Sestra je vyčerpaná z perfekcionistickej starostlivosti o domácnosť a deti
Napíšem v skratke o čo ide..
Sestra má 2 deti dievča má 8r je druhacka a chlapec má 6 je predškolák. Sestra chodí do práce, doma učí sa s deťmi, upratuje domácnosť občas navarí. Lenže nevládze je totálne vyčerpaná a unavená. Je na nervy z toho každý deň ten istý kolotoč. Utekať do práce potom do školy/škôlky pre deti, doma si porobiť, na krúžky deti voziť. Každy deň majú krúžky. Chce mať tip top domácnosť aj deti. Učí sa so staršou 2-3 hodiny denne, s mladším hodinu. Chce aby nosili len jednotky.
Chce aby mali všetko aby mohla byť pyšná na deti ako dobre sa učia aj na seba ako dokonale sa stará o domácnosť. Lenže nemá na seba čas, nenájde si ani 10 minút aby si sadla a najedla sa. Potom jej býva zle.
Keď jej poviem že mala by spomaliť alebo netlacit až toľko na učenie s detmi, povie mi že ona chce mať múdre deti a nie sprosté a musí sa s nimi učiť aby nosili len jednotky.
Keď dôjdem k nej na návštevu "vyhodí" ma že ona nemá na mňa čas, že má povinnosti. Keď jej volám alebo píšem nereaguje alebo po x ty krát nahnevane zdvihne nech neotravujem že nemá na nič čas.
Na rodinných oslavách rýchlo to odbije a uteká preč že musí sa učiť s deťmi. Alebo pošle manžela s deťmi na oslavu a ona zatiaľ doma upratuje a stará sa o domácnosť. Spať chodí s vyplazeným jazykom.
Pozname take pripady ... samozrejme dotycna si mysli ze je naj naj, lebo ma vylizane kuty, a muza ma podpapucnika, takze ten si nepomoze, len ticho sucha nohami.
Nemas sancu pomoct, ona bude takto fungovat, kym nespadne.
Kym nepochopí sama seba, tak jej ty nevies pomoct. Pockaj, ono to pride, ked ju telo a mozog zastavi a potom mozes prist a pomoct jej.
A jej manzel sa k tomu ako stavia?
Pre sestru mozno nejaky psycholog, ak dovoli, laebo biekto komu veri nech jej dohovor.
Inak poznam viac takych pripadov, ze mamicka sa uci s detmi, aby sa dostali na gympel (inak by sa tam fakt nedostali) a potom idu na nejaku lahku vysku a ani tu nie su schopne samy dokoncit.
Potom opacny pripad, vela deti v rodine, nikto nema cas sa s nimi ucit a vsetci skoncia tazke vysoke skoly.
Nemusi to tak samozrejme vzdy byt. Ale na co sa tolko ucit s takymi malymi detmI?
Co z nich ma byt? Nesamostatna osoba?
Deti ju budu neznasat,ustve ich,x hodin ucenia jej nezabezpeci ze budu mudry-skor sa vzburia…skuste jej dohovorit je na ceste do pekla…
Vieš čo, môžeš sa aj rozkrájať a tvoje rady jej budú ukradnuté. Skrátka je premotivovaná - chce všetko tip-top od detí, cez domácnosť... ale takto sa ničí a ubližuje akurát tak sebe. Tu niet rady ani pomoci. Raz sa jej niečo stane a možno potom si uvedomí, že čas ktorý venovala upratovaniu, mohla stráviť aj príjemnejšie. Veď sa jej opýtaj, čo by robila a ako sa cítila, keby ju zo dňa na deň hospitalizovali trebárs so slepým črevom (čo sa môže kľudne hocikedy stať). Kto sa vtedy doma takto ukážkovo postará o deti, domácnosť, varenie keď ona bude v nemocnici? Nikto. A vieš čo, svet sa neprestane krútiť - aj keď nebude mať všetko pod 100%tnou kontrolou.
Raz za čas ju aspoň zavolaj do kina, na kávu, či len tak potúlať sa po obchodoch bez nakupovania nech sa odreaguje.
Ja by som ju okašlala.Nech si má dokonalé deti aj domácnosť.Aspoň bude mať načo spomínať na staré kolená.
Keď jej vyhovuje celý svoj život len piplať deti a upratovať tak je to jej vec a ja by som si zatiaľ užívala ten svoj.Určite by som sa nepchala do zadku sestre ktorá ma nie len nechce vidieť, ale ešte sa aj povyšuje.
chudence deti... co robi otec? nas by teda zakrocil.. aby sa predskolak UCIL hodinu denne, a mala skolacka 3hodiny? neexistuje... este keby kazdy vecer varila veceru, ok.. ale stravit cely vecer ucenim sa... tak to je vela. Deti maju mat aj detstvo.
Vozenie na kurzky je bohuzial taky bic, ktory si na seba pletu rodicia premotivovani. Milion kruzkov, milion zaujomv, deti su prepracovane, maju toho vela.. a vies co? za par rokov si deti dupnu a mama ich nedostane nikam. Akurat ma 7macku, tento rok na kruzky uz chodi minimum deti, max tam maju ten svoj oblubeny sport. Vazne. Uz druhy stupen, strasne vela deti odmietlo ist na kruzky, ktore vyberali rodicia... prost epovedali, ze tam nepojdu viac a basta. A moze sa stat ze rovnaka vec sa stane aj s ucenim, lebo deti toho budu mat dost., Jedneho dna si dcera povie, ze kasle mamu, pirde ta skora puberta, tresne jej zosit na stol.. a mama sa preberie sama.
Ako ja by som na tvojom mieste asi neorbilia nic. Ak si jej povedala, ze to nie je ok, a nie len kvoli nej, tak nemas co robit s tym.
Mne je viac luto tych deti. Tvoja sestra si toto sama robi, nik ju to nenuti robit.
Chápem, že to myslíš dobre, ale nech jej povieš čokoľvek, tak to nepomôže. Jej detí mi je ľúto, vyrastú z nich akurát neurotici, ktorí keď neurobia vždy všetko na 110% dokonale, tak si vôbec nebudú veriť. Nechaj ju, niekedy nás až zdravotné problémy zobudia. Ona musí spadnúť úplne dole, aby sa spamätala, je na najbližšej ceste k vyhoreniu. Nech vyhorí, nič iné ju žiaľ, nestopne. Môžete jej hovoriť čokoľvek.
Jedine komu môžeš trochu pomôcť sú tie deti, môžeš ich vziať k tvojmu sa pohrať, prespať, na výlet s vami ak by sa vám dalo. Inak jej nepomôžes, jedine ze by si si s jej mužom po hovorila a nech na ňu pritlaci. Ak už ona bude upratovať celé dni, variť a co ja viem co ešte, ale aspoň tie deti nech nechá na pokoji, nech sa učia samostatnosti,nech sa sami naučia sa učiť sa a koľko toho potrebujú a tak.
Musis ju nechat, lebo bude este zle a ty budes ta najhorsia. Ju musi prefackat jej muz. Nie kvoli domacnosti, ale detom. To naozaj dopusti aby ich takto tryznila? Robi na ne velky tlak, az sa z toho zosypu aj ony. Nechcem si predstavit ten strach ked dostane dieta 2 a ma ist domov. Nech si lesti okna, pribory, atd, ale deti nech su detmi. Nemusia mat jednotky. Nikde nie je napisane, ze jednotkar nieco v zivote dosiahne. Ale to sa tvoja sestra mozno ani nedozije pri jej tempe a hlavne postoji.
A čo jej my pomôžeme ? Ak jej aj prečítaš rady spustí zas svoj monológ o tom ako jej deti budú múdre alebo zacne útočiť na teba. Asi si neuvedomuje, že aby sa mohla starať o deti, domácnosť, musí v prvom rade ona byt zdravá nielen psychicky, ale aj fyzicky. Toto je typický príklad ženy, ktorá stavia domácnosť pred seba a potom sa raz totálne zrúti, alebo z toho tempa ochorie. Ona si musí začať sama seba vážiť a uvedomiť si že najprv som ja a potom nič nehovoriace otrusinky na parketách. Raz vyhorí totálne a až potom sa spamätá…
Nespravis nič...keď to ona nechce zmeniť tak len ty budeš zlá keď sa budeš starať....
Je mi ľúto tej dcéry ak raz chúďa dostane v škole dvojku
Vsak ser na nu
Dobrovolny otrok 😃
Chudak deti
Tiez by ma zaujimalo co na to hovori jej manzel, predpokladam, ze s tym nie je spokojny.
Chudiatka deti. ☹️ Naspamäť sa učiť učivo a mať neurózu z toho, aby, božechráň, nedostala dvojku.
A čo robí povedzme od 24.12.do 6.1.....len driluje decka, ci im nechá aj vydýchnuť?
Nech ich švagor zoberie niekam do hor na chatu a ona si zrovna to debilne nastavenie v perfekcionickej gebuli, motivovať decka k top výsledkom nie je trestné, ale čo ak na to nemajú???
Jej manžel pracuje od rána do večera keď dôjde domov tak sa hrajú všetci alebo pozerajú telku a chystajú sa na spánok. Ja ho moc dobre nepoznám málokedy sa stretneme a rozprávame sa, ony sa nezdrzaju dlho na rodinných akciách. Jej muž cez voľno si berie deti na výlety a sestra vtedy je doma robí si svoje.
Aby došla na iné myšlienky stále ju volám von na kávu na pizzu si sadnúť alebo na nákupy. No vždy odmietne že nemá čas alebo peniaze alebo sa jej nechce lebo nevie čo skôr má doma robiť. Že to pochopím až vtedy keď aj ja budem mať dve malé deti. Pritom podľa mňa už má celkom veľké deti a môžu byť už ako tak samostatne predsa už dávno nie sú babetka. No aj tak ona je s nimi nonstop ani na chvíľu si nesadne pri nich.
K psychológovi nechce ísť keďže si neprizná že má problém. Ona si chváli samu seba pred každými ze aká je šikovná že všetko zvláda že ostatné sú lenivé a nevenujú sa toľko rodine deťom a domácnosti ako ona. Keďže väčšina ľudí nechce sa s ňou hádať tak jej pritakaju že áno si šikovná že všetko to dávaš a zvládaš. No podľa mňa ani to není v poriadku pritakavat jej.
Mám takú známu, má tri deti , a tie sú úplne uplne nesamostatne, lebo nič nevedia/nechcu robiť bez nej . Vyzerá ako ich babka a nie mama . Vyhorela už dávno a nedá si poradiť , muž jej nie je oporou to je tiež prípad pre doktora. Hlavne nech na oko každého vyzerajú usporiadane a dokonalo.....je mu ľúto aj jej ,aj detí, neviem či sa dá tomu pomôcť nejako ,lebo aj keď má nastavené zrkadlo nevidí to 😔
Tvojej sestre nepomozes, na to treba odbornika … nekompenzuje nieco z detstva alebo nejake zlyhanie / rozchod, kt nespracovala a preto musi byt vsetko dokonale? Je otazka casu, kto prvy v rodine “zdivie” deti v puberte alebo manzelovi prepne -a poobzera sa v okoli. Az ked si Tvoja sestra uzenie nejaku chorobu potom mozno za brzdi
Ako tam funguje ten pán, čo s nimi býva?
Ja mám druhaka učím sa s ním Max 15 min. Nechám ho nech si sám prečíta zadanie a sám vyrieši. Ja zatiaľ umývam riady keď nechápe vysvetlím... uvediem príklad. Oni mávajú ale tak málo úloh, že tých 15 min sa s ním učím raz do týždňa....dnes má iba čítať to pri ňom sedím aby som videla, že číta dobre. Dnes som ochorela ležím v posteli a on ma čítať....3x som ho napomenula nech ide čítať on má čas ja sa mu už viac prosiť nebudem nech sa chlapec pouci na vlastnej chybe inak sa to nenaučí. Múdrosť deti sa nemeria v školách ale v živote. s manželom podnikáme mám na starosti dve firmy keby som riešila po práci len domácnosť a dieťa sa zbláznim. Ja mám niekedy aj dva týždne neutrety prach lebo ideme ako rodina cez víkend na výlet niekedy ma to mega sralo a na výlet bez vyglancovanej domácnosti by som nešla.....no ničilo mi to manželstvo a moje zdravie.....takže nech sa sestra spamätá lebo skončí v nemocnici.
@elenka.k Prudko si mi pripomenula s tým prípadom panej v úvode tvojho príspevku jednu pani z priľahlej ulice. Denne umýva okná a utiera parapety a umýva žalúzie/rolety. Dom majú prízemný, okná sú vo výške pásu. Sú z ulice, takže to všetci vidia. Ona kedysi robila v potravinách, ešte tam bol pultový predaj. Ak mala podať zákazníkovi fľašu minerálky, najprv ju utrela od „prachu". Moja svokra ju videla ako prejav vzornej gazdinej. Ja už vidím iba dnešný stav. Pani ani neodzdraví. Iba upratuje. Má cez 80. A podľa mňa mala celý život poruchu. 🤷
Jej manžel je vysmiaty a v pohode? Zrejme áno. Zle to ma dievča zorganizované a hrá sa na dokonalú ženu, čo všetko zvládne ľavou zadnou. No kto by už pri nej nebol šťastný 🤔

@lukbe ja myslím,že kombinácia zlá.pani ,čo má nejakú poruchu a nechce si dať pomôcť a manžel ,čo si buď nedupne alebo je ľahostajny, či mu to vyhovuje.
Ťažko povedať.ked nepočúva svoju sestru,tak manžel by mohol mať šancu k tomu povedať.si v spoločnej domácnosti