icon

S priateľom platíme všetko 50/50

25. nov 2025

Dobry deň, s priateľom platíme všetko 50/50 aj keď zarába viac. Aký máte na to názor?

Strana
z3
anonym_877241
25. nov 2025

Pokiaľ nie ste manželia a nemáte dieťa, je to v poriadku.

cyberk
25. nov 2025

Ze musis na sebe zamakat, aby si co najskor zarabala viac ako on ;)

venom19
25. nov 2025

A ked budu manzelia a bude dieta, bude sa zena cudovat, ze stale manzelik pozaduje 50%. Za mna je to nedobre, v zaciatkoch ano, ale nie po rokoch. A nie len vo verzii, ze chlap zaraba viac. Aj opacne.

sisa_s
25. nov 2025

Ci treba novu temu na klikanie?

brrunetkaa
25. nov 2025

Za mna záleží ako dlho ste s priateľom spolu a či aj spolu bývate alebo nie. Každopádne som nikdy s partnerom neplatila 50 na 50 a obzvlášť nie, keď zarába viac. Platíme náklady na bývanie pomerne k platom. Žijeme spolu, svadbu ani deti neplánujeme. Keď niečo treba do domácnosti kúpi jeden alebo druhý. Neriešime to. Ja by som 50 na 50 nechcela, neviem si to úplne predstaviť riešiť každé euro, kto kde zaplatil…

petamich
25. nov 2025
@brrunetkaa

Za mna záleží ako dlho ste s priateľom spolu a či aj spolu bývate alebo nie. Každopádne som nikdy s partnerom neplatila 50 na 50 a obzvlášť nie, keď zarába viac. Platíme náklady na bývanie pomerne k platom. Žijeme spolu, svadbu ani deti neplánujeme. Keď niečo treba do domácnosti kúpi jeden alebo druhý. Neriešime to. Ja by som 50 na 50 nechcela, neviem si to úplne predstaviť riešiť každé euro, kto kde zaplatil…

@brrunetkaa my fungujeme 50/50 a neriesime kazde euro, velke vydavky si delime na polovicu a mensie vydavky a bezne operativne veci kupujeme bud z uctu domacnosti, na ktory kazdy posielame sumu xy alebo kupi raz jeden raz druhy, isto si nevyuctovavame jeden chlieb a pat rozkov 🙂 ale hypoteku, najom, ostatne veci spojene s reziou domacnosti, skolku a pod. to platime 50/50. Ale je to mozne jedine kvoli tomu, ze sme sa vopred dohodli aj aky bude model pocas vypadku prijmu (napr. rodicak) a hlavne zarabame porovnatelne a teda obaja mame rovnaky standard.

Kazdopadne za mna kazdy model je dobry, pokial vyhovuje obom 🙂 ja by som zasa nechcela iny ako je nas.

petamich
25. nov 2025

Autorka ak zarabas neporovnatelne menej a tym padom model 50/50 sposobuje, ze mas znacne nizsi standard ako partner, tak to by mi nevyhovovalo 🙂

brrunetkaa
25. nov 2025
@petamich

@brrunetkaa my fungujeme 50/50 a neriesime kazde euro, velke vydavky si delime na polovicu a mensie vydavky a bezne operativne veci kupujeme bud z uctu domacnosti, na ktory kazdy posielame sumu xy alebo kupi raz jeden raz druhy, isto si nevyuctovavame jeden chlieb a pat rozkov 🙂 ale hypoteku, najom, ostatne veci spojene s reziou domacnosti, skolku a pod. to platime 50/50. Ale je to mozne jedine kvoli tomu, ze sme sa vopred dohodli aj aky bude model pocas vypadku prijmu (napr. rodicak) a hlavne zarabame porovnatelne a teda obaja mame rovnaky standard.

Kazdopadne za mna kazdy model je dobry, pokial vyhovuje obom 🙂 ja by som zasa nechcela iny ako je nas.

@petamich pokiaľ sú na tom partneri cca podobne finančne a obom to vyhovuje, tak si viem predstaviť, že to môže fungovať a vyhovovať. V prípade, že by som to aplikovala Napr na moju situáciu teraz, kde partner zarába asi 3-4x viac než ja, lebo ja som krátko po škole, tak by som žila asi zo vzduchu od polky mesiaca 😀 Častejšie sa mi zdá, že 50 na 50 funguje skôr s tým rozpočítavanim na centy súdiac z diskusii tu na MK, než ako to máte vy, že ste taká prijemna svetla výnimka 🙂

kris_tin257
25. nov 2025

Ak sa tak dohodnete a vyhovuje vám to tak je to ok 😊

autor
25. nov 2025
@sisa_s

Ci treba novu temu na klikanie?

@sisa_s prepáčte? Nerozumiem

petamich
25. nov 2025
@brrunetkaa

@petamich pokiaľ sú na tom partneri cca podobne finančne a obom to vyhovuje, tak si viem predstaviť, že to môže fungovať a vyhovovať. V prípade, že by som to aplikovala Napr na moju situáciu teraz, kde partner zarába asi 3-4x viac než ja, lebo ja som krátko po škole, tak by som žila asi zo vzduchu od polky mesiaca 😀 Častejšie sa mi zdá, že 50 na 50 funguje skôr s tým rozpočítavanim na centy súdiac z diskusii tu na MK, než ako to máte vy, že ste taká prijemna svetla výnimka 🙂

@brrunetkaa absolutne s tebou suhlasim 🙂 ak by som zarabala podstatne menej alebo muz, tak proste tento model nemoze fungovat

No a pravdu mas, tie extremy co tu denne citame. Najviac ma vie vytocit, ze zeny z rodicaku polovicu nakladov aj dieta maju zabezpecit, tak tych chlapov by som po hlave lopatou....zial castokrat prave zeny v tychto temach tahaju za kratsi koniec

anonym_3ca6c6
25. nov 2025

Odkedy som bývala ešte vtedy u frajera neplatila som nič. A nikdy by som ani nešla do vzťahu, kde sú financie 50/50. Samozrejme, zarábam, potiahla by som to aj sama, keby bolo treba, pár mesiacov ale podstata ženského bytia je iná ako sa stresovať účtami 🙂.

anonym_892979
25. nov 2025

@anonym_autor podľa mňa by mal všetko platiť iba muž.

anonym_3182e2
25. nov 2025

@anonym_autor mňa by zaujímalo, či vytrie 50 podlahy podlahy,umyje každý druhý krát pravidelne bez reptania hajzel, vaňu, sprchový kút, či každé druhé jedlo nakúpi, pripraví, naservíruje a umýva riady, či pravidelne na striedačku umýva okná, skrátka, či tak striktne na 50 percent urobí všetko doma. Lebo, ak prídu deti, tak v praxi to znamená, že budeš žiť ako najposlednejšia žobrota, zatiaľ čo on bude mať všetko. Všetko na polku je fajn, ale takého by som nechcela, radšej sama.

anonym_2a33f9
25. nov 2025

tak ja už nikdy v živote by som toto nedopustila. Išla som s priateľom pol na pol , viac rokov, hoci som zarábala niečo menej , zožral čo videl aj nevidel , sprchoval sa ako kráľ , pral si každý prd samostatne ale tak " ľubila som ho ". Otehotnela som , chcela som aby si ma zobral , on sa na to necítil , tak som teda porodila ako slobodná matka a teda zas chcel aby sme išli pol na pol , vraj som vedela do čoho idem a on ma teda živiť nebude , na dieťa niečo prispeje ale ja si mám zarobiť. Takže keď pol na pol tak aj domácnosť, to zasa nie ,lebo on pracuje a ja sa váľam doma. Zbalila som a odišla som aj s malým , podala žiadosť o výživné na sebe aj dieťa. Žijem sama s dieťaťom ale mám vzťah s perspektívnym partnerom , len už som až neprirodzene opatrná .

ivik4
25. nov 2025

Ako v predoslej teme, za mna nikdy. Chlap ma byt chlapom

anonym_01a578
25. nov 2025

už by nebol môj partner. nie som ochotná platiť ani viac ako muž, ale ani rovnako. to čo je za vzťah. žiadne výhody z toho neplynú.

anonym_c20cc4
25. nov 2025

ja ti to poviem z pohladu kde ja zarabam viac ako partner, mame deti, nie sme zobrati...na byt ktory je moj, hypoteku si platim sama, energie ideme 50/50, strava detto, na deti sme vyclenili budget na pausalne vydavky - skolka atd...ostatne vydavky podla potreby balansujeme, ja by som nechcela aby on bol " s holym zadkom" na konci mesiaca...je to na dohode...ale tie zakladne veci ktore treba ideme napoly...ja uz som za materskymi aj rodicovskymi a vtedy to bolo opacne, on tahal viac, ja pomenej co sa dalo

anonym_952540
25. nov 2025

co vsetko? byvate spolu? ci ked idete von ? u mna ziadne take ze pol na pol .. ak je to vztah do buducnosti ma sa muz ukazat a to tym ze zaplati vacsinu .. tym dava najavo,ze ak pridu deti vie sa postarat . tolke blbky co platili vsetko pol na pol a ked prisli deti jedna tema za druhou ako im muz vydeluje peniaze... mala by si s nim sadnut a porozpravat sa,ze to financne nedavas kedze on ma viac a ty sa mu nevyrovnas .. a skusit sa dohodnut na lepsiom rieseni

ekira1
25. nov 2025

@anonym_autor nikdy. Keď už, každý dať do spoločného isté percentá z príjmu a z toho platiť spoločné výdavky.

doriiis
25. nov 2025

Že by som v takomto vzťahu nikdy nebola

anonym_46c341
25. nov 2025

Ako chces. Ved Ty vies ci je to ok alebo nie. Dufam ze ten Tvoj frajer aj zje rovnake porcie jedla ako jeho frajerka.

pieksamaki
26. nov 2025

@anonym_autor ze je to spravodlive.....aj ked to nepovažujem za najlepšie riešenie...

anonym_4f57ef
26. nov 2025

Aj ked budes na rodicaku 470eur aj vtedy pojdes 50 na 50???Lebo vecsinou tento model chcu muzi aj cez rodicak a az vtedy sa bohuzial,mnohym zenam otvoria oci,zlozia ruzove okuliariky a zacne blikat cervena kontrolka,takou intentenzitou,ze az.Ale uz je bohuzial neskoro a ziju dalej v nestastnom vztahu,ci manzelstve.Tak sa s nim skus o tom porozpravat,ak to nedokazes tak uz je to dost velky problem a bude sa nabalovat.

anonym_4f57ef
26. nov 2025
@petamich

@brrunetkaa absolutne s tebou suhlasim 🙂 ak by som zarabala podstatne menej alebo muz, tak proste tento model nemoze fungovat

No a pravdu mas, tie extremy co tu denne citame. Najviac ma vie vytocit, ze zeny z rodicaku polovicu nakladov aj dieta maju zabezpecit, tak tych chlapov by som po hlave lopatou....zial castokrat prave zeny v tychto temach tahaju za kratsi koniec

@petamich a povecsine tento model 50 na 50 mali aj pred tehotenstvom,takze muz chce v tom modely pokracovat,co tam potom,ze ma len rodicak a dalsi krk.Aj dohodnut sa mozu,ale skutek bude 50 na 50 aj tak.
Raz spolu ziju v 1domacnosti mali by mat financie spolocne.

anonym_ad202f
26. nov 2025

Je to úplne v poriadku, je to spravodlivé. Si len priateľka, to ešte nič neznamená. Detí nemáte, ani mať nemusíte, hoci sa tu nimi každá oháňa. Je spravodlivé, aby každý platil polovicu, ale aj sa polovicou podieľal na prácach v spoločnej domácnosti. Prečo by mal ten, ktorý je schopnejší doplácať na svoj úspech a dotovať niekoho, kto zrejme nemá rovnaké vzdelanie, schopnosti, snahu?
Každá tu len chce dobre zarábajúceho chlapa a aby ju celý život dotoval, ale pochybujem, že ak by to bolo naopak, tak by ona ochotne platila viac za chlapa. Ak zarábaš málo, tak sa viac snaž, alebo si nájdu muža v rovnakej finančnej situácii ako máš ty.

sense
26. nov 2025

50/50 je ok ak ste s tým stotozneny obaja, a ak sa aj o domácnosť staráte obaja. Takisto záleží aj od okolností ako dlho ste spolu, či máte spolu dieťa a tiež ako to plánujete mať v budúcnosti ak by to dieťa prišlo .
A tiež či je to 50/50 presne na cent ale približne

anonym_4003ed
26. nov 2025

@anonym_autor včera si túto tému skladala ešte aj s podotazkou o bývaní a svadbe. Tam ti baby písali názory aj o tom čo si myslia o platení 50/50.Kazdy si žije ako chce, niektoré čakajú že ich bude živiť chlap od začiatku, iné prispievajú, iné platia 50/50... Veď ak nemáš vedľa seba kkta, tak keď budes na rodičaku, nemôže chcieť od teba všetko na polovicu, ale pochopí sám že finančne bude platiť viac. Ved si urob ako vyhovuje tebe

anonym_35922f
26. nov 2025

@anonym_autor mam skusenst ze su to drzgrosi, sama som si tym presla. kkt zaplail nakup a cakala ze dalsie kolo napr isli sme na pizzu, automaticky zaplatim ja. roky sme tak fungovali a ked som ho kopla do riti, si pytal este aj za sroby z nabytku co mi ostal.
ja taketo nemusim ....ozaj nie a mam zlu skusenost.

Strana
z3