Sestra je vyčerpaná z perfekcionistickej starostlivosti o domácnosť a deti
Napíšem v skratke o čo ide..
Sestra má 2 deti dievča má 8r je druhacka a chlapec má 6 je predškolák. Sestra chodí do práce, doma učí sa s deťmi, upratuje domácnosť občas navarí. Lenže nevládze je totálne vyčerpaná a unavená. Je na nervy z toho každý deň ten istý kolotoč. Utekať do práce potom do školy/škôlky pre deti, doma si porobiť, na krúžky deti voziť. Každy deň majú krúžky. Chce mať tip top domácnosť aj deti. Učí sa so staršou 2-3 hodiny denne, s mladším hodinu. Chce aby nosili len jednotky.
Chce aby mali všetko aby mohla byť pyšná na deti ako dobre sa učia aj na seba ako dokonale sa stará o domácnosť. Lenže nemá na seba čas, nenájde si ani 10 minút aby si sadla a najedla sa. Potom jej býva zle.
Keď jej poviem že mala by spomaliť alebo netlacit až toľko na učenie s detmi, povie mi že ona chce mať múdre deti a nie sprosté a musí sa s nimi učiť aby nosili len jednotky.
Keď dôjdem k nej na návštevu "vyhodí" ma že ona nemá na mňa čas, že má povinnosti. Keď jej volám alebo píšem nereaguje alebo po x ty krát nahnevane zdvihne nech neotravujem že nemá na nič čas.
Na rodinných oslavách rýchlo to odbije a uteká preč že musí sa učiť s deťmi. Alebo pošle manžela s deťmi na oslavu a ona zatiaľ doma upratuje a stará sa o domácnosť. Spať chodí s vyplazeným jazykom.
Niekto by jej mal otvorit oci a nie pritakavat, ze ona je najlepsia. Normalne jej splechnut pravdu, ze to co robi nie je super zena, ale super psycho a tie deti budu za chvilu tiez super psycho z toho, zatial co lenive zeny maju stastne deti a manzelstva. Viem si predstavit tu jej pretvarku na dokonalu rodinu a pritom sa mozno s muzom ani nerozprava doma kedze dojde vecer a ona este fachci v domacnosti aby nezostali kvapky vody v umyvadle.
Jednu vec nechapem. Preco ty riesis svoju dospelu sestru? Ako tu niekto napisal. Je svojpravna 🙂
Ach, chudence deti.
Ten tlak musi byt pre ne znicujuci.. v 2. roc. sa ucit 2-3hod denne? Chore...
A co by sa stalo, keby nemali ciste jednotky? Nie, svet by sa nezrutil...
Takze problem nie je, ze sestra nema na seba cas, problemom je to, co robi svojim detom.
Ten tlak na vykon a dokonalost, aby ona mohla pyt pysna, sa na nich negativne podpise a budu sa tym borit cely zivot!
Ja by som na tvojom mieste zasiahla.
Nemohla by som sa len prizerat , co sa u sestry deje..
Co na to jej muz?
@andrejkap123 zeby ju riesila preto, ze je citovo zainteresovana? Ze ma rada sestru aj jej rodinu?
To je hrozne, ako su niektori lahostajni k okoliu a k blizkym.. to nemate nikoho, na kom vam zalezi tak, ze sa nedokazete Len necinne prizerat?
Ja som tiež taká, že chcem všetko zvládať, naberiem si na seba neskutočné veci a keď nestíham tak mám nervy a depresie. Ale ja to už riešim u psychologičky a uvedomujem si, že je to na hlavu... Inak a pôvodne som si myslela, že mi psychologička bude hovoriť aká som neschopná a musím sa prekonať a ona mi hovorí pravý opak. Ja som tam išla s tým, že som neschopná lebo všetko nie je dokonalé... Asi tvojej sestre musí otvoriť oči niekto nestranný 🙈
Ja len jednu otazocku. co robi pan manzel?lebo upratat a ucit sa.s detmi zvladne aj chlap aj do skoly/skolky trafi bez problemov.
@andrejkap123 riesi to, lebo je to jej sestra a trapia sa aj ich rodicia. Vidia, ze sa tym nici, len nevedia ako to vyriesit.
@cimage Ja jej to zvyknem hovoriť že není to dobré čo robí, no mňa nepočúva nahnevá sa na mňa a nejakú dobu sa so mnou nebaví. Áno s manželom málokedy sa rozprávajú a žijú skôr vedľa seba než spolu.
@andrejkap123 Lebo sa bojím o ňu aj naši rodičia.
@beronsche To by asi neprežila keby jej dieťa donesie dvojku bolo by to pre ňu sklamanie. Práveže neviem ako zasiahnu
Daj je toto precitat...
Porozpravaj sa s jej muzom.
Povedz jej, ze si koleduje o psychicke problemy vlastnych deti. Ona im ich sposobi.
Ja poznám jednu deti musia mať jednotky aj keby co bolo. A ak nemajú tak problém. Všetko robí preto len aby mali jednotky. Jemné rady vôbec nepomáhajú a keď jej priamo povieš ze asi to nebude najlepšie ako to robí tak to vôbec nezoberie skôr sa urazí. Ona si myslí že robí najlepšie pre svoje deti co teda aj robi v jej ponímaní. A ako presvedčiť niekoho kto si myslí že robi najlepšie . To sa nedá. Musel by mať dotyčný aspoň dáke pochybnosti aby sa zamyslel. Nikoho neprinutis si myslieť niečo iné ako si myslí keď nechce. Ešte dáka udalosť zvonku by mohla sestru prinútiť sa zamyslieť. Napr sa stáva ze takéto deti môžu mať dáke problémy v škole a škola im potom zavolá psychológa. Ale kým mať problémy nebudú a budú mať tie jednotky a krúžky budú zvládať tak ju ni nikto neprinuti si ani len pomyslieť ze dačo je zle. Jedine manžel ešte by jej mohol niečo povedať. A aj to nie je iste ci by pomohlo. Ja úplne chápem ze ta to mrzí. Neviem vôbec ako by si mohla mohla pomôcť. Zmeniť môžeš len seba a nie druhého.
@culienka Ona sa aj každému chváli že aká je šikovná že všetko zvláda dokonalo a teší sa keď ju na to pochváli aj niekto iný. Nič iné ju nezaujíma nemôžem ju vylákať von nemôžme sa ani porozprávať o ničom lebo nič ju nezaujíma. Len on sama a ako ona žije vo svojej bubline dokonalej.
Mohlo by jej pomoct, keby si jej pustila nejake video konkretne o tomto. Na nete je uz asi hadam vsetko, urcite musel niekto natocit nejake video na tuto temu. Nieco v style ako funguje v zivote, co robi a ako by to mohlo vyzerat o niekolko rokov, resp. keby deti uz boli dospele.
Pamatam si jednu dokonca reklamu, bolo to nieco na agresiu v partnerskom vztahu. Chlap tam krical na svoju priatelku a vonku za oknom sa na to cele pozeral, akoze on sam sa pozeral na seba. Na konci bola veta: Ak by si sa mohol vidiet, zastavil by si sam seba?
Proste vela veci si uvedomime, az ked to vidime u niekoho ineho. Takze bud to video alebo doslova osoba, ktora tak zila a znicila si zivot.
Pozri si film každá minúta života, ale či to má takto sestra 🙂. Možno by to len takto chcela. Ozaj neviem ako na ňu keď je spokojná vo svojej bubline. Jedine čo môžete, je sa zamerať na seba, aby ste sa s tým zmierili, že je proste taká.
A tie deti sú psychicky v poriadku pri takomto terore od matky? Ani si nechcem predstaviť čo doma vyvádza keď chce mať všetko tip top. Toto je už diagnóza. 🤨
Sestra sa chváli preto, že jej chýba sebahodnota, hľadá lásku a uznanie.
To že ma niekto iba 1ky neznamená že je múdry 🙂 treba vedieť využiť vedomosti v praxi. Môj ex sa ucil na výške na Acka a prax nevedel 😄.
Neviem si predstaviť že by som si nenasla čas na knihu občas alebo 15min na kávu v kľude a to tiež chodím do práce učím sa s deťmi, varim každý druhý deň a upratujem.

tak jej porozprávaj náš príbeh mojej susedky a
@heni79 . a povedz jej prečo jej ostatní pritakávajú - a že nemajú pravdu.