icon

Rozvod po päťdesiatke

10. júl 2022

Žienky, moja téma je adresovaná tým skôr narodeným...
Problém u manžela je alkohol, ten sa preklopil do závislosti posledné dva-tri roky a nemá snahu to riešiť. Deti odrastené, samostatné, práca, financie, zdravie, všetko na poriadku. Náš život som si po odchode detí z domu predstavovala úplne inak, aktívne a intenzívne, pokiaľ nám zdravie bude slúžiť. Niekedy nás život prekvapí, nech sa snažíme akokoľvek...
Ste tu aj také, ktoré sa rozviedli / rozišli po 50tke? Ja už rozhodnutá som, ale asi by som potrebovala dodať odvahu a optimizmus k takému kroku... Ľutovali ste niekedy to rozhodnutie ?

Strana
z2
oslo1
10. júl 2022

Moji rodicia sa rozviedli, ked Mali po 50tke. Otec bol alkoholik.

retatka
Autor odpoveď zmazal
zmrzlinka2021
10. júl 2022

@sara07
Co mas v kuse s tou vierou dokelu!!!???

Uz pochop ze zena, ktora sa dlhodobo trapi v manzelstve, zije s alkoholikom a skusila vselico, potrebuje najst cestu von z niecoho takeho!!!

Ona sa trapi, to nechapes? VYskusaj si byt na mieste zeny, ktora ma doma alkoholika, ktora je bita, ktorej je ublizovane a ostan ty v takom vztahu a takej domacnosti!!

Vobec nemas ziadny sucit, ziadnu ludskost v sebe.
Ludi to nazyvas ciernym morom, len preto, ze chcu byt stastni, nechcu skoncit ako trosky...

Si zakerna osoba. Este som sa tu nestretla s osobou, ktora by ponizovala zenu za to, ze chce odist z choreho vztahu. A este tu splietala vieru. Pravdepdobne nemas sama dorieseny svoj zivot a myslis si, ze ine zeny su povinne ostavat v chorych v stahoch...

aveeva72
10. júl 2022

Ano, to je asi pravda. Napriek tomu by som sa rozviedla. Ved mozete ostat priatelia. Mozno mu tym otvoris oci.

matabb73
10. júl 2022

Ja som sa síce rozvádzača skôr, ako 44 ročná, ale k tej 50-ke sa už blížim. Mám 49 rokov. Rozvod s bývalým bolo to najlepšie čo sa mi mohlo stať. Keď sa odsťahoval, neskutočne sa mi uľavilo. Ak to v manželstve neklape a si nešťastná, nemá zmysel to naťahovať. Zo začiatku je to divné po toľkých rokoch manželstva, ale postupne sa naučíš fungovať sama a je to čím ďalej lepšie. Ja mám ešte doma 14 ročnú dcéru a 23 ročného syna, takže nie som úplne sama, ale aj keby som mala byť sama, stále by to bolo lepšie ako predtým, keď som žila v nešťastnom manželstve.

autor
10. júl 2022

S alkoholizmom som nemala žiadnu skúsenosť ani z rodiny, ani v okruhu kamarátov a známych nikto tento problém neriešil. Ťažko sa mi odhadovala hranica, kedy mám nad ním zlomiť palicu. Stále v kútiku duše dúfam, že to manžel raz obráti... škoda ho je. Ale zároveň už viem, že pravdepodobnosť je mizivá. Ďakujem za každú podporu, presne toto teraz potrebujem počúvať a čítať.

barborachors
10. júl 2022

Vies, alkoholik sa nikdy uplne nevylieci, je to vazna psychicka choroba - s vaznymi dopadmi na telo a psychiku a doslova degeneruje cloveka, jeho mysel. Uz to nie je on, nevrati sa do svojej podoby, bude to len horsie a budes sa o neho starat a ked si do bytu zacne vodit asocialnych kamosov z ulice a spat ti bude pred dverami alebo pri aute, alebo ta bude mlatit od agresivity, no neviem, co by som v tvojom veku davala na mk tieto otazky, ved je to strasna a nevyliecitelna choroba, s trvalym poskodenim mozgu a ty sa tu toto opytas? Coho sa tak strasne bojis, ze ho nechavas v chorobe sameho alebo sa ty bojis ostat sama? Ved aj umre a aj tak sama ostanes, ale kym sa to stane, stane sa este vsetko to, co som opisala vyssie a to moze trvat roky a co bude, ked ty nebodaj ochories? Lebo alkacovi budes ukradnuta a vtedy velmi olutujes, ze si sa nerozviedla skor, ale to bude uz neskoro. Teraz si este nie tak stara ( aj ked je to vyssi vek) ale tak ak sa o seba kus staras, nemusis byt bez partnera, treba len chcieť, a nie zit v spomienkach, on uz neni tym cim byval, len ta bude tahat dole. Urcite rozvod a rychlo, nech stacis este zit a nie toto, co mas, neni zivot.

panelacikova
10. júl 2022

@barborachors a čo si ty, veštica Teodora? 😀 kde je napísané, že každý alkoholik mláti ľudí vo svojom okolí? to si riadne na omyle. áno, tí, čo majú agresiu v povahe, tí áno. môj otec nás nikdy nezbil. vrieskal, búchal vecami, hádzal ich o zem, ale nikdy nás nebil. poznám iného, ktorý sa naľabe ako prasa, ľahne si a spí. nikomu neubližuje, len sám sebe. v každom prípade jednoznačne odporúčam autorke to ukončiť, lebo či už agresívny je alebo nie je, toto nie je život, to je pozeranie sa na trápnu figúrku naliatu v liehu.

andreafa
10. júl 2022

Moja mama, po 60tke. Kvoli tatkovej frajerke. Vysporiadali sa, otec ma novy zivot, aj nove dieta. Biologicke btw. 🙂😂

autor
10. júl 2022

@barborachors Nie, keby som sa hanbila, tak sa predsa nepýtam 🙂 Možno si len presne nepoňala moju otázku. Ja už som rozhodnutá. Mňa zaujímajú skúsenosti žien, čo sa ocitli v rovnakej situácii.

retatka
Autor odpoveď zmazal
autor
10. júl 2022

@panelacikova Ďakujem za výpomoc s vysvetlením 🙂 Áno, aj môj muž je tichý alkoholik. Žiadne krčmy, žiadne bary, žiadna agresia. Noblesný pán, ktorého ako ožratého majú česť vidieť iba jeho najbližší.

daniela2202
10. júl 2022

Určite to sprav, nie si stará, aby si umierala už odteraz

svetlanka111
10. júl 2022

Nestracaj cas. Si este mlada. Alkohol je metla ludstva,pokazil nejedno manzelstvo. Je to tazka choroba a ak si nechce pomoct sam nic mu nepomoze. 3r su dlha doba uz..ked si finanxne samostatna nie je o com..manzel sa etse moze spamatat aj po rozvode ale ked sa nespamatal doteraz tak to je tazko potom uz.vela sil zelam

svetlanka111
10. júl 2022

Susedin muz bol alkoholik..3 liecenia..nepomohli..boli s nin len starosti..nechaval otvorenu garaz,byt,stracal kluce,nevedeli ho najst,mal vela kil,stale padal zo schodov,opity,aj auto zobral..vswtko to slo postupne..suseda potom uz ani nespavala lebo sa bala co bude.tiez syn..boli to roky plne slz a nervov.tazke roky.zacalo to nevinne…potom ozraty spadol..zomrel…vies je to hnusne co napisem..ale suseda sa konecne po rokoch vyspala..snaizli sa mu pomahat cela rodina,lekari vsetci proste..nedalo sa. Osud proste nezmenis. Tak to malo byt.pritom to bol uspesny clovek vo svojom obore..

zaba21
Autor odpoveď zmazal
zoro9836
Odpoveď bola odstránená
bodka70
10. júl 2022

aj ja som mala hladinkára a tichého alkoholika, čiže žiadne bitky a výstupy, ale i tak sa to nedalo vydržať. pýtaš sa čo bude po 10 rokoch, či nebudeš ľutovať. Ja ešte nemám 10 rokov po rozchode od alkoholika, "len" 7, ale môžem ti povedať vlastnú skúsenosť. Čím viac rokov od rozchodu, tým je tá väzba na daného človeka menšia, zvlášť ak s tým človekom prichádzaš minimálne do kontaktu. Čo zrejme bude aj tvoj prípad, kedže nemáš malé deti, pri ktorých by si riešila stretávanie s otcom detí, rozhovory na tému choroby detí, čo kto dá, výživné a podobne. Za tých 7 rokov skrátka moja spomienka na neho vybledla, vzťahy sa prerušili, boli sme pritom spolu 17 rokov a ja už má problém si vybaviť ten pocit, že som ho mala niekedy rada, že sme mali niečo spoločné, tie city, čo tam boli. Ako rozumovo si to pamätám, citovo už nie. Sama nie som, nikdy nie si sama, ak to len ty nechceš. Človek s normálnym spoločenským správaním, so snahou sa stretávať s ľuďmi, vždy niekoho okolo seba má. Byť sám je rozhodnutie, nie "náhoda" či "smola". Mám nejaký ten mesiac dokonca aj priateľa ale aj keby som ho nebola, bola som spokojná aj tie roky bez neho a aj keby som nebola, bývalý partner by už nikdy nebol pre mňa možnosťou, aj keby sa zmenil (nezmenil, pije ďalej, dokonca havaroval opitý a prišiel o prácu).

lija22
11. júl 2022

inac toto sa mozes spytat aj vdov,ktorym umrem manzel cca v 50. Tiez zostali "same". Ale mnohe same nezostali, Ja poviem pripad mojej mamy. Obnovila priatelske vztahy s byvalymi kolegynami. Predala dom. kupila byt v centre a zije si v klude, vyletuje, chodi s kamoskami na turistiku, dovolenky a v neposlednom rade ma deti nas a vnucata. Je natolko aktivna, ze je rada, ked je sama doma v klude ;) 50 rokov to si este krasna pani, este ta vela peknych zazitkov caka. Drzim velmi palce.Zda sa, ze vsetko mas naplanovene, tak len zatat zuby, drzat sa planov a potom konecne pohodicka novy zivot 👏🙏

Strana
z2