icon

Som medzi rodičmi a láskou. Ako nájsť rovnováhu?

damiangros21
17. aug 2026

Dobrý deň, chcel by som Vás poprosiť o radu, pretože sa už dlhší čas neviem rozhodnúť, čo mám robiť.

Mám priateľku, ktorú veľmi ľúbim a je mi s ňou dobre. Problém je v tom, že moji rodičia s naším vzťahom zásadne nesúhlasia. Hlavným dôvodom je to, že vyrastala v detskom domove a jej rodinné zázemie je veľmi ťažké. Jej mama žije na ulici a rodičia sa obávajú, že by to mohlo ovplyvniť jej budúcnosť a aj môj život.
(Momentálne sme ešte neplnoletý)

Kvôli tomu mi zakazujú stretávať sa s ňou, hovoria mi, že s ňou nikdy nebudem a že si mám nájsť iné dievča. Keď majú príležitosť, posielajú ma za inými dievčatami alebo mi hovoria, že určite nájdem lepšiu partnerku. Mňa to veľmi bolí, pretože ja inú nechcem. Chcem byť s človekom, ktorého mám rád, nie s niekým len preto, že by to rodičia schválili.

Dostal som sa do situácie, keď mám pocit, že ak poslúchnem rodičov, budem nešťastný. Ak sa rozhodnem podľa seba, musím veľa vecí skrývať a žiť v strese. Viem, že rodičia svoj názor nezmenia. Neviem si predstaviť, že by ju niekedy prijali do rodiny, že by mohla prísť k nám domov alebo u nás prespať. Mám pocit, že náš vzťah by nikdy nepodporili za žiadnych okolností, a práve to ma najviac trápi.

Neviem, ako sa v takejto situácii zachovať. Veľmi ju ľúbim, ale zároveň cítim obrovský tlak zo strany rodičov a neviem, ako nájsť riešenie, aby som sa prestal trápiť. Budem veľmi vďačný za Váš pohľad a radu, ako by ste na mojom mieste rozmýšľali alebo čo by ste mi odporučili.

anonym_c36c04
17. aug 2026

Ste neplnoleti, kam sa nahlis s navstevami a prespavanim? Ak vam je spolu dobre, spoznavajte sa a travte spolu cas vo svojom volnom case. Vsetko ostatne sa neskor spracuje, uz nejakym smerom. Netlac na pilu. Mozno aj to rodicom prekaza. Teraz ries pritomnu chvilu - a tou je spoznavanie a nie uz pomaly spolocny zivot. Mas cas.

ivicatolic
17. aug 2026

@damiangros21 rodičia majú pravdu, majú životné skúsenosti , ty to nevidíš, oni áno, chcú ti len to najlepšie, aj keď teba to bolí.... bola som mladá, a tiež som nepočúvala, každý si potom v dospelosti povie: mať teraz tie roky, a rozum tých dospelých... takže rada je - poslúchnuť 🙂👍👁️

anonym_7e3600
17. aug 2026

A čo že je z domova🤷🏼‍♀️kopu ľudí z domova chcú žiť lepší život ako ich rodičia a aj žijú. Ale len jedno viem že ak rodičia majú niečo proti nej nikdy nebude to v pohode. Vždy budeš stáť medzi rodičmi a ňou a budeš sa buď hádať s partnerkou alebo nimi. Buď v dospelosti keď ti to s ňou vydrží odstrihneš rodičov ak si budeš stáť za ňou alebo sa s ňou rozideš a nájdeš si partnerku podľa tvojich rodičov. Bohužiaľ v dnešnej dobe je stále trend že rodičia sa starajú do výberov partnerov

jblheart
17. aug 2026

To ma vždy zahreje na srdiečku keď vidím ako 16 ročný píše o veľkej láske.. 😅 No ale k téme. Keďže si neplnoletý tak veľmi na výber nemáš keďže za teba sú zodpovedný rodičia a žiješ pod ich strechou. Jediná možnosť je že si ty aj tvoja veľká láska nájdete popri škole (predpokladám že študujete) brigádu alebo inú zárobkovú činnosť a že kým dosiahnete plnoletosť tak budete mať našetrené dosť aby ste žili sami aspoň niekde v podnájme. Potom si môžete kraľovať a ľúbiť sa do sýtosti. Dovtedy musíš žiť v strese a strachu alebo dať na radu svojich rodičov. Neviem prečo by ti chceli zle.. ale tak možno majú nejaké nepodložené predsudky.. (nepoznám ich).

damiangros21
autor
17. aug 2026

@jblheart ja to rozumiem že mi nechcú zle predsa, majú oveľa viac skúseností ale ide o to že oni dávajú na ten fakt že všetci ich známy čo kedy mali vzťah s niekým z detského domova tak proste že to ani dlho nevydržalo lebo ten človek z detského domova je úplne inak nastavený ako ten rodinný typ a to je ten problém že oni sa boja o moju budúcnosť... že sa môže niečo podobné stať

damiangros21
autor
17. aug 2026
@anonym_c36c04

Ste neplnoleti, kam sa nahlis s navstevami a prespavanim? Ak vam je spolu dobre, spoznavajte sa a travte spolu cas vo svojom volnom case. Vsetko ostatne sa neskor spracuje, uz nejakym smerom. Netlac na pilu. Mozno aj to rodicom prekaza. Teraz ries pritomnu chvilu - a tou je spoznavanie a nie uz pomaly spolocny zivot. Mas cas.

@anonym_c36c04 rozumiem, ale moji rodičia nám zakazujú sa stretávať. A keď sa už stretneme tak iba tak že im klamem ze nechodím za ňou už

damiangros21
autor
17. aug 2026
@ivicatolic

@damiangros21 rodičia majú pravdu, majú životné skúsenosti , ty to nevidíš, oni áno, chcú ti len to najlepšie, aj keď teba to bolí.... bola som mladá, a tiež som nepočúvala, každý si potom v dospelosti povie: mať teraz tie roky, a rozum tých dospelých... takže rada je - poslúchnuť 🙂👍👁️

@ivicatolic chápem ale najviac ma to bolí, že oni ju ani osobné nepoznajú je to skvelá baba - múdra, krásna, vyspelá na svoj vek, má svoje ciele
A oni ju ani nepoznajú a už ju odsudzujú len kvôli tomu že je z detského domova...

anonym_86fb09
17. aug 2026

Rodicia maju pravdu v jednom, ze jej rodina a vztahy vas vzdy budu ovplynovat a to ti hovorim ako clovek, ktory nerobi nic ine len riesi s rodinou, ze ci im viem pozicat a kedy im poziciam a pod. a samozrejme, ze nas to ovplyvnuje a nie uplne pozitivne. Chapem, ze tvoje dievca za nic nemoze, ze ju mas rad, len som chcela poukazat na ten uhol pohladu, ze aj tvoji rodicia maju v niecom pravdu. Si mlady chalan, uvidis, ze sa to nejako vyriesi. Drzim paste!

jblheart
17. aug 2026
@damiangros21

@ivicatolic chápem ale najviac ma to bolí, že oni ju ani osobné nepoznajú je to skvelá baba - múdra, krásna, vyspelá na svoj vek, má svoje ciele
A oni ju ani nepoznajú a už ju odsudzujú len kvôli tomu že je z detského domova...

@damiangros21 Tak s tým zrejme nič nespravíš.. ak myslíš že zmeníš pohľad rodičov na ňu.. ako sa hovorí starého psa novým kúskom nenaučíš. To je zrejme dopredu prehraný boj. Ak to myslíte obaja spolu vážne tak potom ako som už písal snažte sa zohnať nejaké peniaze a v dospelosti ísť žiť spolu do podnájmu a nájsť si obaja prácu a môžeš dokázať rodičom že sa mýlili.. Ak sa náhodou nemýlili tak zrejme tu pre teba aj tak budú aj keď ti zrejme vykričia že ti to hovorili...

domkakvet
17. aug 2026

@damiangros21 poznam dievcata z detskeho domova a pravda je taka, ze zial su ine a ano videla som tam aj normalne dievcata, ale islo o vynimky, tak bud trvaj na tom, ze chces aby ju spoznali a tak posudili, alebo to vyskusaj s tym, ze naozaj sa mozes sklamat.

anonym_cafbb0
17. aug 2026

@damiangros21 ste neplnoletí, teda si mladučký, chápem, že máš dojem že ju ľúbiš najviac na svete a že lepšiu nenájdeš ale ešte ste spolu nič nezažili. Ak jej mama žije na ulici, môže po jej smrti zdediť dlhy, zrejme preto ti rodičia bránia. Treba myslieť aj prakticky nie len srdcom. Ale ak máte 17, od 18tky si môžete nájsť nejaký podnájom a tam už ťa reči rodičov nebudú trápiť. Len si všetko dobre rozmysli nech po pár rokoch neklopeš s holou riťou rodičom na dvere. Rodičom sa postav, normálne im povedz že ideš za ňou a budeš za ňou chodiť lebo ju ľúbiš. Uvidíš či vôbec spolu zostanete, ako dlho ste spolu?

anonym_030c5f
17. aug 2026

obavy rodicov su na mieste... ste mladucki a nechcu aby si sa popalil... moze byt sebelepsia a sebekrasnejsia, je zo zleho prostredia a to ju formovalo a formuje dodnes... cize ona je stale v domove ano? nechap rodicov zle, len chcu dobre tebe.. to , ze ju odsudili a ani ju nepoznaju je trochu odveci... ale mali by aj oni respektovat, ze zatial je to len kvazi detska laska a nech cas ukaze ... len sa mozno boja, ze budes otcom skor ako by si chcel... deti z domova maju iny start v zivote, ine hodnoty a su inak vychovavane... casto a to hovorim ako clovek so skusenostou, sa stale vracaju do zivota biologickym rodicom ... ti z nich tahaju peniaze a tahaju ich ku dnu... je statisticky dokazane, ze ak deti dostanu "odchodne" , prve co urobia je idu za rodicmi a peniaze na ich start v dospelosti roztocia rodicia za nich... ako tu ale bolo spomenute... ak je to skutocne, tak brigadujte, odkladajte si peniaze , pretoze podla toho co pises, rodicia vam nikdy v nicom nepomozu... a cas ukaze , ci spolu budete...

cacianka
17. aug 2026

ste obaja veľmi mladí, môžete byť spolu mesiac, rok, aj do smrti, alebo sa o pár mesiacov rozídete, lebo medveď. takéto takmer detské lásky nezvyknú vydržať veľmi dlho, máte obaja veľaa času pred sebou, kedy môžete tie lásky vymeniť a nakoniec zostanete s úplne inou. ja viem, že ti nejde do hlavy, ale neviažte sa na seba až tak urputne, rodičia môžu mať pravdu ,ale aj nemusia, to však ukáže až čas. obaja študujte, športujte, plánujte si budúcnosť každý svoju, možno aj spoločnú, ale nesilte to. vo vašich životoch sa toho ešte veľa zmení.
možno keby si pripravil stretnutie, nejaké náhodné, aby tvoji rodičia pochopili a sami videli aké tvoje dievča je, možno keby prišla s niekým kto ju pozná lepšie napr. človek z CDR, aby ste sa porozprávali. možno ty v zaľúbenosti nevidíš aká v skutočnosti je, aké črty povahy a minulosti v nej prevládajú. daj tomu čas...

sisska96
17. aug 2026

No mať takýchto rodičov.... je mi ťa lúto. Aj moji boli takí.... ach veľmi je to ťažke

doux
17. aug 2026

hlavne pozor, aby neotehotnela. Podľa mňa rodičia majú pravdu, ale na druhej strane, nemali by ti ju totálne zakazovať. mali by ti povedať svoje obavy, poučiť ťa, ako sa správať, aby nedošlo naozaj k otehotneniu, aby si si nepokazil život - a možno aj jej. A ty by si mal potom čas zisťovať, či je naozaj dokonalá, ako sa chová v rôznych situáciách, atď. Tu robia rodičia chybu. takže teraz im robíš veci poza chrbát. Fakt si daj pozor. dievča môže byť naozaj skvelé, ale minulosť si potiahne so sebou. Alebo môže byť vychcané a účelovo s tebou "chodiť", dokonca možno aj preto, aby otehotnelo a tým pádom prostredníctvom teba a rodičov získalo domov. nevieš, čo jej behá hlavou...

anonym_1a356d
17. aug 2026

@damiangros21 stoj si sa svojim. Keď budeš mať 18, môžeš začať pracovať a môžete žiť spolu. Nie je náhodou Rómka? Či nie práve to vadí rodičom.

damiangros21
autor
17. aug 2026
@anonym_030c5f

obavy rodicov su na mieste... ste mladucki a nechcu aby si sa popalil... moze byt sebelepsia a sebekrasnejsia, je zo zleho prostredia a to ju formovalo a formuje dodnes... cize ona je stale v domove ano? nechap rodicov zle, len chcu dobre tebe.. to , ze ju odsudili a ani ju nepoznaju je trochu odveci... ale mali by aj oni respektovat, ze zatial je to len kvazi detska laska a nech cas ukaze ... len sa mozno boja, ze budes otcom skor ako by si chcel... deti z domova maju iny start v zivote, ine hodnoty a su inak vychovavane... casto a to hovorim ako clovek so skusenostou, sa stale vracaju do zivota biologickym rodicom ... ti z nich tahaju peniaze a tahaju ich ku dnu... je statisticky dokazane, ze ak deti dostanu "odchodne" , prve co urobia je idu za rodicmi a peniaze na ich start v dospelosti roztocia rodicia za nich... ako tu ale bolo spomenute... ak je to skutocne, tak brigadujte, odkladajte si peniaze , pretoze podla toho co pises, rodicia vam nikdy v nicom nepomozu... a cas ukaze , ci spolu budete...

@anonym_030c5f Chápem čo tým myslíš a práve preto sa snažím rodičov aj pochopiť a nehovorím že ich obavy sú úplne bez dôvodu. Len mi príde nespravodlivé aby sa na ňu pozeralo hlavne cez to odkiaľ pochádza a akú má rodinu keď ju vlastne ani poriadne nepoznajú. Ja viem že sme mladí a netvrdím že viem čo bude o 5 alebo 10 rokov ale zároveň viem ako sa ku mne správa a ako sa pri nej cítim a to je niečo čo podľa mňa nemôžem úplne ignorovať. A čo sa týka toho že deti z domova sú iné tak práve toho sa trochu bojím lebo nechcem ju hodnotiť podľa štatistík alebo podľa skúseností s inými ľuďmi. Každý človek je podľa mňa trochu iný a čas ukáže najlepšie. Nechcem od rodičov aby mi teraz sľúbili že s ňou budem celý život, chcel by som len aby mi dali priestor ju spoznať a sami si na ňu vytvorili názor a nie aby bolo rozhodnuté ešte predtým než jej vôbec dali šancu

damiangros21
autor
17. aug 2026
@cacianka

ste obaja veľmi mladí, môžete byť spolu mesiac, rok, aj do smrti, alebo sa o pár mesiacov rozídete, lebo medveď. takéto takmer detské lásky nezvyknú vydržať veľmi dlho, máte obaja veľaa času pred sebou, kedy môžete tie lásky vymeniť a nakoniec zostanete s úplne inou. ja viem, že ti nejde do hlavy, ale neviažte sa na seba až tak urputne, rodičia môžu mať pravdu ,ale aj nemusia, to však ukáže až čas. obaja študujte, športujte, plánujte si budúcnosť každý svoju, možno aj spoločnú, ale nesilte to. vo vašich životoch sa toho ešte veľa zmení.
možno keby si pripravil stretnutie, nejaké náhodné, aby tvoji rodičia pochopili a sami videli aké tvoje dievča je, možno keby prišla s niekým kto ju pozná lepšie napr. človek z CDR, aby ste sa porozprávali. možno ty v zaľúbenosti nevidíš aká v skutočnosti je, aké črty povahy a minulosti v nej prevládajú. daj tomu čas...

@cacianka Rozumiem a práve preto sa snažím to celé brať tak, že čas ukáže čo z toho bude. Ja si nemyslím že v 17 rokoch viem povedať že s ňou určite zostanem celý život, ale zároveň nechcem náš vzťah zľahčovať len preto že sme mladí. To že sme mladí podľa mňa neznamená že to čo k nej cítim nie je skutočné. Snažím sa popri tom normálne žiť, študovať a venovať sa svojim veciam, len je pre mňa ťažké keď mám pocit že rodičia rozhodli o nej ešte predtým než ju vôbec spoznali. To stretnutie by som si práve veľmi prial, nechcem aby im niekto hovoril že ju musia mať radi, skôr aby ju jednoducho spoznali ako človeka a potom si sami vytvorili názor. A možno časom zistím že rodičia mali v niečom pravdu, možno nie, ale chcel by som aby som na to prišiel vlastnou skúsenosťou a nie tým že mi bude celý vzťah zakazovaný od začiatku

lulua15
17. aug 2026

@damiangros21 nechaj ju čím skôr ,budeš trpieť i ty i ona😉 ju mať radi nikdy nebudú a ty budeš svoju rodinu vždy obranovat. Takže zvady hriech peklo

anonym_08d06b
17. aug 2026

@damiangros21 rozmýšľaš gatami a nie triezvym rozumom. Keď raz budeš mat vlastne deti, pochopíš tvojich rodičov. A ano, tiez by som bola proti. Rodina totižto zásadne formuje charakter dietata. Pokial by bola ešte iba z DD, ok, ale jej rodina bude vždy problémom.

anonym_08d06b
17. aug 2026
@damiangros21

@anonym_c36c04 rozumiem, ale moji rodičia nám zakazujú sa stretávať. A keď sa už stretneme tak iba tak že im klamem ze nechodím za ňou už

@damiangros21 nezabudni ju nabuchat. 👌

anonym_030c5f
17. aug 2026
@damiangros21

@anonym_030c5f Chápem čo tým myslíš a práve preto sa snažím rodičov aj pochopiť a nehovorím že ich obavy sú úplne bez dôvodu. Len mi príde nespravodlivé aby sa na ňu pozeralo hlavne cez to odkiaľ pochádza a akú má rodinu keď ju vlastne ani poriadne nepoznajú. Ja viem že sme mladí a netvrdím že viem čo bude o 5 alebo 10 rokov ale zároveň viem ako sa ku mne správa a ako sa pri nej cítim a to je niečo čo podľa mňa nemôžem úplne ignorovať. A čo sa týka toho že deti z domova sú iné tak práve toho sa trochu bojím lebo nechcem ju hodnotiť podľa štatistík alebo podľa skúseností s inými ľuďmi. Každý človek je podľa mňa trochu iný a čas ukáže najlepšie. Nechcem od rodičov aby mi teraz sľúbili že s ňou budem celý život, chcel by som len aby mi dali priestor ju spoznať a sami si na ňu vytvorili názor a nie aby bolo rozhodnuté ešte predtým než jej vôbec dali šancu

@damiangros21 mudro hovoris... cas ukaze a ty nehces viac ako sancu na to, sam ju spoznat... a to by milujuci rodicia mali respektovat...

cacianka
18. aug 2026
@damiangros21

@cacianka Rozumiem a práve preto sa snažím to celé brať tak, že čas ukáže čo z toho bude. Ja si nemyslím že v 17 rokoch viem povedať že s ňou určite zostanem celý život, ale zároveň nechcem náš vzťah zľahčovať len preto že sme mladí. To že sme mladí podľa mňa neznamená že to čo k nej cítim nie je skutočné. Snažím sa popri tom normálne žiť, študovať a venovať sa svojim veciam, len je pre mňa ťažké keď mám pocit že rodičia rozhodli o nej ešte predtým než ju vôbec spoznali. To stretnutie by som si práve veľmi prial, nechcem aby im niekto hovoril že ju musia mať radi, skôr aby ju jednoducho spoznali ako človeka a potom si sami vytvorili názor. A možno časom zistím že rodičia mali v niečom pravdu, možno nie, ale chcel by som aby som na to prišiel vlastnou skúsenosťou a nie tým že mi bude celý vzťah zakazovaný od začiatku

@damiangros21 to čo som hore písala, nie je smerované proti nej, možno práve ona po čase zistí že jej nepasuješ práve ty, takže obe strany máte plusy a aj mínusy. môj ex bol tiež z DD, ale to boli veru iné časy, pred vyše 50rokmi tam bol a dosť ho to ovplyvnilo. ale dnes sú iné výchovné postupy, vzory, takže chápem tvoj postoj - rodičia by mali najprv spoznať až potom súdiť. pretože by si si mohol nájsť partnerku z tzv. normálnej stabilnej rodiny, na úrovni, rodičia vzdelaní, ale povahou sa žena ukáže ako toxická osoba, nejaká spodina a fetka. to ako prirovnanie, že charaktery a povahy môžu byť rôzne, vplyv má aj prostredie ale aj tak sy ukáže opak