icon

Sklamaný svokor

15. aug 2023

Keď boli deti malé svokor veľmi rád chodil k nám, len tak po práci, zahrať sa s deťmi , bral ich na ihrisko , na kupko, na zmrzku, podebatil s mužom. Potom šli obaja svokrovci do dôchodku a keďže svokra nikdy nejavila záujem o deti obmedzovala aj svokra. Keď ich muž horko ťažko uprosil aby došli všetko ohundrala a po hodine hučala do muža aby ich zobral domov. Ona zomrela pred pol rokom, svokor zostal sám. Minulý týždeň došiel na návštevu a hneď na druhý deň sa pýtal domov. Mužovi povedal v aute, že sa u nás necítil dobre, lebo sa mu deti nevenovali.
Ženy naozaj neviem čo povedať svokrovi/deťom. Svokor zaspal dobu, medzitým prešlo viac než desať rokov, deti majú 17 a 16. Majú brigády, rande, kamošov, športujú, zájdu sami do kina, nebudú sa mu hádzať okolo krku ako kedysi.

samimami777
16. aug 2023

Nenútila by som deti do vzťahu s ním. 13 rokov ignoroval vnúčence ani darček neposlal ani ich nikam nezobral, dostali vás akurát do finančných problémov a zneužili , na akúkoľvek snahu o pomoc odmietli čokoľvek. Je jasné keď svokor ostal sám a ubolený zrazu ste mu vzácny a mali by ste okolo neho skákať ale čo on pre to spravil? Nič. Daj každému tak ako dával on tebe. Deti sú dosť veľké , nech si samé zvážia čo chcú a čo nie a svokor keď chce silou mocou lapieť doma nech je a frfle. Urobili ste toho až až pre nich , nič ťa trápiť nemusí

katkami123
16. aug 2023

Ja osobne by som v takomto prípade aj riešila dom, keďže akonáhle ste sa stali ručiteľmi, prestali splácať hypotéku, v tomto prípade na neho máte nárok.

uctovacik123
16. aug 2023

@katkami123 ale to je skoro v kazdej diskusii takto. Prvy prispevok nieco ine a postupne sa pridavaju prispevky, ktore otocia vsetko naopak.... a tie, co komentujeme na zaciatku, vyjdeme z toho ako keavy. A autorka ako anjel 😃😁

autor
16. aug 2023

@katkami123 ach jaj, celé roky som im pestovala priesady, zavárala o stošesť ani slova ďakujem som sa od svokry nedočkala, lebo ja som bola vždy tá zlá, (tým pád aj moje deti)čo od nich odtrhla syna. Chceli sme s mužom bývať vo vlastnom a oni neakceptovali

katkami123
16. aug 2023

V tomto prípade by som už asi zabudla na staré krivdy, keď svokra nežije, tá už je na pravde Božej. Len ide o to, že dedko, potom jedine do domova, ak je imobilný alebo bude čoskoro, možno očakáva, že si ho k sebe domov nastahujete a preto odmieta lekárov.

autor
16. aug 2023

@uctovacik123 tá hlúpa krava som ja, čo musela od úst svojich detí odtrhnúť aby on mal strechu nad hlavou

autor
16. aug 2023

@katkami123 do domova tiež nechce, ako som už písala chce v tom dome zomrieť, a kebyže pôjde k lekárovi a začne riadne užívať lieky nemal by ťažkosti s chôdzou .
Na margo starých krívd,práve preto som nezačala tému starými veci, lebo sa u nás hovorí že o mŕtvych len v dobrom,...
lebo to vyznelo tak že ho my odmietame, hoc on odmieta akékoľvek konštruktívne riešenie vzniknutého problému, a keď mu neurobíme po vôli ešte sa zdúva ako malé decko

ahhola
16. aug 2023

Všetko zle👽 a nejak naopak... Obyčajne starí založia dom, aby mali mladí lepšiu americkú hypo...a tvoj išiel ručiť im na dom s rozmermi Kultúrneho domu, to im bolo načo? Prečo začal platiť hypo od 2.roku doteraz, ved sa uštval, ťahať starého dom a ten váš +rodinu. To je dôvod, prečo sa svokra u vás "necitila" dopriala si palác, ktorý im tahal ich syn (predpokladám najmladší)... tak aby nedošla reč na to, kto, co ne.platí. To je akýsi neuveriteľný príbeh, ved vám sa nemusia vrátiť peniaze, ktore roky ladujete do cudzieho, nech zoberie rozum do hrsti a tatko nech mu to podpise, lebo budú ešte profitovať ti, co mali všetko u riti
🤠 To sa mi z tvojho popisu zdal v pohode prorodinny ded, ale bol to dobrý podpapucak, co bolo výhodnejšie, nič neriešiť. Varuj si chlapa, aby z toho nedostal infarkt. Vylož mu nohy a nech oddychuje aspoň víkendy. Lebo ho z tatka potrafí. Keby si vedela,💦 pravda sa sťahujete niekam do prdelkoviec od nich... 🍪

fkata
16. aug 2023

Akože, neviem čo čakáš od detí, keď to Ty berieš takto? Viac ochoty by nezaškodilo. Príde deň, keď by ste možno vrátili čas.

autor
17. aug 2023

@ahhola muž je najstarší so súrodencov, v tej dobe mal doma dvoch školopovinných súrodencov a babku. Rodičia bývali v nájme, o sám v inom byte. Ten byt bol iba 2,5 izb.,rodičia chceli dom blízko práce, radšej sa muž z nájmu vrátil k rodičom a našťahoval s nimi do toho domu. Hypo na svokrov dom je už splatené teraz sa spláca iba naše.
Ona sa vôbec nezaujímala deti ani keď boli na návšteve u nich, a keď prišlo k téme platenia ona sa vždy rozplakala a muž ďalej nepovedal nič.

katkami123
17. aug 2023

Joj, ako nemám rada také tie plačky, ktoré sa dokazu rozplakať na povel.

autor
17. aug 2023

@fkata áno viac ochoty vrátiť dlžobu či splniť sľub by neuškodilo, čakám na to 15 rokov

alexka89
17. aug 2023

Nájdi mu novú známosť alebo sa presťahujte k nemu alebo jeho k vám

autor
17. aug 2023

@alexka89 už som písala že chce zomrieť v tom dome, ja sa odmietam presťahovať z novostavby do starej zapáchajúcej barabizne , skadiaľ by sme museli dochádzať do práce , školy sto kilometrov

autor
17. aug 2023

@alexka89 beztak nechápem ako by naše sťahovanie vyriešilo problémy, hneď by mužovi súrodenci chceli vyplatiť ich podiel z domu keď ho budeme užívať my

fkata
17. aug 2023

To mu budete vykrikovať do smrti? Ten dom raz zdedíte zrejme vy. To, chceš povedať, že on vám nikdy nič nedal?
Moja mama zostala po smrti otca sama, už je dôchodkyňa, má podlomené zdravie, nepočítame koľko jej mesačne pomôžeme, pretože to potrebuje. Tiež, nepočítala, koľko som potrebovala ja počas VŠ, alebo moje deti, resp. aj my keď sme chceli vysnívané auto a nemali sme dosť.
Naučte sa aj odpúšťať, sama máš voči nemu výhrady, tak nerieš, či sa to zmení, keď zmeniť nechcete.

autor
18. aug 2023

@fkata nie, muž nemá vš(neprispievali mu), ako mohol brigádoval, takto si zarobil stužkovú na vodičák. Za dvadsať rokov si nepamätám jedny Vianoce jedny narodeniny keby boli mužovi či deťom niečo dali.
Keď sme sa dali dokopy bola som zhrozená ako bezhlavo zachádzajú s peniazmi.
Ako zdedíme celý dom my?

katkami123
18. aug 2023

@fkata
Neviem či si čítala celu diskusiu, ale platili za nich hypotéku na dom okolo 15 rokov. Niekedy je na mieste prečítať aj všetko v diskusii, čo píše autorka.

fkata
18. aug 2023

@katkami123 čítala a myslíš si, že keď bude po MK urazene riešiť svokra vráti tie peniaze skôr? Alebo, ak budú do konca života ofučaný, tak to bude o.k.? Buď si to vykonzultujem s ním, alebo to nechám tak.

katkami123
19. aug 2023

@fkata
Tak tu je na mieste s ním rozhovor ohľadom domu a termín na darovaciu zmluvu u advokáta a dalsi termín na potvrdenie u notára. Zas toto by som si ja na ich mieste odkomunikovala.

autor
19. aug 2023

@fkata svokrovci pred rokmi sami navrhli darovanie, darovacia bola napísaná, s tým že tam budú mať doživotné právo bývania, čakala iba na podpis. Vieš čo sa stalo? Zrazu nechceli ísť k notárovi, lebo že švagrovci by zmluvu beztak napadli, lebo svokor bol na mol opitý, lebo svokra mala depku, lebo spadla k kúpeľni...vo výhovorkách boli vždy dobrí.

simca06022011
19. aug 2023

Skocte sem tam na navstevu a vybavene. Aj bez deti aj s deťmi. Porozprávať sa, spýtať ci niečo netreba. Čas ide rýchlo.

simca06022011
19. aug 2023

A čítam.dalej, návšteva starého otca tunje najmenší problém.

autor
19. aug 2023

@simca06022011 chodí sa a chodilo sa tam pravidelne aj doteraz aj na návštevu aj brať nákup, brať do mesta keď boli vybavovačky, pomáhať, kosiť, kálať , píliť, pripraviť drevo na zimu

simca06022011
19. aug 2023

Tak nerieš frflacky deda. Pre tvoje dusene zdravie bude najlepšie keď aj ma ten dlh zabudneš. Vtedy mal prestať ručiteľ platit, dom predať a mal by kľud. Neurobil to tak teraz uz so starým dôchodcom neporiesi nič. Keď mala svokra dlhy ktoré syn zdedil, svokor tiež nič extra mať nebude...
A starí ľudia sú často.cim.starsi tým uhundranejsi. S nimi je to ako s deťmi.

autor
19. aug 2023

@simca06022011 nám bolo vtedy povedané že keď muž prestane platiť dostane sa na čiernu listinu neplatičov a nebudeme môcť niekoľko rokov získať úver/hypo na vlastné bývanie, taktiež nechcel aby sa jeho rodičia dostali na ulicu

katkami123
19. aug 2023

V tomto prípade naozaj, aby ste sadli všetci 3 za jeden stôl, a vážne sa s dedom porozprávali, že vás dostali do nepeknej situácie aj s svokrou, čo teda plánuje robiť, lebo je to nefér, že vy ste im platili hypotéku a dom budú dediť všetci súrodenci rovnako, aj tí, ktorí sa nestarajú, taktiež zatiahnuť do prace okolo deda všetkých súrodencov, nie iba vy, ak však aj napriek tomu nemajú záujem, hodiť s dedom reč, lebo potom to je nespravodlivé voči Vam s tým domom. S tým neplatením je to úplná pravda, stačí, keď by ste 2 splátky nezaplatili a nikto nikdy v živote by Vam už hypotéku na vlastne bývanie nedal. Nech si aj dedo uvedomí, že realne ste jediní, ktorích má a mal by sa zas on majetkovo angažovať (právne si to ošetriť), pripomenúť mu záujem ostatných detí. Ale toto je chyba aj na vašej strane, mali ste si to už dávno odkomunikovať, porezervovsť termíny u právnika, notára, dať spísať zmluvy. Nadávať tu na modrom koniku vašu situáciu nevyrieši ani čakať na spasenie, že dedka možno osvieti.
Treba ústa otvoriť, tam, kde je potrebné. Keď dedo stratí súdnosť a dostane demenciu, už žiaden notár a právnik s vami nič nepodpíše.

autor
19. aug 2023

@katkami123 čo by si robila ty ak v deň D, keď sa mala tá zmluva podpisovať svokor jednoducho vyparil? Nuž svokra trčala doma a oplakávala svokra my sme do noci s baterkou hľadali opitého svokra na poli kadiaľ si krátil vždy cestu domov. Kedy sme ho nebolo našli spať mohol tam do rána zamrznúť.
Aj sme si sadli porozprávať sa že by bolo dobré to a to ale skutky sú iná vec, do očí sa mi usmievali a s poza chrbát.....
Čo sa týka súrodencov, obaja sú rozvedení,jeden má údajne 2deti na Zemplíne, žije v Severnom Írsku, nikdy som ho nevidela ani sa s ním nerozprávala, že vôbec žije viem iba od vlani. Druhý žije na juhu Talianska, nevidela som ho 12 rokov. Ani jeden z nich sa nehrnie domov

katkami123
19. aug 2023

Tak v tomto prípade, keď už svokor chodiť nevie, už Vam neujde, 😀 opäť prísť s tou zmluvou a naložiť ho do auta, svokra už nežije, zas je iná situácia. Keď by nepodpísal, dala by som si celorodinnú pauzu od návštev s tým, že keď dediť na 1/3, tak nech sa aj zvyšné deti teraz starajú na najbližšie mesiace.

autor
19. aug 2023

@katkami123 vie chodiť, len nevládze veľa.
Máme dohodnutý termín u notára týždeň po dovolenke, ale nechcem to urieknuť ☹️