Samopozývacie návštevy: Ako sa tomu vyhnúť?
Cochvila rodim, ledva zijem, doma skoro trojrocna dcera a kamarati, ktori sa dlhodobo neozvu zrazu maju potrebu sa pozyvat k nam na navstevu. To je nejaka nova moda napisat na messenger ci mozu prist na kavu, na navstevu? Tiez maju deti, preco nepozvu k sebe ak nas zrazu chcu vidiet. Fakt nevladzem, odchadzaju mi kolena, ruky nohy opuchnute, krize, oanva maju dost, ved si viete predstavit ako to je v posledne dni tehotenstva. No neskutocne sa mi chce niekoho momentalne hostit. Neviem to pochopit.
Jedna place ze nikto po nej ani nestekne, druha place ze sa jej vsetci vnucuju... 🤦 A pritom staci slusne a napriamo komunikovat... Vacsina dospelych presla pubertou len fyzicky
Slusne a narovinu im povedat/napisat, ze uz pomaly rodis a mas dost sama so sebou. Urcite sa nikto neurazi. Ja by som to lepsie prijala ako ist na navstevu a domaci by ma poohovarali, ze som sa k nim natlacila. Neberiem to, ze chces byt za dobru a potom si nastvana na nich, pride mi to skor falosne. Ked sa s niekym chcem stretnut, tak sa stretnem a ked nie, tak nie a musi to prijat.
Ja nerozumiem, tu napíše @autorka jasné dôvody, prečo si návštevy neželá ale povedať to je prečo problém. Veď je to jednoduché - nie je to vhodné, som pred pôrodom, mám čo robiť sama so sebou. Keď sa urazia - a nech. Minule sa ma tak pýtali známi, že nevedia si spomenúť, kedy boli naposledy u nás. Ja na to, že to je jedno. Evidentne čakali pozvanie 😅 neviem, či je to vekom, ale teraz mám 35 a veru primárne hľadím na svoje záujmy a záujmy mojej rodiny, nemám problém povedať veci na rovinu. Z iného súdka, kolegyňa mi vytkla, že som v ich kancelárii (sedíme po 2) nepovedala, že som tehotná, ja na to, že mne blízkym kolegom áno, ostatní voľný priebeh, je to moja súkromná vec a oni mne blízki nie sú 😅 ale môžem potvrdiť, ľudia sú zvyknutí na milosrdné lži radšej ako na úprimnosť.
No tiez neviem, my mame taku skusenost, ze uz 2x sa takto zastavili svagrovci, ze chcu len nieco priniest, ani sa nezdrzali, ale ja napriklad ani toto nepochopim, lebo vsak keby, nech sa ozvu, ze pojdu okolo, ze sa zastavia, ale ked ti zavolaju, ze su pred domov a ty mas doma ako po vybuchu, tak to prijemne nie je. Keby sa ozvali, tak hodinku mozu posediet, ale takto je to len trapna situacia podla mna. Lebo byvaju 200km od nas.
Im to nie je blbo, ako som pisala vyssie toto iste mame s tymi svagrovcami, my sme ich x krat zavolali hostili, my sme u nich boli fakt davno, oni nemaju problem prist len tak, bez ohlasenia, aj ked na 10 min, ale len to robi stres, volavali sme ich na narodeniny nas, aj deti, oni nas zavolali az raz na taku vacsiu oslavu, aj to nie u nich. Preto som povedala, ze uz sme skoncili s takymito pozvaniami, ze my tu chystame tortu objednáme pagace, nachystame misu nejaku a tak, nakup okolo toho a behamr 2 dni aby bolo upratane a potom oni si ani nespomenu, ze podme aspon na kavu do mesta povedzme, ked uz nic ine.
Za mňa je samopozývanie totálne neakceptovateľné, nemám to rada, príde mi to vrcholne neslušné. Niekto má potrebu prísť ku mne, ale nezaujíma ho, či je to aj pre mňa ok, aké mám plány, či to vyhovuje aj mne. V prípade samopozývania je jediná cesta, a to nastaviť hranice danej osobe, osobám. Zažívali sme isté obdobie, kedy sa švagriná takto samopozývala ku nám, pretože sa nudila na materskej a potrebovala vypadnúť. My s manželom sme po celom týždni v práci (obaja pracujeme s ľuďmi) naopak potrebovali cez víkend pokoj od ľudí, a nie to hostiť švagrinú a jej tri deti. Keď chce vypadnúť z domu, lebo sa nudí už doma, sú aj iné možnosti, môže ísť s deťmi na výlet, alebo do prírody.
Dakujem vam, dodali ste mi “odvahu” mysliet na seba a slusne odmietnut. Este si na to musim zvyknut a naucit sa to.
Ja by som asi tiež napísala ze neskutočne som unavená a do toho tie horúčavy. A keď prídu aj tak ponúknuť im maximálne kávu, chipsy a povedať ze už mas. pred pôrodom a ze si veľmi unavená, boli ta celé telo. Hádam to pochopia
takí, čo dopredu napíšu správu, sú ešte dobrí, horší sú takí, čo z ničoho nič zvonia pri dverách... Neznášam to a keď sa mi to nehodí, nemám problém odpovedať "nie, teraz sa mi to nehodí", dokonca ani vypoklonkovať nečakanú návštevu od dverí
Aj k nam sa takto pozyvali kamoši, ked som bola v 600nedeli. Narovinu som napisala "nie nehnevajte sa, chcem sa este zregenerovat po porode, ked sa budem citit dobre, radi vas pozveme". A nikto sa nehneval. Ale tiez ma to udivovalo, ze niekto sa hned po porode k nam pozyva, ked sami maju male dieta a vedia, aka je ta adaptacia narocna 😅
Vsak, ale oni sa nepozyvali, oni sa opytali ci mozu prist na kavu, na navstevu. Na otazku sa normalne odpoveda. Ano, mozte alebo Nie, teraz sa mi to nehodi. No big deal 🤷♀️
My to tak mame bezne s kamaratmi. Nie sme v kontakte tak, aby som vedela, ci su prave u rodicov hodinu od nas, alebo v zahranici. Vedia, ze mozu prist a budeme radi. Zavolaju, napisu, ci mozu prist. Ak nemozeme, tak pochopia. Ozvu sa inokedy. Ak mozeme, sme radi, ze pridu. A mozu aj na cely den. Neocakavaju ani poriadok, ani nejake pohohostenie. Bezne nam napise kamoska, ze pojde okolo, ci sa moze zastavit. Nevidim na tom nic zle. Vieme si navzajom otvorene povedat, kedy mozeme, kedy nie. Nik sa neurazi. Ani dovody nemusime vysvetlovat. Akurat nas to vzdy zamrzi, ked sa neda.
Nechapem a nie je to normalne, ze cez leto maju ludia dovolenky a viac casu aj vonku sa da sediet a je medzi priateľmi a rodinou normalne si napisat, ci sa nestretneme? Ano je logickejšie napisat, pridete ma kavu? Ale na druhu stranu ak su z ineho mesta mozu ist okolo, maju cestu okolo, tak napisu, ze ci dame kavu. Ked mam chut a cas tak zavolam jasne, ked nemam chut napisem, ze zajtra mi to nevyhovuje uz nieco mame. Medzi priateľmi uplne normalna konverzácia. Ty mozes jednoducho napisat, nie prepacte ledva žijem, ziadne navstevy nechcem. Hotovo. Ziadny kamosi ani rodina sa nemozu na toto uraziť. Netreba z toho robit drámu.
Poznam to aj ja a su to presne tie typy, ktore nevedia odhadnut cas odchodu. Kedze su to ludia, ktorych vidiet obcas chcem, urobim to tak, ze sa stretneme na neutralnej pode, odkial mozem zdupkat, ked uznam za vhodne.
Podla mna samopozyvanie je nieco ine, nez otazka, ci vas mozme prist niekedy pozriet... Mozes odpovedat ani, kludne, budeme radi alebo prepacte, nehodi sa nam to, lebo....Samopozyvanie ja chapem to, ked niekto napise, ahoj, v piatok poobede prideme ku vam...
My byvame v dome, mame dvor, sedenie, v lete bazen, hlavne mimo zimy mame dost navstev, bud ich pozyvame my alebo tiez sa ohlasia, ci mozu prist...neberiem to ako samopozyvanie. Ja som radsej, ked pridu k nam a decka ss mozu hrat na dvore, kupat v bazene a mozme nieco ugrilovat, nez by som sa mala natrepat niekde do bytu. Ale co je pravda, ze v zime, ked sa aj tak neda posediet von, by som uvitala, keby ma potom oni pozyvali ku nim. Vacsinou, ked nejaka navsteva pride, dame najest, ci uz nieco ugrilujeme, minule sme robili pizzu, alebo spravime chlebicky, toasty, kolac, dame zmrzku, chipsy, chrumky, kavu, keksy, dzus, vinko, pivo obcas a su taki, ktori nas aj potom pozvu k nim a sedime u nich o kave a vode. Zas mame znamych, s ktorymi sme sa skamosili toto leto, oni byvaju v cinziaku, uz viackrat boli teraz v lete u nas, ale su fakt zlati, stale daco donesu, ci uz detom keksy, nanuky, alebo flasu vinka, to tak potesi, ze su pozorni, ale uz im aj vravim, ze nemusia ozaj furt s niecim ku nam prist...
Noo sú ľudia ktorým to nieje blbo kým ty budeš hostiť oni budú chodiť najlepšie je stretávať sa vonku ak už ,alebo pretrhnúť kontakty a budeš mať kľud.Aj my sme takých mali no našťastie sa to skončilo .
Napíšte Prepáč, necítim sa dobre.
Veď odpis, že si pár dní pred pôrodom, máš opuchnuté ruky, nohy, tak ani návštevy neprijímas teraz.
Sama si to robis. Naco chystas hostinu. Ked im uz nevies povedat nie,tak sprav kavu,otvor chipsy a je vybavene. Ale ja by som nemala problem povedat,prepacte,ale uz sa necitim na navstevy
Ja az nechapavo citam vsetky reakcie.Jedine ospravedlnenie je,ze autorka caka dieta,ma to za malo a su horúčavy. Ale ja mam okolo seba ľudí,pri ktorych je úplne normalne,ze si zavolame,ci mozme prist.To neznamena,ze ked sa sama pozvem(co mi pride dost agresivne nazvat samopozvanie),ze chcem usetrit,alebo vyplnit niekomu plan.Ja ked niekomu zavolam,alebo niekto mne,ci môžem prist, znamená,ze chcem toho cloveka vidiet,zaujima ma,ako sa ma,chyba mi...Je az sokujuce ako tu vsetky reagujú.No...ja sa drzim jedneho..."bud šťastná,kym za tebou niekto chodí, pretoze moze prist den,ked uz nikto nepride.A to uz bude smutné.Znamena,ze si ostala sama.A ked,poviem,nehnevajte sa,ale zavadziam sama sebe,rada vas uvidim po porode.Ale pri takychto ludoch,to bude vadit aj potom.
@deedol vies,,,pokial máš dobre vztahy s okolim,,je uplne,ale úplne jedno,ci pozves ty,alebo sa ten druhy pozve sam.Pri tych dobrych vztahoch sa ludia proste radi vidia.Nepozeraju kto bol prvy,od koho to vyslo skor.Preco sa veci musia rozoberat,aby sa vzdy nasiel jeden,ktory je ten horsi?Preco si to proste ludia nevedia uzit bez komentov a tesit sa?Ak mi ma niekto liezt na nervy len preto,že sa "sam pozval",tak potom tie znamosti su falošné. A ak mi lezu na nervy vsetci len preto,že chcu prist mna navstivit,tak nie je chyba v nich,ale vo mne
@deedol nieeee,,,ja som tym chcela povedat,ze je úplne jedno kto koho pozve,tu ide o to,aby z toho stretnutia mali obe strany dobry pocit.Ty pozves,ale nevadi ti,ked aj sami pridu bez toho,ze by si im poslala pozvanku.A to je rozdiel.Ja som ti len vysvetlovala ako to ja vidim.Nie osobne mierila na teba

A nemoze to byt tym, ze kamarati ziju v mylnej predstave, ze Tebe teraz pred porodom by viac vyhovovalo, ze navsteva by prisla za Tebou a ty by si nemusela nikde dochadzat?
Lebo ja mam napr. kamosky s malymi detmi o ktorych viem, ze maju logisticky problem sa niekde dostat (svojho casu som i ja mala), tak sa ozvem, ze ci maju cas, zastavila by som sa za nimi. Ale je to skor myslene v časti mesta, kde byvaju. Uz sa dohodneme, ci sa zastavim u nich, ci vybehneme do okolia do kaviarne, alebo skoncime s detmi na ihrisku. Ale su to dobre kamosky, vieme si povedat na rovinu "prepac teraz sa mi to nehodi/nemam naladu ani chut alebo o.k., tesim sa na stretko, ale zmenme miesto, chcem vypadnut z domu" a nikto sa neuraza.