apr 2024

v mojom okolí poznám už viacero takých prípadov..za ďalšie poznám osobne veľa párov, ktorí keď sa brali, bola to neskutočná zamilovanosť a teraz po rokoch keď ich vidím, tak často sa to z toho vzťahu úplne vytratilo a tí dvaja si ledva majú čo povedať. Predpokladám, že keď deti odrastú, tak pôjdu viacerí z nich od seba..
Jedna vec je ale brať si niekoho vo fáze zaľúbenosti a časom zistím, že sa k sebe nehodíme a druhá zas, že aj ľudia sa menia a časom sa môže stať, že sa priority ľudí diametrálne rozchádzajú.. vtedy by som povedala, že rozvod je logické riešenie, aj keď to znie možno kruto..osobne nie som za umelé udržiavanie manželstva, pokiaľ nefunguje..
za ďalšie je ale podľa mňa za vysokými rozvodovými štatistikami aj neochota ľudí riešiť problémy vo vzťahu..
vzťah je totiž niečo, na čom treba pracovať..ale nemôže to byť samozrejme jednostranné

Strana
z2