icon

S priateľom platíme všetko 50/50

25. nov 2025

Dobry deň, s priateľom platíme všetko 50/50 aj keď zarába viac. Aký máte na to názor?

siska012
Autor odpoveď zmazal
drahomirrra
26. nov 2025
@anonym_2a33f9

tak ja už nikdy v živote by som toto nedopustila. Išla som s priateľom pol na pol , viac rokov, hoci som zarábala niečo menej , zožral čo videl aj nevidel , sprchoval sa ako kráľ , pral si každý prd samostatne ale tak " ľubila som ho ". Otehotnela som , chcela som aby si ma zobral , on sa na to necítil , tak som teda porodila ako slobodná matka a teda zas chcel aby sme išli pol na pol , vraj som vedela do čoho idem a on ma teda živiť nebude , na dieťa niečo prispeje ale ja si mám zarobiť. Takže keď pol na pol tak aj domácnosť, to zasa nie ,lebo on pracuje a ja sa váľam doma. Zbalila som a odišla som aj s malým , podala žiadosť o výživné na sebe aj dieťa. Žijem sama s dieťaťom ale mám vzťah s perspektívnym partnerom , len už som až neprirodzene opatrná .

@anonym_2a33f9 Ty kokos, kde sa v poslednej dobe toto koti. Tskychto dementov je normalne uz drviva vacsina.

belllinka
26. nov 2025

TAaže väčšina z vás je tu za to, že chlap sa mám viac finančne podielať na platení účtov. Že nech je chlap chlapom. Ale keď je téma o prácach v domácnosti a staraní o deti, vození do škôlky, OČR-ky, tak zas všetky svorne píšte, že to je aj mužove dieťa a aj muž žije v tom byte, tak sa má robvnako podieľať na upratovaní a obskakovaní dieťaťa. 😂 Vtedy už žena nemá ženou? 🙂

belllinka
26. nov 2025
@anonym_01a578

už by nebol môj partner. nie som ochotná platiť ani viac ako muž, ale ani rovnako. to čo je za vzťah. žiadne výhody z toho neplynú.

@anonym_01a578 a jemu z toho z toho vzťahu aké výhody plynú, keď platí aj za teba?

belllinka
26. nov 2025
@ivik4

Ako v predoslej teme, za mna nikdy. Chlap ma byt chlapom

@ivik4 takže ty "ženou"? Robíš doma slúžku a podieľaš sa na upratovaní a pod. oveľa viac ako on?

anonym_78c2f7
26. nov 2025

Záleží od muža. Mala som priateľa co platil automaticky vsetko, nebyvali sme spolu, chodila som do skoly, takze vacsinou ma do restiky bral on. A partner aktuálny ,sli sme pol napol na začiatku vzťahu. Na materskej platil väčšinu on a teraz platime hypo napoly, ja platím niektoré výdavky vodu stocne telku, priateľ iné výdavky plyn elektrinu a vacsie bud napoly alebo prispejem menej. Záraba viac takze prispieva viac. Starostlivosť o domácnosť je vsak na mne a o dieta tiez.

petamich
26. nov 2025
@anonym_4f57ef

@petamich a povecsine tento model 50 na 50 mali aj pred tehotenstvom,takze muz chce v tom modely pokracovat,co tam potom,ze ma len rodicak a dalsi krk.Aj dohodnut sa mozu,ale skutek bude 50 na 50 aj tak.
Raz spolu ziju v 1domacnosti mali by mat financie spolocne.

@anonym_4f57ef my napr. nechceme mat financie spolocne a viem koho som si zobrala za manzela, dohodli sme sa ako to pocas rodicovskej bude a tak aj bolo, manzel platil vsetko, vratila som sa do prace a pokracujeme dalej 🙂 ano da sa to ale treba asi zvolit vhodbeho partnera (mimochodom u nas som ja ta, ktora potrebuje byt nezavisla, takze ja som navrhla 50/50).

Ano zena casto taha za kratsi koniec, lebo castokrat horsie zarobi a este si aj najde idiota, ktoremu blocky doklada, pripadne sa nedohodnu vopred. Riesenim ale predsa nemusi byt mat financie spolocne, riesenim je najst model, ktory obom vyhovuje. U nas sme taky nasli, obaja spokojni a x domacnosti tiez naslo a maju financie spolocne, 50/50, pomerovo....cokolvek vyhovuje ALE OBOM.

margotka17
26. nov 2025

@anonym_autor a nemôže on prispievať viac? Aspoň 70 %? Tebe potom možno skoro nič neostane z tvojej výplaty však?

martinadomianova
26. nov 2025

@anonym_autor tiež som to tak mala s ex. Jemu ostalo viac z platu ako mne. Ale zase pomáhal s varením, nákupom, upratovaním.

venom19
27. nov 2025

Ja ale netvrdim, ze ma chlap platit viac alebo vsetko. Jasne, ze tevale platby idu z konkretneho ucru. Ale my napr neriesime kto kedy co plati, ci zakladne nakupy, vyssie vydavky a tie su! Niekedy viac usetrim ja, niekedy on, ale je to jedno, lebo to berieme za spolocne. Podla mna je proste divne kupit kus nabytku za 100e a pytat si 50e, neviem si to predstavit 🙂 ale kazdy sme nejaky, pytali si nazor 🙂

anonym_fb73ec
27. nov 2025

"Ja ti vím Karle, kde je chyba."

Moji starkí dali celú výplatu ženám a žili si.Šťastné rodiny.
Môj otec mame vydeľoval cca 50/50....bol to zlý model....zle zle zle a to na začiatku bola veľká láska ako hrom.

My sme sa s mužom dohodli na začiatku- máme 1 účet, peniaze spolu.
Hoci som úspešná, mám VŠ, posúvam sa karierne, stále muž zarába cca o 35% lepšie ako ja.
To je minimum žien čo zarábajú lepšie ako muž....
Takto mi to vytvára istotu a bezpečie, neviem si predstaviť že muž si ročne nechá dajme tomu 6000.
To je ročne naša dovolenka a wellnes pobyt, ja ti model 50/50 neodporúčam.

pipistrel13
27. nov 2025
@anonym_fb73ec

Môj otec mame vydeľoval cca 50/50....bol to zlý model....zle zle zle a to na začiatku bola veľká láska ako hrom.

Hoci som úspešná, mám VŠ, posúvam sa karierne, stále muž zarába cca o 35% lepšie ako ja.
Takto mi to vytvára istotu a bezpečie, neviem si predstaviť že muž si ročne nechá dajme tomu 6000.

@anonym_fb73ec rovnako aj my,jeden ucet,obe vyplaty idu tam,ucty sa postahuju,co sa tyka domacnosti vacsinu riesim ja aj ostatnych vydavkov ako oblecenie,kruzky a pod.,manzel si vacsinou vezme 200eur a nakupi si co chce,co sa tyka jeho zaujmov,akoby vreckove pre neho,ostatne vsetko riesim ja a myslim,ze vo vztahu to ma takto byt a zarobi teda ovela viacej ako ja
Pochopila by som to jedine v pripade,ze zena vsetko preflaka a nesetri,kupuje sprostosti a pod.
Ale ak sa stara o cely chod domacnosti,vsetky suvisiace vydavky,tak vobec nechapem ako sa to moze delit,ja by som tak nevedela fungovat..

solvina88
27. nov 2025

Ak zaraba jeden 1000 a druhy 1500 tak ked obaja daju po 500 na spolocny ucet. Tak je to podla mna v pohode. Ale ak podla toho co tu citavam...tu zarabaju vsetci aspon 3000 eur a ked on zaraba viac cize aspon 5000 eur tak co? Posielate kazdy na spolocny po 2500 eur? Treba napisat kde sa pohybuje aspon priblizne anie tu davat sumy xyz+-()...aj tak pisete ako anonym kazdy druhy tak to snad mozete dat do éteru...dostanete lepsie info...ale je pravda,ze aj lepsi hejt

anonym_9e91fd
27. nov 2025

@anonym_autor záleží koľko máte rokov a v akom pevnom vzťahu ste. Za prvé nie ste manželia. Tam je jedno kto koľko je to vaše spoločné. Tu sa na to aspoň ja pozerám podľa okolností. Každopádne ak jednému niečo nevyhovuje, treba sa o Tom rozprávať. Toto je veľmi hakliva téma a toto treba mať poriesene a mať hlavne vo veciach jasno.

majus2323
27. nov 2025
@anonym_fb73ec

@anonym_fb73ec už som sa zľakla že ľudia s jedným účtom hádam ani neexistuju...

zuzana76
27. nov 2025
@belllinka

@ivik4 takže ty "ženou"? Robíš doma slúžku a podieľaš sa na upratovaní a pod. oveľa viac ako on?

@belllinka aku sluzku, ved aj domace prace treba urobit a ak zena napr. pracuje menej ako chlap, pri nizsom prijme moze mat pracovnu dobu kludne aj len do 15:00 (tak chlap, co zvacsa viac zarobi, lebo nie je v praci od - do, ale aj do vecera) tak tie domace prace urobi zena, ci maju pockat na chlapa, ked on pride domov napr o 20:00?

zuzana76
27. nov 2025
@belllinka

@belllinka ja sa podielam na domacich pracach viac asi ako muz, tazko povedat, on len cez vikend, ale ja varim kazdy den, dam prat, upracem, cez vikend upratuje aj muz, alebo robi tzv. chlapske prace, na ktore su tu zeny alergicke - kosi travnik, miluje to, ja kosit nechcem, takze to robi on, postara sa o zahradu, vycisti bazen, opravi, ak nieco treba, umyje auta atd.... a ano, vyhovuje mi, ze on sa podiela na plateni uctov z vacsej casti. mame spolocny ucet. Ale zase napr. ja som dedila a tiez to dedicstvo islo do spolocneho, nemame, ze moje a tvoje.

sss777
27. nov 2025
@anonym_fb73ec

@anonym_fb73ec
Ja mám v najbližšom okolí (hovoríme asi o 20 pároch) len jednu ženu, ktorá zarobí menej ako muž, väčšinou je to porovnateľné. Rozdiely 100-200 eur neberiem do úvahy.

lienka.7
27. nov 2025

@anonym_autor je tu o tom milión diskusii, ze to normalne nie je, ale treba zakladať ďalších milión?
50/50 by bolo fér vtedy, keby bolo 50/50 uplne všetko. Cize plat aj pripadna spotreba. A samozrejme aj výkon v domácnosti a neskôr aj starostlivosť o deti.
Netvrdím, že ma všetko platit teraz vylucne chlap a žena mat svoje pre seba, ale zase aby keď je napr.na rodicaku sa podieľala tak, ako by zarábala je nonsens.

lienka.7
27. nov 2025
@drahomirrra

@anonym_2a33f9 Ty kokos, kde sa v poslednej dobe toto koti. Tskychto dementov je normalne uz drviva vacsina.

@drahomirrra vieš prečo sú? Lebo si to ženy nechajú so sebou robiť. Na začiatku sú velice emancipovane, ze vsak ona na nejaku sprostu kávu predsa ma (vsak zaraba), ale keď pride potom napr. také dieta a v tomto mode fungujú 2-3 roky, je jasné, že chlap chce, aby to pokračovalo ako predtým. Vsak co sa bude vyhadzovať z peňazí, keď nemusi? Tiež som takého vola poznala, co žene na rodicaku povedal, že ma predsa žiť z úspor keď teda nemá peniaze. Alebo teda ísť do práce. Dieta by mala dat asi na adopciu...

tiezjedna
27. nov 2025

@anonym_autor najväčší nezmysel, aký si môže pár nastaviť. Jedinú logiku má rovnaký % podiel z príjmu.

tiezjedna
27. nov 2025
@majus2323

@anonym_fb73ec už som sa zľakla že ľudia s jedným účtom hádam ani neexistuju...

@majus2323 ale ono to vôbec nie je o počte účtov, ale o prístupe k peniazom a vzťahu. My sme nikdy spoločný účet nemali, a nikdy sme nemali o financie najmenší spor. Sme spolu viac než 20 rokov. Takže asi tak.

majus2323
27. nov 2025
@tiezjedna

@majus2323 ale ono to vôbec nie je o počte účtov, ale o prístupe k peniazom a vzťahu. My sme nikdy spoločný účet nemali, a nikdy sme nemali o financie najmenší spor. Sme spolu viac než 20 rokov. Takže asi tak.

@tiezjedna ja len neviem ako hospodária s majetkom potom. Fakt ma to zaujíma keď nevie ten druhý o peniazoch toho prvého....

tiezjedna
27. nov 2025
@majus2323

@tiezjedna ja len neviem ako hospodária s majetkom potom. Fakt ma to zaujíma keď nevie ten druhý o peniazoch toho prvého....

@majus2323 pointa je, že vie. My máme x účtov. Každý dva osobné + niekoľko firemných. A ku všetkým máme plný prístup obaja, karty od nich obaja atď. Vinkulácie všetkých poistiek máme navzájom. Nehnuteľnosti v podielovom vlastníctve. O peniazoch sa bavíme úplne otvorene (aj kvôli spoločnému podnikaniu), o investíciách tiež. Všetko, čo sa týka financií spolu preberáme, pretože ani jeden z nás nie je neandrtálec, aby nevedel, koľko stoja energie, voda, phm, krúžky, jedlo atď. Preto som písala, že to vôbec nie je o spoločnom účte, ale o prístupe, dôvere a zodpovednosti. Nastavili sme si to tak s príchodom prvého dieťaťa, a to sme ani neboli manželia. Po svadbe sa nezmenilo prakticky nič.

majus2323
27. nov 2025
@tiezjedna

@majus2323 pointa je, že vie. My máme x účtov. Každý dva osobné + niekoľko firemných. A ku všetkým máme plný prístup obaja, karty od nich obaja atď. Vinkulácie všetkých poistiek máme navzájom. Nehnuteľnosti v podielovom vlastníctve. O peniazoch sa bavíme úplne otvorene (aj kvôli spoločnému podnikaniu), o investíciách tiež. Všetko, čo sa týka financií spolu preberáme, pretože ani jeden z nás nie je neandrtálec, aby nevedel, koľko stoja energie, voda, phm, krúžky, jedlo atď. Preto som písala, že to vôbec nie je o spoločnom účte, ale o prístupe, dôvere a zodpovednosti. Nastavili sme si to tak s príchodom prvého dieťaťa, a to sme ani neboli manželia. Po svadbe sa nezmenilo prakticky nič.

@tiezjedna ja vás úplne rozumiem a áno takto to fungovať môže resp. toto je jediný princip ako to funguje.
Ale keď ma pár 2 alebo 3 účty čo si na jeden posielajú nejaké čiastky pre chod a ostatné je "ich", tak nech mi niekto vysvetlí ako ako rodina hospodária. Predpokladam že každá rodina má ciele - dovolenka , auto , nový nábytok , karavan, motorky , kávovar proste hocičo. Ako hospodária keď nevedia o "svojich " úsporach. Lebo keď máte peniaze na jednom mieste , pozriete a vidíte, hm teraz si ten kávovar musíme odpustiť lebo sme siahli do rezervy. Tomuto nechápem

tiezjedna
27. nov 2025
@majus2323

@tiezjedna ja vás úplne rozumiem a áno takto to fungovať môže resp. toto je jediný princip ako to funguje.
Ale keď ma pár 2 alebo 3 účty čo si na jeden posielajú nejaké čiastky pre chod a ostatné je "ich", tak nech mi niekto vysvetlí ako ako rodina hospodária. Predpokladam že každá rodina má ciele - dovolenka , auto , nový nábytok , karavan, motorky , kávovar proste hocičo. Ako hospodária keď nevedia o "svojich " úsporach. Lebo keď máte peniaze na jednom mieste , pozriete a vidíte, hm teraz si ten kávovar musíme odpustiť lebo sme siahli do rezervy. Tomuto nechápem

@majus2323 na to ti neviem odpovedať. Neviem si predstaviť, že by sme nemali vzájomný prehľad o príjmoch - hoci by boli na "súkromných" účtoch. Raz sme rodina, tak je jedno, kde peniaze sedia. Sú naše a rozhodujeme o nich spoločne.

kuko55
27. nov 2025
@sss777

@anonym_fb73ec
Ja mám v najbližšom okolí (hovoríme asi o 20 pároch) len jednu ženu, ktorá zarobí menej ako muž, väčšinou je to porovnateľné. Rozdiely 100-200 eur neberiem do úvahy.

@sss777 aj rozdiel 100-200 eur je menší plat...ročne to robí 1200-2400€.A najmä je to z dôvodu ak žena ide na MD, neskor na OČR s deťmi, kedy sa jej plat opäť znižuje, prosto je v ekon.nevýhode- pokiaľ chce mať rodinu s 1 a viac deťmi.....model 50/50 by som osobne neprijala, príde mi to ako "obchod" nie vzťah- moj názor

sss777
28. nov 2025
@kuko55

@sss777 aj rozdiel 100-200 eur je menší plat...ročne to robí 1200-2400€.A najmä je to z dôvodu ak žena ide na MD, neskor na OČR s deťmi, kedy sa jej plat opäť znižuje, prosto je v ekon.nevýhode- pokiaľ chce mať rodinu s 1 a viac deťmi.....model 50/50 by som osobne neprijala, príde mi to ako "obchod" nie vzťah- moj názor

@kuko55
Mne zase príde ako otroctvo to, že len žena je na OČR, fakt neviem, kde tie ženy takých mužov našli.

anonym_2a33f9
28. nov 2025

ísť s mužom 50:50 je do budúcna často ekonomická sebavražda tej ženy. Tí čo tak fungovali v mojom okolí zväčša skončili zle , vrátane mojich rodičov a aj teda mňa . Ako mi mama hovorila , láska ako hrom , na rukách by ju nosil , ale keď išlo o peniaze lakomec prvej triedy a presne na polovičku , ale iba peniaze , ostatné ako deti ,domácnosť je na pleciach ženy. Na dovolenkách mu nebolo kok..tno aby nám kupil langoše a ešte na deke na kúpalisku pýtal od mamy polovicu z tých langošov. Keď mal brat po strednej škole ,jedného dňa sa mama zbalila a odišla. Ja som študovala na výške , mne posielala peniaze a brat začal pracovať, teda živil sa sám . Rok sme ani nevedeli kde je a kde býva, nechcela nám povedať kvôli otcovi , potom keď ich rozviedli nastalo ďalšie peklo a to vyporiadanie majetku. Nakoniec sud donútil otca všetko predať a peniaze rozdeliť , nám deťom nedal ani euro , mama nám obom poslala po 15 tis na štart do života. Samozrejme že som bola taká hlúpa že som sa nepoučila z našich a mala som dieťa s rovnakým chlapom ako môj otec , dnes viem čo musela moja mama prežívať s ním . Preto vravím nikdy viac, ak by na mňa nejaký chlap vytiahol 50:50 tak ani sa a sním nebavím , rovnako tak keby ma nechal zaplatiť kávu alebo niečo iné na rande.

bambus123
29. nov 2025

No ja ti odpoviem otázkou : aké vlastnosti by mal mať ideálny alebo aspoň dobrý partner ? Ja si myslím že tam patrí aj štedrosť ( nie lakomosť , skúposť ale človek ktorý ti dá aj posledné lebo ťa ľúbi - a predpokladám že ľudia by mali byť spolu lebo sa ľúbia ) .
My nemáme 50-50, lebo môj partner má natoľko inteligenciu že si uvedomuje že žena len málokedy zarobí toľko ako muž ( aj keď sa snaží aj keď maká, aj keď je šikovná + NIE JE VSETKO LEN O PENIAZOCH ) a že keď sme už spolu tak máme mať spoločné financie a nie sedieť spolu a s kalkulačkou počítať kto koľko má platiť (a keď žene nevyjde tak nech do konca mesiaca žerie holý ch...j ale len jeho , že ?! )
Chlap má byť chlap, a chlap ktorý svoju ženu ľúbi sa chce o ňu starať a chce aby sa mala čo najlepšie lebo je jeho.
Je mi zle z mužov ktorí chcú 50/50 ( a je mi jedno aj kebyže ste spolu len krátko, lebo keď je to tak už na začiatku čo bude po Tom ?! ) , a z tých žien čo obhajujú 50/50 som len strašne sklamaná a dúfam že raz stretnú partnera ktorý im ukáže čo je správny charakter človeka a čo je poriadny chlap nie len orgánom a slovami ale hlavne skutkami ... Dúfam že im otvorí oči s uvedomia si aké bludy vraveli.