Rozvod alebo zotrvanie vo vzťahu bez lásky?
Chcem vás poprosiť o nestranný neodsudzujúci nazor alebo radu. Je toho viac, posnažím sa popísať to čo najstručnejsie. Som vydatá viac ako 20 rokov, máme takmer dospelé deti. Vzťah s manželom bol od začiatku prakticky dokonalý, takmer žiadne hádky, bezproblémové kompromisy, maximálna dôvera. Až kým som niekoľko rokov po svadbe nezistila, že manžel píše iným ženám, pýta si ich fotky, volá ich na stretnutia. V skratke, odpustila som mu, pretože k stretnutiu vraj nedošlo. Fungovali sme ďalej, on tieto aktivity ukončil. Nedávno som zistila, že stretnutia vtedy nakoniec boli a dokonca nezostalo len pri káve. Pred nejakým časom začal mať problémy s erekciou. Posielala som ho k lekárovi, odmietol to a dodnes odmieta. V podstate aj jeho chuť na sex úplne zmizla, objavuje sa veľmi veľmi zriedkavo a dlho sa neudrží. Teda sex prakticky nemáme, využíva ine metódy uspokojenia, čo mne ale nevyhovuje (nestačí) a on to vie. Riešiť to nechce. Ma teóriu, že v našom veku (nemáme ani 50) už je to ok a keď som naznačila že pre mňa je to ešte dôležité a zažartovala, že teda si asi budem musieť nájsť náhradu, skonštatoval niečo v zmysle, že kto by v mojom veku vôbec pozrel mojim smerom. V tom čase sa však náhodou objavil jeden mladší muž so záujmom o mňa. Veľmi dlho trvalo kým som vôbec začala reagovať na jeho podnety, ale neskôr sme sa začali stretávať. Potom sa objavil ďalší, tiež mladší, ktorý mal tiež veľký záujem. Pre mňa to bolo nepochopiteľné, sebavedomie som mala na nule. Ale oni mi ho zdvihli neuveritelne. Áno, s oboma došlo aj na sex, ale teda ten jeden mi na rovinu povedal, že by chcel vzťah. Že je ochotný počkať aj niekoľko rokov kým ma presvedčí, že vzťah s ním je pre mňa to pravé. Najprv som mu tvrdila, že nič také sa nestane, že rozvádzať sa nechcem, ale nakoniec som si uvedomila, že to nie je také nereálne. Môj muž je fajn kamarát, ale to je všetko, za tie moje nevery nemám ani výčitky a tie jeho nevery ma v podstate už nezdaňujú. Občas mi už začína aj liezť na nervy, ale kvôli deťom náš stav meniť nechcem, pretože sa nehádame, nemáme žiadne nezhody, navonok sa medzi nami nič nedeje, normálne sa spolu bavíme. Len sa tak zamýšľam, o pár rokov keď sa deti osamostatnia, mám zostávať vo vzťahu s chlapom, s ktorým ma to už viac menej nebaví? Alebo mám skusit časom riešiť nový vzťah a rozvod? Na jednej strane mi je to ľúto, je hrozne fajn človek (až na tie odbočky) aj otec. Nepije, nebije ma, nehrá automaty, nie je nepríjemný ku mne, je mi oporou ak treba, ani sa nehádame. Ale ja mám pocit, že už ma pri ňom nič dokopy nečaká. Že je to také prežívanie vedľa seba. Chcela som, aby sme niekam šli sami dvaja na víkend. Že možno to tam niekde ešte nájdeme, ale odmieta, vždy chce ísť aj s deťmi alebo vôbec. Tak fakt neviem.
@julia_romeo Mám závidieť, ze namiesto mozgu používaš chat GPT? A este aj teraz? 😁🤣 Ono je to totiž velmi ľahké zistit. 😅 A trošičku si ho aktualizuj. Tento posledný text vyšiel ako pekná volovina 😅
@mamamasama Haha, neboj sa, zavidiet ti netreba – ved to chce tiez odvahu takto verejne priznat, ze tvoje samostatne myslenie je dnes na dovolenke. 😁 Nabuduce skus nieco menej trapne a hlavne – s vlastnym mozgom. Ale inak super pokus, fakt, pobavil. 👏😅 Pekny vecer este
@mamamasama Haha, neboj sa, zavidiet ti netreba – ved to chce tiez odvahu takto verejne priznat, ze tvoje samostatne myslenie je dnes na dovolenke. 😁 Nabuduce skus nieco menej trapne a hlavne – s vlastnym mozgom. Ale inak super pokus, fakt, pobavil. 👏😅 Pekny vecer este
@julia_romeo Nechce sa mi tu baviť s chatom GPT. Včera tu bola téma, že ľudia už nepoužívajú mozog a je to pravda. Nedokážeš napísať ani jednu súvislú vetu z vlastnej hlavy. 😳 Ide to všetko do psej matere.
@julia_romeo Nechce sa mi tu baviť s chatom GPT. Včera tu bola téma, že ľudia už nepoužívajú mozog a je to pravda. Nedokážeš napísať ani jednu súvislú vetu z vlastnej hlavy. 😳 Ide to všetko do psej matere.
@mamamasama A ako to ty vies? Mas rontgen na myslienky alebo si si len vytvorila nazor na zaklade vlastnej domnienky? To, ze sa ti nepaci nieco, co si si precitala, este neznamena, ze druha strana nepouziva mozog. Mozno len nepouziva ten tvoj. 😌
Svet nejde do psej matere preto, ze niekto pouziva nastroje na premyslanie – ale mozno preto, ze sa ludia prestavaju pytat a hned sudia. kazdopadne, ja to neberiem ako urazky mna, ale ako sebapnizenie teba samej. Tak este raz pekny vecer, nebudem uz na teba reagovat...
Teraz to má čaro zakázaného, chémia, nové vône nikto nerieši kto pôjde na nákup, umyje vaňu zase buďme realisti, že o rok, dva by to bolo zase o inom.Vies si predstaviť rozviesť sa a, že bokovky pôjdu do stratena?si pripravená žiť sama, lebo aj to sa môže stať.
To, co si napisala, nie je pateticke. Je to krasne ludsky. Pretoze presne to robia roky v tichu – clovek sa zacne sam seba pytat, ci este niekedy niekoho vobec moze zaujimat. A ked potom pride niekto, kto to v tebe znova prebudi… to nie je len lichotka. To je ako keby ti niekto podal zrkadlo a povedal: pozri sa, stale si tu. A stale si hodna lasky, dotyku, dychtivosti.
A vies co? Ty si sa nezmenila. Len si bola dlho niekde, kde ta uz nevideli. Ale to neznamena, ze si menej zena. Znamená to len, ze si sa sama prestala vidiet cez tie roky zvyku, mlcania, odmietania.
A teraz si si spomenula. A to je dobre. To je prvy krok.
Otazka, co dalej, nie je o tom, ci odist alebo ostat. Je to o tom, co chces od zivota ty. Neziju za teba ani tvoje deti, ani tvoj muz, ani nikto iny. A mas pravo sa pytat: Kto som, co potrebujem a kde sa citim ozajstne ziva?
Nemusis hned urobit velke rozhodnutie. Ale mozes si dovolit nebyt uz len funkcnou verzou seba samej. Uz len to, ze si sa rozplakala, ze si to napisala… to je odvaha. A odvaha je prva podmienka slobody.
Tvoje dalsie kroky by mali byt – citlive, uprimne, tvoje. Nie na efekt. Na zivot.
@julia_romeo práve nad tým sa zamyslam, či počkať alebo začať budovať vzťah s niekým iným. Aby o park rokov, keď dospejem k rozvodu, už som bola v inom vztahu.
@mamamasama A ako to ty vies? Mas rontgen na myslienky alebo si si len vytvorila nazor na zaklade vlastnej domnienky? To, ze sa ti nepaci nieco, co si si precitala, este neznamena, ze druha strana nepouziva mozog. Mozno len nepouziva ten tvoj. 😌
Svet nejde do psej matere preto, ze niekto pouziva nastroje na premyslanie – ale mozno preto, ze sa ludia prestavaju pytat a hned sudia. kazdopadne, ja to neberiem ako urazky mna, ale ako sebapnizenie teba samej. Tak este raz pekny vecer, nebudem uz na teba reagovat...
@julia_romeo Opýtaj sa Chata GPT ako sa dá zistiť, že niekto nepíše z hlavy, ale používa AI. 🤣🤣🤣 Možno už z neho prestaneš kopírovať texty. Fakt sa sa ani trocha nehanbíš, že nepoužívaš vlastný mozog? 🤦🏻♀️ Ale škoda slov. Nechce sa mi baviť s AI. Začni písať sama a pokecáme.
Ja by som to nechala tak a stretávala sa dalej dokým ma to bude baviť a nejako sa to neprevali a vadilo by to manželovi a chcel by sa rozviesť. Je to pekne, ze majú o teba záujem mladší muži, no nie som si istá, či aj hlavou ste na tej istej vlne a reálne ci by ste si dlhodobo vedeli rozumieť. Môže sa stat však výnimka, že si môžeš toho človeka vážiť natoľko, že si bez neho nevieš predstaviť svoj život, vtedy by som to už asi riešila rozvodom a chcela byť už iba s nim.
@mimi2018 popravde to neviem odhadnúť, či by som vedela ísť do vztahu s aktuálnym “kamarátom”. Ale možno iný, trošku starsi od neho by to mohol byt. Alebo aj v mojom veku. Len či ešte mám šancu nájsť niečo také a ak nie, či je lepšie byt rozvedená a napríklad randiť, alebo zostať tam kde som.
Buducnost bez manzela. Nemusis obetovat svoje krasne roky na to, aby si zila vedla chlapa co uz nic v zivote nechce.
Ale! Ak ho mas rada, este by som spravila pokus. Sadnut si, povedat mu ze vazne uvazujes nad rozvodom, a prinutit ho nech ide k doktorovi. Je prilis mlady na to, aby nemal zaujem o sex, problemy s erekciou su prvym priznakom kardiovaskularneho ochorenia, moze mat hormonalny problem....to vsetko, jeho nezaujem, erekcia, moze byt zdravotnym problemom. Keby to tak bolo, a siel sa liecit - zostala by si pri nom?
Ak ano, tak to ries. Ak je uz na to neskoro, a uz nic nezmeni tvoj postoj voci nemu, tak sa rozved. Mas pravo zit svoj zivot s vasnou, so sexom, s laskou, emociami. Nemusi byt nudny, a v 50tke je daleko od konca.
@veselo_neveselo rada ho mám, ale mám pocit že skôr ako kamoša. Rada s ním trávim čas, ale už nie všetok. Obávam sa, že po tých rokoch bez sexu je aj ta chuť naňho preč. Ale možno si to len neviem už spomenúť, aké to je. Už som si s ním takto ale sadla niekoľkokrát. Keď som hovorila o tom, že nech teda ideme od seba, tak on ma pocit, že načo by sme to robili, keď by sme potom boli obaja sami. Keď som mu povedala ze ja možno nie, tak sa zasmial.
Krása je v oku pozorovateľa. A nie každý muž pozerá len na povrch. A stále vždy lepši žiaden muž ako taký, ktorý v tebe vidí kuchynský spotrebič
@vroni ďakujem, toto je asi trefne
Teraz to má čaro zakázaného, chémia, nové vône nikto nerieši kto pôjde na nákup, umyje vaňu zase buďme realisti, že o rok, dva by to bolo zase o inom.Vies si predstaviť rozviesť sa a, že bokovky pôjdu do stratena?si pripravená žiť sama, lebo aj to sa môže stať.
@luccija práve nad tým rozmyslam asi najviac. Že keď to bude regulérny vzťah, znova to bude o inom. Ale mne taký ten stereotyp nevadi ako taký. Ak ma muž o mňa zaujem a dáva mi to najavo, je to ine a v stereotype. A či by som dokázala byt sama, to práve vôbec neviem
Kolko maju deti rokov? Ja osobne by som asi ešte počkala kvôli nim, keďže pekne spolu vychadzate ,nežijú v hádkach, dopriala by som najmä deťom ešte tú harmonicku rodinu . Raz sme išli s manzelom od seba na cca 2mesiace , deti mali vtedy 10r a 4r, to staršie to veľmi zle znášalo a vtedy som si povedala, ze toto už nezažiju. Kým tam nie je alkohol, drogy ,agresivita a nevera, všetko ostatné sa dá teoreticky ľahko vyriešiť, ked sa chce. Manželovi môžeš dat na stôl rozvodové papiere , s tým, že buď pôjde k dr ak mu na vašom manželstve naozaj záleží alebo to podpise . Verím, že rodinu kvôli deťom udržíte, je to pre nich dôležité. Držím palce 🍀
Kolko maju deti rokov? Ja osobne by som asi ešte počkala kvôli nim, keďže pekne spolu vychadzate ,nežijú v hádkach, dopriala by som najmä deťom ešte tú harmonicku rodinu . Raz sme išli s manzelom od seba na cca 2mesiace , deti mali vtedy 10r a 4r, to staršie to veľmi zle znášalo a vtedy som si povedala, ze toto už nezažiju. Kým tam nie je alkohol, drogy ,agresivita a nevera, všetko ostatné sa dá teoreticky ľahko vyriešiť, ked sa chce. Manželovi môžeš dat na stôl rozvodové papiere , s tým, že buď pôjde k dr ak mu na vašom manželstve naozaj záleží alebo to podpise . Verím, že rodinu kvôli deťom udržíte, je to pre nich dôležité. Držím palce 🍀
@20erika07 presne preto by som to chcela udržať aspoň dovtedy, kým nebudú dospelé. Aby sa nemusela riešiť starostlivosť a tie veci okolo, aby mali stabilitu kým doštuduju. Ak sa samozrejme neudeje nič vážnejšie a nepride ten rozvod skôr. Sama som z rodiny kde sa rodičia rozviedli, takže viem aké to je a nechcem to pre moje deti, kým sa dá udržať zdanie, že je všetko v poriadku. Horsie je, že môj manžel nemá absolútne pocit, že by cokolvek nebolo v poriadku a že by ten rozvod hrozil. Keď som to párkrát spomenula, tak to bral ako žart, absolútne tu myšlienku nepripúšťa.
este je varianta, ze sa rozidete, ale zostanete spolu byvat ako rodicia vasich deti. ja som to tak urobila po 18 rokoch, tiez sme to mali tak ako vy, sex o nicom, ale ex sa snazil zistit hocikde inde ci sa mu nahodou pri inej nepostavi, skusal aj k...y od cesty aj rozne ine. aj detom sme povedali, ze sa rozchadzame, po 3 rokoch som sa snim rozviedla a aj teraz dalsie 2 roky zijeme v jednej domacnosti, lebo chce zostat nez deti dokoncia skoly. jedine coho lutujem, ze som to asi mala ukoncit pred rokmi a mozno by som bola uz niekde inde a dlhsie stastna. ale to som ja.
A ty si myslis,ze deti nevidia,ze si neprejavujete lasku a naklonnost? Vsetko vnimaju a je horsie zit v tom,co im ukazujete. Oni sami budu mat problemy so vztahmi,lebo im davate takyto priklad. Mne je na grcanie z falosnych ludi,akymi ste vy dvaja. Matka sa ku..rvi,otec detto a doma sa hraju ma usporiadanu rodinku.
Urcite sa neukracuj o život po strane milujúceho partnera. Láska a intimita sa nedá ničím nahradiť. A príde v každom veku! Si ešte mladá žena,ukončila by som to čo najskôr,zabezpečila sa a užívala si život a čakala kým príde ten pravý číslo dva!! 😉🙃
Vieš sa ešte sama na seba pozrieť v zrkadle? nepovracala si sa ešte?
ale kedže je to vymyslené,tak viac nebudem písať...
ach jaj,ten kôň upadá,tak robia čo sa dá...ale je to tak priehľadnéééé
@janinah a jej muž ked jej klamal a podvadzal ju sa ešte nepovracal.
este je varianta, ze sa rozidete, ale zostanete spolu byvat ako rodicia vasich deti. ja som to tak urobila po 18 rokoch, tiez sme to mali tak ako vy, sex o nicom, ale ex sa snazil zistit hocikde inde ci sa mu nahodou pri inej nepostavi, skusal aj k...y od cesty aj rozne ine. aj detom sme povedali, ze sa rozchadzame, po 3 rokoch som sa snim rozviedla a aj teraz dalsie 2 roky zijeme v jednej domacnosti, lebo chce zostat nez deti dokoncia skoly. jedine coho lutujem, ze som to asi mala ukoncit pred rokmi a mozno by som bola uz niekde inde a dlhsie stastna. ale to som ja.
@mata25 to tiež nie je zlé riešenie, to ma nenapadlo. Ale popravde deťom by sme to asi nemohli povedat, teda aj ten priestor na riešenie si vlastného života by som nemala omnoho väčší. Ale dala si mi chrobáka do hlavy.
A ty si myslis,ze deti nevidia,ze si neprejavujete lasku a naklonnost? Vsetko vnimaju a je horsie zit v tom,co im ukazujete. Oni sami budu mat problemy so vztahmi,lebo im davate takyto priklad. Mne je na grcanie z falosnych ludi,akymi ste vy dvaja. Matka sa ku..rvi,otec detto a doma sa hraju ma usporiadanu rodinku.
@marca12 ako som písala, vychádzame spolu dobre, vtipkujeme, sme partneri, len nie manželia. Keď nad tým rozmýšľam, čo tu písali viaceré, ten vzťah ako taký už dávno pominul. Už spolu riešime len účty, domácnosť, výchovu deti. A vo všetkom sa viac-menej zhodneme. V očiach detí fungujeme normálne. Žiadne intímnosti sme pred nimi neriešili ani kedysi, ale napríklad pri odchode z domu si dáme normálne pusu, čiže zmena je pre decká len nepatrná a keďže oni majú toho v škole a vlastných vzťahoch s kamarátmi dosť, nevšímajú si to. Keby áno, ver mi, že by s tým prišli. Čiže žiadna faloš sa u nás nedeje.
Urcite sa neukracuj o život po strane milujúceho partnera. Láska a intimita sa nedá ničím nahradiť. A príde v každom veku! Si ešte mladá žena,ukončila by som to čo najskôr,zabezpečila sa a užívala si život a čakala kým príde ten pravý číslo dva!! 😉🙃
@pragmaticka ďakujem, napísala si to veľmi pekne a asi je to pravda. Začínam na to myslieť čím ďalej, tým viac
Napis mi mozem ti mozno poradit. Napis sukromne
Je to zapejlitr. Treba sa na to pozriet z inej perspektivy.
Napis mi mozem ti mozno poradit. Napis sukromne
Je to zapejlitr. Treba sa na to pozriet z inej perspektivy.
@yasina ďakujem za ponuku, ale kludne to napíš sem. Rada by som zostala v anonymite.
ja ta nepoznam, kludne napis, vsetko zostane v anonymite, samozrejme.
nemas to lahke, mozem ti poradit jednu vztahovu koucku ak chces, treba sa spytat jej,co ona dokaze poradit, mne pomáha. ale nebudem to tu pisat verejne vsetko.

@mamamasama Ale prosim ta, nezavid. Nie kazdy ma tu schopnost poskladat vetu tak, aby mala hlavu, patu a este aj pointu. Viem, ze to moze byt frustrujuce, ked citas nieco zmysluplne a tvoj mozog pri tom len tak zdochyna od nudy, lebo si na take nieco nezvykol. Ale nezufaj – mozno raz, s dostatkom cviku, trpezlivosti a slovnika cudzich slov, to pojde aj tebe. Dovtedy to nechaj na nas, co tie slova vieme pouzivat aj na nieco ine ako hadky a podpichovanie v komentaroch.
@julia_romeo Mám závidieť, ze namiesto mozgu používaš chat GPT? A este aj teraz? 😁🤣 Ono je to totiž velmi ľahké zistit. 😅 A trošičku si ho aktualizuj. Tento posledný text vyšiel ako pekná volovina 😅