Rutina vo vzťahu: Kríza stredného veku alebo koniec?
Čo by ste robili na mojom mieste?
Mám 45r, s mojím partnerom sme spolu 21r. (nie sme manželia). Je vtipný, starostlivý, celkovo si rozumieme, ale mám pocit, že sme na seba už príliš zvyknutí. Všetko je taká rutina, mám pocit, že sme ako brat a sestra. Minule nám aj jeden partnerov známy povedal, že to je tvoja sestra? Má sestru v mojom veku. Ja som sa zasmiala a povedala som, že áno, že som sestra 🙂.
Nič ma neprekvapí. Berieme ma ako samozrejmosť. Nevidím žiadne romantické gestá, žiadny kvet... po rokoch mi na MDŽ daroval jednu ružu, ktorú som si vyprosila niekoľko mesiacov. Vie, že mám rada kvety, vie že mi stačí niečo malé z Lidla - ale nedá mi to, lebo on nie je romantik. Myslím, že sa už ani navzájom nepriťahujeme. Zo začiatku to bol kontaktný muž, boli sme na sebe nalepení stále. Teraz ma neobjíme, bozk si dáme taký letmý na pery, teda okrem sexu - keď ideme sexovať, vtedy mi doslova vylíže mandle, nacapí sa na mňa a potom sme späť, kde sme boli. Mne chýba objatie, bozky, pohladenie, intimita, prekvapenie, romantika, vášeň. Neviem si predstaviť žiť už takto až do konca.
Viem, že mám najlepší vek za sebou a nikto na mňa teraz nečaká s otvorenou náručou.
Len mám pocit, že ma toto nejako ubíja. Na druhej strane, koho si predstavujem, že stretnem? Niekoho lepšieho? Niekoho s kým, čo bude? Možno to bude ešte horšie... a ja prídem o muža, čo ma miloval.
Rozprávali sme sa o tom veľakrát, sám mi povedal, že on nie je taký kontaktný, že vo všetkých vzťahoch je to tak a že on nie je žiadny romantik. Jednoducho sme ako spolubývajúci. Áno, pozrieme si dobrý film, najeme sa, zasmejeme, máme radi spoločné vtipy. Ale tam niekde to končí. Čo mám krízu stredného veku? Alebo je to ako - Bolo koze dobre, išla sa na ľad šmýkať?
@anonym_autor No tak je to normálne že v dlhoročnom vzťahu proste to neiskrí ako na druhom rande alebo mesiac po zoznámení... Tak to budeš mať s každým. A že nie je kontaktný, no každý má iný jazyk lásky, možno ti dáva najavo náklonnosť inak, nie dotykmi alebo kvetmi, ale že je pozorný, je ti oporou, pomôže ti a tak. Ako môžeš odísť, ale po pár mesiacoch to pôjde rovnakým smerom aj s iným a teda je na tebe či chceš striedať mužov ako ponožky a možno naraziť aj na nejakého násilnika alebo proste dožiť s mužom s ktorým si rozumieš a ste si oporou hoci samozrejme to nie je už také vášnivé ako na začiatku...
Otazka je, ci chces takto dozit v dochodcovskom style, alebo sa rozidete ako priatelia a skusis nieco nove. Timing nie je najstastnejsi. Lepsie by sa ti hladalo niekoho v 40tich, nez v 45tke a vyssie, ale nahoda moze pracovat v tvoj prospech. Ludia sa rozchadzaju po 10 alebo 20 rokoch, lebo stereotyp, ale dolezite je to uvazit, ci to ma buducnost a ak nie, urobit rez dostatocne vcas a necakat na poslednu moznu chvilu. Ono sa moze stat, ze si povies, ze radsej nejdes riskovat. A o 2-3 roky pride manzel, ze ste ako brat a sestra a ze niekoho nasiel (samozrejme mladsia), rozhodne aj za teba a vtedy budes na tom este horsie, budes este starsia ... Chod s otvorenymi ocami, ked niekoho stretnes, tak zacni zvazovat, co je (pre vas oboch) najlepsie.
mate deti? ako ste na tom s byvanim na koho je pisane ?
mate deti? ako ste na tom s byvanim na koho je pisane ?
@anonym_3d4f6c deti nemáme a byty máme obaja svoje. Bývam u neho, ale ja mám dve svoje nehnuteľnosti, mám kam ísť bývať.
A co ti chyba? Lebo ak iskra, ta casom vyprcha. Ja si vsak myslim, ze laska moze ostat, len v inej podobe...
A co ti chyba? Lebo ak iskra, ta casom vyprcha. Ja si vsak myslim, ze laska moze ostat, len v inej podobe...
@martinkatinka spoločné aktivity, výlety, trochu život - kino, divadlo, výlety, spoločná večera, víkendový pobyt v Tatrách. Nejaké prekvapenie, niečo... trochu života.
@martinkatinka spoločné aktivity, výlety, trochu život - kino, divadlo, výlety, spoločná večera, víkendový pobyt v Tatrách. Nejaké prekvapenie, niečo... trochu života.
@anonym_autor tak to vsetko zariad a objednaj ty.Ja som tiez na valentina chcela nieco,co sme za 20r nemali,nedali.Tak som objednala wellnes pobyt aspon sobota,nedela.Ked sme obaja spolu doma,muz mi kupil zase zlatu retiazku so srdieckom.Ze si syn si objednal pre priatelku mi povedal.No prekvapko,nakoniec muz mne.
Najdôležitejšia otázka je, či ste na to dvaja. Lebo ak obaja chcete s týmto stavom niečo robiť, dá sa. V dnešnej dobe je toooľko možností ako si spestriť život, vzťah, že každý si môže nájsť to svoje, ktoré mu dá pocit "yes, ŽIJEM, neprežívam" (resp predpokladám z tvojich slov, že práve toto ti chýba)
Ale ak iba jeden.. tak.. je to na nič.
Na dovolenke sme boli spolu prvý a posledný krát v roku 2005, autobusom do Chorvátska. V roku 2016 sme boli na dve noci v Tatrách. To je všetko. Všetky spoločné výlety, ktoré som naplánovala som musela absolvovať s kolegami, alebo kamoškami. Výlet do Paríža, do Londýna, do Talianska, Varšava, Budapešť, Praha, Brno, Viedeň. V kine sme boli po 5r minulý rok raz, aj to nadával ako chorá vrana na ten film. V divadle sme boli v roku 2023, chce, odísť po prvom dejstve. Ja chápem, ak by sme takto žili o 20r. Ale teraz? Ani moji rodičia, 80 roční takto nežili ako my.
Na dovolenke sme boli spolu prvý a posledný krát v roku 2005, autobusom do Chorvátska. V roku 2016 sme boli na dve noci v Tatrách. To je všetko. Všetky spoločné výlety, ktoré som naplánovala som musela absolvovať s kolegami, alebo kamoškami. Výlet do Paríža, do Londýna, do Talianska, Varšava, Budapešť, Praha, Brno, Viedeň. V kine sme boli po 5r minulý rok raz, aj to nadával ako chorá vrana na ten film. V divadle sme boli v roku 2023, chce, odísť po prvom dejstve. Ja chápem, ak by sme takto žili o 20r. Ale teraz? Ani moji rodičia, 80 roční takto nežili ako my.
@anonym_autor odid a randi. Za pol roka zazijes viac ako s týmto tu za 20 rokov...
@anonym_autor Toto je bežné tiež, na dovolenku ked idem je takýchto žien kopa čo chodia s kamarátkami lebo ich muž je domased... Podľa mňa by to chcelo psychológa u teba, lebo vidíš iba jeho zlé stránky a dobré nie a možno nakoniec zistíš že ani o ňom to nie je, možno len nejaká perimenopauza kvôli ktorej si nespokojná lebo máš depresie a myslíš si že za to môže partner a pritom keby aj odídeš a zmeníš partnera šťastnejšia nebudeš...
@anonym_autor Toto je bežné tiež, na dovolenku ked idem je takýchto žien kopa čo chodia s kamarátkami lebo ich muž je domased... Podľa mňa by to chcelo psychológa u teba, lebo vidíš iba jeho zlé stránky a dobré nie a možno nakoniec zistíš že ani o ňom to nie je, možno len nejaká perimenopauza kvôli ktorej si nespokojná lebo máš depresie a myslíš si že za to môže partner a pritom keby aj odídeš a zmeníš partnera šťastnejšia nebudeš...
@marsmykkok myslíš? No ja som jemu radila, aby išiel za psychológom, lebo už viacero ľudí mu povedalo, že má depresiu. On nikam nepôjde. A keď mu poviem, aby sme niečo spolu urobili - tak odpoveď - netlač na muža s depresiou. Keď to jemu vyhovuje, tak ju má... a keď nie, tak je ok.
Čo máme, býva často lepšie ako to, čo nemáme.
Môj otec nevzal mamu nikdy nikam. Pri dnešných nárokoch žien by sa asi ťažko oženil. Ani bicyklovať ju nenaučil, aj keď sľuboval. Ale mama sa oňho starala v chorobe až do úplného konca. Nikdy som od nej nepočul, že "aké to mohlo byť, keby...". Úplne inak to mali tí ľudia kedysi nastavené v hlave...
@anonym_autor fuha, no kým som videla iba úvodný príspevok, tak si vravím, čo blázniš. Ale ako si doplnila toto, že vlastne nič nerobíte, nikam nechodíte, deti nemáte a napriek tomu absolútne “nežijete” - nuž drblo by ma. Som cca tvoj ročník, takže buď by som ho ešte skúsila nejako rozhýbať a keď nie, tak nemilosrdne hľadám inde. Pokiaľ nie si rovnaký domased, čo asi nie si, keďže ti to vadí 🤷🏼♀️
Autorka, skuste sa prihlasit na tanecne lekcie. Ak nebude chciet ist, chod sama 😊 Teda ak mas rada hudbu a tanec.
Autorka, skuste sa prihlasit na tanecne lekcie. Ak nebude chciet ist, chod sama 😊 Teda ak mas rada hudbu a tanec.
@princessivi on? Na tanečné lekcie? Na tie som už chodila s kamoškou. On netancuje, nikdy.
@princessivi on? Na tanečné lekcie? Na tie som už chodila s kamoškou. On netancuje, nikdy.
@anonym_autor A preco si prestala chodit?
@anonym_autor A preco si prestala chodit?
@princessivi lebo som sa už vytancovala dosť. Ja chcem niekde ísť aj so svojím mužom, nie stále všade sama.
@princessivi lebo som sa už vytancovala dosť. Ja chcem niekde ísť aj so svojím mužom, nie stále všade sama.
@anonym_autor Chapem a myslim si, ze aj jemu by prispelo, keby ste isli spolu na dovolenku. Neviem ti poradit ako ho presvedcit. Ja by som sa s nim porozpravala, povedala by som mu, co by si s nim chcela zazit… ale to si uz pravdepodobne urobila a nie raz. Neviem ti poradit ako s nim pohnut, ked nic nezabera.
@anonym_autor ked to zaokruhlime, ste spolu polovicu tvojho zivota. To je brutalne dlhy cas. Z tvojho opisu je vidiet, ze si dorazila do bilancneho veku a bilancnej fazy. Tebe uz stagnacia nevyhovuje, jemu asi ano. Zacinate byt asynchronni🙂 Moj pohlad je, ze rozchod by vam obom prospel
@marsmykkok myslíš? No ja som jemu radila, aby išiel za psychológom, lebo už viacero ľudí mu povedalo, že má depresiu. On nikam nepôjde. A keď mu poviem, aby sme niečo spolu urobili - tak odpoveď - netlač na muža s depresiou. Keď to jemu vyhovuje, tak ju má... a keď nie, tak je ok.
@anonym_autor tak ale podľa toho, čo píšeš, ste proste dosť odlišní… ty cestujes, on radšej sedi doma, ty chceš prežívať lásku, on nie. Sa ti čudujem, že si s ním vydržala tak dlho. Môj muž bude mať o pár rokov 50, a jasne, že už to nie je ako kedysi, ale stále ma hocikedy objime, pobozká, rad so mnou trávi čas, sme najlepší kamosi a zároveň sa milujeme. Nie už tak žhavo, už tak pokojne. Mame aj aktivity každý zvlášť, ale o to si potom viac vážime tie spoločne. Nečudujem sa, že si nešťastná, on ti neprejavuje lásku a to ho nič nestojí..
On ta berie až príliš ako samozrejmosť, ak sa správa takto tak sa nedivím že ťa to nebaví. Inak mi to na depresiu nepríde že by mal, mam kamaráta a znamu, ktori nou trpeli a teda toto vyzerá skôr že je znudeny sám sebou, ale z nudy sa mu s tým ani nič robit nechce, taky ten typ co zivot straveny pred telkou beria vlastne ako ideal. Ak to trvá už dlho a nie je ochotný vyvinúť nejakú snahu sa zmeniť, tak by som ja odišla, nemohla by som stráviť zvyšok života dozadovanim sa veci, ktoré viem ze nikdy neprídu pripadne budú ofrflane
@anonym_autor mám ten istý vek a mne ‘uprimne’ už nechýbajú objatia,sex..asi menopauza😬ja muža odhanam od seba ..bozky neriesim, tie darčeky a kvety tiež už nie..tak si vravím, ved sa máš Fajn.Ked citam ďalej, že máte byty, nemáte deti a on s tebou nechce nikam chodit..pritom asi financie nie sú problém, tak ti rozumiem!! Ja by som bola frustrovaná pri takom vzťahu..vies koľko môžeš ešte zažiť s niekym zážitkov a takto máš doma ‘muža’, ktorý ma už rad svoje pohodlie…musíte si nájsť strednú cestu, lebo budes už len nespokojná a roky utekajú..

Ja mám 47 a doma to mám podobne. Ja už som si zvykla, aj keď chýba to, ale rozchádzať sa preto nechcem. Neverím, že by som našla lepšieho, v mojom veku. A on má veľa dobrých vlastností.