Sestra zatajila krstiny: Ako reagovať na zradu?
Ako by ste sa zachovali keby vám sestra zatajila krstiny svojho dieťaťa. Veľmi mi to ublížilo, pretože som sa tešila, že budem krstná mama a muž môj krstný otec(sama má o to požiadala ešte pred narodením) avšak mám podozrenie, že jej to manžel zavrhol, pretože ja nie som krstená, avšak bola som ochotná si všetky náležitosti dorobiť. Jej manžel sa raz vyjadril, že nebudem viesť ich dieťa vo viere. Je to prvé dieťa v našej rodine. Sestra sa mi neospravedlnila a hrá mŕtveho chrobáka... Som z toho sklamaná, cítim od sestry zradu, prečo mi to aspoň nepovedala a urobili to potajomky.
@h2 sestra ju najprv za krstnu mamu volala - prvy prispevok, 3. riadok: "sama má o to požiadala ešte pred narodením"
Naozaj je podla teba ok, ze potom cusala ako vos pod chrastou? Naozaj je ok, ze to cele zatajila?
Mne je jasne, ze ludia pod vplyvom emocii jednaju nerozumne.
Ale preco nedostatok normalnej otvorenej komunikacie schvaluju aj ti, co nie su emocne zainteresovani, je pre mna zahadou..
Musis si to vydiskutovat s nou. Chapem, ze si sklamana
Ak ste boli so sestrou vopred dohodnuté, a sama vás poprosila, či by ste šli za krstných, súhlasili ste...tak mala mať toľko chochmesu dopredu vám oznámiť, že si to rozmysleli a našli vhodnejší pár, ktorý bude podľa nich plniť všetko, čo od toho očakávajú. S tým s tebou súhlasím. Hanbila by som sa, ak by som niečo niekomu sľúbila a v prípade zmeny ani danej osobe nedala vedieť. Na druhej strane je to ich vec, ako sa rozhodli, majú na to úplné právo (aj keď skôr ich dieťa), neber to tragicky, ale ak si citlivejšia povaha, verím, že ťa to zamrzelo. Ale taký je život, ešte mnohokrát budeš podobným veciam v živote čeliť, kto nás predsa sklame viac ak nie tí najbližší 🤔 treba sa naučiť od ľudí nič neočakávať a nebrať ako samozrejmosť, že rozmýšľajú rovnako ako my, lebo vidíš, aj takéto situácie sa dejú, čo zamrzia.
@janinah ty si asi nejaka premotivovana krestanka, nie? To je take tazke aj u krestana oznamit potencionalnej krstnej mame, ze si ju teda nezelame? Ja som myslela, ze to patri do vybavy kazdeho cloveka, ktory s avie slusne spravat. Ci krestania nemusia? 🤦
@beronsche Sestra jej to povedala ešte pred pôrodom, asi čakala, že začne konať v tom, aby tou krstnou mamou mohla byť. Ale autorka nepohla ani prstom, aby si začala čo i len vybavovať svoj vlastný krst. Tak aký signál tým sestre vyslala?
A nie, samozrejme, že nie je OK, že jej to nepovedala. Zjavne sa chcela vyhnúť cirkusu, ktorý tak či tak nastal, keď sa to autorka dozvedela. Čím nechcem povedať, že sestra neurobila chybu. Povedať jej to mala.
ja by som sa urcite velmi nahnevala a uz sa s nou nerozpravala. som hlboko veriaca a toto by ma mrzelo cely zivot!!!
@janinah Ja som tiež veriaca a som za to, aby sa krstní rodičia vyberali svedomito tak, aby boli schopní plniť to, čo pri krste sľubujú. Áno, autorka veru nebola vhodná kandidátka na krstnú mamu. Ale postup jej sestry mi voči nej vôbec nepríde férový. Sestra jej prisľúbila, že bude krstnou mamou jej dieťaťu. Potom potajme vybrali iných krstných rodičov a krst pred autorkou a rodičmi zatajili.
Fér by bolo, keby jej sestra dala vedieť, že nakoniec vybrali iných krstných rodičov, prípadne to zdôvodnili tým, že museli vybrať iných, lebo autorka nespĺňa podmienky.
Keby autorke nič dopredu nesľubovala a byť krstnou mamou by bolo iba autorkine osobné prianie, nemusela to s ňou riešiť.
Táto téma mi silno pripomína nekonečnú telenovelu o urazenej sesternici, co ju nepozvali na svadbu, s nevestou sa za toho otca nechcela porozprávať a nakoniec aj tak dobre, lebo bola tehotná. Odhliadnuc od toho, mňa by to tiež veľmi zranilo. Ale život ide ďalej a o rok, dva sa všetci na to budú pozerať inak. Snáď.
vydrzala som 2 strany komentarov. a teda sucitim s tebou autorka aj za to, co ti tu tieto "veriace" a velmi empaticke damy, ktorym evidentne unikla pointa prispevku, napisali. jedovate a ustipacne. hlavne, ze ziju vo viere, len to akosi zabudaju praktizovat v realnom zivote. kazdopadne verim, ze ti je cela situacia neprijemna, sestra sa zachovala maximalne nekorektne. na tvojom mieste by mi to s tak blizkou osobou nastrbilo vztah aj doveru a uprimne nebola by som ani iniciatorom vysvetlovacieho rozhovoru.
Na tvoju otazku ti da odpoved iba tvoja sestra. My nevieme preco ti to spravila-zatajila. Preco tp takto dopadlo. Ano. Najviac pravdepodobne to bude ze si to ukociroval jej manzel.
“Vasa” strana ste teda ateisti. Resp rodicia a ani ty so sestrou. Ona si kvoli manzelovi dorabala sviatosti?
Tak ci onak. Ked tolko si chodila aj ku babatku- a nepozvat na krst… je ozaj veľmi aj smutne a hlavne vsetko sa da vysvetlit ak je clovek cestny a ma aj iste mozno dovody. Priority.
Autorka kludne mohla byť aj ako svedok krstu pri krste.... mna by to tiez ranilo a asi najviac ze sa to dozviem len tak medzi rečou mesiac po..
Nas je napriklad 5 surodencov, a nikto nikdy neriesil, kto bol kam pozvany, preco nebol ten a ten pozvany, preco mna nepytala za krstnu atd., sme dospeli, mame svoje rodiny a zivoty a nestarame sa absolutne jeden do druheho, nemame voci sebe ziadne ocakavania a sme s tym v pohode, kto chce, pozve si na co chce a ostatni to respektujeme, nerobime si usudky o svojich rodinach kvoli tomu. Nie zeby sme sa nezaujimali, nepomahali si, vzdy stojime pri sebe v tazkostiach, ale tuto situaciu konkretnu keby u nas nastala, tak to nik neriesi, aj keby si niekto zavolal hoc koho za krstnych aj mimo rodiny, tak to chapeme a nestarame sa, ze preco oni a nie niekto z nas atd... zi a nechaj zit
Nechapem tieto reakxoe debilne tu. Mas plne pravo citit sa maximalne sklamane. Minimalne si na tom krste predsa mala byt aj keby ta nevybrala za krstnu. Otrasne reaguju zeny tu.
A sestre by som povedala svoje!!
Tie komentare tu podaktoré...skoda sa nieco opytat. Ano, zachovala sa nepekne. Neviem, aké mate vzťahy v rodine, lebo z toho mála, čo si napísala, to ani nemozem vedieť...ale! ak Ta poziadala o to, aby si bola krstna, mala mat aspon trosku slusnosti a povedat Ti, že to musí odvolať, lebo...a dat nejaký dôvod...a áno, aj ja si myslím, že to nechcel Tvoj švagor, prípadne jeho rodina...matka napríklad, lebo nie si veriaca. A už vôbec nechápem, prečo Ti ani nedali vedieť, kedy krstia...keďže sa spolu normálne bavíte. To, či si vhodná alebo nie, je diskutabilné, lebo ja sama mám krstného, ktorý síce mal všetky sviatosti, ale videla som ho tak 3 krat v zivote, nezaujímal sa o mna, a teda rozhodne nežije príkladným kresťanským životom. Ja byť Tebou, opýtam sa na to, lebo ak to necháš tak, bude to hniť roky rokúce a Tvoj vzťah k sestre to bude nahlodávať čoraz viac. Ona to len tak neprejde, na to nezabudneš. Netreba sa pohádať, len si to vyjasniť.
A nestalo sa medzitym niečo? Lebo ked nie, evidentne tvoja sestra nehori k tebe takou istou laskou ako ty ku nej. Ked ta najprv pozve a potom sa ani neunuva oznamit miesto krstu..A ked ta videla odchadzat plačucu, ani ti len nezavola a nemrzí ju to..Akoby ta mala uplne v paži
Alebo sa jej niečo dotklo niečo medzitym, preto reagovala ako reagovala,
alebo nestoji za to trapenie, lebo evidentne jej nestojiš ani za vysvetlenie..
Ako z tejto diskusie si vyšla v 90% ako vinník, lebo si sa nepripravila na krstnú mamu
Ja tvrdím, že vinník je tvoja sestra, lebo keby niekto odo mňa s plačom utiekol, tak ho bombardujem telefonátmi
A nie že čakám, že to vyšumí...Ona musí byt neempatická jak svet
@karolinakr to je jedna z moznosti, ze sestra je neempaticka, ze pomoc sice uvita, ale inak sa od lasky nepretrhne... Este je tu druha moznost, ktora tu uz tiez bola naznacena, ze problemom je manzel. Ak je to nejaky manipulator, ktory ju postupne odstrihne od celej rodiny a sestra sa pred jeho utokmi nevie branit, tak v takom pripade jej skor treba pomoct. No nevidime do toho. Mozeme len hadat, kde je problem. To je uz na autorke, aby to zistila. Ci ma zidealizovanu predstavu o sestre, alebo sestra vhupla do vztahu so zlym clovekom... V kazdom pripade by som chcela vediet, co je vo veci...
@janinah máte pravdu, ale v jednom má pravdu aj autorka, od jej sestry nebolo vôbec pekné, že jej počas tehotenstva sľubovala že bude krstná mama, je samozrejmé, že cíti sklamanie, mali sa o tom už predtým porozprávať, sestra jej to mala vysvetliť
@espeo chcem sa opýtať, či je možné, že je to nejaký nový cirkevný zákon, pretože moja krstná mama mala iba 15 rokov keď ma krstili, teda nebola ešte vydatá a pokrstena bola v katolíckom kostole, ja v evanjelickom 🙂
@h2 dá sa to napísať aj slušnejšie... Nikdy neviete čo človek prežíva vo vnútri, niekomu sa to môže zdať ako hlúposť, a pre niekoho je daná situácia v danej chvíli tá najdôležitejšia na svete 🩷 prajem krásny zvyšok dňa
@kristinam21 evanjelik katolíkovi krstným byť nemôže, opačne to ide, ECAV v tomto nie je tak prísna.
@michellemary to som este nepocula, moj muz ,evanjelik, je krstny otec katolika a nikto s tym nemal problem.🧐🧐
@lubkovaandrejka takto mi to povedali náš RKC pán farár, aj kňaz ECAV, zisťovala som to kamarátke pred dvoma rokmi.
@michellemary ozaj cudne, nam povedal,ze s tym nie je problem ani nebol. Na krstinach sme boli v septembri 2022 :D
@doriiis prečo by sa mal niekto dať pokrstiť, len preto že je veriaci? Viera nie je o týchto ceremóniach...je o láske, rešpekte a pochopení. Veľa veriacich v týchto komentoch porušili svoju vieru na celej čiare. Ale keď si to mýliš s cirkevnými pravidlami a prikázaniami, to viera určite nie je. To je LEN náboženstvo.
Autorka chápem, že Ťa to bolí také správanie najbližšieho človeka. Ja by som jej asi len povedala, že Ťa bolí takéto správanie. Ak jej na Tebe záleží, tak Ti to hádam vysvetlí. Nenechajte si rozbiť pekné vzťahy krstinami. Možno to urobila len pre pokoj s manželom a tiež jej na Tebe záleží. Stratiť za života blízkeho človeka je hrozné.
@kristinam21 neviem, či je na to cirkevný zákon, nestudujem ich. Ja som nemohla byt krstná mojim synovcom, lebo žijem s mužom bez sobasa... A mam všetky sviatosti, okrem manželstva.
Ale krstným mohol byt brat mojej švagrinej, aj keď žil zo ženou bez sobáša. Ale toto zatajil farárovi. Vedel to skryť, nemali deti. Moje deti som skryť a zatajiť nevedela a hlavne nechcela. Ísť ku krstu a pritom klamať... Nie som praktizujuca krestanka, ale cítim si prikázania. Dávajú mi zmysel (okrem toho chodiť do kostola, hovoriť cudziemu človeku, čo ma trápi...) Moji synovci ma volaju niekedy krstná. Aj keď nie som...
@anketkarka krajšie by som to nenapísala.. ♥️

"Pravá" kresťanská láska v realite! Rozum sa mi zastavuje nad niektorými príspevkami a súhlasnými lajkami. Neuveriteľné, že s tým ženy súhlasia. Určite je za tým manžel sestry. Ak by Ťa aj nevzali, dalo sa to normálne vysvetliť a na krstinách ste mali byť, či by si krstná bola alebo nie.